Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Museum Kaap Skil in Oudeschild

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Museum Kaap Skil in Oudeschild, het museum van jutters en zeelui.

Inhoudsopgave

Museum Kaap Skil in Oudeschild

Museum Kaap Skil is een juttersmuseum, maritiem museum en een openluchtmuseum. 

Museum Kaap Skil is een uniek museum. Hier ziet u exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen (levensgrote maquette), een levendig openluchtmuseum en een molen.

Ligging

Museum Kaap Skil staat in het centrum van het vissersdorp Oudeschild.

Bezienswaardig

Het museumgebouw is een modern gebouw uit 2012. De inrichting aan de binnenzijde is net zo modern. Het museum heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel van Museum Kaap Skil is gebaseerd op een eeuwenoude traditie van hergebruik van materialen. De houten verticale lamellen die u ziet, zijn gemaakt van de verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal. Dit hout staat symbool voor het tweede leven dat alle aangespoelde collectiestukken van Museum Kaap Skil krijgen.

Museum Kaap Skil  eeft een prachtig buitenterrein waar u kunt rondlopen en bijzondere objecten kunt bekijken. Het buitenterrein is klein en overzichtelijk.

Plattegrond Kaap Skil Museum - Oudeschild

Molen de Traanroeier

De blikvanger op het buitenterrein is Molen de Traanroeier. U kunt, als de molen open is, de molen bekijken en naar boven lopen. Deze molen komt oorspronkelijk uit Zaandam. Daar is de molen in 1727 gebouwd. Molen De Traanroeier is een nog werkende graanmolen. Na bijna 200 jaar dienst is deze graanmolen naar Texel verplaatst. Sinds 1902 bepaalt de molen de skyline van Oudeschild. Molen De Traanroeier dankt zijn naam aan de plek waar hij oorspronkelijk stond. Dit was in Zaandam aan de Weer, op de kruising met de Traanroeyersloot. Met het roeien van traan had de molen zelf niks te maken. De Traanroeier is als onderdeel van het Kaap Skil Museum te bezoeken. Elke woensdagmiddag zijn de vrijwillige molenaars aan het werk in de molen. Als de wind gunstig is laten de molenaars de molen draaien. Het meel van de molen wordt in het museum verkocht. De Traanroeier is een achtkante bovenkruier met stelling. De onderbouw is van baksteen, de houten opbouw is gedekt met riet.

Molen de Traanroeier in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Buitenterrein

Op het buitenterrein ziet u oude vissershuisjes, een timmermanshuisje, een smederij en een bakkerij. U kunt de huisjes van binnen bekijken. In de huisjes gaat u terug naar de periode tussen 1930 en 1950. Voor veel bezoekers zal het een feest van herkenning zijn. De grote radio in de kamer, het emaille in de keuken, de pomp boven het aanrecht, de bedstede achter de deurtjes, de kolenkit naast de kachel en de asbak op tafel. Bijzonder aan deze huisjes is dat u ervaart hoe de mensen toen leefden op een heel klein oppervlak en ziet hoe wonen en werken door elkaar lopen.

In de keuken van een vissershuisje in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Er vinden regelmatig demonstraties plaats in het museum, zoals touwslaan. Twee touwslagers laten het publiek zien hoe dikke scheepstouwen worden gemaakt.

Achter de molen staat een grote schuur met een bak met jerrycans, boeien en scheepsmotoren. Alles is aangespoeld op het Texelse strand. De schuur staat stampvol met jutterswaren. Alle muren en plafonds hangen vol met de meest vreemde juttersvondsten, zoals schoenen in alle maten en kleuren, beeldschermen en babyflesjes en flesjes die gerangschikt staan op kleur, in allerlei vormen en maten. Jutten is een eeuwenoude traditie. Bewoners van Texel gingen vroeger naar het strand voor aangespoeld hout. Hiervan bouwden zij een schuur of brandden ze de kachel. Dagelijks spoelt er nog van alles aan. Wat dat allemaal is, kunt u zien in de jutterij van Kaap Skil. In de film maakt u kennis met de jutters van Texel en hun vele verhalen.

In een ander gebouw ziet u de tentoonstelling ‘Varen voor Texel’. Dit is een interactieve expositie over 100 jaar veerdienst tussen Texel en Den Helder. U ziet hier de eerste stoomboot en het laatste dubbeldekschip. Op een computerzuil kunt u deelnemen aan een simulatiespel waarbij u de TESO-veerboot mag beladen. In het opstelspel van de TESO moeten alle opstelstroken vol geladen worden met auto’s en vrachtwagens. Het schip moet in evenwicht blijven. Bij ongelijke verdeling van de voertuigen kapseist het en is het spel over en uit. Voor de allerkleinsten is een houten veerbootspel op de vloer aanwezig.

Buiten staat een onderzeeër opgesteld. In deze duikboot gaat u mee onder water op zoek naar oude VOC-schepen die op de zeebodem liggen. U daalt via een trap af in de onderzeeër. Achter de duikbootsimulator staat een dinghy. Dit is een reddingsvlot zoals die vroeger bij zeeschepen aanwezig was.

Gevonden voorwerpen tijdens het jutten in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

In het gebouw Visserij staat een levensgroot scheepswrak opgesteld. Via een looproute kijkt u door het verweerde hout heen naar de binnenkant van de romp. Achterin het gebouw bevindt zich een expositie over de visserij van Texel. Met grote puzzelstukken wordt de groei van de vissershaven van Texel in beeld gebracht en in grote vissersnetten is te zien met welke vissen de vissers allemaal terugkwamen van zee. Beneden bevindt zich een stuurhut van een oude vissersboot waar u, als kapitein, een tocht over zee kunt maken.

Texelse blazer in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Rede van Texel

In de kelder ziet u de Reede van Texel. De Reede van Texel was de belangrijkste ankerplaats uit de Gouden Eeuw. De schepen van en naar Amsterdam ankerden bij Texel. In het Kaap Skil Museum is de Reede volledig nagebouwd. In het midden van de ruimte is een grote maquette opgesteld. Rondom de maquette kunt u met kijkers inzoomen op onderdelen van de maquette en hoort u het verhaal bij de close-up. Op de achterwand wordt een film van de vloot vertoond. De vloot kwam in een storm op zee terecht en een deel van de vloot verging. Daarnaast is er voor de kinderen een interactief spel, waar ze als schipper van een schip de zee moeten trotseren.

De Rede van Texel in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Tentoonstelling archeologie onder water

Boven is de tentoonstelling archeologie onder water met een verzameling van archeologische vondsten in de zeebodem. U ziet hier genummerde ladekasten aan de wand. De nummers zijn in de computer terug te vinden, samen met een beschrijving van de vondst die in de betreffende ladekast zit.

Praktische informatie

Openingstijden

Museum Kaap Skil in juli en augustus dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.
Van september tot en met juni is Museum Kaap Skil geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Entree

Volwassenen: € 11,– per persoon.
Kinderen 4 tot 25 jaar: € 7,50 per persoon.
Kinderen tot 4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen van 2023).

Adres

Museum Kaap Skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
Telefoon: 0222 – 314 956
E-mail: info@kaapskil.nl
Website:
Klik hier om naar de website van het Kaap Skil Museum te gaan

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het Kaap Skil Museum is het museum van jutters en zeelui in Oudeschild. Je ziet hier uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes en winkeltjes, een maquette van de Rede van Texel en een collectie onderwaterarcheologie. Meer informatie over het Kaap Skil Museum in Oudeschild lees je op mijn website. Lees je mee? #oudeschild #texel #kaapskilmuseum #museum #museumkaart #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven