Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een wandeling door Leiden

Tijdens mijn vorige wandeling door Leiden ben ik blijven steken bij de Hortus Botanicus aan de Rapenburg. De wandeling die ik toen had uitgestippeld was veel langer.

In dit artikel het vervolg want ik maak deze wandeling in omgekeerde volgorde  af.

Inhoudsopgave

Mijn wandeling in Leiden

Hieronder leest u mijn wandeling. Ik breng deze keer een bezoek aan de Burcht, twee hofjes (Pieter Gerritz. van der Speckhof en het Coninckshof), de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis.

Mijn looproute in november 2018

U begint uw stadswandeling door Leiden voor het Centraal Station. Vanaf het Centraal Station loopt u via het VVV-kantoor aan de Stationsweg tot de Beestenmarkt en door naar de Oude Singel. Hier ziet u aan uw linkerhand Museum De Lakenhal. Toen ik hier in november 2018 was, was dit museum gesloten. Het is het Stedelijk Museum van Leiden.

U loopt door tot aan de Lange Mare om langs de Marekerk naar de Hartebrugkerk te lopen. U kunt ook de eerste brug na de Lakenhal oversteken en via de Leidse Schouwburg en Museum Boerhave naar de Hartebrugkerk lopen. De Hartebrugkerk is ook bekend als Coeliekerk, naar de Latijnse spreuk boven de ingang, Hic Domus Dei est et Porta Coeli : Dit is het huis van God en de poort naar de hemel. Ik heb een bezoek gebracht aan deze kerk.

De Hartebrugkerk in Leiden

Na uw eventuele bezoek aan de Hartebrugkerk loopt u via de Stille Mare de brug over naar de Aalmarkt en de Vismarkt. Schuin achter het stadhuis van Leiden ziet u de Koornbrug. Een brug die u niet kunt missen. De Koornbrug loopt over de Nieuwe Rijn. Het is de oudste overdekte brug van Nederland. Hier werd vroeger koren verhandeld.

De Koornbrug in Leiden

U loopt vanaf de Koornbrug via de Burgsteeg naar de Burcht van Leiden. De burcht is één van de oudste nog bestaande voorbeelden van een middeleeuwse burcht in Nederland. De burcht stamt uit de 13e eeuw. De burcht staat daar waar twee armen van de Rijn samenvloeien. Het ronde bouwwerk heeft een doorsnee van meer dan 35 meter en staat op een kunstmatige heuvel. Bovenop heeft u een fantastisch uitzicht over Leiden. De toegang is gratis.

In de Burcht in Leiden / Copyright © JTravel.nl

Wilt u de Hooglandse Kerk bezoeken loopt u vanaf de burcht via de Nieuwstraat naar de Hooglandse kerk. Ik heb de kerk niet kunnen bezoeken omdat de kerk gesloten was. Om de hoek van deze kerk bevindt zich ook het Leiden American Pilgrim Museum aan de Beschuitsteeg. Dit museum was gesloten toen ik hierlangs liep. Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag is het museum van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

U loopt verder in de richting van de winkelstraat, Breestraat. Hier bevindt zich het stadhuis met een oude renaissancegevel uit 1600. Deze gevel is het enige deel van het oude stadhuis dat een verwoestende brand in 1929 overleefde.

U loopt verder door de Breestraat slaat u linksaf naar de Pieterskerk. Ik heb voor ik de Pieterskerk bezocht, een bezoek gebracht aan het Pieter Gerritz. van der Speckhof. De ingang is vlakbij de kerk.

Het Pieter Gerritz. van der Speckhof in Leiden

De ingang van de Pieterskerk is via het café. Na het betalen van de entree loop ik de kerk binnen. Aan de patroonheilige, Sint-Pieter, tot wie Jezus zegt: ‘Ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen’ heeft Leiden haar stadswapen en de bijnaam de Sleutelstad te danken. De kerk wordt in uitzonderlijke gevallen nog als kerk gebruikt maar via een particuliere stichting is de kerk voor evenementen te huur. De kerk is de moeite van een bezoek waard.

De kansel in de Pieterskerk in Leiden / Copyright © JTravel.nl

Als u weer buiten staat, loopt u via de Kloksteeg naar de Rapenburg. Aan de Rapenburg is o.a. de Hortus Botanicus en het Rijksmuseum van Oudheden gevestigd. Ik bezoek hier het Japanmuseum SieboldHuis. Het museum met Japanse kunstvoorwerpen viel mij een beetje tegen, omdat er op het moment dat ik was, alleen de beneden verdieping was te bezoeken. Er was geen tijdelijke tentoonstelling.

Het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Na een eventueel bezoek aan bijv. de Hortus, het Rijksmuseum van Oudheden en/of het Japanmuseum SieboldHuis loopt u rechtdoor de Rapenburg af naar de Prinsessekade en Turfmarkt. In een zijstraat van de Turfmarkt, de Oude Vest, is het Coninckshof te bezoeken.

U loopt vanuit het hofje terug naar de Turfmarkt en vanaf daar kunt u via de Beestenmarkt teruglopen naar het Centraal Station van Leiden.

Bewaar op Pinterest

Tijdens deze wandeling breng ik een bezoek aan de Burcht, twee hofjes, de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #japanmuseumsieboldhuis #pieterskerk #burchtleiden Tijdens deze wandeling breng ik een bezoek aan de Burcht, twee hofjes, de Hartebrugkerk, de Pieterskerk en het Japanmuseum Sieboldhuis. Mijn route lees je hier. Wandel en lees je mee? #wandelen #leiden #jtravel #jtravelblog #japanmuseumsieboldhuis #pieterskerk #burchtleiden

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven