JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Wat hebben Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk gemeen: ze zijn alle vier winnaars van de Nobelprijs van de Vrede. Hun standbeelden vindt u op Nobel Square. Voor elk beeld staat in hun eigen taal een persoonlijke tekst gegraveerd.

Nobel Square ligt tussen het Victoria & Albert Hotel en CD Wherehouse in de Victoria & Albert Waterfront in het centrum van Kaapstad.

In november 2002 werd het idee geboren om in Zuid-Afrika hun vier Nobelprijswinnaars voor de Vrede te eren door sculpturen van hen te maken. Dit idee werd geboren tijdens een gesprek tussen de premier van de West-Kaap, Ebrahim Rasool, en de voormalige premier van de provincie, Marthinus van Schalkwyk. Nadat de provinciale regering van de West-Kaap had overlegd met de drie nog levende winnaars en de familie van Luthuli over de plannen om hen te eren, werd Victoria & Albert Waterfront gevraagd. 'Met het uiten van onze cultuur en identiteit als natie door de kunst, is het vooral belangrijk om ons in de West-Kaap als een hulpmiddel bij de opbouw van de provincie als een thuis te zijn voor al onze mensen. Elk laureaat speelde zijn eigen betekenis en rol in het bereiken van vrede en democratie, elk op een ander tijdstip van de strijd, soms met het verenigen van hun inspanningen. Ze kwamen uit verschillende politieke achtergronden, van verschillende rassen, afkomst en spraken verschillende talen, maar samen hebben deze vier een onuitwisbare stempel gedrukt op het Zuid-Afrikaanse landschap. Het zijn de mensen van de West-Kaap die dit schenken aan ons land, continent en de wereld', sprak premier Ebrahim Rasool van de provincie West-Kaap. De beelden zijn iets groter dan levensgroot en er is de voorkeur gegeven om citaten van de vier laureaten in een door hun gekozen taal te graveren op de sculpturen. De Vrede en Democratie sculptuur, een verhalend werk dat de erkenning van de bijdrage van vrouwen en kinderen tot het bereiken van vrede in Zuid-Afrika uitbeeld, vindt u iets meer naar het midden van het plein. Alle vijf sculpturen zijn in brons gegoten en staan op een granieten oppervlakte van 386 m2. De bouw van Nobel Square begon op 1 augustus 2005 en de onthulling van de standbeelden vond plaats tijdens een ceremonie op 16 december 2005, de Dag van Verzoening in Zuid-Afrika.

Nobel Square eert de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de vrede: Chief Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk. De beelden van de vier laureaten staan in de vorm van een halve maan met de Tafelberg op de achtergrond, met uitzicht op Nobel Square.

De standbeelden van Nobelprijswinnaars Albert Luthuli, Desmond Tutu, FW de Klerk en Nelson Mandela op Nobel Square in Kaapstad

Albert Luthuli was in 1952 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Hij was de eerste Afrikaan die de Nobelprijs voor de Vrede won. Hij ontving zijn onderscheiding in december 1961. Luthuli werd tijdens zijn politieke loopbaan vaak gearresteerd, gevangen gezet en uitgesloten uit de samenleving. Zijn inscriptie onder het standbeeld luidt: 'Wat belangrijk is, is dat we een homogeen Zuid-Afrika kunnen bouwen niet op de basis van kleur, maar van menselijke waarden'.

Aartsbisschop Desmond Tutu werd in 1984 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg deze prijs voor zijn vastberaden werk tegen de apartheid. Hij is één van 's werelds meest geliefde leiders. Zijn faam reikt tot ver buiten de grenzen van Zuid-Afrika en zijn woorden aan de wereld zijn van groot belang. Oorspronkelijk was hij bekend vanwege zijn verzet tegen het apartheidsregime, maar later werd hij een symbool van nationale verzoening. Hij spreekt nog altijd voor de onderdrukten en de armen. 'Een persoon is een persoon door andere mensen', luidt de inscriptie onder zijn standbeeld.

Frederik Willem de Klerk was de laatste president tijdens de apartheid van Zuid-Afrika. In 1990 kondigde hij de maatschappelijke en politieke verandering in Zuid-Afrika aan door het vrijlaten van Nelson Mandela uit de gevangenis, het legaal maken van het ANC en haar alliantie partners, en met Mandela en anderen samen te werken om de nieuwe grondwet van het land te schrijven. 'Onze nieuwe grondwet is een krachtig symbool van verzoening, gerechtigheid en van de beëindiging van eeuwen van conflict', staat als inscriptie onder het standbeeld van FW De Klerk.

Na 27 jaar gevangenschap werd Nelson Mandela de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Hij werd in 1993 samen met Frederik Willem de Klerk bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Zij kregen deze prijs voor hun inspanningen die hebben geleid tot de uitroeiing van de Apartheid en de bevordering van de vrede in het land. Na de historische verkiezingen van 27 april 1994 was Nelson Mandela de president van Zuid-Afrika en leidde hij de prille democratie met trots en gratie. 'Nooit, nooit en nooit weer zal het zijn dat dit prachtige land van de onderdrukking van de ene door de andere zal ervaren' luidt het opschrift onder het standbeeld van Nelson Mandela.

De beeldhouwer is Claudette Schreuders, een kunstenaar uit Kaapstad. Zij werd door een panel uit een laatste groep van tien kunstenaars geselecteerd. Deze tien kunstenaars werden gevraagd om hun concepten voor Nobel Square te presenteren.


Voor meer foto's van Nobel Square, zie: foto's Kaapstad.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op Nobel Square in Kaapstad staan de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de Vrede gebroederlijk naast elkaar: Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk. Wil je meer lezen over dit plein, lees dan mijn artikel. #nobelsquare #nelsonmandela #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment