Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stellenbosch

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 4 en dag 5 Stellenbosch. Stellenbosch is wat mij betreft een van de leukste steden van Zuid-Afrika. De stad doet door de oude huizen in Kaaps-Hollandse knus aan.

Inhoudsopgave

Ligging

Stellenbosch stad ligt in het hart van het wijnland 50 kilometer ten oosten van Kaapstad. Stellenbosch ligt in de gelijknamige fusiegemeente in Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap.

Geschiedenis

Stellenbosch is genoemd naar de Nederlandse VOC-commandeur Simon van der Stel (Van der Stels bosch), die het gebied in november 1679 verkende toen het nog Wildenbosch heette. Hij was zeer onder de indruk van de pracht en de vruchtbaarheid ervan. In 1679 vestigden de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje ‘Van der Stel se bosch’. In 1688 kwamen de eerste Franse Hugenoten. Hier werd de basis van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie gelegd. Stellenbosch ligt nu het hart van de Kaapse wijnvelden. Stellenbosch is in de kern een conservatieve plaats. Hier bevond zich ooit de intellectuele machinekamer van de apartheid. Dr. H.F. Verwoerd, premier en grondlegger van de apartheid werd hier gekoesterd. Nu is Stellenbosch een belangrijk centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. De vele eiken zijn een overblijfsel van de grote behoefte aan eikenhout in de begintijd van de wijnboerderijen. De van oorsprong Europese wijnboeren waren gewend om hun wijnvaten van eikenhout te maken. Stellenbosch wordt daarom ook wel Eikenstad genoemd. Omdat de eiken door het Zuid-Afrikaanse klimaat veel sneller groeiden dan in Europa, bleek het eikenhout al snel te sponzig, en dus ongeschikt, om wijnvaten van te maken.

Stellenbosch

Stellenbosch is voor toeristen aantrekkelijk vanwege de vele oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl langs de met eiken omzoomde straten. De Dorpstraat is de combinatie van het ouderwetse, de omringende natuur en het levendige van een studentenstad dat Stellenbosch zo uitermate leuk maakt. Loop op uw gemak door de oude straten en geniet, het is een schitterende stad. Bijna overal ziet u prachtige gebouwen en enorm oude eikenbomen. De Dorpstraat is een nationaal monument met oude gebouwen, variërend van Kaap-Hollands, Gregoriaans tot Victoriaans en bijna allemaal nog in zeer goede staat. Een groot aantal van deze monumentale panden wordt nu gebruikt als winkel, restaurant, hotel of atelier.

Rondom Stellenbosch ligt de bekendste wijnstreek in Zuid-Afrika, Stellenbosch.

Stellenbosch omvat naast de stad Stellenbosch ook het omliggende gebied, waaronder Franschhoek, Pniel en de township Kayamandi. De township Kayamandi ligt op een heuvel aan de rand van Stellenbosch.  Stellenbosch is, na Kaapstad, de oudste stad van Zuid-Afrika.

Bezienswaardigheden in Stellenbosch

Ome Samie Se Winkel

De bekende Oom Samie Se Winkel is in de Dorpstraat gevestigd. Oom Samie Se Winkel is een winkel van sinkel. Het winkeltje ziet er nog precies zo uit als na de oprichting in 1904. Bij Oom Samie snuffelt u tussen oude, antieke spullen, kitsch en kledingstukken of wijn, specerijen en fruit. Vroeger ging hier alles via ruilhandel, tegenwoordig kunt u natuurlijk gewoon betalen met de Zuid-Afrikaanse rand. De eerste eigenaar, vrijgezel Samie Volsteedt, woonde in het huis ernaast. De winkel, een instituut in Stellenbosch en een nationaal monument, staat vol met van alles en nog wat, van weckflessen met ingemaakt fruit, rieten manden, kaarsen en curiosa tot 19e eeuwse karntonnen, borden en keukengerei. U, als bezoeker, mag hier rondneuzen tussen de bijzondere flessen uit Samie’s Victorian Wine Shop of thee drinken onder de lommerrijke pergola’s van het Koffiehuis.

Moederkerk

Icoon van de stad is de indrukwekkende Moederkerk. De originele kerk is in 1710 afgebrand en het duurde meer dan tien jaar voordat er een nieuwe kerk werd gebouwd. In 1814 werd de kerk uitgebreid om uiteindelijk vijftig jaar later haar uiteindelijke vorm aan te nemen. De kerk is in een neo-gotische stijl gebouwd. De kerk is ontworpen door de Duitse kunstenaar Carl Otto Hagar. De Moederkerk is een kerkgebouw van de Nederduits Gereformeerde Kerk aan de Drostdystraat. De kerk is zeer de moeite waard om te bezoeken. Zo zijn er schitterende glas-in-loodramen en een preekstoel die in gotische stijl is gebouwd. Deze kansel werd in 1863 ontworpen door architect Hagar. Verder zijn het orgel uit de 19e eeuw en het doopvont uit 1765, gemaakt in Amsterdam, interessant. De eerste klok van deze kerk is in 1750 in gebruik genomen. De klok hing los tussen de zuidpilaren van het gebouw. In 1865 werden drie nieuwe klokken uit Duitsland in de nieuwe kerktoren opgehangen. Vervolgens werd in 1899 boven de drie luidklokken een kleine sopraanklok gehangen, die elk half uur slaat. De huidige klokken zijn in 1983 in Duitsland gegoten.

Moederkerk in Stellenbosch

Botanische tuin

In het historische centrum van Stellenbosch vindt u een relatief kleine maar interessante botanische tuin die behoort aan de universiteit. Deze botanische tuin is de oudste botanische tuin in Zuid-Afrika. De compacte tuin biedt in een oppervlakte van 1,8 hectare een breed scala aan planten en bloemen afkomstig uit de hele wereld. De diversiteit aan planten is enorm, zowel de inheemse planten van Zuid-Afrika als ook geïntroduceerde soorten. De tuin is verdeeld in verschillende thematuinen, zoals een bonsaideel met maar liefst 300 bomen, bolplantbedding, waterlelies, rotstuinen, varens, tropische kas. De tuin daarnaast vetplanten, medicinale kruiden en planten en orchideeën. Eén van de boomsoorten in de tuin is Californian Redwood, de hoogste soort ter wereld en de Giant Sequoia. In de botanische tuin zijn ook vleesetende planten te vinden. Het is een paradijs voor liefhebbers van bloemen en planten. Natuurliefhebbers die tijdens hun vakantie in Zuid-Afrika Stellenbosch bezoeken, kunnen hier terecht voor een mooie wandeling in de botanische tuin. De tuin is open voor bezichtiging en heeft een kleine winkel (tevens bezoekerscentrum) en een restaurant. Regelmatig wordt de tuin gebruikt voor exposities van bijvoorbeeld beeldhouwkunst.

Protea in de Botanische Tuin van Stellenbosch

Rhenish Complex

Het Rhenish Complex is een groep oude gebouwen waarin nu een museum met piepkleine stijlkamertjes en een 50 m2 groot speelgoedtreinbaan met een verkleinde imitatie van het landschap rond Stellenbosch te vinden is. Dit is het Toy & Miniature Museum: hier vindt u oud speelgoed en ongelofelijk gedetailleerde miniaturen. Ook vindt u hier het Leipoldt House, dat omstreeks 1832 is gebouwd en een combinatie is van de Kaaps-Hollandse en Engels gregoriaanse bouwstijl.

Dorpsmuseum van Stellenbosch

In het dorpsmuseum krijgt u tour geschiedenis van Stellenbosch. Hier liggen vier volledig gerestaureerde huizen met bijpassend interieur uit verschillende belangrijke periodes van Stellenbosch. U krijgt een goede indruk van de huizen die tussen 1709 en 1850 gebouwd zijn. Deze zijn gerestaureerd en ingericht met bijbehorend meubilair. U kunt hier het Schreuderhuis, het Blettermanshuis, het Grosvenor en het O.M. Bergh House bezoeken.

Universiteit van Stellenbosch

In Stellenbosch is één van de bekendste universiteiten van het Afrikaanse continent gevestigd. De Universiteit Stellenbosch is een hoofdzakelijk Afrikaanstalige universiteit. Echter deze situatie wordt nu fel bestreden in regeringskringen. De druk is groot om op Engelstalig onderwijs over te gaan.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Stellenbosch en de Wijnlanden bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Stellenbosch ligt de bekendste wijnstreek in Zuid-Afrika. Rondom de stad liggen veel wijnestates waar je wijnen kunt proeven. De stad is bekend om Ome Samie se Winkel en zijn Kaaps-Hollandse architectuur. Meer lezen over Stellenbosch doe je hier. Lees je mee? #stellenbosch #omesamiesewinkel #zuidafrika #jtravel #jtravelblog #wijnstreek

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven