Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling in IJmuiden

Ik maak een wandeling in de duinen van IJmuiden. Toen ik deze wandeling eind februari maakte, was er aan de boulevard en op het strand niets te beleven, de winkels waren dicht en ook de strandtenten waren nog niet open. Maar daar kom ik ook niet voor. Ik kom hier om in de duinen te wandelen. In dit artikel deel ik u mijn route en vertel ik u wat u onderweg tegenkomt.

Inhoudsopgave

IJmuiden

IJmuiden is een havenstad en ligt in de gemeente Velsen, in Noord-Holland. In de havenmond van het Noordzeekanaal ligt het Forteiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. IJmuiden is qua grootte, na Rotterdam en Amsterdam, de derde haven van Nederland. IJmuiden is wel de grootste vissershaven van Nederland. Vanuit de vissershaven van IJmuiden vertrekt de veerboot van DFDS Seaways naar het Engelse Newcastle. IJmuiden ligt aan de Noordzee en beschikt over een jachthaven, mooie brede stranden, enorme sluizen, een visafslag en altijd rokende hoogovens van Tata Steel. Er wordt op het moment druk gebouwd aan één van de grootste zeesluizencomplexen ter wereld. Deze zeesluis moet nog breder worden dan deze al is. In totaal wordt de sluis 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Ik kwam niet om de sluizen en haven te bekijken, misschien een andere keer. Ik kom naar IJmuiden om te wandelen.

IJmuiden

Wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland

Deze wandeling is aan de hand van de gele pijlen op de routepaaltjes van Wandelnetwerk Noord-Holland. De route is bij paaltje 53, en vervolgens nr. 54, nr. 56, nr. 57, nr. 58, nr. 92, nr. 93, nr. 92 en eindpunt nr. 53. Paaltje nr. 92 en 93 heb ik niet kunnen vinden, deze zouden in het gebied achter het Bunker Museum moeten staan, maar hoe daar te komen geen idee, want vanaf het terrein bij het Bunker Museum ben ik geen uitgang en ook geen pijltjes tegengekomen. Vanaf nr. 58 ben ik, via de bunkers aan de overkant van de Badweg, teruggelopen naar nr. 53.

Het strand van IJmuiden

Wandeling in IJmuiden

Ik reis voor deze wandelroute door de duinen van IJmuiden per bus naar de bushalte IJmuiden aan Zee, de eind- en beginhalte van buslijn 382. Vanaf deze bushalte loop ik eerst naar het strand van IJmuiden om hier een kijkje te nemen. Het is koud en het waait ook best hard.

De wandeling begint op de Kennemerboulevard, aan de duinrand vlak bij de reddingsbrigade. Deze boulevard was tot 1990 strand. De duinen zijn toen aangelegd. Het zand werd gewonnen uit het Kennemermeer. Routepaaltje nr. 53, het beginpunt van deze wandeling door de duinen van IJmuiden, staat aan het eind van de rij met restaurants, winkels en het Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach. Het routepaaltje staat voor de parkeerkassa bij de reddingsbrigade.

Routepaaljte nr. 53 in IJmuiden

U steekt het parkeerterrein met aan rechterkant het gebouw van de reddingsbrigade. Al snel komt u op een onverhard pad, het Zeedistelpad. U loopt steeds rechtdoor over dit zandpad tussen een haag van duindoorns. Als u wat hoger staat op een duin bij één van de strandopgangen, ziet u aan uw linkerhand het Kennemermeer. De duindoorns worden regelmatig gesnoeid omdat het anders het hele duingebied overwoekert.

Routepaaltje nr. 54 in IJmuiden
Duindoorns in IJmuiden

U loopt alle strandopgangen voorbij, tot aan het Mantelmeeuwpad. Hier gaat u het strand op tot de volgende strandopgang Jutterpad.

Het strand bij strandopgang Mantelmeeuwpad in IJmuiden

Deze loopt u in tot aan het Strandvonderpad. Omdat het in de periode voor ik IJmuiden bezocht heel veel heeft geregend, zijn overal kleine meertjes ontstaan en was het Strandvonderpad onbegaanbaar. Ik ben het Jutterpad en een stukje Zeewindepad afgelopen om bij IImuiderslag uit te komen.

Het Strandvonderpad in IJmuiden
Onbegaanbaar Strandvonderpad in IJmuiden

Om bij de IJmuiderslag uit te komen moet u een trap nemen. Boven heeft u een mooi uitzicht over het gebied waar u net gelopen heeft.

Het uitzicht vanaf IJmuiderslag in IJmuiden

Hier staat routepaaltje 56. Ik volg het pijltje en steek de weg (IJmuiderslag) over. Via een pad tussendoor kom ik een eindje verder weer uit bij de IJmuiderslag. In dit deel komt u langs het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash van 26 maart 1944.

U steekt hier de IJmuiderslag over, slaat linksaf en loopt een stukje via het voetpad langs deze IJmuiderslag, tot aan het Dauwbraampad. Deze loopt u tot de bunker aan uw linkerhand. Hier wijst het pijltje naar rechts, ik weet niet waar dit pad zou moeten lopen, maar ik heb hier geen begaanbaar wandelpad gezien. Volgens de kaart zou er wel een pad moeten lopen. De duinen bij IJmuiden staan nog vol met bunkers en er is een bunkerroute. IJmuiden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorm verdedigingsbolwerk van de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall. Bepaalde delen van IJmuiden werden door de Duitsers grotendeels afgebroken om een beter schootsveld te krijgen.

Een bunker aan het Dauwbraampad in IJmuiden

Omdat ik het pad niet kan vinden en daarom mijn routekaart raadpleeg, zie ik dat, als ik rechtdoor via het Dauwbraampad loop, ook uitkom bij de Ampèrestraat. Ik zou via het niet gevonden wandelpad uitkomen op het Kamperfoeliepad waar ik linksaf zou moeten slaan naar de Ampèrestraat. Eenmaal aangekomen bij de Ampèrestraat loop ik het Kamperfoeliepad in om te kijken of er echt geen pad uit komt en om het routepaaltje nr. 57 te controleren. Hier komt wel degelijk een pad uit die ik zou hebben moeten nemen. Weer terug op de Ampèrestraat volg ik de route via de Westonstraat (dit is een saai stuk over een industrieterrein) naar de Badweg. Hier sla ik linksaf de Badweg op en loop voor Camping Duindoor naar het Bunker Museum IJmuiden. U zou, als u het pad kunt vinden, hier dus een ander pad moeten nemen dan ik heb gedaan.

Toen ik er eind februari was, was het Bunker Museum nog gesloten. Voor het terrein van het Bunker Museum staat paaltje. nr. 58 met een pijl naar rechts voor nr. 92. Dit is het volgende paaltje volgens mijn meegenomen route maar hoe die route vanaf het terrein van het Bunker Museum loopt, geen idee, want vanaf hier ben ik geen gele pijlen meer tegengekomen en op mijn kaart zie ik ook geen weg die aan de achterkant het museumterrein verlaat. Wat ik vermoed is dat ik de verderop gelegen Zandvoortstraat in had moeten lopen, maar het pijltje staat dan niet goed naar mijn idee. Als u wel de routepaaltjes 92 en 93 heeft gevonden komt u langs de kleine vuurtoren en ziet u voor de kust het Forteiland. De kleine vuurtoren heb ik alleen vanuit de verte gezien. Ik maak wel een wandeling over het terrein van het Bunkermuseum en loop door een heuse loopgraaf. Het ontbreken van pijlen op het terrein van het Bunkermuseum heb ik via de website van Wandelnetwerk Noord-Holland doorgegeven.

Het Bunkermuseum is elke eerste en derde zondag van de maand van april t/m augustus geopend. Voor de kust bij de kleine vuurtoren ligt het Forteiland. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort werd gebruikt als opslagplaats voor munitie. De Duitsers bouwden in 1941 de Atlantikwall. Dit om een eventuele invasie vanuit Engeland af te kunnen slaan. Door de strategische positie van het fort werd het opnieuw met zwaar geschut uitgerust. Dat geschut kon 62 kilo zware granaten 27 kilometer wegschieten. Het fort werd beveiligd met prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, granaatwerpers en mitrailleurnesten. In totaal werden op het eiland 37 bunkers gebouwd. In de kuststrook werden ook nog tientallen bunkers gebouwd. In 1944 bombardeerden 350 vliegtuigen IJmuiden, maar de stelling op en rond het Forteiland werd amper beschadigd.

Een loopgraaf op het terrein van het Bunker Museum in IJmuiden

Een aantal van deze bunkers ligt aan de overkant van het Bunker Museum. Deze bunkers zijn niet opgenomen in deze gele route, en dat is jammer. Ik loop hier wel naar toe, dit omdat ik het deel achter het Bunkermuseum niet bezoek. Hier staan een aantal goed bewaarde maar helaas vol met graffiti gespoten bunkers. Een paar van deze bunkers zijn ook van binnen te bekijken.

Een bunker in IJmuiden
Een bunker in IJmuiden

Als u de bunkers heeft bezocht, loopt u terug naar de Badweg en loopt deze helemaal uit tot aan het beginpunt van de route: de bushalte van buslijn 382. Het is niet de route zoals ik die zou moeten/willen lopen, maar omdat ik routepaaltjes 92+93 mis en ook niet uitkom bij de Zeehavenweg, beschrijf ik dit deel niet verder. In mijn routekaart staan routepaaltjes 92 + 93 wel ingetekend.

Aan het eind van deze wandeling door de duinen en langs de bunkers reis ik weer met lijn 382 naar de Dennekoplaan en stap daar over op buslijn 386 naar Station Haarlem, vanwaar ik verder reis naar huis. Het was een mooie wandeling.

Mijn route

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • Het start- en eindpunt van deze wandeling door de duinen van IJmuiden is de bushalte IJmuiden aan Zee, het eind- en beginpunt van buslijn 382 van Connexxion.
  • Ik ben met de bus vanuit Haarlem naar IJmuiden gereden. Dit omdat ik een gratis buskaart heb. In IJmuiden moet ik nog overstappen van buslijn 386 naar buslijn 382. Houdt er rekening mee dat de bussen van lijn 382 slechts 2x per uur rijden. Lijn 386 rijdt om de 10 minuten.

Horeca en winkels

  • Toen ik eind februari mijn wandeling in IJmuiden maakte, waren de strandtenten nog gesloten. Maakt u deze wandeling in het voorjaar, de zomer of herfst dan zijn er veel horeca voorzieningen.
  • Er bevinden zich een paar winkels langs de boulevard. Deze wandeling gaat niet via IJmuiden Centrum. De bus komt hier onderweg wel langs.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in de duinen van IJmuiden. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #strand #bunkers #tweedewereldoorlog #duinen #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de duinen van IJmuiden. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #strand #bunkers #tweedewereldoorlog #duinen #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven