Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Natuurgebied Mokbaai

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over natuurgebied de Mokbaai, ten zuiden van Den Hoorn.

Inhoudsopgave

Ligging

De Mokbaai of Mok is een baai in het zuiden van Texel, tussen De Hors en ’t Horntje, ten westen van de Teso veerhaven.

Geschiedenis

De Mokbaai bestaat nog maar vrij kort. De vaarroute langs de duinen ten zuiden van Den Hoorn, de Siborsnollen en het Loodsmansduin werd na 1700 steeds ondieper. Tot 1738 lag op de plek waar nu de Geulvallei ligt, het Spanjaardsgat. Dat is vervangen door het Noordergat. Het Noordergat liep door de Kreeftepolder. Het Spanjaardsgat verzandde en zo ontstond in de luwte van de naar het zuiden opschuivende Hors, de Mokbaai. In 1749 groeide De Hors groeide vast aan het eiland. Het zuidoostelijke deel van het Spanjaardsgat bleef open en werd de Mokbaai. De Mokbaai is dé plek om op Texel de vogelrijkdom van de Waddenzee te ervaren. De Mokbaai was van 1917 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog een vliegveld. Door de Nederlandse Marine Luchtvaartdienst werden hier de watervliegtuigen gestationeerd. Door uitbaggering konden deze vliegtuigen hier ook bij laag water landen. Op 10 en 11 mei 1940 werd de Mokbaai onder vuur genomen door de Duitsers en werden veel vliegtuigen vernield. De Mokbaai werd voor de Duitse militairen een opstelplaats voor luchtdoelartillerie. Dit was bedoeld om Den Helder tegen aanvallen van bommenwerpers te beschermen. Het vliegveld is na de oorlog niet meer hersteld.

Mokbaai

Het zuiden van Texel heeft een rijk en afwisselend duinlandschap.

Hier bevinden zich natte duinvalleien, meertjes, heidevlaktes, een uitgestrekte zandvlakte en de Mokbaai. De Mokbaai is een inham tussen de Hors en de zuidelijke polders van Texel. De Mokbaai is de Waddenzee in het klein. Hier zijn kwelders, wadplaten, een geul en een mosselbank. De kwelder in de Mokbaai is een belangrijke hoogwatervluchtplaats voor wadvogels en trekvogels, waar ze uitrusten en hun vetvoorraad aanvullen door de grote reis naar hun overwinter- of broedgebieden. Een groot deel van de baai valt droog bij laag water. Achter het militaire oefenkamp van de Joost Dourleinkazerne liggen aan de westkant en aan de oostkant kwelders. Aan de noordkant liggen twee vogelreservaten. Dit zijn de Petten en ’t Stoar. Delen van de Mokbaai en ook van De Hors zijn oefengebied voor de mariniers van de Joost Dourleinkazerne. In 2005 zijn bij het uitdiepen van de Mokbaai meer dan 5.300 explosieven geruimd.

In de Mokbaai liggen twee kwelders: het Puntje en de Karhoek. Het Puntje ligt op het beginpunt van de Mokbaai. Hier komt het zeewater van het Marsdiep naar binnen. De Karhoek ligt aan de binnenrand, tegen de duinen aan. Karren met water werden via dit gebied naar de koopvaardijschepen gebracht toen deze in de Mokbaai overwinterden. Dat is de verklaring voor de naam Karhoek.

Een fazant op de weg naast de Mokbaai

Rond de Mokbaai liggen verschillende vogelreservaten, zoals de Geul, de Petten en ’t Stoar. Deze gebieden maken deel uit van het natuurgebied Nationaal Park Duinen van Texel. De Petten en ’t Stoar zijn twee vogelreservaten in het Hoornder Nieuwland aan de binnenkant van de dijk. De Petten is een brak meertje met een aantal eilandjes. Dit zijn broedplaatsen voor kluten, kokmeeuwen, bontbekplevieren, grote sterns en visdieven. Vanaf de weg kunt u de vogels bekijken. ’t Stoar is het weidevogelreservaat dat ten oosten van de Petten ligt. Hier broeden kluten, grutto’s, kieviten en in de winter ook vaak smienten.

Ten zuiden van de Mokbaai liggen de jonge duingebieden de Horspolders en de Kreeftepolder. Deze gebieden zijn in de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan door de aanleg van zanddijken. In de Horspolders is een enorme plantenrijkdom van natte duinvalleien, zoals parnassia en moeraswespenorchis. In de Kreeftepolder bevindt zich een stormmeeuwenkolonie. In de rietkragen van De Horspolders broeden vogels zoals de bruine kiekendief, blauwborst, roerdomp en baardmannetje. Het open water trekt veel eenden aan, zoals de smient, wilde eend, slobeend en wintertaling.

Rond de Mokbaai liggen twee wegen, de Mokweg en Molwerk. Vanaf de Mokweg hebt u een schitterend uitzicht over de Mokbaai. Hier kunt u de foeragerende vogels zelfs met het blote oog goed zien. Boven de baai kunt u ook genieten van de typische, prachtige Hollandse wolkenluchten.

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel, tussen De Hors en 't Horntje, in de buurt van Den Hoorn. Het is een belangrijk foerageergebied voor watervogels. Hier liggen verschillende vogelreservaten. Meer over de Mokbaai op Texel lees je hier. Lees je mee? #mokbaai #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven