JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik maakte een wandeling in de duinen van het Noord-Hollandse IJmuiden. Mijn verhaal leest u hier.


Ik maak een wandeling in de duinen van IJmuiden. Toen ik deze wandeling eind februari maakte, was er aan de boulevard en op het strand niets te beleven, de winkels waren dicht en ook de strandtenten waren nog niet open. Maar daar kom ik ook niet voor. Ik kom hier om in de duinen te wandelen. In dit artikel deel ik u mijn route en vertel ik u wat u onderweg tegenkomt.

IJmuiden
IJmuiden is een havenstad en ligt in de gemeente Velsen, in Noord-Holland. In de havenmond van het Noordzeekanaal ligt het Forteiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. IJmuiden is qua grootte, na Rotterdam en Amsterdam, de derde haven van Nederland. IJmuiden is wel de grootste vissershaven van Nederland. Vanuit de vissershaven van IJmuiden vertrekt de veerboot van DFDS Seaways naar het Engelse Newcastle. IJmuiden ligt aan de Noordzee en beschikt over een jachthaven, mooie brede stranden, enorme sluizen, een visafslag en altijd rokende hoogovens van Tata Steel. Er wordt op het moment druk gebouwd aan één van de grootste zeesluizencomplexen ter wereld. Deze zeesluis moet nog breder worden dan deze al is. In totaal wordt de sluis 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Ik kwam niet om de sluizen en haven te bekijken, misschien een andere keer. Ik kom naar IJmuiden om te wandelen.

IJmuiden

Wandeling
Deze wandelroute door de duinen van IJmuiden begint bij de bushalte IJmuiden aan Zee, de eind- en beginhalte van buslijn 382. Vanaf deze bushalte loop ik eerst naar het strand van IJmuiden om hier een kijkje te nemen. Het is koud en het waait ook best hard.

Deze wandeling is aan de hand van de gele wandelpaaltjes. De route is bij paaltje 53, en vervolgens nr. 54, nr. 56, nr. 57, nr. 58, nr. 92, nr. 93, nr. 92 en eindpunt nr. 53. Paaltje nr. 92 en 93 heb ik niet kunnen vinden, deze zouden in het gebied achter het Bunker Museum moeten staan, maar hoe daar te komen geen idee, want vanaf het terrein bij het Bunker Museum ben ik geen uitgang en ook geen pijltjes tegengekomen. Vanaf nr. 58 ben ik, via de bunkers aan de overkant van de Badweg, teruggelopen naar nr. 53.

Het strand van IJmuiden Routepaaljte nr. 53 in IJmuiden

De wandeling begint op de Kennemerboulevard, aan de duinrand vlak bij de reddingsbrigade. Deze boulevard was tot 1990 strand. De duinen zijn toen aangelegd. Het zand werd gewonnen uit het Kennemermeer. Paaltje nr. 53, het beginpunt van deze wandeling door de duinen van IJmuiden, staat aan het eind van de rij met restaurants, winkels en het Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach. Het paaltje staat voor de parkeerkassa bij de reddingsbrigade. U steekt het parkeerterrein met aan rechterkant het gebouw van de reddingsbrigade. Al snel komt u op een onverhard pad, het Zeedistelpad. U loopt steeds rechtdoor over dit zandpad tussen een haag van duindoorns. Als u wat hoger staat op een duin bij één van de strandopgangen, ziet u aan uw linkerhand het Kennemermeer. De duindoorns worden regelmatig gesnoeid omdat het anders het hele duingebied overwoekert.

Routepaaltje nr. 54 in IJmuiden Duindoorns in IJmuiden

U loopt alle strandopgangen voorbij, tot aan het Mantelmeeuwpad. Hier gaat u het strand op tot de volgende strandopgang Jutterpad.

Het strand bij strandopgang Mantelmeeuwpad in IJmuiden Het Strandvonderpad in IJmuiden

Deze loopt u in tot aan het Strandvonderpad. Omdat het in de periode voor ik IJmuiden bezocht heel veel heeft geregend, zijn overal kleine meertjes ontstaan en was het Strandvonderpad onbegaanbaar. Ik ben het Jutterpad en een stukje Zeewindepad afgelopen om bij IImuiderslag uit te komen. Om bij de IJmuiderslag uit te komen moet u een trap nemen. Boven heeft u een mooi uitzicht over het gebied waar u net gelopen heeft.

Onbegaanbaar Strandvonderpad in IJmuiden Het uitzicht vanaf IJmuiderslag in IJmuiden

Hier staat routepaaltje 56. Ik volg het pijltje en steek de weg (IJmuiderslag) over. Via een pad tussendoor kom ik een eindje verder weer uit bij de IJmuiderslag. In dit deel komt u langs het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash van 26 maart 1944.

U steekt hier de IJmuiderslag over, slaat linksaf en loopt een stukje via het voetpad langs deze IJmuiderslag, tot aan het Dauwbraampad. Deze loopt u tot de bunker aan uw linkerhand. Hier wijst het pijltje naar rechts, ik weet niet waar dit pad zou moeten lopen, maar ik heb hier geen begaanbaar wandelpad gezien. Volgens de kaart zou er wel een pad moeten lopen. De duinen bij IJmuiden staan nog vol met bunkers en er is een bunkerroute. IJmuiden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorm verdedigingsbolwerk van de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall. Bepaalde delen van IJmuiden werden door de Duitsers grotendeels afgebroken om een beter schootsveld te krijgen.

Omdat ik het pad niet kan vinden en daarom mijn routekaart raadpleeg, zie ik dat, als ik rechtdoor via het Dauwbraampad loop, ook uitkom bij de Ampèrestraat. Ik zou via het niet gevonden wandelpad uitkomen op het Kamperfoeliepad waar ik linksaf zou moeten slaan naar de Ampèrestraat. Eenmaal aangekomen bij de Ampèrestraat loop ik het Kamperfoeliepad in om te kijken of er echt geen pad uit komt en om het routepaaltje nr. 57 te controleren. Hier komt wel degelijk een pad uit die ik zou hebben moeten nemen. Weer terug op de Ampèrestraat volg ik de route via de Westonstraat (dit is een saai stuk over een industrieterrein) naar de Badweg. Hier sla ik linksaf de Badweg op en loop voor Camping Duindoor naar het Bunker Museum IJmuiden. U zou, als u het pad kunt vinden, hier dus een ander pad moeten nemen dan ik heb gedaan.

Een bunker aan het Dauwbraampad in IJmuiden Een loopgraaf op het terrein van het Bunker Museum in IJmuiden

Toen ik er eind februari was, was het Bunker Museum nog gesloten. Voor het terrein van het Bunker Museum staat paaltje. nr. 58 met een pijl naar rechts voor nr. 92. Dit is het volgende paaltje volgens mijn meegenomen route maar hoe die route vanaf het terrein van het Bunker Museum loopt, geen idee, want vanaf hier ben ik geen gele pijlen meer tegengekomen en op mijn kaart zie ik ook geen weg die aan de achterkant het museumterrein verlaat. Wat ik vermoed is dat ik de verderop gelegen Zandvoortstraat in had moeten lopen, maar het pijltje staat dan niet goed naar mijn idee. Als u wel de routepaaltjes 92 en 93 heeft gevonden komt u langs de kleine vuurtoren en ziet u voor de kust het Forteiland. De kleine vuurtore heb ik alleen vanuit de verte gezien. Ik maak wel een wandeling over het terrein van het Bunkermuseum en loop door een heuse loopgraaf. Het ontbreken van pijlen op het terrein van het Bunkermuseum heb ik via de website van Wandelnetwerk Noord-Holland doorgegeven.

Het Bunkermuseum is elke eerste en derde zondag van de maand van april t/m augustus geopend. Voor de kust bij de kleine vuurtoren ligt het Forteiland. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort werd gebruikt als opslagplaats voor munitie. De Duitsers bouwden in 1941 de Atlantikwall. Dit om een eventuele invasie vanuit Engeland af te kunnen slaan. Door de strategische positie van het fort werd het opnieuw met zwaar geschut uitgerust. Dat geschut kon 62 kilo zware granaten 27 kilometer wegschieten. Het fort werd beveiligd met prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, granaatwerpers en mitrailleurnesten. In totaal werden op het eiland 37 bunkers gebouwd. In de kuststrook werden ook nog tientallen bunkers gebouwd. In 1944 bombardeerden 350 vliegtuigen IJmuiden, maar de stelling op en rond het Forteiland werd amper beschadigd.

Lees meer: Stelling van Amsterdam

 

Een aantal van deze bunkers ligt aan de overkant van het Bunker Museum. Deze bunkers zijn niet opgenomen in deze gele route, en dat is jammer. Ik loop hier wel naar toe, dit omdat ik het deel achter het Bunkermuseum niet bezoek. Hier staan een aantal goed bewaarde maar helaas vol met graffiti gespoten bunkers. Een paar van deze bunkers zijn ook van binnen te bekijken.

Een bunker in IJmuiden Een bunker in IJmuiden

Als u de bunkers heeft bezocht, loopt u terug naar de Badweg en loopt deze helemaal uit tot aan het beginpunt van de route: de bushalte van buslijn 382. Het is niet de route zoals ik die zou moeten/willen lopen, maar omdat ik routepaaltjes 92+93 mis en ook niet uitkom bij de Zeehavenweg, beschrijf ik dit deel niet verder. In mijn routekaart staan routepaaltjes 92 + 93 wel ingetekend.

Aan het eind van deze wandeling door de duinen en langs de bunkers reis ik weer met lijn 382 naar de Dennekoplaan en stap daar over op buslijn 386 naar Station Haarlem, vanwaar ik verder reis naar huis. Het was een mooie wandeling.


Voor meer foto's die ik tijdens deze wandeling in de duinen van IJmuiden maakte, zie foto's Wandeling in IJmuiden.

 

Mijn route

 


Praktische informatie

  • Het start- en eindpunt van deze wandeling door de duinen van IJmuiden is de bushalte IJmuiden aan Zee, het eind- en beginpunt van buslijn 382 van Connexxion.
  • Ik ben met de bus vanuit Haarlem naar IJmuiden gereden. Dit omdat ik een gratis buskaart heb. In IJmuiden moet ik nog overstappen van buslijn 386 naar buslijn 382. Houdt er rekening mee dat de bussen van lijn 382 slechts 2x per uur rijden. Lijn 386 rijdt om de 10 minuten.
  • Toen ik eind februari mijn wandeling in IJmuiden maakte, waren de strandtenten nog gesloten. Maakt u deze wandeling in het voorjaar, de zomer of herfst dan zijn er veel horeca voorzieningen.
  • Er bevinden zich een paar winkels langs de boulevard. Deze wandeling gaat niet via IJmuiden Centrum. De bus komt hier onderweg wel langs.
  • Wilt u meer informatie over IJmuiden kijk dan op de website van IJmuiden.

 

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in de duinen van IJmuiden. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #strand #bunkers #tweedewereldoorlog #duinen #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de duinen van IJmuiden. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #strand #bunkers #tweedewereldoorlog #duinen #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment