Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chiang Mai

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 7, dag 8 en dag 9 Chiang Mai en omgeving. Chiang Mai heeft zich tot een belangrijk toeristisch centrum ontwikkeld. Dit dankzij oude tempels, kunsthandwerk, kook- en meditatiecursussen, het brede aanbod aan mogelijkheden voor uitstapjes en trektochten naar de bergvolken. Veel Thai houden van Chiang Mai vanwege de aparte festivals, de 14e eeuwse tempels, de schitterende landschappen, het aparte eten en een aangenaam koel klimaat in de winter. Chiang Mai betekent Nieuwe Stad. De bijnaam van Chiang Mai is de roos van het noorden. Chiang Mai is de belangrijkste stad in het noorden van Thailand.

Inhoudsopgave

Ligging

Chiang Mai ligt 700 kilometer ten noorden van de Thaise hoofdstad Bangkok aan de rivier de Ping.

Geschiedenis

Over de vroegste geschiedenis van Chiang Mai en Noord-Thailand is weinig bekend. Prins Mengral was een afstammeling van de Thai en de Lan Na. Hij had een aantal kleine stammen onder zich weten te verenigen. Vanuit zijn steunpunt bij Chiang Saen aan de rivier de Mekong rukte hij op naar het zuiden. In 1262 stichtte hij zijn eerste hoofdstad Chiang Rai. In 1292 slaagde Prins Mengral er in om het oude koninkrijk van de Mon, Haripunchai (Lamphun), te verslaan. Prins Mengral stelde vast dat zijn nieuwe rijk Lan Na Thai (een miljoen rijstvelden) een andere hoofdstad nodig had. Met hulp van twee bondgenoten, koning Ramkamhaeng van Sukhothai en koning Ngam Muang van Phayao, begon Mengral in 1296 met de bouw van zijn nieuwe hoofdstad. Prins Mengral stierf in 1317.

Chiang Mai werd algemeen erkend als hoofdstad van het grootste deel van het gebied ten noorden van Sukhothai. In het zuiden kwam het koninkrijk Ayutthaya op. Deze stad werd in het begin van de 14e eeuw een bedreiging voor de zuidelijke grenzen van het rijk Sukhothai. Sukhothai werd in 1378 door het Ieger van Ayutthaya overwonnen. De Gouden Eeuw van Lanna was in de 15e eeuw.

In 1477 werd de 8e boeddhistische concilie bij Chiang Mai gehouden. Dit concilie hield zich bezig met het verbeteren van de boeddhistische geschriften. In 1449 werd de voorheen onafhankelijke stadstaat Nan, de hoofdstad van een Thai Lue volk, aan het rijk toegevoegd. Het noordelijke en het zuidelijke rijk leverden in de twee eeuwen daarna veel veldslagen.

Buurland Birma breidde zijn macht steeds meer uit. In 1556 wisten de Birmezen Lan Na Thai te veroveren. Chiang Mai werd daarna twee eeuwen lang door Birmaanse vorsten geregeerd. De stad stond in die periode gedurende korte tijd onder het bestuur van Ayutthaya. De Birmezen veroverden en plunderen in 1767 de stad Ayutthaya. De Thai hergroepeerden zich onder hun nieuwe leider Taksin. In 1775 waren de Birmezen teruggedrongen en waren Ayutthaya en Chiang Mai veroverd. Chiang Mai werd net als Ayutthaya een dode en verlaten stad. De overgebleven inwoners trokken zuidwaarts naar Lampang.

In 1796 herwon de zijn vroegere status als hoofdstad en marktplaats van het noorden. In de jaren rond 1800 liet koning Chao Kawila verdedigingsmuren rond de stad bouwen. Onder de koningen die trouw bleven aan het gezag in Bangkok, bleef Chiang Mai daarna ruim een eeuw de meest noordelijke buitenpost van het nieuwe, tot 1932 onafhankelijke Siam. De stad Chiang Mai breidde zich uit. Er kwam door de handel en cultuur een grote bloei.

In 1921 bereikte de aangelegde spoorweg vanuit Bangkok Chiang Mai. In 1927 reed de Thaise Koninklijke familie op olifanten de stad in. Dit was het eerste Koninklijke bezoek uit Bangkok. Chiang Mai werd in 1933 officieel een deel van Siam, het huidige Thailand. In de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkelde het toerisme naar Chiang Mai zich heel sterk. Het straatbeeld laat een levendige handel van lokale producten zien. Ook de ontelbare tempels hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen.

Bezienswaardigheden in Chiang Mai

De nieuwe stad strekt zich tot ver buiten de oude stadsmuren uit. Het grote stadsverkeer maakte de aanleg van een ‘superhighway’ noodzakelijk. De Oude Stad was vroeger helemaal omsloten was door een 2×2 kilometer metende stadswal, kunt u nog altijd mooie tempels en houten huizen bekijken. De laatste jaren zijn de vijf stadspoorten herbouwd en de vestinggracht is hersteld. In de zuidwesthoek vindt u het park Suan Buak Had. Tussen de Tha Pae Gate en de rivier de Ping is de moderne wijk ontstaan, vooral langs de Tha Pae Road. De binnenstad van Chiang Mai telt meer dan 100 tempels. En nog eens 200 tempels liggen in de directe nabijheid van de binnenstad.

Plattegrond van Chiang Mai

Wat Phra Singh

De Wat Phra Singh is de meest bezochte boeddhistische tempel van Chiang Mai. De tempel Wat Phra Singh (Leeuwengodtempel) is gevestigd aan Sam Lan Road. Deze tempel dateert uit 1345. Het is geen grote tempel, maar wel een indrukwekkende. De tempel huisvest het heiligste boeddhabeeld van de stad: de Phra Singh (Lion Boeddha). Het is een typische Noord-Thaise tempel. De Wat Phra Singh staat bekend als The Monastery of the Lion Boeddha. De Wat Phra Singh is één van de belangrijke plaatsen van het Songkran festival als de Phra Buddha Singh als heiligste Boeddha van het noorden wordt gewassen. Ook de Lai Kham Kapel is zeer interessant. Deze kapel is voorzien van mooi houtsnijwerk en muurschilderingen in de Lanna Stijl.

Entree: gratis.

Wat Duang Dok

De Wat Duang Dok bevindt zich aan Suthep Road. Deze tempel stamt uit de 14e eeuw. De tempel is gebouwd in een tuin van de Lanna Thai-monarchen. Het is een favoriete plaats voor fotografen, in het bijzonder vanwege de schitterende zonsondergang en de 500 jaar oude bronzen Boeddha. De witte chedi’s bevatten as van de voormalige Koninklijke familie van Chiang Mai. Een belangrijk kenmerk is een enorme klokvormige chedi die is gebouwd door koning Ku Na.

Wat Chiang Man

De Wat Chiang Man ligt binnen de oude ommuurde stad aan Ratchaphakhinai Road en is de oudste tempel in Chiang Mai. De tempel dateert uit 1296. Deze tempel was de woning van Koning Mengral, hij was de stichter van Chiang Mai. De tempel is bekend vanwege zijn fijne chedi die wordt ondersteund door de rijen van olifant steunberen en een prachtige kapel. In de Wat Chiang worden twee belangrijke boeddhabeelden bewaard: de Phra Sila en de Phra Satang Man die ook even in Laos heeft gestaan. De Khao Phra Kaeo is een kleine kristallen beeldje dat het vermogen om regen te brengen. Aan de linkerkant van de chedi is een kleine bibliotheek dat is geschilderd in schreeuwerige kleuren. Hier vindt u ook een oude bot, een 19e eeuwse Lanna houten structuur met een mooie collectie bronzen beelden.

Entree: gratis.

Wat Chedi Luang

De Wat Chedi Luang aan Phrapokklo Road is de grootste chedi van Chiang Mai in de oude stad. De tempel is 98 meter lang en 54 meter breed. De tempel is in 1481 gebouwd, maar het is deels als gevolg van een aardbeving in 1545 ingestort. In 1990 werd de tempel gedeeltelijk gerestaureerd. De Wat Chedi Luang is een van de tijdelijke verblijfplaatsen van de Emerald Boeddha (Smaragden Boeddha), die zich in de Wat Phra Kaew in Bangkok bevindt. In 1995 werd een kopie van het beeld bijgezet in het oostelijk deel van de herbouwde chedi. Rondom de chedi ziet u olifanten op ware grootte die moeten helpen de chedi en daarmee ook de koning naar de hemel te tillen. In de zuidwestelijke hoek zijn de meeste bewaard gebleven olifanten te zien.

Adres: 103 Road King Prajadhipok Phra Singh, Muang District, Chiang Mai, 50200.
Openingstijden: 24 uur per dag toegankelijk (buitengedeelte).
Entree: 40 baht.

Wat Ku Tao

De Wat Ku Tao ligt in de buurt van het Chiang Mai Stadion. De Wat Ku Tao is opmerkelijk vanwege zijn ongebruikelijke bolle chedi in de vorm van een watermeloen. De vorm is een gevolg van de Chinese invloed. Deze chedi is rond de 16-17e eeuw gebouwd om de as van een Birmese heerser van Chiang Mai te bewaren.

Sunday Walking Street

De Sunday Walking Street is een markt waar u authentieke spulletjes kunt kopen, zoals handgemaakte borduursels, handtassen, stoffen, glas, keramiek en sarongs. De Sunday Walking Street (Ratchadamnoen Rd) is populair bij zowel de Thai zelf als bij toeristen. De hele straat is gevuld met kleurrijke kraampjes die van alles verkopen. Van traditionele hill-tribe doeken tot glimmende oorbellen. Veel van de verkopers maken en verkopen hun eigen producten en de kwaliteit van hun vakmanschap is uitstekend. Bezoek de markt voor zonsondergang, zo rond 16.30 uur, dan is het er nog relaxed en rustig.

Adres: Centrum Chiang Mai, oude stad – Tha Pae Gate bij Ratchadamnoen Road.
Openingstijden: elke zondag 16.00-00.00 uur.
Entree: gratis.

Chiang Mai Night Bazaar

De Chiang Mai Night Bazaar is een grote attractie in Chiang Mai. Deze markt ligt tussen de Th Chang Khlan, de Th Tha Phae tot aan Th Si Donchai tussen de Old City en de Mae Ping Rivier. U kunt hier een enorme variëteit aan Noord- en Noordoost-Thaise producten kopen. Deze producten zijn gemaakt door ambachtslieden uit de stad, maar ook door bergvolkeren. De verkochte producten variëren van namaakkleding tot bronzen Boeddha’s, en van handbeschilderde parasols tot echt antiek. De meeste producten worden vanuit stalletjes verkocht. Bijzonder is dat de bergstam Akha over de markt rondlopen om hun waar te verkopen. U kunt hier heerlijk eten. De prijzen voor handgemaakte producten en andere souvenirs zijn in Chiang Mai veel lager dan bijvoorbeeld in Bangkok. Ook zijn er een aantal winkeltjes, zoals Thai Tribal Crafts, waar artikelen van bergvolkeren verkocht worden. Een groot deel van de opbrengst gaat dan ook rechtstreeks naar deze volkeren toe, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Openingstijden: dagelijks van 18.00 uur-22.30 uur.

Portrettekening op de night bazaar in Chiang Mai

Bezienswaardigheden buiten Chiang Mai

Wat Phra That Doi Suthep

De Wat Phra Doi Suthep is een tempel buiten Chiang Mai. Dit is belangrijkste en meest zichtbare herkenningspunt van Chiang Mai. De tempel kijkt vanuit een begroeid berggebied uit over de stad. De Wat Phra That Doi Suthep ligt 15 kilometer van Chiang Mai, op 3.520 voet boven zeeniveau. De tempel dateert uit 1383. U bereikt de tempel door het beklimmen van een steile Naga trap met 290 treden. U kunt ook met een soort lift/kabelbaan omhoog. De gouden pagode van de tempel bevat heilige Boeddha relikwieën. Boeddhistische pelgrims vanuit de hele wereld komen naar deze tempel. Vanaf het tempelcomplex heeft u een schitterend uitzicht over Chiang Mai stad en omgeving. Via een slingerweg gaat u omhoog tot aan de voet van de Wat Phra That Doi Suthep. Daarna moet u de 309 treden omhoog beklimmen. Tegenwoordig gaat er ook een kabelbaan naar boven. Bezoek de tempel heel vroeg (rond 06.00 of 07.00 uur) om de drukte te ontlopen.

Adres: Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai, Thailand.
Openingstijden: 07.00-17.00 uur (binnengedeelte).
Entree: 30 baht.

Boeddhabeeld van de zondag in de Wat Phra That Doi Suthep bij Chiang Mai

Wat Chet Yot

De Wat Chet Yot is een van de bekendste tempels in Chiang Mai. De tempel werd in 1455 gebouwd met als doel om het minder populair wordende boeddhisme een boost te geven. De tempel die u ziet is dezelfde die in 1455 is gebouwd. Het is hier en daar gerestaureerd, maar in grote lijnen is het dezelfde tempel. Het meest opvallende van deze tempel zijn de jèt yôrt (de torens) die de zeven weken vertegenwoordigen die Boeddha na zijn verlichting in India heeft doorgebracht. De hele bouw van de tempel heeft 20 jaar geduurd. De tempel ligt iets buiten Chiang Mai.

Entree: gratis.

Let op uw kleding als u tempels in Thailand bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften. Bij het betreden van een tempel moet u uw schoenen uittrekken.

Dierentuin van Chiang Mai

De Chiang Mai dierentuin ligt op de begroeide heuvels van de Suthep berg. Hier vindt u een fascinerende collectie Aziatische en Afrikaanse zoogdieren en vogels. Deze dierentuin is één van de grootste in Thailand. Er zijn ook speciaal aangelegde parken met meertjes en watervallen. Eén van de bezienswaardigheden zijn twee pandaberen die door China aan Chiang Mai als cadeau werden geschonken.

Doi Inthanon National Park

In Doi Inthanon National Park vindt u de hoogste berg van Thailand. Deze berg is 2.565 meter hoog. Op de top staan twee chedi’s. Vanaf de chedi’s heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving. Er zijn wandelroutes die u kunt volgen en het park heeft een aantal watervallen, waaronder de Mae Ya Waterval. Het Doi Inthanon National Park is het beste met eigen vervoer of met een georganiseerde tour vanuit Chiang Mai bereikbaar.

Adres: Doi Inthanon National Park.
Openingstijden: dagelijks van 05.00-17.00 uur.
Entree: 300 baht.

Bo Sang

Bo Sang ligt 9 kilometer ten oosten van Chiang Mai aan de Highway nr. 1006. Borsang wordt ook wel umbrellavillage genoemd. Dit omdat Bo Sang bekend staat om de handgemaakte parasols die gemaakt worden van bamboe en riet rijstpapier. Al generaties lang worden hier parasols gemaakt. Bo Sang zelf stelt niet veel voor, het is slechts een kleine groep van winkels, werkplaatsen en huizen. In Bo Sang kunt u uw eigen waaier of parasol laten beschilderen. De waaiers en paraplu’s worden door echte kunstenaars beschilderd. Zijn zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en in verschillende designs en tegen redelijke prijzen. Ze zijn allemaal gemaakt van sa-papier.

Het beschilderen van mijn waaier in Bo Sang bij Chiang Mai

Queen Sirikit Botanische tuin

De Queen Sirikit Botanical Garden is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Deze hele tuin dient als centrum voor botanische studies en voor onderzoek naar de Thaise flora. De Queen Sirikit Botanical Garden is een uitgestrekt gebied met exotische planten, wandelroutes en een enorme kas die in verschillende delen is gesplitst. Er is ook een museum dat is gewijd aan de botanische geschiedenis van Thailand. De Queen Sirikit Botanical Garden is in 1992 geopend. Het park wordt gebruikt voor het uitvoeren van allerlei onderzoeken en is bedoeld als bijdrage aan het behouden van bijzondere planten.

Adres: Mae Raem Mae Rim Chiang Mai 50180, Thailand
Openingstijden: dagelijks van 8.30-17.00 uur.
Entree: 40 baht.

Bergvolken

Vanuit Chiang Mai kunt u een excursie maken naar de dorpen van de bergvolken in het noorden van Thailand. Ik heb vanuit Chiang Mai een aantal dorpen met bergvolken gezien, zoals de Hmong, de Longnecks, de Lahu, de Karen, de Hmong, de Mien/Yao en de Palong. Elk bergvolk heeft zijn eigen kleding, zijn eigen gebruiken en zijn eigen manier van wonen.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Chiang Mai bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De meeste reizigers die Chiang Mai bezoeken komen vanuit Bangkok. De makkelijkste manier om vanuit Bangkok naar Chiang Mai te reizen is per vliegtuig. U vliegt in anderhalf uur en voor een paar tientjes naar Chiang Mai. Bangkok heeft twee luchthavens waarvandaan de vluchten naar Chiang Mai vertrekken: Suvarnabhumi Airport (de internationale luchthaven) en Don Mueang Airport.

Wilt u niet vliegen kunt u overwegen om met de nachttrein naar Chiang Mai te reizen. De nachttreinen vertrekken vanaf het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok. In de avond vertrekken drie nachttreinen naar het noorden. Het is aan te raden om tickets online vast te leggen omdat het een populair traject is.

Er gaat ook een nachtbus van Bangkok naar Chiang Mai. Het is de goedkoopste optie van de drie (vliegen, nachttrein en nachtbus). Als u kiest voor de nachtbus heeft u een ligstoel, wifi aan boord en een gratis transfer naar uw hotel in Chiang Mai. De bus maakt een tussenstop in Phitsanoluk. De bus vertrekt vanaf de Khao San Road en de volgende dag arriveert u in Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

De rode, gedeelde taxi (songtaew) is de manier om van A naar B te gaan. U vertelt de chauffeur waar u naartoe wilt, onderhandelt niet over de prijs maar stapt gewoon in. Dan betaalt u hetzelfde als een local. De songtaew is goedkoper maar een tuktuk is een optie om in en rondom het centrum van Chiang Mai te komen. Een tuktuk is het vervoermiddel om binnen de stadsmuren korte afstanden af te leggen. Een andere mogelijkheid is om het centrum van Chiang Mai per fiets te verkennen. U kunt vaak bij uw ho(s)tel een fiets huren.

De taxi neemt u wanneer u een bezienswaardigheid buiten Chiang Mai wilt bezoeken. U moet zelf onderhandelen over de prijs.

Overnachten in Chiang Mai

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Chiang Mai overnachtte ik in het Pornping Tower Hotel in Chiang Mai. Een leuk, centraal gelegen hotel dat helaas niet meer bestaat.

Pornping Tower Hotel in Chiang Mai

Beste reistijd voor Chiang Mai

De beste reistijd voor Chiang Mai is het koele seizoen van november t/m februari. De hoogste gemiddelde temperatuur in in Chiang Mai is 38° C in april en de laagste temperatuur is 28° C in december. Chiang Mai heeft een tropisch savanneklimaat.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand #jtravel #jtravelblog Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand #jtravel #jtravelblog Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand #jtravel #jtravelblog
Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand #jtravel #jtravelblog Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand #jtravel #jtravelblog Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven