Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nobel Square in Kaapstad

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 2 Nobel Square, een plein in het centrum  van Kaapstad. Ik vind Kaapstad één van de mooiste steden ter wereld. Op dit plein de vier beelden van de Zuid-Afrikaanse winnaars van de Nobelprijs van de Vrede.

Inhoudsopgave

Wat hebben Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk gemeen: ze zijn alle vier winnaars van de Nobelprijs van de Vrede. Hun standbeelden staan op Nobel Square in Kaapstad. Voor elk beeld staat in hun eigen taal een persoonlijke tekst gegraveerd.

Ligging

Nobel Square ligt tussen het Victoria & Albert Hotel en CD Wherehouse in de Victoria & Albert Waterfront in het centrum van Kaapstad.

Nobel Square

In november 2002 werd het idee geboren om in Zuid-Afrika hun vier Nobelprijswinnaars voor de Vrede te eren door sculpturen van hen te maken. Dit idee werd geboren tijdens een gesprek tussen de premier van de West-Kaap, Ebrahim Rasool, en de voormalige premier van de provincie, Marthinus van Schalkwyk. Nadat de provinciale regering van de West-Kaap had overlegd met de drie nog levende winnaars en de familie van Luthuli over de plannen om hen te eren, werd Victoria & Albert Waterfront gevraagd. ‘Met het uiten van onze cultuur en identiteit als natie door de kunst, is het vooral belangrijk om ons in de West-Kaap als een hulpmiddel bij de opbouw van de provincie als een thuis te zijn voor al onze mensen. Elk laureaat speelde zijn eigen betekenis en rol in het bereiken van vrede en democratie, elk op een ander tijdstip van de strijd, soms met het verenigen van hun inspanningen. Ze kwamen uit verschillende politieke achtergronden, van verschillende rassen, afkomst en spraken verschillende talen, maar samen hebben deze vier een onuitwisbare stempel gedrukt op het Zuid-Afrikaanse landschap. Het zijn de mensen van de West-Kaap die dit schenken aan ons land, continent en de wereld’, sprak premier Ebrahim Rasool van de provincie West-Kaap. De beelden zijn iets groter dan levensgroot en er is de voorkeur gegeven om citaten van de vier laureaten in een door hun gekozen taal te graveren op de sculpturen. De Vrede en Democratie sculptuur, een verhalend werk dat de erkenning van de bijdrage van vrouwen en kinderen tot het bereiken van vrede in Zuid-Afrika uitbeeld, vindt u iets meer naar het midden van het plein. Alle vijf sculpturen zijn in brons gegoten en staan op een granieten oppervlakte van 386 m2. De bouw van Nobel Square begon op 1 augustus 2005 en de onthulling van de standbeelden vond plaats tijdens een ceremonie op 16 december 2005, de Dag van Verzoening in Zuid-Afrika.

Nobel Square eert de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de vrede: Chief Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk. De beelden van de vier laureaten staan in de vorm van een halve maan met de Tafelberg op de achtergrond, met uitzicht op Nobel Square.

De standbeelden van Nobelprijswinnaars Albert Luthuli, Desmond Tutu, FW de Klerk en Nelson Mandela op Nobel Square in Kaapstad

Albert Luthuli was in 1952 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Hij was de eerste Afrikaan die de Nobelprijs voor de Vrede won. Hij ontving zijn onderscheiding in december 1961. Luthuli werd tijdens zijn politieke loopbaan vaak gearresteerd, gevangen gezet en uitgesloten uit de samenleving. Zijn inscriptie onder het standbeeld luidt: ‘Wat belangrijk is, is dat we een homogeen Zuid-Afrika kunnen bouwen niet op de basis van kleur, maar van menselijke waarden’.

Aartsbisschop Desmond Tutu werd in 1984 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg deze prijs voor zijn vastberaden werk tegen de apartheid. Hij is één van ’s werelds meest geliefde leiders. Zijn faam reikt tot ver buiten de grenzen van Zuid-Afrika en zijn woorden aan de wereld zijn van groot belang. Oorspronkelijk was hij bekend vanwege zijn verzet tegen het apartheidsregime, maar later werd hij een symbool van nationale verzoening. Hij spreekt nog altijd voor de onderdrukten en de armen. ‘Een persoon is een persoon door andere mensen’, luidt de inscriptie onder zijn standbeeld.

Frederik Willem de Klerk was de laatste president tijdens de apartheid van Zuid-Afrika. In 1990 kondigde hij de maatschappelijke en politieke verandering in Zuid-Afrika aan door het vrijlaten van Nelson Mandela uit de gevangenis, het legaal maken van het ANC en haar alliantie partners, en met Mandela en anderen samen te werken om de nieuwe grondwet van het land te schrijven. ‘Onze nieuwe grondwet is een krachtig symbool van verzoening, gerechtigheid en van de beëindiging van eeuwen van conflict’, staat als inscriptie onder het standbeeld van FW De Klerk.

Na 27 jaar gevangenschap werd Nelson Mandela de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Hij werd in 1993 samen met Frederik Willem de Klerk bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Zij kregen deze prijs voor hun inspanningen die hebben geleid tot de uitroeiing van de Apartheid en de bevordering van de vrede in het land. Na de historische verkiezingen van 27 april 1994 was Nelson Mandela de president van Zuid-Afrika en leidde hij de prille democratie met trots en gratie. ‘Nooit, nooit en nooit weer zal het zijn dat dit prachtige land van de onderdrukking van de ene door de andere zal ervaren’ luidt het opschrift onder het standbeeld van Nelson Mandela.

De beeldhouwer is Claudette Schreuders, een kunstenaar uit Kaapstad. Zij werd door een panel uit een laatste groep van tien kunstenaars geselecteerd. Deze tien kunstenaars werden gevraagd om hun concepten voor Nobel Square te presenteren.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Kaapstad bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op Nobel Square in Kaapstad staan de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de Vrede gebroederlijk naast elkaar: Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk. Wil je meer lezen over dit plein, lees dan mijn artikel. #nobelsquare #nelsonmandela #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven