Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp. De Cocksdorp is het meest noordelijk gelegen dorp op Texel. Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp is hét symbool van Texel.

Inhoudsopgave

Ligging

Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp staat op het noordelijkste punt, op een onbeschutte duintop van Texel, aan de Vuurtorenweg ten noorden van het dorp De Cocksdorp.

Geschiedenis

De Eierlandse Gronden bij Texel vormen het gevaarlijkste stukje van de Nederlandse kust. Tussen 1848 en 1860 vergingen voor de kust 72 schepen.
De Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert voerde actie om een vuurtoren op de noordpunt van Texel te laten bouwen. Hij was tien jaar lang was hij bezig om toestemming te krijgen en geld in te zamelen. Ontwerper Quirinus Harder legde op 25 juli 1863 de eerste steen voor de vuurtoren. Op 1 november 1864 is de vuurtoren door Kikkert ontstoken. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3.000 meter. Texel was een markant gebouw, een baken voor de scheepvaart en een uitzichtpunt, rijker. De toren draait nu op elektriciteit. Tot 1910 draaide de vuurtoren op petroleum en daarna op pharoline. Daarna werd de toren geëlektrificeerd.

De vuurtoren bij De Cocksdorp

Vuurtoren Eierland

Naast de vuurtoren staan een aantal voormalige dienstwoningen. De stoere rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland is voor veel mensen hét symbool van Texel. De vuurtoren heeft in totaal 153 traptreden en 7 verdiepingen. Voor het publiek is de bovenste verdieping niet toegankelijk. Dat scheelt u 35 traptreden op de smalle trap.
Na een trap van 118 treden heeft u op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau, een schitterend uitzicht. De naam is ontleend aan de locatie: het voormalige eiland Eierland.

Het lichtpunt zit op 53 meter boven NAP. De lamp is een 2000 watt Philips gasontlading-metaaldamp-lamp, een kwikdamp-lamp. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Het licht flitst tweemaal per 10 seconden.
De vuurtoren is onbemand, de radarbeelden en het radioverkeer zijn overgenomen door de Brandaris op Terschelling.

De markante vuurtoren is een icoon van Texel. De vuurtoren is in 2009 opengesteld voor het publiek.

De vuurtoren

Terwijl u naar boven klimt komt u onderweg langs verschillende presentaties. Deze presentaties geven u informatie over waarom de toren werd gebouwd en hoe de vuurtoren in de afgelopen 150 jaar heeft gewerkt. De wenteltrap en de tussenvloeren dateren uit 1864. Ze zijn net zo oud als de vuurtoren zelf. De wenteltrap en de tussenvloeren zijn gemaakt uit geklonken staal. Ze ademen de sfeer van de industriële revolutie.

U ziet oude vuurtorenlampen en een filmpje over de werking van het licht. De lamp van een vuurtoren is klein. Het is een flinke peer van dertig centimeter. De richting en de kracht van de lichtstraal is een combinatie van lenzen. De lamp werkt nog elke nacht. Dit is de reden dat u de lichtkamer helaas niet kunt bezoeken. Ook het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter is niet toegankelijk. Het kantoor kunt u wel door het raam van het balkon bekijken.

In de Tweede Wereldoorlog vormden de vuurtoren en het omliggende bunkercomplex een verdedigingswerk in de Duitse Atlantikwall. Het verdedigingswerk werd aan het einde van de oorlog bemand door een bataljon Georgische krijgsgevangenen in Duitse dienst. In 1945 lag de vuurtoren zwaar onder oorlogsvuur. De vuurtoren heeft een centrale rol gespeeld bij de opstand van de Georgische krijgsgevangenen in 1945. De vuurtoren is toen zwaar beschadigd. Rond de oude, kapotte toren werd na de oorlog een nieuwe mantel gebouwd. De oude, kapotgeschoten toren is blijven staan binnen een nieuwe torenmuur. Dat is de reden dat de kogelgaten nog te zien zijn.

Op de 4e verdieping kunt u tussen de twee muren door lopen.

U kunt de vuurtoren tot de 6e verdieping beklimmen. Als u op de 6e verdieping bent, staat u op de omloop van de vuurtoren. Vanaf een hoogte van 45 meter boven zeeniveau geniet u vanaf de omloop van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Als het helder weer is zelfs Terschelling te zien.

Uitzicht vanaf de vuurtoren naar het strand
Uitzicht vanaf de vuurtoren

Praktische informatie

Overige informatie

  • Het beklimmen van de trappen vergt een redelijke conditie, er is geen lift aanwezig.
  • Het pad naar de vuurtoren is drempelvrij, rolstoelgebruikers kunnen tot aan de vuurtoren komen.
  • Wandelwagens kunnen niet meegenomen worden in de vuurtoren.
  • Honden zijn niet toegestaan in de vuurtoren.
  • In verband met de veiligheid mogen er 50 mensen tegelijk in de toren aanwezig zijn.
  • Op drukke dagen kan het voorkomen dat u even moet wachten tot er weer plek is.

Openingstijden

De vuurtoren is het hele jaar geopend, maar de openingstijden wisselen per seizoen.

De laatste toegang tot de vuurtoren is twintig minuten voor sluitingstijd.

U kunt de volgende openingstijden aanhouden: november t/m februari: woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur, in de schoolvakanties is de vuurtoren dagelijks geopend en van maart t/m oktober is de vuurtoren dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Entree

Volwassenen: € 5,50 per persoon.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Vuurtoren Eierland
Vuurtorenweg 184
1795 LN De Cocksdorp
Telefoon: 0222 – 317 741
E-mail: info@vuurtorentexel.nl
Website:
Klik hier om naar de website van de Vuurtoren te gaan

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Hét symbool van Texel is de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden sta je 45 meter boven zeeniveau op een omloop met een schitterend uitzicht over de zee. Meer informatie over de Vuurtoren van Texel lees je hier? Lees je mee? #vuurtoren #vuurtorentexel #decocksdorp #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven