JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Tijdens mijn groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik in Kaapstad Bo Kaap, de kleurrijkste wijk van Kaapstad. Bo Kaap is de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog en aan beide kanten ziet u groene, roze, gele en oranje huisjes. Zo kleurrijk. Meer over Bo Kaap leest u in dit artikel.

 

Bent u in Kaapstad, dan mag u een bezoekje aan de Bo Kaap niet overslaan. Bo Kaap is waarschijnlijk de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog tegen de helling van Signal Hill. Aan weerszijden ziet u groene, roze, gele en oranje huisjes. De kleuren zijn voor onze ogen gedurfd, maar deze felle kleuren vrolijken een straat wel op. De straatjes zijn, door de ligging van de wijk tegen een berg, vaak glooiend, en er zijn veel van dit soort trapjes, met op onverwachte plekken een boompje.

Het schilderachtige Bo Kaap staat ook wel bekend als de Maleisische islamitische buurt. De zesduizend inwoners worden Cape Malay genoemd en zijn bijna allemaal moslim. De voorouders van de meeste inwoners zijn van Javaanse komaf. De bewoners van Bo Kaap zijn afstammelingen van slaven uit de kolonies van de Nederlanders en Britten. Ze zijn na de afschaffing van de slavernij in de BoKaap komen wonen. Hun geloof en tradities zijn ze altijd trouw gebleven. De Bo Kaap heeft tien moskeeën. De Auwal moskee is de oudste moskee van Zuid-Afrika. Deze moskee staat sinds 1798 in de Bo Kaap.

Het karakter van de Bo Kaap ontstond tussen 1790 en 1840. De huizen hebben kenmerken van Britse en Nederlandse architectuur. De oudste huizen staan in het onderste deel van de Bo Kaap tussen de Dorpstraat en het strandgebied. De huizen zijn meestal rijtjeshuizen, maar u vindt hier ook vrijstaande huizen. Het zijn vooral de voorgevels van de huizen die samen met platte daken, stoepen en heldere kleuren de voorstad zijn unieke karakter geven. De huizen zijn meestal ongeveer zes meter breed. Sommige huizen hebben een L-vorm met een kleine tuin aan de achterkant. Vensters en vensterramen zijn meestal van hout gemaakt, in Kaaphollandse, Georgiaanse of Victoriaanse stijl. Bo Kaap is één van de kleurigste wijken van Kaapstad. Eén van de andere volkswijken in de stad werd tijdens de laatste stuiptrekkingen van het apartheidsregime platgewalst om plaats te maken voor een dure blanke wijk (die er overigens dankzij wereldwijde protesten nooit is gekomen). Met de wijk Bo Kaap was het regime hetzelfde van plan, maar de gemeenschap bleek hecht en de gezamenlijke protesten zorgden ervoor dat de wijk nu nog steeds de gemoedelijke uitstraling heeft die het waarschijnlijk altijd heeft gehad. Overal in Kaapstad ziet u huizen met hekken en prikkeldraad eromheen. In Bo Kaap staan de deuren meestal gewoon open. De wijk is duidelijk een veilige, relaxte plek.

Bo Kaap in Kaapstad

 

Wale Street 71 is sinds 1978 bekend als het Bo Kaap Museum. De grond waarop het museum staat, werd in 1763 toegekend. Het is gebouwd door en eigendom van Jan De Waal. Hij bouwde ook een aantal kleine huurhuisjes. De 'huurhuisies' waren de eerste gebouwde huizen in Bo Kaap. Het huis werd tot een 'Maleise woning' uit de 19e eeuw gerestaureerd. De toevoegingen die aangebracht werden in de structuur zijn tijdens de restauratie verwijderd en de woning werd in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Er werden geelhoutbomen vloeren en plafond platen gebruikt. De restauratie werd met de originele teak-ramen, teak-luiken, bovenlicht en deuren uitgevoerd. Ook het dak is bedekt met yellowwood om het gevoel van de oude Kaap Nederlandse balken geven. De restauratie is gedaan om de golvende en gebogen borstwering in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Het is een van de oudste gebouwen in Wale Street 71. Het was voorheen ook het huis van Bakr Effendi (1835-1880), een bekende Turkse geleerde en prominent moslimleider.

Uit de kleine winkeltjes en huizen ruikt u de geur van de Oosterse kruiden. Hier in de Bo Kaap eet u samosa's, kleine bladerdeeghapjes met groenten, kaas of vlees. Deze zijn geïnspireerd op de Indiase, Indonesische en de Zuid-Afrikaanse keuken. De maaltijden zijn hier een bonte mix van smaken. De meest spicy curry met roti eet u hier met uw rechterhand.

 

Voor meer foto's van Bo Kaap, zie: foto's Kaapstad.

 

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De kleurrijkste wijk van Kaapstad is Bo Kaap. Bo Kaap is de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog en aan beide kanten zie je groene, roze, gele en oranje huisjes. Zo kleurrijk. Meer weten, lees dan dit artikel. #bokaap #kaapstad #zuidafrika #jtravelblog #jtravel De kleurrijkste wijk van Kaapstad is Bo Kaap. Bo Kaap is de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog en aan beide kanten zie je groene, roze, gele en oranje huisjes. Zo kleurrijk. Meer weten, lees dan dit artikel. #bokaap #kaapstad #zuidafrika #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment