Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Texel : dag 4 – woensdag 31 augustus 2016

Dit is het reisverslag van dag 4 van mijn 6-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Deze woensdag breng ik een bezoek aan Den Hoorn en de Mokbaai en fiets daarna door naar Den Burg, voor het beklimmen van de toren van de Burghtkerk.

Overnachting: Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s van Fletcher Hotel De Cooghen).

Ochtend

Opnieuw ben ik deze ochtend veel te vroeg wakker, maar ook nu val ik weer in slaap. Ik heb goed geslapen. Om 09.45 uur loop ik naar beneden om te ontbijten. Het is vanochtend vol in het restaurant. Het ontbijt is weer heerlijk, ik kies voor heel licht geroosterde boterhammen met kaas en een cracker met kaas en vruchtenkwark met vers fruit en een kop koffie. Als ik terug ben in mijn hotelkamer, smeer ik me in met zonnebrand en terwijl dit intrekt, maak ik een begin met dit reisverslag. Het belooft een warme dag te worden vandaar het insmeren met zonnebrand.

Fietstocht naar Den Hoorn

Het is tijd voor vertrek. De planning van vandaag is Den Hoorn en daarna door naar Den Burg. Ik fiets achter het hotel langs en via de Ruyslaan fiets ik naar het zuiden van het eiland Texel. Het is rustig onderweg. Ik kom er onderweg achter dat ik eerder deze week wel erg ver omgefietst heb om bij Ecomare te komen. Ik ben, zoals ik nu fiets, binnen een kwartier bij de ingang van Ecomare. Maar ik ga verder door het bosgebied de Dennen. Hier zijn wel veel mensen onderweg, maar ik heb er geen last van. Vanuit het bos kom je uit in een open gebied met heide. En in de verte is de toren van de kerk van Den Hoorn al te zien. Het is een schitterend natuurgebied.

Den Hoorn

Ik volg de verkeersborden en kom uit bij de Spar in het centrum van Den Hoorn. Ik parkeer mijn fiets bij de supermarkt en loop naar het beroemde kerkje van Den Hoorn. De kerk is helaas dicht. Ik loop er om heen. Het is een leuk kerkje aan de buitenkant maar veel is er niet te zien. Buiten het dorp zijn in de weilanden veel schapen te zien. In Den Hoorn maak ik een kleine wandeling, maar heel veel is hier niet te beleven.

De kerk van Den Hoorn
Een schaap in het weiland bij de kerk van Den Hoorn

Mokbaai

In het dorp vraag ik iemand die hier woont de weg naar de Mokbaai, de plek waar een broedkolonie van lepelaars is. De local kan me dat niet echt goed uitleggen, maar ik vind de weg al snel. Ik fiets hier een stuk en maak een stop bij een uitzichtpunt bij de Horsmeertjes, waar in de verte een paar lepelaars te zien zijn. Ook aan de andere kant van de weg in de Mokbaai zelf, zitten grote groepen vogels met voornamelijk grauwe ganzen, maar ook een paar lepelaars.

De Horsmeertjes
De toren van de kerk van Den Hoorn vanaf de weg rond de Mokbaai
De Mokbaai

Ik fiets door tot ik niet verder kan want ik nader het militair oefenterrein. Ik keer om en fiets hetzelfde stuk terug tot aan de andere kant van de Mokbaai. Ik fiets in de richting van de veerhaven en fiets dan, via het eerste stoplicht dat ik hier op het eiland tegenkom, naar de Pontweg in de richting van Den Burg. Dit is een stuk van 6 kilometer. Aangekomen in Den Brug bezoek ik eerst het VVV kantoor, want ik wil als souvenir de speciale postzegels van Texel kopen.

Den Burg

Ik fiets door naar het centrum van Den Burg. Hier is het druk, want er is een zomermarkt. Dit is de laatste van dit jaar. Aan het begin van het winkelgebied zet ik mijn fiets tegen een hek en loop het dorp in. Ik moet eerst iets eten, want heb trek en het is al 13.30 uur. Ik lunch bij de Smulpot. Hier bestel ik een cola en een tosti hawaii. Ik zit binnen want buiten is het zo druk dat er daar helaas geen plek is.

Na het afrekenen loop ik naar de protestante de Burghtkerk, want de kerktoren is tot 16.00 uur te beklimmen. En vandaag is de laatste woensdag van het jaar dat dit kan. Dat is ook de reden dat ik nogmaals Den Burg bezoek. Afgelopen maandag was de toren al gesloten toen ik hier was. De kerk binnen is niet bijzonder, maar daar kom ik ook niet voor. Ik wil de toren beklimmen. Na het betalen van de entree, beklim ik via een enge trap langs het uurwerk en de klok de toren. Beneden werd verteld dat je vandaag 20 kilometer ver zou kunnen kijken, maar dat klopt volgens mij niet meer, want ik zie bijvoorbeeld buureiland Vlieland niet meer liggen; het is heiig geworden. Maar ik heb nog een mooi uitzicht over Texel. Zelfs hierboven op de toren hoor je het shantykoor beneden bij de zomermarkt zingen.

Het torenuurwerk in de Burghtkerk in Den Burg
Den Burg - Texel 2016 / Copyright © JTravel.nl

Weer beneden en buiten loop ik het dorp in. Ik heb vanaf de kerktoren al gezien waar de winkelstraat met de standaardwinkels als Hema, Kruidvat, Blokker en Action zitten. Ik moet een paar dingen bij de Action hebben. Het is druk in het dorp. De zomermarkt is veel standaard. Ik zie een paar mensen staan met hun stalletje die ik gisteren ook in De Koog tijdens de zomermarkt daar heb gezien. In De Koog heb ik er verder geen aandacht aan geschonken omdat het, toen ik er gisteren langs liep, nog in opbouw was. Ook nu in Den Burg loop ik zonder iets te kopen langs de kraampjes. Den Burg heeft een leuk centrum met naast de winkels die je overal tegenkomt, ook typische winkels voor Texel. Net als in De Koog hier ook veel winkeltjes met hebbedingetjes voor in huis. Tijdens mijn wandeling door het dorp zie ik een paar leuke teksten op een muur.

Terug in De Koog

Ik loop terug naar mijn fiets en rijd rustig via de Pontweg naar De Koog. Ik bezoek hier de Lidl supermarkt omdat ik drinken nodig heb.

Om 17.00 uur ben ik terug in mijn kamer. Hier douche ik me, want ik voel me vies van de zonnebrand en het zweet. Het is warm geweest vandaag. Voor het eten kijk ik nog op het internet.

Om 19.00 uur loop ik naar buiten want het is etenstijd. Ik heb zin in kibbeling. Ik dineer bij Restaurant Cascade, aan de kant waar ook de Hervormde Kerk van De Koog is gevestigd, op het centrale plein. Ik krijg een tafeltje toegewezen en op een gegeven moment raak ik aan de praat met een moeder en dochter. Zij vragen of ik bij hen aan tafel kom. Praat iets makkelijker. Het is gezellig. Ik kies voor een speciale aanbieding, een portie kibbeling en friet en een sprite. Het is een gezellige avond.

Na het afrekenen loop ik terug naar het hotel. Het is in ene koud geworden. In mijn kamer en daar maak ik me zo ver klaar voor de nacht dat ik alleen nog mijn tanden hoef te poetsen. Op bed type ik dit reisverslag en na het tandenpoetsen is het om 22.35 uur bedtijd.

Het weer

zonnigzonnig en ± 25° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 4 van mijn verblijf op Texel bezoek ik Den Hoorn en natuurgebied De Mokbaai, beklim ik de kerktoren in Den Burg en maak ik een wandeling door de hoofdplaats van Texel, Den Burg. Alles over de vierde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #reisverslag #denhoorn #mokbaai #denburg #deburghtkerk #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven