Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Texel : dag 9 – vrijdag 14 juli 2017

Dit is het reisverslag van dag 9 van mijn 10-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag een bezoek aan De Cocksdorp en de Vuurtoren en de natuurgebieden De Schorren en Utopia.
Overnachting: Hotel Beatrix in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s Hotel Beatrix).

Ochtend

Vanochtend ben ik al weer om 05.00 uur wakker, maar ook vandaag heb ik nog wel weer geslapen. Dit keer tot 08.15 uur. Ik heb het daarna rustig aan gedaan, ik heb tijd genoeg, het weerverwachting ziet er voor vanmiddag goed uit, maar vanochtend wordt wel neerslag verwacht. Verder is de voorspelling dat er veel wind zal staan, maar dat die wind gaat draaien, dat zou inhouden (als het klopt) dat ik zowel de heenreis als de terugreis het voor de wind zou moeten hebben. Na het aankleden en opmaken, loop ik naar beneden voor het ontbijt. Het is hier al weer drukker dan eerder deze week. Ik eet twee pistoletjes kaas en drink een koffie en een glas jus d’orange. Daarna loop ik terug naar mijn kamer, waar ik nog wat surf op internet en mij klaar maak voor vandaag.

Ik ga vandaag naar De Cocksdorp. Op het moment dat ik buiten bij het fietsenhok ben om mijn fiets te pakken, begint het keihard te regenen. Het oponthoud duurt ongeveer een kwartier, dan klaart de lucht op. Ik heb intussen mijn vuilniszak wel om mijn rugzak gedaan, voor het geval dat het onderweg gaat regenen, zal mijn fotocamera droog blijven.

Fietsen naar De Cocksdorp

Via de Ruyslaan fiets ik via de Muy en de Slufter eenzaam en alleen het hele stuk naar de vuurtoren. Ik kom zegge en schrijve 4 fietsers tegen.

Als ik op de hoogte van het park van Landal Greenparks ben, vallen de eerste regendruppels, ik trek mijn regenponcho aan en fiets verder. Als ik aan de voet van de steile weg naar de vuurtoren kom, stortregent het werkelijk. Mijn regencape helpt helemaal niets, want ik ben als ik boven aan de voet van de vuurtoren ben, tot op het bot nat. Alles is doorweekt. Ik loop de steile weg naar boven, want ik zie ook helemaal niets meer door mijn met regendruppels en van condens beslagen bril. Bij het Torenrestaurant parkeer ik mijn fiets en loop hier naar het toilet op mijn bril schoon te maken en de rest ook wat droger te maken. Alles is doorweekt. Ik moet even bijkomen in het restaurant. Mijn jas en regencape heeft een medewerkster ergens neergehangen om te drogen. Ik neem een kop koffie en een hazelnootschuimgebakje. Ik reken af en krijg mijn nog deels natte jas en regencape terug. De jas droogt wel weer en cape stop ik in de vuilniszak en dan in mijn rugzak. Ik loop met de fotocamera in de hand naar buiten, het is droog.

Vuurtoren bij De Cocksdorp

Ik loop naar de vuurtoren. Het waait inmiddels veel harder dan eerder vanochtend. Het is duidelijk geen strandweer, je wordt op het strand, denk ik, ook gezandstraald.

Ik loop het pad op naar de vuurtoren. De vuurtoren heeft 118 treden, die beklommen kunnen worden. Op de eerste etage moet ik de entree van € 4,50 betalen en dan loop ik verder naar boven. Er zijn meer bezoekers in de vuurtoren. Het zicht is vanwege het weer niet optimaal. Maar het 2,5 kilometer verderop gelegen eiland Vlieland is duidelijk te zien. In de vuurtoren worden een paar dingen uit de geschiedenis van de vuurtoren uitgelegd.

De vuurtoren bij de Cocksdorp
Uitzicht vanaf de vuurtoren bij de Cocksdorp

Ik loop weer naar beneden en loop terug naar het Torenrestaurant. Mijn broek en jas zijn inmiddels droog maar ik sop nog wel ontzettend in mijn schoenen. Onderweg naar het restaurant voel ik weer regendruppen. Ik schuil een poosje in het restaurant, maar de regen waait over. Weer buiten pak ik mijn fiets en kies voor de route langs de zee in de richting van De Cocksdorp.

De Cocksdorp

Onderweg naar De Cocksdorp maak ik een stop bij een plas water waar een paar vogels te zien zijn.

Via de Kikkertstraat fiets ik De Cocksdorp binnen. Mijn fiets zet ik naast de winkels tegenover de Rooms-katholieke kerk neer. Ik loop eerst naar de Plus supermarkt, het is etenstijd. Ik koop een paar bollen en een pakje gesneden kaas en wat te drinken. Mijn brood eet ik, gezeten op een bankje tegenover de kerk, op.

Daarna bezichtig ik de Rooms-katholieke kerk, waar het wel erg donker is.

Daarna loop ik de Kikkertstraat door naar het vogelkijkcentrum. Ik neem binnen een kijkje. De duurste verrekijkers kosten hier ongeveer € 2.400,–. Wat een geld.

Ik loop terug naar de winkelstraat. Achter de parkeerplaats is een visplaats aan de Roggesloot. Hier neem ik nog een kijkje, net als bij het monument van iepenhout, waar je helaas niet in kunt.

Daarna fiets ik via de Kikkertstraat het dorp uit.

De Roggesloot in de Cocksdorp

Natuurgebied De Schorren

Aan het eind moet ik naar rechts, zo kom ik bij het gebied De Schorren.

Aan het begin maak ik een stop om bij een daar geplaatst monument te kijken en dan rijd ik eindelijk aan de kant van de zee, waar ik in de buurt van Oosterend en Utopia al had willen fietsen, maar waar het niet kon. Het is een leuk tochtje en ik heb geen last van de wind. De Schorren is een gebied tussen de zee en de dijk. Hier zitten veel vogels. Het zijn bonte strandlopers, meeuwen en scholeksters.

Een eind verderop kan ik niet verder. Hier lopen twee lepelaars in de zee. Ik rust een tijdje op het bankje.

Natuurgebied De Schorren

Natuurgebied Utopia

Het fietspad vervolgt zicht nu tussen de dijk en het land. Ik kom uit bij Utopia. Hier bekijken een paar medewerkers van de Waddenvereniging de vogels die zich hier bevinden. Er bevindt zich hier ook weer een lepelaar, maar ook heel veel meeuwen, sterns en scholeksters. Ik fiets verder en zie nog een lepelaar.

Een lepelaar in natuurgebied Utopia

Terug naar De Koog

Ik kom uit bij de weg waar ik van de week al eerder langs gefietst ben. Ook nu fiets ik zigzaggend terug naar De Koog, want naar het westen toe heb ik wind keihard tegen, de stukken naar het zuiden zijwind, die wind is minder erg dan kilometerslang tegenwind. Ik fiets op de Postweg door naar de Ruigendijk, omdat ik zo moe ben in mijn benen, dat ik geen zin heb in de weg langs de Muy die heuvel op, heuvel afgaat. De Ruigendijk is een weg waar geen hoogteverschillen in zitten.

Avond

Uiteindelijk ben ik om 17.30 uur bij het hotel. Ik stal mijn fiets in het fietsenhok. Terug op mijn kamer trek ik direct mijn schoenen en sokken uit, want ik de hele dag in mijn schoenen gesopt. Ik moet eerst even zitten en bijkomen en een yoghurt en nectarine eten. Dan stap ik onder de douche. Ik kleed me aan om in het dorp te eten. Ik loop de hele Dorpsstraat op en neer en besluit bij Latino te eten. Ik kies voor de aanbieding mix 3 soorten vis: kabeljauw, schol en kibbeling met friet en saus. Drinken is een sprite met citroen.

Daarna loop ik terug naar het hotel, waar ik mijn e-mails check, mijn spullen opruim, de koffer inpak en dit reisverslag schrijf. Dan is het al weer bedtijd. Ik maak me klaar voor de nacht. Om 22.40 uur gaat het licht uit.

Het weer

zwaar bewolktzwaar bewolkt, ’s middags af en toe zon en veel wind; ± 17° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 9 van mijn verblijf op Texel beklim ik de vuurtoren van De Cocksdorp en fiets door naar De Cocksdorp voor een wandeling door het dorp en bezoek ik de natuurgebieden De Schorren en Utopia. Alles over de negende dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #reisverslag #vuurtorendecocksdorp #vuurtoren #utopia #deschorren #decocksdorp #jtravel #jtravelblogt

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven