JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Maison Centrale ligt in de Franse wijk in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Maison Centrale is de bijnaam van de Hoa Lo Gevangenis, ook wel bekend als 'Hanoi Hilton'. De gevangenis is in de periodes van 1886-1889 tot 1898-1901 door de Fransen gebouwd. Vietnam maakte toen nog deel uit van het Franse Indochina. De Fransen noemden de gevangenis Maison Centrale, letterlijk Central House, een traditioneel eufemisme om gevangenissen aan te duiden in Frankrijk. Dit was een gevangenis die door de Franse kolonisten in Vietnam voor politieke gevangenen gebruikt werd. Later werd het ook tijdens de Vietnamoorlog als gevangenis voor krijgsgevangenen door de Noord-Vietnamezen gebruikt.

De naam Hoa Lo betekent 'vurige oven', 'Hell's hole' of 'kachel'. De naam is ontstaan uit de straatnaam Pho Hoa Lo. Hier bevonden zich veel winkels die houtkachels en kolenvuur kachels uit de prekoloniale tijd langs de kant van de weg verkochten.

In 1913 werd de capaciteit uitgebreid uit van 460 gevangenen naar 600 gevangenen. Toch was het vaak overvol. In 1954 zaten hier meer dan 2.000 gevangenen vast onder mensonwaardige omstandigheden, het was een symbool van koloniale uitbuiting. Veel toekomstige leiders van communistisch Noord-Vietnam brachten tijdens de jaren 1930 en 1940 hun tijd door in Maison Centrale. Na de nederlaag in de slag bij Dien Bien Phu en de akkoorden van Genève in 1954 verlieten de Fransen de stad Hanoi en de gevangenis kwam onder het gezag van de Democratische Republiek Vietnam te staan. De gevangenis diende toen als een opleidingscentrum voor revolutionaire leer en activiteit.

Vanaf het begin van de Vietnamoorlog moesten de Amerikaanse krijgsgevangenen hier erbarmelijke omstandigheden doorstaan, slecht voedsel en onhygiënische omstandigheden waren hun deel. Het gevangeniscomplex kreeg van de Amerikaanse krijgsgevangenen sarcastisch bedoeld de bijnaam 'Hanoi Hilton', met een verwijzing naar de bekende Hilton Hotel keten. Begin 1967 werd een nieuw deel van de gevangenis geopend voor inkomende Amerikaanse krijgsgevangenen. Dit deel werd gesynchroniseerd als 'Little Vegas', en de afzonderlijke gebouwen en gebieden werden vernoemd naar bezienswaardigheden op de Las Vegas Strip, zoals Golden Nugget, Thunderbird, Stardust, Riviera en de Desert Inn. Deze namen werden gekozen omdat veel piloten op de Nellis Air Force Base getraind hadden. Deze basis lag in de nabijheid van de Amerikaanse stad Las Vegas. Het Hanoi Hilton was een plek die door het Noord-Vietnamese leger gebruikt werd om de gevangen militairen, voornamelijk Amerikaanse piloten die tijdens bombardementen waren neergeschoten, te martelen en te ondervragen. Hier werden de Severe Torture methoden toegepast. Dit bestond uit touwbindingen, strijkijzers, mishandeling en langdurige eenzame opsluiting. Het doel van deze marteling was om de wil van de gevangenen te breken, zowel individueel en als groep en niet het verwerven van militaire informatie. Het doel van de Noord-Vietnamezen was om schriftelijke verkregen of opgenomen verklaringen van de gevangenen te krijgen, waarin de Amerikanen uitten op het verloop vanuit het Amerikaanse standpunt bekeken. Zij prezen in deze verklaringen de manier waarop de Noord-Vietnamezen hen behandelden. Deze POW-verklaringen werden als een propagandaoverwinning in de strijd en de binnenlandse Amerikaanse opinie tegen deze oorlog gezien. De Noord-Vietnamese marteling was tegen het einde van de oorlog brutaal en langdurig waardoor bijna elke Amerikaanse POW die hieraan onderworpen werd, op bepaald moment een verklaring heeft afgelegd. Deze krijgsgevangenen werden geobsedeerd over wat ze gedaan hadden. Ze zouden jaren na hun vrijlating nog steeds achtervolgd worden door de 'bekentenissen' en de andere verklaringen zij gedaan hadden.

Binnen in Maison Centrale

De gevangenis werd in de jaren 1990 afgebroken, het poortgebouw is nu als museum ingericht. De gevangenis is nog steeds een populaire toeristische attractie voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Vietnamoorlog. De Hoa Lo Gevangenis toont een andere kant van de horrorverhalen van ex-gedetineerden. Dit ondanks de duidelijk zichtbare ketenen die aan de muren bevestigd zijn. Nu ligt de nadruk op de Vietnamese revolutionairen van wie sommigen in de gevangenis werden geëxecuteerd. De Amerikaanse krijgsgevangenen zijn goed gedocumenteerd door hun eigen ervaringen Op de vroegere plek van de gevangenis staan nu twee hoge gebouwen, een appartementencomplex en een hotel. Dit werd met buitenlands geld gefinancierd. De originele Franse koloniale muren zijn behouden gebleven.

Slechts een deel van de gevangenis is nu het museum. De gele betonnen toegangspoort en enkele celblokken, compleet met prikkel- en stroomdraad zijn bewaard gebleven en zijn nu ingericht als museum, waar u de blokken voor de gevangenen en de guillotine kunt zien. De foto’s tonen vooral de gevangenis tijdens de Franse koloniale periode, zoals guillotine kamer, nog steeds met originele apparatuur, en de cellen voor de Vietnamese politieke gevangenen. Ook is de onder de Amerikaanse gevangenen beruchte verhoorkamer te zien waar veel nieuwe gevangen genomen Amerikaanse soldaten werden ondervraagd. Deze ruimte is onder ex-gedetineerden berucht als de 'blauwe kamer'.

Aan de hand van een maquette en foto's wordt in detentiekamp D uitvoerig verslag gedaan van het gevangenkamp in koloniale stijl. Dit ziet er meer apart dan bedreigend uit. Op een foto aan de muur zijn gevangen te zien die aan brede banken zijn geketend nadat ze in 1908 in Ha Thanh waren vergiftigd. De banken staan in het volgende vertrek van het museum. De gevangenisbewaarders ketenden de gevangenen in deze bovengrondse cellen aan betonnen platen vast. De vettige plekken laten nog de plekken van de handen en billen van de gevangenen zien. In twee kleine zalen over oorlogsgevangenen toont het museum hoe goed de Noord-Vietnamezen de Amerikaanse gevangenen behandelden. Tandenborstels, sweaters, bedden en zelfs volleybalnetten worden hier getoond. In een ander vertrek hangen foto's van deze gevangenen. Bij de dodencellen ziet u twee guillotines die de Fransen gebruikten en een metalen vat dat werd gebruikt voor martelingen met water. Boven worden de 1624 'revolutionaire patriotten' die hier gevangen zaten op gouden gedenkplaten herdacht.


Voor meer foto's van Maison Centrale in Hanoi, zie: foto's Hanoi.

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Iets wat je gezien moet hebben als je in de Vietnamese hoofdstad Hanoi verblijft is Maison Centrale. Tijdens de Vietnamoorlog een gevangenis, nu een museum. Meer lezen over het Maison Centrale doe je op mijn website. Lees je mee? #hanoi #vietnam #maisoncentrale #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment