Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een wandeling naar de Hortus Botanicus in Leiden

Ik maak een wandeling door Leiden, die begint en eindigt bij het Centraal Station van Leiden en loopt via de Hortus Botanicus. Mijn route leest u hier. Wandel en leest u mee?

Inhoudsopgave

Wandeling in Leiden

Deze wandeling loopt via de Hortus Botanicus en start op het Centraal Station van Leiden. Hoofddoel voor deze dag zal een bezoek aan de Hortus Botanicus worden. Als ik daarna nog zin en puf heb zal ik nog een deel van de wandeling maken, is de gedachte. Maar vanaf de Hortus ben ik via de Pieterskerk naar het Centraal Station gelopen om vandaar de trein naar huis te nemen. Ik had geen zin meer om mijn wandeling af te maken. Dat blijft liggen voor volgende bezoeken aan Leiden.

Tijdens deze wandeling heb ik een bezoek gebracht aan de Hortus Botanicus en drie hofjes. Ik kom leuke andere plekjes tegen die het fotograferen waard zijn, zoals Molen De Put, De Morspoort en de Doelenpoort, de grachten, Molenmuseum De Valk en de Pieterskerk.

Ik wil absoluut nog een keer terug naar Leiden, dit keer om meer van de in totaal 35 hofjes die de stad kent, te bezoeken. Ik heb tijdens deze wandeling slechts drie van deze hofjes bezocht. Ik wil ook Molenmuseum De Valk bezoeken en een bezoek brengen aan het Museum Volkenkunde, waar ik entreekaarten voor heb gewonnen. Er is nog veel meer in deze studentenstad te zien.

Mijn wandeling op 16-8-2017

Mijn wandeling naar de Hortus Botanicus in Leiden

Ik begin mijn stadswandeling door Leiden voor het Centraal Station. Vanaf het Centraal Station loop ik via het VVV-kantoor aan de Stationsweg tot de brug.

U loopt tot net na de brug over de Rijnsburgersingel, naar het Kiekpad. Links voor u op de Wallenkant in het gras ziet u een camera op statief, Kiek. De fotograaf maakt kiekjes. Foto’s worden vaak ook ‘kiekjes’ genoemd. Die benaming komt van de Leidse Fotograaf Israël David Kiek. Op wal aan de Rijnsburgersingel staat in de openbare ruimte een camerakast. Een driepoot van roestvrij staal met een camera erop. Op de Rijnsburgersingel had fotograaf Kiek zijn atelier. Kijk door de camera en draai aan de rechterknop. Dan ziet u door de viewer enkele replica’s van foto’s van hem. Echte Kiekjes dus.

Fotograaf maakt kiekjes in Leiden

Als u doorloopt het Kiekpad af ziet u aan het eind Molenmuseum De Valk. Deze heb ik dit keer niet bezocht, ik ben wel even binnen geweest, maar ik had er geen zin in, op dat moment zeven etages voor een entree van € 4,– naar boven de gaan. Ik heb binnen en buiten en buiten een paar foto’s gemaakt. In september 2017 heb ik Molenmuseum De Valk alsnog bezocht.

Vanaf de molen loopt u terug via het Kiekpad of via de 2e Binnenvestgracht naar het punt waar u naar het Kiekpad bent afgeslagen. Hier gaat u naar links de Steenstraat in. Aan de Steenstraat is het Sint Salvatorhofje gevestigd. U kunt dit hofje bekijken. Denk bij het bezoeken van de hofjes aan de privacy van de bewoners. De beschrijvingen en foto’s van de verschillende door mij bezochte hofjes vindt u in de artikelen Hofjes in Leiden en Foto’s Hofjes in Leiden.

Als u in het Sint Salvatorhofje uitgekeken bent, vervolgt u uw weg door de Steenstraat. Sla rechtsaf de Morsstraat in. Aan het einde van deze straat loopt u recht op de Morspoort af. Dit is een poort uit de 17e eeuw. Het is een schitterende poort en let ook eens op de lantaarnpalen met de schitterende petunia bloemen er omheen. Ik vind het schitterend.

De Morspoort in Leiden

Voor de Morspoort loopt u naar rechts en u ziet aan uw rechterhand Molen de Put. Dit is een replica van een houten korenmolen uit 1619.

U loopt over de brug (let eens op hoe steil deze brug is en hoe sommige fietsers hier moeite mee hebben) over het Galgewater. U loopt nu op de Weddesteeg. Aan de linkerkant ziet u het Rembrandtplaats en aan de overkant is het geboortehuis van Rembrandt. Er is alleen nog een plaquette te zien, het oorspronkelijke huis staat er niet meer.

Aan het eind van de Weddesteeg slaat u linksaf het Noordeinde op om de Oude Varkenmarkt in de lopen. Hier is aan uw rechterhand het Pieter Loridanshofje te bekijken.

Vanuit het Pieter Loridanshofje loopt u door tot aan het water van de Groenhazengracht. Hier loopt u recht op de Doelenpoort af. Bekijk ook eens de huizen aan het water. Er staan een paar mooie huizen met mooie gevels langs het water.

De Doelenpoort in Leiden

U kunt aan de linker- of rechterkant van de Doelengracht lopen. U loopt tot aan het bruggetje ter hoogte van de Doelensteeg. Steek hier de brug over of als u al aan de kant van de Doelensteeg loopt, sla linksaf. Halverwege de Doelensteeg is de ingang van het Hofje van Eva van Hoogeveen. Dit hofje werd in 1652 gesticht.

Als u het hofje weer heeft verlaten, loopt u de Doelensteeg uit tot aan de Rapenburg. U steekt hier de Doelenbrug over, de Houtstraat in en komt dan uit bij de Gravensteen, een monument uit de Middeleeuwen met dikke stenen muren en vierkante toren. Het pleintje waar u nu staat, wordt het ‘Schoonverdriet’ of het ‘Groene Zoodje’ genoemd. Hier vonden vroeger de terechtstellingen plaats.

Om de Hortus Botanicus te bezoeken moet u via de Doelenbrug teruglopen naar de Rapenburg. Steek deze brug over en sla linksaf. Op nummer 73 is de oudste, nog bestaande botanische tuin van Nederland uit de 16e eeuw gevestigd. De beschrijving en foto’s van de Hortus Botanicus vindt u in de artikelen Hortus Botanicus Leiden en Foto’s van de Hortus Botanicus Leiden.

Na uw bezoek aan de Hortus Botanicus loopt u het terrein af en sla dan rechtsaf de Rapenburg op. Bij de eerste brug, de Nonnebrug, slaat u linksaf De Kloksteeg in. Aan het eind van deze straat is de Pieterskerk. Ik heb er alleen een rondje om heen gelopen, maar u kunt de Pieterskerk bezichtigen. De beschrijving en foto’s van de Pieterskerk in Leiden vindt u in de artikelen Pieterskerk in Leiden en Foto’s van de Pieterskerk in Leiden.

De Pieterskerk in Leiden

Ik ben uiteindelijk via de Pieterskerkstraat en de Diefsteeg op de Breestraat uitgekomen. Op de Breestraat slaat u linksaf naar het Centraal Station. De Breestraat loopt u helemaal uit tot aan de Rapenburg. Hier slaat u rechtsaf de Kort Rapenburg en Prinsesskade op. Sla linksaf af en steek de Blauwpoortsbrug over het Galgewater over. U komt uit in de Steenstraat. Ga hier naar rechts en loopt helemaal rechtdoor via de Steenstraat en de Stationsweg tot aan het Centraal Station.

Bewaar op Pinterest

Ik maak een wandeling door Leiden, die begint en eindigt bij het Centraal Station van Leiden en loopt via de Hortus Botanicus. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #hortusleiden Ik maak een wandeling door Leiden, die begint en eindigt bij het Centraal Station van Leiden en loopt via de Hortus Botanicus. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #hortusleiden

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven