Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Po Nagar Torens in Nha Trang

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 14 bezocht ik de Po Nagar Torens in Nha Trang.

Inhoudsopgave

Po Nagar Torens

De Po Nagar Torens (de Vrouwe van de Stad) zijn de belangrijkste attractie van Nha Trang. Van de oorspronkelijk zeven of acht torens zijn er nog vijf over. Het is een hindoeïstische tempel. De naam ‘Po Nagar’ wordt voor heel het bouwwerk gebruikt, maar het is eigenlijk de naam van de grootste toren op het terrein, deze is ongeveer 23 meter hoog.

Po Nagar wordt zowel door Vietnamese als etnisch Chinese gelovigen bezocht.

U moet uw schoenen uit trekken voor u de torens binnentreedt.

Po Nagar is een niet zo belangrijk religieus centrum. Het is meer een toeristische trekpleister in Nha Trang.

Ligging

De Po Nagar Torens staan op een granieten heuvel, 2 kilometer ten noorden van de stad Nha Trang, op de linkeroever van de Cai Rivier.

Geschiedenis

De toenmalige koningin van het Champa-Rijk (Jagadharma) besloot in het jaar 781 een tempel van harde, dure materialen (zoals kalksteen en marmer) ter ere de Hindoeïstische goden te bouwen. Deze wilde ze hoog op een heuvel aan de oevers van de riviermonding van de Cai-Rivier bouwen. Edelstenen en goud sierden het bouwwerk. Dit om een wit voetje bij de goden te halen, want deze koningin was wreed.

De tempel werd jaren later door Indonesische troepen vanuit Java geplunderd. Een groot deel van de tempel werd toen vernietigd. Alle gouden voorwerpen en de edelstenen waren verdwenen. Koning Satyavarman verving deze bij herstelwerkzaamheden door rode bakstenen. Na de voltooiing van de herstelwerkzaamheden werd het bouwwerk met rust gelaten. Een klein deel is later alsnog vernietigd.

Po Nagar staat beter bekend als Yan Pu Nagara of Ino Po Nagar. Dit was een bedachte godin die heerste over de lucht, de wolken, het hout, de bomen en rijst van het Champa-Volk. Ze was getrouwd met 97 echtgenoten. Van hen werd Po Yan Amo (de sterkste) het meest gewaardeerd. De godin kreeg 38 dochters. Volgens vele verhalen en sprookjes hadden deze dochter-godinnen geen kleding aan. De namen van drie van de dochters zijn herkenbaar als gebied of stad: Kauthara (naar de provincie Khanh Hoa, hier ligt deze tempel), Panduranga (naar de provincie Ninh Thuan) en Manthit (naar de stad Phan Thiet).

Po Nagar Torens in Nha Trang

Bezienswaardig

De Mandapa (Meditatie Hal) is oorspronkelijke ingang, rechts als u de huidige ingang binnentreedt. Deze hal had 24 pilaren, waarvan er nu nog veertien over zijn.

Achter de hal bevindt zich een trap. Hierover bereikte men vroeger de torens. Na de trap is er een platform.

In een klein museum zijn voorbeelden van Cham steenwerk te zien. Op de plek van het museum bevond zich oorspronkelijk een kleine tempel.

Via het platform bereikt u de 23 meter hoge Noord Toren (Thap Chinh). Deze toren heeft net als de andere torens de ingang aan de oostzijde.

De Noord Toren is een voorbeeld van de hoogstaande Cham architectuur. De toren werd in 817 door Pangro gebouwd. Hij was de bouwmeester van koning Harivarman I.

Het dak van de toren is geterrasseerd. Het heeft de vorm van een piramide.

Boven de ingang ziet u een afbeelding van een vierarmige dansende Shiva, met een voet op de kop van de stier Nandin. Naast de dansende Shiva zijn twee musici te zien. De zandstenen deurposten zijn versierd met verschillende inscripties.

Hierna komt u in de vestibule en vervolgens komt u in de voorhal. Hierin bevindt zich een trommel en een gong. De voorhal heeft een piramide-vormig dak.

De volgende ruimte is de hoofdhal. De Cham metselkunst is nog goed te zien in het gewelfde interieur. Koning Indravarman III liet in 918 een gouden mukha-linga (gestileerde phallus als symbool van Shiva, met daarop een gezicht geschilderd) in de toren plaatsen. Deze werd enige tijd later door binnenvallende Khmer geroofd. Koning Jaya Indravarman I plaatste in 965 een stenen figuur van de godin Uma (een shakti van Shiva). Deze is hier nog altijd te zien. Het zwarte stenen beeld heeft tien armen. Het beeld zit geleund tegen een mythologisch dier.

Biddend beeld in de Po Nagar Torens in Nha Trang /

Links van de ingang van de Noord Toren ziet u de Centrale Toren (Thap Nam). Deze toren werd in de 12e eeuw van stenen van een gebouw gebouwd. Dit stenen gebouw stond hier al vanaf de 7e eeuw. De Centrale Toren is minder verfijnd van stijl dan de andere torens en heeft minder versieringen. Binnen de Centrale Toren staan altaren die ooit met zilver bekleed waren. In de hoofdhal is een linga.

De Zuid Toren (Mieu Dong Nam) staat naast de Centrale Toren. Deze toren was aan Sandhaka (Shiva) gewijd en bevat eveneens een linga.

Achter de Zuid Toren en de Centrale Toren staan de resten van de West Toren. Deze toren werd in de eerste helft van de 9e eeuw door koning Vokrantavarman gebouwd. Helaas is van deze toren nog maar weinig over.

Achter de Noord Toren staat de Noord-Oost Toren (Thap Tay Bac). Deze toren was oorspronkelijk aan Ganesha gewijd. De piramidevormige top van het dak is verdwenen.

De meest indrukwekkende is de 11e eeuwse kalan (tempel). Deze kalan is 22,5 meter hoog en staat bekend als Thap Ba (toren van de dame). In een zwarte ruimte zit Po Nagar in gele gewaden gehuld. Het beeld, de sokkel en de stèle werden in 965 uit één stuk steen gehouwen. Het hoofd van Po Nagar werd in 1946 door de Fransen afgehakt en vervangen door een Vietnamees uitziend surrogaat. Bij het binnengaan, moet u op de inscripties op de latei en deurstijlen in Sanskrietachtige Cham-letters en op de sierlijke aspara-danser boven de latei letten.

Aan de achterkant van de noordwestelijke toren ziet u een figuur van een olifant. De speerpunt en het wapen dat deze olifantfiguur in zijn hand heeft, schijnen de god Indra te symboliseren. Deze toren dateert uit de 10e eeuw. De toren bevat een zittend beeld van Po Nagar en een linag-yoni. Vroeger was de ruimte gewijd aan Sandhaka.

Let op uw kleding als u tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi of Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Po Nagar is een hindoeïstische tempel en de belangrijkste attractie van Nha Trang voor de Cham. Meer weten over deze Cham tempel, lees dan mijn website. #cham #tempel #ponagar #nhatrang #vietnam #jtravel #jtravelblog Po Nagar is een hindoeïstische tempel en de belangrijkste attractie van Nha Trang voor de Cham. Meer weten over deze Cham tempel, lees dan mijn website. #cham #tempel #ponagar #nhatrang #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

My Lai
Azië

My Lai

Hanoi
Azië

Hanoi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven