Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Koog

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over De Koog, dé badplaats van Texel, ook bekend vanwege zeehondenopvang Ecomare en het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

Inhoudsopgave

De Koog

 De Koog heeft een gezellig winkelcentrum, tal van restaurants en uitgaansgelegenheden en het strand is op loopafstand van het centrum.

Elke zondag is het koopzondag in het dorp en iedere dinsdag in juli en augustus vindt er in de Dorpsstraat een zomermarkt plaats. De Dorpsstraat is een voetgangersgebied.

In De Koog vindt u alles voor uw ideale stranddag: zandstrand, paviljoens voor een hapje en een drankje, een kiosk voor de aankoop van strandspullen en de huur van een windscherm, ligstoel of een strandhuisje.

Plattegrond van badplaats De Koog op Texel

Ligging

De Koog ligt aan de westzijde van Texel.

Geschiedenis

De Koog behoort tot de oudste dorpen van Texel. In de 14e eeuw was dit een welvarend vissersdorp, maar verzandingen van de geulen maakte de kustplaats onbereikbaar voor schepen. Geleidelijke inpolderingen volgden. De namen Oude Koog, Middelste Koog en Everstekoog herinneren nog aan die tijd. Het einde van De Koog als vissersdorp kwam door de Allerheiligenstormvloed van 1570.
Meer dan een eeuw geleden kwam het toerisme op. Het boerendorp veranderde in een bruisende badplaats. Eind 19e eeuw bestond het dorp uit een tiental boerderijen een school en een oude kerk. De oude kerk uit 1415 staat er nog, maar van het agrarisch verleden is geen spoor meer te bekennen. In 1908 verrees het eerste hotel in de duinen. Nu heeft De Koog 20.000 slaapplaatsen. Dit is ongeveer de helft van de totale capaciteit op Texel. De Koog heeft ongeveer 1.300 inwoners.
De naam De Koog betekent buitendijks land. De naam verwijst naar ‘cooghen’. Dit waren de eerste inpolderingen in de 14e eeuw. Op kleine schaal werden toen kleine flardjes drooggevallen grond uit de greep van de zee ‘gered’. Elke keer won het water en overstroomde het land weer en verdronken weer honderden schapen. Elke keer werden de dijken verhoogd en versterkt. In en rond De Koog is geen dijk meer te bekennen, maar er zijn nog altijd straatnamen die aan die geschiedenis herinneren, zoals Oude Dijkje, Pijpersdijkje, Kogerveld, Everstekoog.

Bezienswaardigheden in De Koog

De Koog heeft 4 rijksmonumenten en 6 gemeentelijke monumenten.

Hervormde kerk

De Hervormde (PKN) kerk dateert uit 1415. De kerk staat aan de Dorpsstraat 168 in het centrum van De Koog. Deze kerk is nog altijd in gebruik voor kerkdiensten. Van oorsprong is de kerk een kapel uit 1415. In 1719, het jaartal in de muurankers, is de kerk in haar huidige vorm verbouwd. De kerk is samen met het huis ernaast het laatste restant van het dorp van vóór 1900.

Rooms-Katholieke kerk

De Rooms-Katholieke kerk is gevestigd aan de Nikadel. De kerk dateert uit 1964. Hier vinden alleen in de zomer nog kerkdiensten plaats.

Ecomare

Ecomare omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum. Door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden werkt Ecomare aan natuurbescherming in de Waddenzee en de Noordzee. In de ondergrondse aquaria maakt u kennis met zeedieren. In elk aquarium is weer een ander leefgebied nagebouwd. Dagelijks worden op bepaalde tijdstippen de bruinvissen en zeehonden gevoerd, tijdens het voeren wordt door de verzorger het een en ander over de bruinvissen Michael en Dennis en de zeehonden uitgelegd. In de Walviszaal loopt u langs reusachtige skeletten en komt u meer te weten over de walvissen. Er is veel beleven in Ecomare. Veel exposities zijn interactief.

Het voeren van de bruinvissen in Ecomare bij De Koog

Lees meer: Ecomare

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

In dit museum vertellen jutters hun sterke verhalen. In de jutterzaal liggen duizenden voorwerpen. Deze zijn door jutters op het strand zijn gevonden. Er is aandacht voor scheepsstrandingen en u ziet hoe de redders vroeger te werk gingen. Er zowel binnen als buiten van alles te ontdekken in dit museum. Het museum is gevestigd aan de Pontweg, de doorgaande weg tussen De Koog en Den Burg.

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora bij De Koog

Natuur rond De Koog

Rond De Koog kunt u genieten in de duinen, in het bos en op de weide. De Koog ligt op loopafstand van verschillende natuurgebieden, zoals De Dennen, De Nederlanden, De Muy en De Slufter. Deze natuurgebieden hebben fiets- en wandelpaden.

De Nederlanden

Het natuurgebied De Nederlanden grenst aan het noorden van De Koog en maakt deel uit van Nationaal Park Duinen van Texel. U kunt hier wandelen op de paden of de uitgezette route vanaf het parkeerterrein Mienterglop volgen.

De Muy

In De Muy broeden verschillende vogels, zoals de lepelaar en de aalscholver. Om de vogels rust te gunnen is dit terrein in de broedtijd afgesloten. Ten oosten van De Koog kijkt u over het polderland uit, dat aangekleed is met typische Texelse boerenplaatsen en hun vee.

Het natuurgebied De Muy bij De Koog

Lees meer: De Muy

Huifkartocht

U kunt vanuit De Koog een tocht met de Jan Plezier door de duinen, het strand en De Slufter maken. Deze tochten beginnen om 10.00 uur en 14.00 uur bij de bushalte aan de Nikadel in het centrum van De Koog. De tochten duren ongeveer 2,5-3 uur. De huifkartocht van 3 uur gaat door de natuurgebieden De Nederlanden, De Muy, De Slufter en over het strand of door bos en duinen. U ziet tijdens deze tocht veel verschillende soorten planten en dieren in een afwisselend duinlandschap, heidevelden, natte duinvalleien, droge duinen, bossen en uitgestrekte strandvlakten. Afhankelijk van het tij (bij eb) wordt er over het strand naar De Slufter gereden. De huifkar wordt getrokken door twee Belgische trekpaarden. Tijdens de tocht schenkt de koetsier koffie, thee, warme chocomelk en limonade en trakteert hij u op Texelse koek van een zeer bekende bakker van Texel.

Calloway runderen in natuurgebied De Muy tijdens de Jan Plezier huifkartocht bij De Koog

Bekijk ook: Foto’s van De Koog

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn verblijf op Texel verbleef ik in de badplaats De Koog. In en rond De Koog is genoeg te beleven. Leuke uitjes (ook voor kinderen) zijn zeehondenopvang Ecomare en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora of een bezoekje aan het strand van De Koog. In de directe omgeving zijn mooie wandelingen te maken. Meer lezen over De Koog doe je hier. Lees je mee? #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn verblijf op Texel verbleef ik in de badplaats De Koog. In en rond De Koog is genoeg te beleven. Leuke uitjes (ook voor kinderen) zijn zeehondenopvang Ecomare en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora of een bezoekje aan het strand van De Koog. In de directe omgeving zijn mooie wandelingen te maken. Meer lezen over De Koog doe je hier. Lees je mee? #dekoog #texel #nederland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven