JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Drakensbergen is een bergketen in Zuid-Afrika. De bergketen ligt in het oosten van Zuid-Afrika en ligt, over een lengte van 1.000 kilometer, van het zuidwesten naar het noordoosten, met een bocht naar het noordwesten, dat de grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika vormt. Het gebergte strekt zich uit van Hoedspruit ten westen van het Krugerpark tot in Lesotho, waar de bergen de Muluti's worden genoemd. Aan de westkant lopen de rivieren Oranje en Vaal. Aan de oost- en zuidkant lopen enkele kleinere rivieren. De Drakensbergen scheidt de provincies KwaZulu-Natal en Vrijstaat. De Drakensbergen wordt slechts door één vallei doorsneden, dit is tussen de plaatsen Harrismith en Barberton. De bergen reiken tot 3.482 meter hoogte. In de taal van de Zulu's heet de bergketen uKhahlamba, wat 'barrière/muur van speren' betekent. Dit naar het natuurlijke obstakel dat de bergen vormden bij de uitbreiding van het Zulurijk aan het begin van de 19e eeuw. Drakensbergen dankt zijn naam aan de Boeren die in de silhouet van deze bergen een draak zagen.

De Drakensbergen zijn een overblijfsel van het originele Afrikaanse plateau. De bergen zijn ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan. Het gebied bestond toen uit een rotsplateau van zandsteen. Lavamassa's konden door scheuren in dit plateau naar boven dringen en zo ontstonden de basaltbergen met een hoogte tussen 1.000 en 4.000 meter. Rivieren hebben in de loop van de eeuwen hier talloze dalen in de basaltbergen geslepen. Daarom komt op sommige plekken het zandsteen weer aan de oppervlakte. Een laag basalt van maximaal 1.500 meter dik bedekt de bergen. Hieronder is een laag zandsteen te vinden. Dit alles heeft er in geresulteerd dat er een combinatie van zeer steile blokken en pieken is ontstaan. In de zandsteenlaag bevinden zich grotten. Veel grotten zijn voorzien van rotsschilderingen die door de San/Bosjesmannen gemaakt zijn.

De Natalse Drakensbergen bestaan uit drie delen: de Noordelijke, de Centrale en de Zuidelijke Drakensbergen. Deze gebieden vormen samen het Ukhahlamba Drakensberg Park. Dit park werd in 2001 door de UNESCO als werelderfgoed erkend. De gemiddelde hoogte van de Natalse Drakensbergen is 2.900 meter. De hoogste piek is Thabana Ntlenyana met 3.482 meter. Andere belangrijke pieken zijn Mafadi (3.250 meter), Makoaneng (3.416 meter), Champagne Castle (3.377 meter), Giant's Castle (3.315 meter) en Ben Macdhui (3.001 meter). Al deze hoge pieken liggen in het grensgebied met Lesotho. Ten noorden van Lesotho wordt de bergketen langzaam lager en beter toegankelijk.

Drakensbergen Waterval in de Drakensbergen

De noordelijke Drakensbergen beslaan het gebied tussen het Royal National Park in de provincie Kwazulu Natal en Golden Gate Highlands National Park in de provincie Vrijstaat. Oliviershoek Pass, 2.095 meter hoog, vormt een verbinding tussen beide provincies. Hier kunt u genieten van schitterende vergezichten in de richting van Harrismith en Bergville. Het Royal Natal National Park geldt voor velen als het mooiste gebied van de Natalse Drakensbergen. Bergville is de toegangspoort. Hier bevinden zich het Amfitheater en de Tugela Falls. Het Amfitheater is een acht kilometer lange halvemaan die wordt geflankeerd door twee toppen, de Sentinel (3.165 meter) en de Eastern Butress (3.047 meter). Hiertussen valt de Tugela Falls omlaag. Met een lengte van 948 meter is de Tugela Falls de op een na hoogste waterval ter wereld. Een groot deel van dit gebied hoort bij het 8.000 hectare grote Royal National Park, waar 200 vogelsoorten leven en verschillende Bosjesmantekeningen te zien zijn in de rotsen.

Het noordelijk gelegen Cathedral Peak en Giant's Castle Game Reserve en Kamberg Nature Reserve in het zuiden domineren de centrale Drakensbergen. Dit deel is voor bergbeklimmers het interessantst. Hier zijn diverse wandelingen te maken naar grotten met de rotsschilderingen van de San/Bosjesmannen. Deze wandelingen nemen gemiddeld twee tot drie uur in beslag. De San mensen of Bosjesmannen hebben eerst dit gedeelte van de Drakensbergen en zeventien schuilplaatsen bevolkt. Meer dan 4.000 Bushmans schilderijen zijn hier in de grotten en kliffen te vinden. De Bosjesmannen zijn door de landbouwers en premiejagers uitgemoord. Het Giant's Castle gebied van de Drakensbergen is rijk aan San Art Schilderijen. Een bezoek aan de Cave Museum toont het San gezinsleven met kleding, gereedschap en wapens. In Giant’s Castle Game Reserve wisselen berglandschappen met de indrukwekkende pieken van de Injisuthi (3.409 meter) en Giant’s Castle (3.314 meter) en heuvelachtige grasvlaktes elkaar af. Het reservaat is 345 km2 groot. Het werd in 1903 opgericht om de elandantilope te beschermen.

De Zuidelijke Bergen liggen een beetje afgelegen en zijn op toeristisch gebied relatief minder ontwikkeld dan de andere delen van de Natalse Drakensbergen. Toch is het landschap er niet minder spectaculair. In de zuidelijke bergen ligt ook, afgelegen weliswaar, de kronkelige, ruige en schitterende Sani Pass. Dit is de hoogste pas in Zuid-Afrika op de grens met het koninkrijk Lesotho. Deze pas klimt van 1.200 naar 2.874 meter hoogte. De pas volgt de bovenloop van de Mkomazana River. De pas is de oversteek tussen de Drakensbergen en Lesotho. Een groot stuk van deze weg loopt door beschermd natuurgebied. Een kronkelende onverharde weg leidt langs schitterende rotsformaties en fantastische uitzichten. De pas is de enige verbinding over de weg naar Lesotho in dit deel van de Drakensbergen.

In het hele gebied van de Drakensbergen vindt u schitterende watervallen, bergbeekjes, grotten, frisse berglucht, en speciale ruimtes die zowel toeristen naar Zuid-Afrika als de lokale bevolking naar hier trekt. U ziet hier, als u hier rondloopt, met enig geluk zebra’s, hartenbeesten, duikers, rietbokken, bavianen, elanden of klipspringers. Ook diverse roofvogels, zoals de zeldzame lammergier, zijn hier algemeen. De vegetatie varieert van (sub)alpiene begroeiing, zoals korstmossen en heide tot orchideeën, geelhout en protea’s.


Voor meer foto's van de Drakensbergen, zie: foto's Sani Pass.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Drakensbergen zijn een fantastisch wandelgebied. De bergen liggen liggen in het oosten van Zuid-Afrika. In de Drakensbergen kun je bijv. Lesotho bezoeken of een 4x4 excursie maken naar de Sani Pass. Kortom in dit fantastische natuurgebied is het goed toeven. Meer lezen, kijk dan hier. #drakensbergen #wandelen #lesotho #sanipass #zuidafrika #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment