Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lampang

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 6 de Wat Phra That Lampang Luang in Lampang. Lampang is een bruisende oude stad met veel leuke straatjes en markten en vriendelijke mensen. Lampang staat bekend om het traditioneel met paard en wagen rijden.

Lampang is de enige stad in Thailand waar de karren door paarden getrokken worden en de karren nog altijd als openbaar vervoer gebruikt worden. Lampang wordt door de Thai Meuang Rot Maa (paardenkar-stad) genoemd.

Inhoudsopgave

Ligging

Lampang ligt 600 kilometer ten noorden van de Thaise hoofdstad Bangkok en 100 kilometer ten zuidoosten van de stad Chiang Mai. Lampang ligt aan de Wang rivier.

Geschiedenis

Lampang werd in het jaar 600 gesticht door een prins uit het Haripunchai Rijk van Koningin Chama Devi. Deze koningin stichtte ook het Mon rijk. Dit rijk ligt ten noorden van Lampang. De stad heette toen Kelang Nakhon. Lampang wordt sinds de 7e eeuw bewoond.

De stad bestond uit de stad zelf met vier randgemeenten. Deze randgemeenten deden dienst als vooruitgeschoven verdedigingsposten. Van die vier gemeenten is nog slechts Wat Phra That Lampang Luang overgebleven.

De stad had lange tijd zelfbestuur ook tijdens het latere Lanna koninkrijk. De Birmezen regeerden vele honderden jaren in Lampang voordat de stad weer onder Thailand viel. Dit gebeurde ook met de rest van de regio.

In de 20e eeuw was Lampang één van de centra van de Noord-Thaise teak industrie. Er werkten zeker 4.000 olifanten met de bomen. De historische rijkdom van de teakbomen is nog in het straatbeeld terug te zien. In Lampang staan nog steeds teakhouten huizen in traditionele stijl. Lampang is een oude stad waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Bezienswaardigheden

Lampang is vooral populair bij Thaise toeristen, die Lampang verkiezen boven het meer toeristische Chiang Mai. De provincie Lampang staat bekend om zijn keramische voorwerpen en om de paard en wagens. Lampang heeft een aantal fraaie teakhouten huizen zoals de in 1896 gebouwde Baan Sao Nak. Dit huis rust op 116 massieve pilaren. Hier worden nu Thaise en Birmaanse antiquiteiten tentoongesteld.

Wat Phra That Lampang Luang

De oude tempel Wat Phra That Lampang Luang ligt ongeveer 20 kilometer van Lampang. Het is een ommuurde citadel dat op een kunstmatige aarden heuvel ligt en het lijkt op een fort. Dit komt omdat de tempel werd gebouwd op de plaats van een 8e eeuws fort, een wiang, dat de routes naar Lampang bewaakte. De tempelgebouwen werden in de 15e eeuw gebouwd. Eén van de redenen voor de populariteit van de tempel is de relatief zuivere staat van de tempelgebouwen.

In het begin van de 18e eeuw was in de buurt van de tempel een incident tussen Birmese troepen en een lokale man van Verdienste die hier werd gedood. Na dit incident namen de Birmese troepen hun intrek in het versterkte klooster. Een plaatselijke strijder genaamd Thippachak kreeg toegang tot het klooster via het water aan de achterkant. De plek waar hij de Birmese commandant, Tao Maha Yot, doodde, ziet u nog steeds de kogelgaten in de balustrades.

De Wat Phra That Lampang Luang niet verbeterd om aan de moderne ideeën over Thaise tempels te voldoen. De binnenplaats is gevuld met zand, en de enorme belangrijkste viharn (gebedshal) is aan alle kanten open.

Om het tempelcomplex binnen te komen, moet u de naga trap beklimmen tot aan de grote hoofdpoort. Deze poort is rijk gedecoreerd met stukwerk in de originele bakstenen muren.

De Wat Phra That Lampang Luang in Lampang

De belangrijkste gebedshal, de Viharn Luang, staat dicht in de hoofdingang. De viharn is gebouwd in de Lanna stijl en nog aan alle kanten open. De pilaren zijn afgewerkt met zwarte lak en ingelegd met goud. Aan de achterkant van de Viharn Luang zit een enorme vergulde ku, een soort van Laotiaanse prang met het belangrijkste Boeddhabeeld. Het Boeddha beeld is de Phra Chao Lang Thong. Deze is in 1563 gegoten. Aan weerszijden van de Ku ziet u troonachtige preekstoelen, die soms door monniken worden gebruikt, maar ook op belangrijke ceremoniële dagen worden gebruikt. Westerse bezoekers moeten vanwege hun lengte bedacht zijn op de laag overhangende dakranden en de daaraan bevestigde panelen. Deze zijn versierd met 19e eeuwse schilderingen van veldslagen, paleizen en edelen in Birmese kledij.

Achter de grote hal gebed ziet u een 45 meter hoge chedi. De chedi is voorzien van koperen en bronzen vellen, die door de eeuwen heen geoxideerd zijn in een verscheidenheid van groene en blauwe tinten.

Aan weerszijden van de chedi aan de zuidzijde is een ander gebedshal, de viharn Phra Phut, een kleine kapel die in 1802 werd gebouwd en een prachtig bewerkte façade bezit.

Achter de Phra Phut staat een klein torenachtig gebouw. Dit is de Ho Phra Phuttabat. Hier bevindt zich een Boeddha voetafdruk. Het gebouw is alleen op belangrijke festivaldata open. Vrouwen kunnen dit gebouw niet bezoeken. Als u de deur achter u sluit, wordt door een klein gaatje in de deur de chedi op de tegenoverliggende muur geprojecteerd. Aan de andere kant van de chedi zijn twee andere kleine open kapellen. Beide hebben interessante details en muurschilderingen.

Naast de chedi en de belangrijkste viharn zijn er nog andere belangrijke bezienswaardigheden binnen het tempelcomplex te zien. Eén daarvan is viharn Nam Tam, waarvan wordt gedacht dat dit het oudste bewaard gebleven houten religieus gebouw in Thailand is. Het gebouw dateert uit de 16e eeuw. Het dak bestaat uit drie lagen, die elk weer in twee lagen zijn onderverdeeld. U kunt nog net de panelen met oude schilderingen zien hangen. Deze laten de heldendaden van de hindoegod Indra zien. De roem van deze plek en het behoud ervan is te danken aan de overtuiging dat ongeveer 2.500 jaar geleden de historische Boeddha een bezoek aan deze plek bracht en het complex een lok van zijn haar schonk. Deze lok is in de chedi te vinden. Ook het as van het rechterdeel van het voorhoofd en de hals van Boeddha wordt in de chedi bewaard.

Adres: Tambon Lampang Luang, Amphoe Ko Kha, Lampang 52130, Thailand.
Openingstijden: dagelijks van 07.30-17.00 uur.
Entree: gratis.

De Wat Phra That Lampang Luang in Lampang

Let op uw kleding als u tempels in Thailand bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften. Bij het betreden van een tempel moet u uw schoenen uittrekken.

Op de weg passeert u een oude bodhiboom waarvan de takken worden ondersteund door een woud van stutten. Deze stutten zijn geschonken door gelovigen. Bij de boom, waarin geesten zouden huizen met geneeskrachtige gaven, zoeken veel zieken hun heil. Rechts achter de boom bevindt zich een klein gebouw met een kleine, maar veel vereerde Boeddha van smaragd. Dit is de Phra Kaew Don Tao. De Phra Kaew Don Tao Tempel is een van de mooiste voorbeelden van de Lanna architectuur. Er wordt beweerd dat deze Boeddha is vervaardigd uit hetzelfde blok als de Boeddha van smaragd in Bangkok. Het beeld is nauwelijks te zien tussen alle andere Boeddhabeelden en word beschermd door dikke tralies. Dit beeldje is niet van smaragd maar het is van jaspis gemaakt. Tijdens speciale gelegenheden wordt het beeldje versierd met een hoofdtooi en een halsketting en aan het publiek getoond. De legende zegt dat een vrouw uit de streek een smaragd in een watermeloen zou hebben gevonden en dat ze deze aan een eerbiedwaardige monnik zou hebben geschonken. Ze probeerden de steen tot een boeddhabeeldje te bewerken. Dit lukte niet en de hindoegod Indra kwam hen tot hulp. Het beeldje stemde de plaatselijke bevolking echter niet tot dankbaarheid. Zij beschuldigden de monnik ervan een verhouding met de vrouw te hebben en veroordeelden haar tot de dood. Hiermee riep de bevolking een reeks van rampen af over de stad, waarmee de reputatie van de wonderbaarlijke kracht van het beeldje gevestigd was. Het beeldje stamt uit de 15e eeuw. In de viharn is er een mogelijkheid om amuletten en afbeeldingen van de Boeddha te kopen.

Lees meer: Tempel onderdelen

Buiten Wat Phra That Lampang Luang bevinden zich kraampjes met eenvoudige hapjes, handgemaakte producten en antiek. Hier worden ook kleine porseleinen koeien verkocht. De gelovigen die dit kopen, markeren de beeldjes met hun naam en de datum van aankoop. Dit gebeurt met zwarte inkt en de beeldjes worden voor de chedi geplaatst om hiermee verdiensten te verwerven.

Wat Phra Kaeo Don Tao

Wat Phra Kaeo Don Tao aan Suchada Road is de meest vereerde tempel in Lampang. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze tempel ooit Phra Kaew Morakot, de Smaragdgroene Boeddha, het meest vereerde Boeddhabeeld van Thailand, huisvestte. Het beeld werd in 1434 in Wat Pha Yah in Chiang Rai gevonden nadat tijdens een zware storm de bliksem was ingeslagen op de grote chedi van deze tempel. In 1436 wilde Lannakoning Sam Fang Kaen het beeld naar de hoofdstad Chiang Mai overbrengen. Maar toen gebeurde er iets vreemds: de witte olifant die was geselecteerd om het schrijn met het beeld naar de hoofdstad te brengen weigerde tot driemaal toe het beeld naar Chiang Mai te trekken. Hij wendde iedere keer zijn slurf naar de richting van Lampang. De vorst trok hieruit de conclusie dat dit op een goddelijke interventie wees en verhuisde het beeld naar Lampang waar de Wat Phra Kaew Don Tao speciaal werd gebouwd om het beeld te huisvesten. De smaragdgroene Boeddha bleef er 32 jaar en werd dan op bevel van koning Tilokaraj met het nodige ceremonieel overgebracht naar de hoofdstad Chiang Mai waar het in de Chedi Luang werd geplaatst.

De vijftig meter hoge chedi heeft een vergulde spits. Daarvoor staat een hardhouten mondop met een uit tien bouwlagen bestaand dak, een Birmese pyatthat. De chedi staat bekend als Ched Phra Boromathat. Er wordt beweerd dat er een haar van de Boeddha werd bijgezet. Naast de Wihan Phra Non waar ziet u een liggende Boeddha, een ubosot uit 1924 en een witgeschilderde stenen olifant, die de herinnering levendig moet houden aan de olifant waaraan deze tempel zijn bestaan dankt.

Naast de Wat Phra Kaeo Don Tao staat de kleine Wat Suchadaram. De Wat Phra Kaeo Don Tao werd in Lannastijl gebouwd, maar heeft ook Laotaanse stijlkenmerken. De tempel werd in 1804 gebouwd door vluchtelingen uit Chiang Saen, een oeroude grensstad aan de Mekong op de grens met Laos. De wihan is in Birmese stijl en wordt bewaakt door levensgrote vervaarlijk kijkende Chinten, mythische leeuwen.

Adres: Prakaew Rd, Tambon Wiang Nuea, Mueang Lampang District, Lampang 52000, Thailand.
Openingstijden: dagelijks van 06.00-18.00 uur.
Entree: 50 THB per persoon.

Wat Pong Sanuk Nuea

De Wat Pong Sanuk Nuea is een belangrijke tempel van Lampang. Het bestaat uit twee tempels: Wat Pong Sanuk Nuea en Wat Pong Sanuk Tai. Deze naast elkaar gelegen tempels werden tijdens het bewind van koning Anantayot, een zoon van koningin Chammathewi van het Hariphunchai-koninkrijk (provincie Lamphun), gebouwd. Hij kwam in 680 na Christus hier naar toe om de stad Khelang Nakhon (provincie Lampang) te bouwen. Wat Pong Sanuk heette vroeger met veel namen. Volgens stenen inscripties die op verschillende plaatsen zijn gevonden, waren er vier namen: Wat Si Chom Khlai, Wat Si Chiang Phum, Wat Don Kaeo en Wat Phayao. De naam Pong Sanuk kwam van het Chiang Saen-volk dat werd gevangengenomen om in dit gebied te wonen. De tempel is een verzameling van talrijke belangrijke items die waardevol zijn op het gebied van kunst, cultuur en architectuur, waaronder boeddhistische objecten, zoals een houten Boeddhabeeld, Sao Hong en een gebogen deur van Pratu Khong.

Adres: Amphoe Muang, Lampang.

Wat Phutthabat Sutthawat

De tempel Wat Phutthabat Sutthawat heette vroeger Wat Chaloem Phrakiat Phra Chomklao Rachanuson (Wat Phrabat Pu Phadaeng). Plaatselijk wordt de tempel de Doi Pu Yak (Doi Phrabat Pu Phadaeng) genoemd. Deze tempel heeft een steil en rotsachtig terrein. De gouden pagode is gebouwd op de top van een hoge heuvel. Op de top van de pagode is een heilige voetafdruk van Boeddha te zien. Toeristen kunnen rijden en parkeren aan de voorkant van de tempel. Om het bovenste deel van de bergtop te bereiken, moet u ongeveer 1 kilometer rijden en vervolgens ongeveer 1 kilometer lopen.

Adres: Mu 7, Ban Thung Thong, Tambon Wichet nakhon, Amphoe ChaeHom, Lampang.

Wat Phrathat Doi Phra Chan

Wat Phrathat Doi Phra Chan ligt op een rustige bergtop, Doi Phra Chan. Vanaf de top heeft u uitzicht op het adembenemende landschap van Amphoe Mae Tha te zien. Tijdens uw bezoek kunt u genieten van een panoramisch uitzicht op de weelderige vegetatie.

Adres: Tambon Pa Tan, Amphoe Mae Tha, Lampang.
Openingstijden: dagelijks van 06.00-17.00 uur.
Entree: gratis.

Wat Si Rong Muang

De Wat Si Rong Muang heette vroeger Wat Tha Khanoi Phama. De Wat Si Rong Mueang is één van de mooiste Birmese tempels in Lampang. De Wat Si Rong Mueang  werd in 1903 gebouwd door een rijke Birmese man die naar de stad kwam voor de houtkap. De bouw heeft ongeveer 7 jaar geduurd. De tempel bestaat uit Birmese kunst: de wihan is gemaakt van teakhout met een meerlagig dak in Birmese stijl en geperforeerd gegalvaniseerd ijzer dat is versierd op de gevel en de dakrand. De houten pilaren in de wihan zijn versierd met kleurrijke mozaïeken. De tempel had vroeger zowel een grote wihan als negen kleine wihans. Tegenwoordig zijn die kleine wihans verdwenen. Alleen de grote en belangrijkste wihan van de tempel is overgebleven.

Adres: Amphoe Muang, Lampang.
Entree: 50 THB per persoon.

Kat Kong Ta Walking Street

Kat Kong Ta of Talat Chin is een oud marktgebied dat ligt langs de Wang-rivier. In de Trok Talat Chin Rim Nam (Chinese marktstraat bij de rivier) staan ​​meer dan 100 jaar oude gebouwen langs de hele route van Talat Kao Road.

Het gebied van de Kat Kong Ta-gemeenschap wordt beschouwd als een economische route met een lange historische achtergrond. De Kat Kong Ta beleefde tijden van voorspoed sinds het bewind van koning Rama V de Grote. Dit omdat Lampang vroeger een handelscentrum in het noorden van Thailand was. De handelszones lagen meestal aan een grote rivieroever zoals de Wang-rivier. Er kwamen verschillende etnische gemeenschappen naar Lampang om zaken te doen, zoals Britten, Birmezen en vooral Chinezen. Later werd het gebied een grote Chinese gemeenschap. Dit is ook de reden waarom dit door de lokale bevolking het Talat Chin (Chinese markt) genoemd wordt. Het is een unieke cultuurweg geworden. Elke zaterdag en zondag wordt van 17.00-20.00 uur de walking street-markt gehouden.

Adres: Talat Kao Road, Amphoe Mueang, Lampang.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Lampang bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De gemakkelijkste manier om naar Lampang te reizen is via Bangkok. Ook vanuit Chiang Mai kunt u Lampang bereiken.

Lampang ligt 600 kilometer van de Thaise hoofdstad en 100 kilometer ten zuidoosten van de stad Chiang Mai. Vanuit Bangkok of Chiang Mai kunt u per trein of bus naar Lampang reizen.

Lampang is per trein of bus goed bereikbaar. Lampang heeft een klein vliegveld. Bussen naar Chiang Mai stoppen bij Lampang en vertrekken vanaf Bangkok Mochit Bus Termminal. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

U kunt ook een tuktuk nemen. U kunt losse ritjes boeken of voor ongeveer 200 baht per uur een tuktuk huren die op u wacht als u een tempel bezoekt.

Overnachten in Lampang

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. Ik was op doorreis van Tak (uitspraak met een lange a klank Taak) naar Chiang Mai. In Chiang Mai overnachtte ik in het Pornping Tower Hotel in Chiang Mai. Een leuk, centraal gelegen hotel dat helaas niet meer bestaat.

Verblijft u liever in een hotel in Lampang? Er zijn veel hotels in Lampang.

Pornping Tower Hotel in Chiang Mai

Beste reistijd voor Lampang

De beste reistijd voor Lampang in Thailand is van januari, juni en oktober t/m december. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Lampang is 37°C in april en de laagste is 28°C in januari.

Lampang heeft een tropisch savanneklimaat.

Bekijk ook: Foto’s van Lampang

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Een plaats die waarschijnlijk niet bij iedereen in reisroute is opgenomen is Lampang. Toch is deze plaats en vooral de Wat Phra That Lampang Luang zeer de moeite waard. Wil je meer weten, lees dan mijn artikel. Lees je mee? #lampang #thailand #jtravel #jtravelblog Een plaats die waarschijnlijk niet bij iedereen in reisroute is opgenomen is Lampang. Toch is deze plaats en vooral de Wat Phra That Lampang Luang zeer de moeite waard. Wil je meer weten, lees dan mijn artikel. Lees je mee? #lampang #thailand #jtravel #jtravelblog Een plaats die waarschijnlijk niet bij iedereen in reisroute is opgenomen is Lampang. Toch is deze plaats en vooral de Wat Phra That Lampang Luang zeer de moeite waard. Wil je meer weten, lees dan mijn artikel. Lees je mee? #lampang #thailand #jtravel #jtravelblog
Een plaats die waarschijnlijk niet bij iedereen in reisroute is opgenomen is Lampang. Toch is deze plaats en vooral de Wat Phra That Lampang Luang zeer de moeite waard. Wil je meer weten, lees dan mijn artikel. Lees je mee? #lampang #thailand #jtravel #jtravelblog Een plaats die waarschijnlijk niet bij iedereen in reisroute is opgenomen is Lampang. Toch is deze plaats en vooral de Wat Phra That Lampang Luang zeer de moeite waard. Wil je meer weten, lees dan mijn artikel. Lees je mee? #lampang #thailand #jtravel #jtravelblog Een plaats die waarschijnlijk niet bij iedereen in reisroute is opgenomen is Lampang. Toch is deze plaats en vooral de Wat Phra That Lampang Luang zeer de moeite waard. Wil je meer weten, lees dan mijn artikel. Lees je mee? #lampang #thailand #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven