JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Alles over wat u in deze drukke maar mooie stad kunt zien, leeset u in dit artikel.


Hanoi ligt aan de rechteroever van de Rode Rivier, op ongeveer 60 kilometer van de golf van Tonkin en 1.760 kilometer ten noorden van Ho Chi Minh Stad. Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Het grootstedelijk gebied heeft naar schatting een bevolking van bijna 6,5 miljoen inwoners. Het stedelijk gebied heeft 2,6 miljoen inwoners. Hanoi is verdeeld in 10 districten. De oude wijk, in de buurt van het Hoan Kiem meer, heeft het oorspronkelijke stratenpatroon en de architectuur van het oude Hanoi. Aan het begin van de 20e eeuw bestond de stad uit 36 straten, die nu deel uitmaken van het oude centrum. Deze straten waren bezaaid met kleine winkels van allerlei ambachtslieden en handelaren in zijde, juwelen en andere handelswaren.

Plattegrond van Hanoi

De stad is sinds het jaar 3.000 voor Christus bewoond. Eén van de eerste bekende permanente nederzettingen is de Co Loa citadel die rond 200 voor Christus werd gesticht. Hanoi werd in de 7e eeuw de hoofdstad van Vietnam. In 1408 bezetten de Ming-Chinezen Vietnam. Hanoi kreeg de naam 'oostelijke toegangspoort'. In de 11e eeuw werd de stad Thang Long genoemd en in 1428 kregen de Vietnamezen opnieuw de macht onder leiding van Le l, de latere oprichter van de Le-dynastie. Vanaf dat moment stond Hanoi bekend als 'oostelijke hoofdstad' of Tonkin. Hanoi kreeg in 1831 van keizer Minh Mang haar huidige naam. Hanoi betekent letterlijk 'binnen de rivier' en de stad ligt dan ook aan de rivier, de Song Hong. In 1873 werd Hanoi door de Fransen bezet en werd de stad vanaf 1887 de hoofdstad van Frans Indochina. In 1940 werd de stad bezet door de Japanners en in 1945 bevrijd. Nadat Ho Chi Minh de onafhankelijkheid van Vietnam had uitgeroepen werd Hanoi de zetel van de Viet Minh regering. In 1946 kwamen de Fransen terug en bezetten de stad opnieuw. Na negen jaar van gevechten tussen de Fransen en de Viet Minh werd Hanoi in 1954 de hoofdstad van een onafhankelijk Noord-Vietnam. Tijdens de Vietnamoorlog, die van 1959 tot 1975 duurde, leed Hanoi onder de vele bombardementen en hele stadsdelen werden met de grond gelijk gemaakt. Vooral de infrastructuur zoals bruggen en spoorlijnen leed hier zwaar onder. Op 2 juli 1979 werden Noord-en Zuid-Vietnam en werd Hanoi de hoofdstad van het herenigde Vietnam. Het land was toen volledig communistisch. Als gevolg van de guerrilla-oorlog met de Cambodjaanse Rode Khmer leed de bevolking van Hanoi onder een zware hongersnood wegens rijsttekorten. De economie begon vanaf de jaren ’90 aan te trekken. Dit dankzij een politiek waarbij meer openheid werd toegelaten. In 1994 werd een vredesakkoord met Cambodja getekend. Dit deed de rust in het land terugkeren.

Bezienswaardigheden
Hanoi wordt door velen als één van de mooiste en prettigste steden van Zuidoost-Azië beschouwd. De stad staat vol met culturele en historische monumenten, meer dan enige andere stad in Vietnam. Er zijn maar liefst meer dan 600 pagodes en tempels. De meeste monumenten zijn goed bewaard gebleven en worden goed onderhouden. Enkele voorbeelden van de Franse koloniale architectuur zijn de met bomen omzoomde boulevards (Phan Dinh Phung straat) en de prachtige villa's en herenhuizen, het gebouw van de opera, de staatsbank van Vietnam (voorheen de Bank van Indochina), het presidentieel paleis (voorheen het Paleis van de Gouverneur-Generaal van Frans Indo-China), de Sint Joseph kathedraal en het historische Hotel Metropole. Veel van de koloniale structuren werden in een mix van Franse en traditionele Vietnamese bouwstijlen gebouwd, zoals het nationaal museum van de Vietnamese geschiedenis, het nationaal museum voor schone kunsten van Vietnam en het oude gebouw van de medische faculteit.

Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi

Het Mausoleum voor 'Vadertje Ho' staat op het Quan Ba Dinh (Ba Dinh Plein). Het mausoleum van Ho Chi Minh werd op 2 september 1975 ingewijd. De architectuur symboliseert de vorm van een lotus, naar Lang Sen (Lotus-dorp), de geboorteplaats van Ho Chi Minh. Hier staat op een platform in een sterk gekoelde hal een glazen kist met daarin het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh. In het mausoleum mag niet worden gefotografeerd. Het mausoleum is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag maar wegens onderhoud van het lichaam in september en oktober gesloten. U, als bezoeker, moet u bij de receptie laten registreren. Tassen en camera's worden onderzocht en mogen niet mee naar binnen. U dient bedekt gekleed te zijn en zich waardig te gedragen, zo zijn handen in de zakken uit den boze. Het Mausoleum is in de traditie van Lenin, Stalin en Mao gebouwd. Dit bouwsel was tegen zijn zin, want hij hield er een sobere levensstijl op na. De bouwmaterialen komen uit heel Vietnam. In het complex dat het mausoleum bevat, staan ook het Presidentieel Paleis, het huis en de tuin van Ho Chi Minh.

Het Ho Chi Minh Museum werd ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Ho Chi Minh op 19 mei 1990 gebouwd. De muren zijn met marmer bekleed en het gebouw moet een witte lotus met daarin een rood marmerblok voorstellen. Dit waren de symbolen van Ho Chi Minh. Het museum is modern ingericht en mooi in zijn lelijkheid. Het Ho Chi Minh Museum huist in een opvallend wit gebouw aan de rand van het centrum.

Het Presidentieel Paleis van Hanoi ligt vlakbij het Ho Chi Minh Mausoleum. Het gerestaureerde koloniale paleis werd in 1906 gebouwd. Het is in Italiaanse renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van Auguste Henri Vildieu, de officiële Franse architect van Vietnam. Het gebouw deed dienst als het paleis van de gouverneur-generaal van Indochina. Het gele paleis is niet toegankelijk voor het publiek, maar wordt wel nog steeds gebruikt voor officiële recepties.

In de Tempel van de Literatuur in Hanoi

De Eénzuilige Pagode staat vlakbij het Ho Chi Minh Mausoleum en het Ba Dinh Plein. De vorm symboliseert een lotus. Koning Ly Thai To, die geen erfgenaam had, droomde dat de Godin van Genade Quan The Am Bo Tat, gezeten op een lotus, hem een zoon gaf. Daarop huwde hij een boerenmeisje en zij baarde hem inderdaad een zoon. Uit dankbaarheid liet hij de pagode bouwen en wijdde hem aan de Avalikitesvara Bodhissatva. De kleine pagode lijkt een paviljoen en is gemaakt van hout rond een 4 meter hoge stenen pilaar met een diameter van 1,25 meter. De pagode staat in het midden van een vierkante vijver. De pagode komt aan het einde van de middag, als de zon ondergaat het beste tot zijn recht.

Een bezoek aan de Tempel van de Literatuur is aan te raden. De tempel werd in 1070 door koning Ly Thanh Tong gesticht. De tempel is gewijd aan de Chinese wijsgeer Confucius (Khong Tu in het Vietnamees). De Tempel van de Literatuur was de Nationale Academie, het eerste instituut voor hoger onderwijs, waar kandidaten zich prepareerden op de staatsexamens. De tempel is nu een museum. Het complex is 350 bij 70 meter groot en bestaat uit vijf binnenhoven. De Van Mieu Poort is de ingang van het tempelcomplex.

Het operagebouw van Hanoi bevindt zich aan het einde van de Trang Tien-straat, niet zo ver van het Hoan Kiem Lake. Het gebouw domineert vanwege het kolossale uitzicht het straatbeeld. De Fransen voltooiden de bouw in 1911 en dat merkt u aan de typisch koloniale voorgevel met tal van pilaren en balkonnetjes.

Het Historisch Museum vindt u tussen de Oude Stad en de Rode Rivier. Het werd in 1895 tijdens de Franse periode gebouwd en was toen een archeologisch en historisch onderzoeksinstituut (École Française d'Extrême Orient). In 1958 werd hier het Historisch Museum van Vietnam gevestigd. Het niet al te grote museum heeft een zeer rijke collectie. De zalen zijn naar de dynastieën ingericht.

Maison Centrale in Hanoi

Ten zuidwesten van het Hoan Kiem Meer vindt u het Hanoi Hilton/Maison Centrale. Dit is de bijnaam voor de gevangenis waarin neergeschoten Amerikaanse militairen tijdens de Vietnamoorlog gevangen werden gehouden. Het huis werd oorspronkelijk gebouwd om als gevangenis onder de Franse heerschappij dienst te doen. De Fransen sloten hier politieke gevangenen in op en noemden het gebouw 'Maison Centrale'. De deuren van het gebouw werden in 1896 geopend. Er was hier ruimte voor ongeveer 450 gevangenen, maar de realiteit toonde aan dat het aantal gevangen vaak meer dan het vierdubbele bedroeg. De gevangenen leefden hier in mensonwaardige omstandigheden. De soldaten noemden deze gevangenis 'Hanoi Hilton'. Het grootste deel van de gevangenis moest plaats maken voor de Hanoi Towers, een wolkenkrabber, maar het gedeelte voor het complex is mooi bewaard gebleven. Het is nu een museum, waarin u meer te weten komt over de gevangenis tot in de jaren '50 en de Vietnamese onafhankelijkheidsstrijd.

Waterpoppenshow in Hanoi

De waterpoppenshow is een toeristische topattractie. De traditie is meer dan 1.000 jaar oud. De poppen zijn gemaakt naar figuren uit Vietnamese fabels. Er zijn elf poppenspelers die de show leiden waarin onder meer vuurspuwende draken, acrobatische boeren en dansende maagden het podium, dat zich op het water bevindt, bestijgen. Het spel wordt begeleid door live muziek wat de sfeer compleet maakt. Beide elementen maken van de show een spektakel om u tegen te zeggen. De waterpoppenshow bevindt zich bij het Hoan Kiem Lake.

 

Het Oude Kwartier rond het Hoan Kiem meer heeft nog het originele stratenpatroon van het oude Hanoi. Aan het begin de 20e eeuw bestond de stad uit slechts 36 straten die voor het grootste gedeelte in het Oude Kwartier lagen. Elke straat was opgedeeld in gedeeltes met handelaren die waren gespecialiseerd in een bepaalde handelswaar, zoals zijde, juwelen of voedsel. De wijk is beroemd om zijn vele kunstenaars en handelaren. Ook vindt u hier veel restaurantjes. Andere belangrijke plaatsen zijn de Tempel van de Literatuur, de Vlaggentoren van Hanoi en de Chua Mot Cot Pagode. Hanoi heeft vele prachtige meren binnen de stadgrenzen. Dit is de reden dat de stad ook wel de 'Stad van de Meren' genoemd wordt. Van alle meren is het Hoan Kiem meer het bekendste. Het Hoan Kiem Meer ligt midden in Hanoi. Midden in het meer staat de pittoreske Schildpadpagode. Deze pagode is via The Huc Brug bereikbaar. Ook het Lago Tay meer, het Halais Meer, en het Bay Mau zijn bekende meren in de stad. De Schildpad Pagode bevindt zich op een eilandje midden op het Hoan Kiem Meer. Deze pagode is getooid met een rode ster en wordt vaak als symbool van Hanoi gebruikt.


Voor meer foto's van Hanoi, zie: foto's Hanoi.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Er is hier zoveel te zien dat je een paar dagen moet uittrekken om de stad te bewonderen en alle bezienswaardigheden zien. De stad staat vol met culturele en historische monumenten en je kunt hier lekker eten. Meer lezen over Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Er is hier zoveel te zien dat je een paar dagen moet uittrekken om de stad te bewonderen en alle bezienswaardigheden zien. De stad staat vol met culturele en historische monumenten en je kunt hier lekker eten. Meer lezen over Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment