Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Drakensbergen

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika verbleef ik op dag 10 en dag 11 in de Drakensbergen.

Inhoudsopgave

Ligging

De Drakensbergen is een bergketen in Zuid-Afrika. De bergketen ligt in het oosten van Zuid-Afrika en ligt, over een lengte van 1.000 kilometer, van het zuidwesten naar het noordoosten, met een bocht naar het noordwesten, dat de grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika vormt.

Het gebergte strekt zich uit van Hoedspruit ten westen van het Krugerpark tot in Lesotho, waar de bergen de Muluti’s worden genoemd. Aan de westkant lopen de rivieren Oranje en Vaal. Aan de oost- en zuidkant lopen enkele kleinere rivieren. De Drakensbergen scheidt de provincies KwaZulu-Natal en Vrijstaat.

Geschiedenis

De Drakensbergen zijn een overblijfsel van het originele Afrikaanse plateau. De bergen zijn ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan. Het gebied bestond toen uit een rotsplateau van zandsteen. Lavamassa’s konden door scheuren in dit plateau naar boven dringen en zo ontstonden de basaltbergen met een hoogte tussen 1.000 en 4.000 meter. Rivieren hebben in de loop van de eeuwen hier talloze dalen in de basaltbergen geslepen. Daarom komt op sommige plekken het zandsteen weer aan de oppervlakte. Een laag basalt van maximaal 1.500 meter dik bedekt de bergen. Hieronder is een laag zandsteen te vinden. Dit alles heeft er in geresulteerd dat er een combinatie van zeer steile blokken en pieken is ontstaan. In de zandsteenlaag bevinden zich grotten. Veel grotten zijn voorzien van rotsschilderingen die door de San/Bosjesmannen gemaakt zijn.

Drakensbergen

De Drakensbergen wordt slechts door één vallei doorsneden, dit is tussen de plaatsen Harrismith en Barberton. De bergen reiken tot 3.482 meter hoogte. In de taal van de Zulu’s heet de bergketen uKhahlamba, wat ‘barrière/muur van speren’ betekent. Dit naar het natuurlijke obstakel dat de bergen vormden bij de uitbreiding van het Zulurijk aan het begin van de 19e eeuw. Drakensbergen dankt zijn naam aan de Boeren die in de silhouet van deze bergen een draak zagen.

Drakensbergen

De Natalse Drakensbergen bestaan uit drie delen: de Noordelijke, de Centrale en de Zuidelijke Drakensbergen. Deze gebieden vormen samen het Ukhahlamba Drakensberg Park. Dit park werd in 2001 door de UNESCO als werelderfgoed erkend. De gemiddelde hoogte van de Natalse Drakensbergen is 2.900 meter. De hoogste piek is Thabana Ntlenyana met 3.482 meter. Andere belangrijke pieken zijn Mafadi (3.250 meter), Makoaneng (3.416 meter), Champagne Castle (3.377 meter), Giant’s Castle (3.315 meter) en Ben Macdhui (3.001 meter). Al deze hoge pieken liggen in het grensgebied met Lesotho. Ten noorden van Lesotho wordt de bergketen langzaam lager en beter toegankelijk.

De noordelijke Drakensbergen beslaan het gebied tussen het Royal National Park in de provincie Kwazulu Natal en Golden Gate Highlands National Park in de provincie Vrijstaat. Oliviershoek Pass, 2.095 meter hoog, vormt een verbinding tussen beide provincies. Hier kunt u genieten van schitterende vergezichten in de richting van Harrismith en Bergville. Het Royal Natal National Park geldt voor velen als het mooiste gebied van de Natalse Drakensbergen. Bergville is de toegangspoort. Hier bevinden zich het Amfitheater en de Tugela Falls. Het Amfitheater is een acht kilometer lange halvemaan die wordt geflankeerd door twee toppen, de Sentinel (3.165 meter) en de Eastern Butress (3.047 meter). Hiertussen valt de Tugela Falls omlaag. Met een lengte van 948 meter is de Tugela Falls de op een na hoogste waterval ter wereld. Een groot deel van dit gebied hoort bij het 8.000 hectare grote Royal National Park, waar 200 vogelsoorten leven en verschillende Bosjesmantekeningen te zien zijn in de rotsen.

Het noordelijk gelegen Cathedral Peak en Giant’s Castle Game Reserve en Kamberg Nature Reserve in het zuiden domineren de centrale Drakensbergen. Dit deel is voor bergbeklimmers het interessantst. Hier zijn diverse wandelingen te maken naar grotten met de rotsschilderingen van de San/Bosjesmannen. Deze wandelingen nemen gemiddeld twee tot drie uur in beslag. De San mensen of Bosjesmannen hebben eerst dit gedeelte van de Drakensbergen en zeventien schuilplaatsen bevolkt. Meer dan 4.000 Bushmans schilderijen zijn hier in de grotten en kliffen te vinden. De Bosjesmannen zijn door de landbouwers en premiejagers uitgemoord. Het Giant’s Castle gebied van de Drakensbergen is rijk aan San Art Schilderijen. Een bezoek aan de Cave Museum toont het San gezinsleven met kleding, gereedschap en wapens. In Giant’s Castle Game Reserve wisselen berglandschappen met de indrukwekkende pieken van de Injisuthi (3.409 meter) en Giant’s Castle (3.314 meter) en heuvelachtige grasvlaktes elkaar af. Het reservaat is 345 km2 groot. Het werd in 1903 opgericht om de elandantilope te beschermen.

De Zuidelijke Bergen liggen een beetje afgelegen en zijn op toeristisch gebied relatief minder ontwikkeld dan de andere delen van de Natalse Drakensbergen. Toch is het landschap er niet minder spectaculair. In de zuidelijke bergen ligt ook, afgelegen weliswaar, de kronkelige, ruige en schitterende Sani Pass. Dit is de hoogste pas in Zuid-Afrika op de grens met het koninkrijk Lesotho. Deze pas klimt van 1.200 naar 2.874 meter hoogte. De pas volgt de bovenloop van de Mkomazana River. De pas is de oversteek tussen de Drakensbergen en Lesotho. Een groot stuk van deze weg loopt door beschermd natuurgebied. Een kronkelende onverharde weg leidt langs schitterende rotsformaties en fantastische uitzichten. De pas is de enige verbinding over de weg naar Lesotho in dit deel van de Drakensbergen.

In het hele gebied van de Drakensbergen liggen schitterende watervallen, bergbeekjes, grotten, frisse berglucht, en speciale ruimtes die zowel toeristen naar Zuid-Afrika als de lokale bevolking naar hier trekt. U ziet hier, als u hier rondloopt, met enig geluk zebra’s, hartenbeesten, duikers, rietbokken, bavianen, elanden of klipspringers. Ook diverse roofvogels, zoals de zeldzame lammergier, zijn hier algemeen. De vegetatie varieert van (sub)alpiene begroeiing, zoals korstmossen en heide tot orchideeën, geelhout en protea’s.

Waterval in de Drakensbergen

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Drakensbergen zijn een fantastisch wandelgebied. De bergen liggen liggen in het oosten van Zuid-Afrika. In de Drakensbergen kun je bijv. Lesotho bezoeken of een 4x4 excursie maken naar de Sani Pass. Kortom in dit fantastische natuurgebied is het goed toeven. Meer lezen, kijk dan hier. #drakensbergen #wandelen #lesotho #sanipass #zuidafrika #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven