Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hanoi

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 2 en dag 3 bezocht ik Hanoi. De hoofdstad van Vietnam is een absolute must-see en een heerlijke plek om even bij te komen van uw urenlange reis vanuit Europa. Er is veel te zien. U kunt hier makkelijk een week doorbrengen en dan nog zeggen, ik heb niet alles gezien. Ik heb slechts 2 dagen in Hanoi rondgelopen. Er zijn nog veel dingen die ik niet gezien heb. In dit artikel meer over Hanoi en dat wat de stad te bieden heeft. De stad kan een cultuurshock zijn, het is er warm en heeel druk.

Inhoudsopgave

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam.

Het grootstedelijk gebied heeft naar schatting een bevolking van bijna 6,5 miljoen inwoners. Het stedelijk gebied heeft 2,6 miljoen inwoners. Hanoi is verdeeld in 10 districten. De oude wijk, in de buurt van het Hoan Kiem meer, heeft het oorspronkelijke stratenpatroon en de architectuur van het oude Hanoi. Aan het begin van de 20e eeuw bestond de stad uit 36 straten, die nu deel uitmaken van het oude centrum. Deze straten waren bezaaid met kleine winkels van allerlei ambachtslieden en handelaren in zijde, juwelen en andere handelswaren.

Ligging

Hanoi ligt aan de rechteroever van de Rode Rivier, op ongeveer 60 kilometer van de golf van Tonkin en 1.760 kilometer ten noorden van Ho Chi Minh Stad.

Geschiedenis

Hanoi is sinds het jaar 3.000 voor Christus bewoond. Eén van de eerste bekende permanente nederzettingen is de Co Loa citadel die rond 200 voor Christus werd gesticht. Hanoi werd in de 7e eeuw de hoofdstad van Vietnam.

In 1408 bezetten de Ming-Chinezen Vietnam. Hanoi kreeg de naam ‘oostelijke toegangspoort’. In de 11e eeuw werd de stad Thang Long genoemd en in 1428 kregen de Vietnamezen opnieuw de macht onder leiding van Le l, de latere oprichter van de Le-dynastie. Vanaf dat moment stond Hanoi bekend als ‘oostelijke hoofdstad’ of Tonkin.

Hanoi kreeg in 1831 van keizer Minh Mang haar huidige naam. Hanoi betekent letterlijk ‘binnen de rivier’ en de stad ligt dan ook aan de rivier, de Song Hong. In 1873 werd Hanoi door de Fransen bezet en werd de stad vanaf 1887 de hoofdstad van Frans Indochina.

In 1940 werd de stad bezet door de Japanners en in 1945 bevrijd. Nadat Ho Chi Minh de onafhankelijkheid van Vietnam had uitgeroepen werd Hanoi de zetel van de Viet Minh regering. In 1946 kwamen de Fransen terug en bezetten de stad opnieuw.

Na negen jaar van gevechten tussen de Fransen en de Viet Minh werd Hanoi in 1954 de hoofdstad van een onafhankelijk Noord-Vietnam.

Tijdens de Vietnamoorlog, die van 1959 tot 1975 duurde, leed Hanoi onder de vele bombardementen en hele stadsdelen werden met de grond gelijk gemaakt. Vooral de infrastructuur zoals bruggen en spoorlijnen leed hier zwaar onder. Op 2 juli 1979 werden Noord-en Zuid-Vietnam en werd Hanoi de hoofdstad van het herenigde Vietnam. Het land was toen volledig communistisch.

Als gevolg van de guerrilla-oorlog met de Cambodjaanse Rode Khmer leed de bevolking van Hanoi onder een zware hongersnood wegens rijsttekorten. De economie begon vanaf de jaren ’90 aan te trekken. Dit dankzij een politiek waarbij meer openheid werd toegelaten. In 1994 werd een vredesakkoord met Cambodja getekend. Dit deed de rust in het land terugkeren.

Bezienswaardigheden

Hanoi wordt door velen als één van de mooiste en prettigste steden van Zuidoost-Azië beschouwd. De stad staat vol met culturele en historische monumenten, meer dan enige andere stad in Vietnam. Er zijn maar liefst meer dan 600 pagodes en tempels. De meeste monumenten zijn goed bewaard gebleven en worden goed onderhouden.

Enkele voorbeelden van de Franse koloniale architectuur zijn de met bomen omzoomde boulevards (Phan Dinh Phung straat) en de prachtige villa’s en herenhuizen, het gebouw van de opera, de staatsbank van Vietnam (voorheen de Bank van Indochina), het presidentieel paleis (voorheen het Paleis van de Gouverneur-Generaal van Frans Indo-China), de Sint Joseph kathedraal en het historische Hotel Metropole.

Veel van de koloniale structuren werden in een mix van Franse en traditionele Vietnamese bouwstijlen gebouwd, zoals het nationaal museum van de Vietnamese geschiedenis, het nationaal museum voor schone kunsten van Vietnam en het oude gebouw van de medische faculteit.

Plattegrond van Hanoi

Ho Chi Minh Mausoleum

Het Ho Chi Minh Mausoleum staat op het Quan Ba Dinh (Ba Dinh Plein). Het mausoleum van Ho Chi Minh werd op 2 september 1975 ingewijd. De architectuur symboliseert de vorm van een lotus, naar Lang Sen (Lotus-dorp), de geboorteplaats van Ho Chi Minh. Hier staat op een platform in een sterk gekoelde hal een glazen kist met daarin het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh. In het mausoleum mag niet worden gefotografeerd. Het mausoleum is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag maar wegens onderhoud van het lichaam in september en oktober gesloten. U, als bezoeker, moet u bij de receptie laten registreren. Tassen en camera’s worden onderzocht en mogen niet mee naar binnen. U dient bedekt gekleed te zijn en zich waardig te gedragen, zo zijn handen in de zakken uit den boze. Het Mausoleum is in de traditie van Lenin, Stalin en Mao gebouwd. Dit bouwsel was tegen zijn zin, want hij hield er een sobere levensstijl op na. De bouwmaterialen komen uit heel Vietnam. In het complex dat het mausoleum bevat, staan ook het Presidentieel Paleis, het huis en de tuin van Ho Chi Minh.

Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi

Presidentieel Paleis

Het Presidentieel Paleis van Hanoi ligt vlakbij het Ho Chi Minh Mausoleum. Het gerestaureerde koloniale paleis werd in 1906 gebouwd. Het is in Italiaanse renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van Auguste Henri Vildieu, de officiële Franse architect van Vietnam. Het gebouw deed dienst als het paleis van de gouverneur-generaal van Indochina. Het gele paleis is niet toegankelijk voor het publiek, maar wordt wel nog steeds gebruikt voor officiële recepties.

Eénzuilige Pagode

De Eénzuilige Pagode staat vlakbij het Ho Chi Minh Mausoleum en het Ba Dinh Plein. De vorm symboliseert een lotus. Koning Ly Thai To, die geen erfgenaam had, droomde dat de Godin van Genade Quan The Am Bo Tat, gezeten op een lotus, hem een zoon gaf. Daarop huwde hij een boerenmeisje en zij baarde hem inderdaad een zoon. Uit dankbaarheid liet hij de pagode bouwen en wijdde hem aan de Avalikitesvara Bodhissatva. De kleine pagode lijkt een paviljoen en is gemaakt van hout rond een 4 meter hoge stenen pilaar met een diameter van 1,25 meter. De pagode staat in het midden van een vierkante vijver. De pagode komt aan het einde van de middag, als de zon ondergaat het beste tot zijn recht.

Tempel van de Literatuur

Een bezoek aan de Tempel van de Literatuur is aan te raden. De tempel werd in 1070 door koning Ly Thanh Tong gesticht. De tempel is gewijd aan de Chinese wijsgeer Confucius (Khong Tu in het Vietnamees). De Tempel van de Literatuur was de Nationale Academie, het eerste instituut voor hoger onderwijs, waar kandidaten zich prepareerden op de staatsexamens. De tempel is nu een museum. Het complex is 350 bij 70 meter groot en bestaat uit vijf binnenhoven. De Van Mieu Poort is de ingang van het tempelcomplex.

In de Tempel van de Literatuur in Hanoi

Operagebouw

Het operagebouw van Hanoi bevindt zich aan het einde van de Trang Tien-straat, niet zo ver van het Hoan Kiem Lake. Het gebouw domineert vanwege het kolossale uitzicht het straatbeeld. De Fransen voltooiden de bouw in 1911 en dat merkt u aan de typisch koloniale voorgevel met tal van pilaren en balkonnetjes.

Historisch Museum

Het Historisch Museum vindt u tussen de Oude Stad en de Rode Rivier. Het werd in 1895 tijdens de Franse periode gebouwd en was toen een archeologisch en historisch onderzoeksinstituut (École Française d’Extrême Orient). In 1958 werd hier het Historisch Museum van Vietnam gevestigd. Het niet al te grote museum heeft een zeer rijke collectie. De zalen zijn naar de dynastieën ingericht.

Maison Centrale

Ten zuidwesten van het Hoan Kiem Meer vindt u het Hanoi Hilton/Maison Centrale. Dit is de bijnaam voor de gevangenis waarin neergeschoten Amerikaanse militairen tijdens de Vietnamoorlog gevangen werden gehouden. Het huis werd oorspronkelijk gebouwd om als gevangenis onder de Franse heerschappij dienst te doen. De Fransen sloten hier politieke gevangenen in op en noemden het gebouw ‘Maison Centrale’. De deuren van het gebouw werden in 1896 geopend. Er was hier ruimte voor ongeveer 450 gevangenen, maar de realiteit toonde aan dat het aantal gevangen vaak meer dan het vierdubbele bedroeg. De gevangenen leefden hier in mensonwaardige omstandigheden. De soldaten noemden deze gevangenis ‘Hanoi Hilton’. Het grootste deel van de gevangenis moest plaats maken voor de Hanoi Towers, een wolkenkrabber, maar het gedeelte voor het complex is mooi bewaard gebleven. Het is nu een museum, waarin u meer te weten komt over de gevangenis tot in de jaren ’50 en de Vietnamese onafhankelijkheidsstrijd.

Maison Centrale in Hanoi

Waterpoppenshow

De waterpoppenshow is een toeristische topattractie. De traditie is meer dan 1.000 jaar oud. De poppen zijn gemaakt naar figuren uit Vietnamese fabels. Er zijn elf poppenspelers die de show leiden waarin onder meer vuurspuwende draken, acrobatische boeren en dansende maagden het podium, dat zich op het water bevindt, bestijgen. Het spel wordt begeleid door live muziek wat de sfeer compleet maakt. Beide elementen maken van de show een spektakel om u tegen te zeggen. Het waterpoppentheater van Hanoi ligt bij het Hoan Kiem Lake.

Waterpoppenshow in Hanoi

Oude Kwartier

Het Oude Kwartier rond het Hoan Kiem meer heeft nog het originele stratenpatroon van het oude Hanoi. Aan het begin de 20e eeuw bestond de stad uit slechts 36 straten die voor het grootste gedeelte in het Oude Kwartier lagen. Elke straat was opgedeeld in gedeeltes met handelaren die waren gespecialiseerd in een bepaalde handelswaar, zoals zijde, juwelen of voedsel. De wijk is beroemd om zijn vele kunstenaars en handelaren. Ook vindt u hier veel restaurantjes. Andere belangrijke plaatsen zijn de Vlaggentoren van Hanoi en de Chua Mot Cot Pagode.

Hoan Kiem meer en The Huc Brug

Hanoi heeft vele prachtige meren binnen de stadgrenzen. Dit is de reden dat de stad ook wel de ‘Stad van de Meren’ genoemd wordt. Het Lago Tay meer, het Halais Meer, en het Bay Mau zijn bekende meren in Hanoi. 

Van alle meren is het Hoan Kiem meer het bekendste. Het Hoan Kiem Meer ligt midden in Hanoi. Midden in het meer staat de pittoreske Schildpadpagode. De Schildpad Pagode bevindt zich op een eilandje midden op het Hoan Kiem Meer. Deze pagode is getooid met een rode ster en wordt vaak als symbool van Hanoi gebruikt.

Deze Schildpad pagode is via The Huc Brug bereikbaar.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie in Hanoi bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen. Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Overnachten in Hanoi

Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen door Vietnam. In Hanoi overnachtte ik in het Thang Long Opera Hotel aan de 1C Tong Dan, Hoan Kiem, Hoan Kiem, niet ver van het Hoan Kiemmeer en de Rode Rivier, de rivier die door Hanoi stroomt.

Verblijft u liever in een ander hotel in Hanoi? Er zijn veel hotels in Hanoi.

Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi

Beste reistijd voor Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam.

In Noord-Vietnam is het goed weer van oktober tot en met december. In december tot en met februari is het veel koeler.

In de hogere gebieden kan het in de winter soms vriezen en er kan zelfs sneeuw vallen.

Vanaf maart stijgen de temperaturen weer.

Tussen mei en augustus kan het 40° C worden. Het is in deze periode ook het regenseizoen, met zware regenbuien. In de lager gelegen gebieden wordt het heet en vochtig.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam is van oktober tot en met december.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Er is hier zoveel te zien dat je een paar dagen moet uittrekken om de stad te bewonderen en alle bezienswaardigheden zien. De stad staat vol met culturele en historische monumenten en je kunt hier lekker eten. Meer lezen over Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Er is hier zoveel te zien dat je een paar dagen moet uittrekken om de stad te bewonderen en alle bezienswaardigheden zien. De stad staat vol met culturele en historische monumenten en je kunt hier lekker eten. Meer lezen over Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven