Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Natuurgebied De Hors en De Geul

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over natuurgebied De Hors en De Geul.

Inhoudsopgave

Ligging

Natuurgebied De Hors en De Geul vormt samen met De Mokbaai de meest zuidelijke punt van Texel. De gebieden maken deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel.

Plattegrond van Natuurgebied De Hors & De Geul

Natuurgebied De Hors en De Geul

Natuurgebied De Hors en De Geul is uitermate geschikt om te wandelen. U wandelt door een zeer afwisselend duinlandschap met een aantal grote duinmeren.

De Geul is een lange vallei tussen twee duinenrijen aan de zuidwestkant van de Mokbaai. De Geul ontstond toen de zandplaat Onrust in het begin van de 20e eeuw aan Texel vastgroeide. In de Geul ligt een meertje, met een uitkijkpunt aan de kant van de Mokbaai. Van daaraf kunt de lepelaarskolonie zien. In het rietland om het meer leven veel meer vogels, zoals waterrallen, dodaarsjes en bruine kiekendieven. Aan de westkant van de Geul bevindt zich een grote meeuwenkolonie.

Op de plek van het duinmeer en het omringende moeras van de Geul waar tegenwoordig lepelaars en aalscholvers broeden, liepen vroeger schapen. De lepelaarskolonie van de Geul is één van de drie kolonies op Texel. De duindoorn is een belangrijke plant voor de duinen van de Geul. In de duinen van De Geul grazen Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s. Er staan hekken om het begraasde deel. De snelgroeiende planten worden door deze dieren kort gehouden en geven op deze manier ruimte aan langzamer groeiende planten. U kunt tussen de dieren door wandelen. De runderen en paarden zijn weinig geïnteresseerd in de mensen. De Geul is toegankelijk via wandelpaden, buiten het broedseizoen zijn er extra paden opengesteld.

De Hors is voor een groot deel in bezit van het Ministerie van Defensie. Hier ligt het amfibisch oefenterrein de Mok. De Hors is een brede strandvlakte en het ruigste stuk van Texel. Op de Hors kunt u zien hoe jonge duintjes ontstaan. Het is het natuurlijkste duingebied van Texel. U mag er vrij tussendoor lopen. Op de strandvlakte broeden dwergsterntjes. Op en rondom de Horsmeertjes zijn veel vogelsoorten te zien. Het open water trekt veel eenden aan, zoals de wintertaling, smient, wilde eend, slobeend en de tafeleend. Hier broeden ook veel futen. Ze vissen vaak in de Mokbaai of het Marsdiep. De fuut is ziet u niet veel op Texel. In de rietkragen om de beide meertjes bevinden zich verder kleine karekieten, rietgorzen, blauwborsten, rietzangers, baardmannetjes, bruine kiekendieven en roerdompen.

Langs De Geul en De Hors zijn verschillende uitkijkpunten waar u veel verschillende soorten vogels kunt spotten. Bij Uitkijkplatform De Geul hebt u uitzicht op de lepelaarskolonie. Bij het uitzichtpunt Horsmeertjes heeft u een mooi uitzicht op een gedeelte van de Horspolder en de Horsmeertjes en bij de vogelkijkplek van De Geul en de Horsmeertjes ziet u duinmeren en duinvalleien met eenden, lepelaars en bruine kiekendief. Ook kunt u hier de blauwborst en baardmannetjes zien. Bij het uitzichtpunt De Waterral heeft u een mooi uitzicht op de Horsmeertjes. Hier heeft u kans om eenden, meeuwen, blauwborst, rietvogels en roerdomp te spotten.

Een blauwborstje in natuurgebied De Hors

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In de Geul ligt een meertje, met een uitkijkpunt aan de kant van de Mokbaai. Van daaraf kunt de lepelaarskolonie zien. De Hors is voor een groot deel in bezit van het Ministerie van Defensie. Hier ligt het amfibisch oefenterrein de Mok. Wil je meer weten over de Hors en de Geul, lees dan mijn website. Lees je mee? #degeul #dehors #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven