Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ayutthaya

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 5 Ayutthaya. Ayutthaya staat bekend om zijn vele tempels. De bekendste is de Wat Phra Mahathat, één van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Inhoudsopgave

Ligging

Ayutthaya ligt in Centraal Thailand op 76 kilometer ten noorden van Bangkok. Ayutthaya ligt in het snijpunt van 3 rivieren, de Chao Praya, de Pa Sak en de Lopburi.

Geschiedenis

Ayutthaya werd genoemd naar Ayodhya (Sanskriet voor ‘onoverwinnelijk’), de Indiase geboorteplaats van Koning Rama, de held uit de Ramayana.

In 1350 werd Ayutthaya door zijn strategische ligging door koning Ramathibodi I als hoofdstad van zijn rijk gekozen. De toenmalige hoofdstad Sukhothai werd verlaten. In de volgende 400 jaar werd Siam (het huidige Thailand) vanuit Ayutthaya door 33 koningen bestuurd. In deze periode is het Boeddhisme als hoofdreligie gevestigd. Ook is de Dharmashastra geïntroduceerd. Dit is een wettenstelsel dat is gebaseerd op het Hindoeïsme en Thaise tradities.

De koning begon in 1352 vanuit Ayutthaya aan zijn succesvolle verovering van het machtige Khmerrijk. Hij trok in de richting van Angkor. De vier eeuwen na de stichting van Ayutthaya waren economisch welvarend. Door de handel met India en China werd er een enorme rijkdom vergaard. Kooplui uit Portugal, Holland, Frankrijk en Engeland probeerden van de Oriënthandel te profiteren. Elke koning bouwde zijn eigen tempel of paleis. Toen de eerste Europeanen de Chao Phraya rivier opvoeren om eer te bewijzen aan de koning van Siam, had de rijkdom van Ayutthaya zulke grote vormen aangenomen dat ze versteld stonden.

In de 17e eeuw had Ayutthaya meer dan 1.700 tempels en 4000 afbeeldingen van Boeddha. De stad werd door velen gezien als de mooiste stad van Azië.

In 1767 werd Ayutthaya door de Birmezen ingenomen en bijna geheel verwoest. Ayutthaya was maandenlang van de buitenwereld afgesneden en de uitgehongerde bevolking werd gedwongen zich over te geven. De Birmezen lieten een spoor van verwoestingen achter. Paleizen, tempels, kostbare kunstvoorwerpen, bibliotheken met oude boekrollen en historische archieven werden geplunderd en in brand gestoken. De aangerichte schade was zo groot dat de Chakridynastie besloot om verder naar het zuiden een nieuwe hoofdstad te bouwen op een plek die minder kwetsbaar werd geacht. De Siam hadden de stad weer onder Thaise heerschappij gebracht. Nog bruikbare onderdelen van oude tempels en paleizen werden naar Bangkok getransporteerd. Ayutthaya zelf werd verlaten.

Aan het eind van de 17e eeuw woonden er meer dan 1 miljoen mensen in Ayutthaya. Dit was meer dan er in die tijd in de hoofdsteden van Europa leefden. Deze mensen woonden binnen de 12 kilometer lange stadsmuur. De Verenigde Oost-Indische Compagnie had hier een belangrijke handelspost. Hiervan is, behalve resten van fundamenten net buiten Ayutthaya, niets meer terug te vinden. Alleen in het museum van Ayutthaya wijzen Nederlandse teksten nog op de aanwezigheid van de VOC.

Ayutthaya Historical Park staat sinds 13 december 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit historisch park bevinden zich eeuwenoude tempels en paleizen die herinneren aan de Ayutthaya-periode.

Plattegrond van Ayutthaya

Bezienswaardigheden

Wat Phra Mahathat

De ruïnetempels van Wat Phra Mahathat liggen in een park. De Wat Phra Mahathatl is in 1374 tijdens het bewind van Koning Ramesuan gebouwd.

De naam mahathat (grote relikwieënchedi) geeft aan dat deze tempel was bedoeld om lichaamsdelen van de Boeddha te huisvesten. Volgens overlevering zag koning Ramesuan vanuit zijn raam de as van de Boeddha verschijnen. De as werd in een oude kist in een 38 meter hoge prang geplaatst. Deze prang stortte in. Het relikwieënkastje is in de jaren vijftig, samen met andere kostbaarheden, opgegraven.

De Wat Phra Mahathat is één van de grootste en mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya. De belangrijkste constructie was een hoge pagode (prang) die door de Birmezen totaal verwoest is.

De Wat Phra Mahathat in Ayutthaya Historical Park

In 1956 is begonnen met de restauratie van Ayutthaya. Hier zijn toen kostbare schatten gevonden, zoals diverse gouden Boeddhabeelden, een relikwie van Lord Buddha en voorwerpen van robijn en kristal. Deze voorwerpen worden bewaard in het Nationaal Museum te Bangkok. U kunt nog resten van de oude prang zien en ook ruïnes van meerdere chedis. Als u de resten van de prang beklimt, hebt u een mooi uitzicht op het grote tempelcomplex. U ziet dan tientallen stenen spitsen in allerlei vreemde hoeken en vele hoofdloze Boeddha’s.

Ergens op het terrein staat een boedhiboom met in zijn wortels een sereen hoofd van een stenen Boeddha. Het Boeddha hoofd is verstrengeld tussen de wortels van een immense boom. Wanneer u een foto wilt maken van het Boeddha hoofd, moet u er altijd voor zorgen dat uw eigen hoofd lager is dan dat van de Boeddha. Er zal waarschijnlijk ook een bewaker bij staan die u hiervoor waarschuwt.

Tijdens mijn bezoek aan Ayutthaya bezocht ik (helaas) alleen de Wat Phra Mahathat. Ik had graag meer tijd in Ayutthaya willen doorbrengen, maar het reisschema van mijn groepsrondreis liet dat niet toe.

De Wat Phra Mahathat in Ayutthaya Historical Park

Wat Phra Sri Sanphet

Wat Phra Sri Sanphet is één van de bekendste gebouwen en de belangrijkste tempel in Ayutthaya. De tempel is in het complex van het koninklijk paleis gebouwd. Deze Koninklijke tempel is in 1448 door koning Borommatrailokanat gebouwd en sindsdien twee keer gerestaureerd. De tempel stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. Op de plek waar nu de Koninklijke wat staat, stond vroeger het houten paleis van Ramathibodi I. Dit paleis werd door Boromatritrailokanat door het grotere Wang Luang vervangen. Deze liep door tot aan de rivier de Lopburi. Het Wang Luang werd door latere koningen uitgebreid. Het werd een enorm complex van paviljoens en zalen met een uitgebreid systeem van wanden om een aparte ruimte te creëren voor de koning en zijn vrouwen.

In 1500 liet Koning Ramathibodi II hier een 16 meter hoge staande Boeddha neerzetten. Dit beeld werd bedekt met goud.  In 1767 werd dit paleis door de Birmezen vernield, ze smolten al het goud eraf. De verwoestte tempel is gedeeltelijk gerestaureerd. De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Chedis zijn een soort tempels waar belangrijke relikwieën bewaard worden. In de kamers van de chedis van de Wat Phra Si Sanpet wordt de as van de koningen van Ayutthaya bewaard. Rama I gebruikte de stenen om zijn nieuwe hoofdstad Bangkok op te bouwen. Er resteren alleen nog wat overblijfselen van muren en een houten replica van een open paviljoen.

Rondom de Wat Phra Sri Sanphet staan meer tempels zoals de Viharn Phra Mongkol Bopit met één van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand. Dit vergulde beeld dateert uit het einde van de 15e eeuw en is meerdere keren gerestaureerd. Het gebouw van de Viharn Phra Mongkol Bopit dateert uit 1950. Deze viharn vervangt een eerder gebouw dat in 1767 verloren ging. Na binnenkomst zit u het bronzen Boeddhabeeld, dit is één van de grootste Boeddhabeelden van Thailand. Het beeld stond vroeger buiten.

Wat Ratchaburana

De Wat Ratchaburana ligt ten noorden van de Wat Phra Mahathat. De Wat Ratchaburana dateert uit de 15e eeuw. De Wat Ratchaburana is door koning Borrommaracha II gebouwd op de plek waar zijn twee broers, Ay en Yi, zijn gecremeerd. Deze broers doodden elkaar tijdens een gevecht om de troon. De strijd werd gestreden op olifanten. Koning Borrommaracha II was de derde zoon en hij liet de Wat Ratchaburana bouwen zodat hier de as van zijn broers en de overleden koning bijgezet kon worden. De as van de koning werd bijgezet in de grote centrale chedi. De as van de prinsen in twee kleinere chedis. In de crypte zijn resten van fresco’s uit de vroeg Ayutthayaanse tijd zichtbaar. De ruïne lijkt met zijn stenen gebouw en grote prang erg op een kerk.

In 1957 zijn gouden kunstvoorwerpen uit de crypte gestolen, waarvan enkele teruggevonden zijn en nu in het Chao Sam Phraya National Museum bewaard worden.

Chandra Kasem-paleis

Het Chandra Kasem-paleis ligt ten noordoosten van de Wat Ratchaburana. Het Chandra Kasem-paleis is nu een museum. Hier worden talloze Boeddhabeelden en kunstvoorwerpen, zoals houtsnijwerk en juwelen, bewaard. Het paleis werd in 1577 gebouwd. Ook dit gebouw is door de Birmezen met de grond gelijk gemaakt.

Achter het paleis ligt de Pisai Sayalak-toren, die ooit dienst deed als sterrenwacht van koning Mongkut.

U kunt het Ayutthaya Historical Park het beste per fiets bekijken. Zo kunt u de afstanden eenvoudig overbruggen.

Wat Phra Ram

De Wat Phra Ram ligt vlakbij Ayutthaya Historical Park. De Wat Phra Ram is in 1369 door Koning Ramesuan gebouwd. Deze tempel is gebouwd in de typische Ayutthaya stijl. De kleine tempel heeft een kolfvormige prang en is gebouwd op de begraafplaats van koning Ramathibodi, de vader van koning Ramesuan. De belangrijkste bezienswaardigheden in De Wat Phra Ram zijn een Boeddhabeeld en een zwartstenen beeld.

Wat Yai Chai Mongkhon

De Wat Yai Chai Mongkhon is een groot complex met meerdere kleine tempels en beelden. U ziet hier vooral veel in geel gehulde boeddha’s. Een deel van de Wat Yai Chai Mongkhon is ooit verwoest tijdens een beeldenstorm, maar het grootste gedeelte van het complex is  nog in tact. Klimt u ook zeker even naar boven voor een mooi uitzicht op het hele complex.

Wat Na Phra Meru

De Wat Na Phra Meru is één van best bewaarde tempels in Ayutthaya. De Wat Na Phra Meru ligt op de noordoever van de Lopburi rivier. De Phu Khao Thong is een chedi uit 1745.

Phu Khao Thong

De Phu Khao Thong ligt ongeveer 1 kilometer ten westen van de Wat Na Phra Meru. De Phu Khao Thong wordt ook wel de ‘Gouden Heuvel’ genoemd. Aan deze 80 meter hoge chedi uit 1569, zijn in 1745 delen toegevoegd. De eerste tempel werd door de Birmezen gebouwd. Deze tempel mocht volgens de Boeddhistische wetten niet vernietigd worden. De Thai moesten bijna 200 jaar wachten voordat de tempel van de vijand vanzelf instortte. Toen werd de nieuwe Thaise tempel gebouwd. Deze werd in 1767 weer door de Birmezen vernietigd. De huidige chedi is gebouwd naar voorbeeld van de vorige chedi. Er is toen ook een ruiterstandbeeld van koning Naresuan gebouwd. Vanaf de Chedi heeft u een schitterend uitzicht over het platteland rond Ayutthaya.

Wat Chai Wattanaram

De Wat Chai Wattanaram ligt aan de rivier. De Wat Chai Wattanaram is in 1630 door koning Prasat Tong gebouwd. De Wat Chai Wattanaram bestaat uit stenen Khmerstupa’s die met pleisterwerk versierd zijn. Het gebouw doet denken aan een kleinere uitgave van de Angkor Wat in Cambodja, met de centrale maïskolfvormige prang. De wat ligt verhoogd op een terras en is omgeven door vier kleinere prangs en acht spits toelopende chedi’s.

Er zijn ook nog wat heel gebleven stukken pleisterwerk over op de chedi’s, waarop het leven van de Boeddha is afgebeeld. In de gang die de chedi’s verbindt, vindt u 120 hoofdloze Boeddha’s, die elk op een podium van rode baksteen zitten. Ze waren oorspronkelijk bedekt met zwarte lak en bladgoud, hier is niets meer van over. Aan de oostkant bevinden zich op de fundamenten van de oude bot een paar grotere zittende Boeddha’s die uitkijken op de rivier.

Als u de steile trappen van de achter de Boeddha’s gelegen centrale prang beklimt, kunt u van het uitzicht genieten. Vroeger stopten hier veel boten, maar na een aantal overstromingen is er een muur geplaatst om het gebouw te beschermen tegen de rivier, zodat de tempel alleen nog over de weg bereikbaar is. De tempel ligt aan de overkant van de rivier ten zuidwesten van het eiland.

Wat Phanan Choeng

De Wat Phanan Choeng is een klooster waar de voor de inwoners van Ayutthaya de zeer belangrijke Phra Chao Phanan Choeng bewaard wordt. De Phra Chao Phanan Choeng is een 14e eeuws zittende Boeddha van 19 meter hoog. Rondom de Boeddha bevinden zich honderden andere Boeddhabeelden, zoals in de niches waar u voor een kleine bijdrage zelf ter plekke een Boeddha kunt laten maken.

De Wat Phanan Choeng is de oudste functionerende tempel van Ayutthaya. De centrale viharn is gevuld met de geluiden en geuren van de verschillende activiteiten van gelovigen. Zij steken grote roze Chinese wierookkaarsen aan, offeren voedsel en rammelen met gelukstokjes. De Wat Phanan Choeng is vooral populair bij de Chinezen. Dit vanwege het 18e eeuwse altaar bij de steiger. Hierop staat een mooie Chinese prinses afgebeeld die zichzelf hier heeft verdronken omdat de koning haar ontrouw was geweest. Uit spijt liet de koning het altaar op de plek bouwen waar zij de rivier in was gelopen.

De entree van de tempels bedraagt 20 of 50 baht per tempelbezoek.

Lees meer: Tempel onderdelen

Nationaal Museum Chao Sam Phraya

Het Nationaal Museum Chao Sam Phraya herbergt veel voorwerpen uit Ayutthaya. Hier worden gouden kunstvoorwerpen, bronzen Boeddhabeelden, boeddhistische altaars, houten deurpanelen en tekeningen bewaard. Het museum huisvest de zeldzame stukken die de plundering door de Birmezen hebben overleefd en stukken die zijn teruggevonden na de diefstal in 1957 uit de crypte van de Wat Ratchaburana, zoals een met edelstenen ingelegd zwaard.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Ayutthaya bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De gemakkelijkste manier om naar Ayutthaya te reizen is via Bangkok. Ayutthaya ligt op ongeveer 76 kilometer ten noorden van de Thaise hoofdstad. Vanuit Bangkok kunt u per trein of bus naar Ayuttaya reizen.

Ayutthaya heeft geen eigen vliegveld.

Het treinstation in Ayutthaya is onderdeel van de populaire treinroute van Bangkok naar Chiang Mai. Per trein reist u vanuit zowel Bangkok of Chiang Mai met de trein naar Ayutthaya. De bus vertrekt vanaf het noordelijke busstation in Bangkok. Vanaf dit busstation bent u in ongeveer anderhalf uur in Ayutthaya. De bus stopt midden in het centrum van Ayutthaya. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

Om Ayutthaya zelf te ontdekken kunt u ter plekke een fiets te huren. Dit is de beste manier om Ayutthaya Historical Park te ontdekken. Als u liever niet fiets kunt u een scooter huren. Veel accommodaties bieden fietsverhuur aan. In de stad zijn ook genoeg plekken waar u een fiets kunt huren.

U kunt ook een tuktuk nemen. U kunt losse ritjes boeken of voor ongeveer 200 baht per uur een tuktuk huren die op u wacht als u een tempel bezoekt.

Overnachten in Ayutthaya

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. Ik was op doorreis van Kanchanaburi naar Tak (uitspraak met een lange a klank Taak). In Tak overnachtte ik in het Viang Tak Riverside Hotel in Tak. Ik kan u weinig over het hotel vertellen omdat we laat aankwamen en vroeg vertrokken. Ik heb niet veel van het hotel gezien en helemaal niet van Tak. Het eten was goed en ook de kamers waren oké en ruim. Wij werden onderweg al gewaarschuwd om vanwege geluidsoverlast de ramen van de kamers gesloten te houden. Tegenover het hotel wordt ’s ochtends een markt gehouden die al heel vroeg begint.

Verblijft u liever in een hotel in Ayutthaya? Er zijn veel hotels in Ayutthaya.

Mijn kamer in het Viang Tak Riverside Hotel in Tak

Beste reistijd voor Ayutthaya

De beste reistijd voor Ayutthaya is tussen november en februari. Het koele seizoen is de meest aangename periode om in Ayutthaya te zijn. Het zal deze maanden voornamelijk droog blijven. De natuur is mooi groen en levendig vanwege het regenseizoen van de voorbije maanden. De ochtenden en avonden zijn ook erg aangenaam en niet te warm.

De maanden maart t/m mei is het hete seizoen met temperaturen rond het middaguur van 40° C. Tussen juni en oktober is het regenseizoen in Ayutthaya. De regen brengt broodnodige verkoeling met zich mee. De regen valt meestal aan het einde van de middag in de vorm van een tropische stortbui naar beneden valt. Als het niet regent zal het broeierig warm en bewolkt zijn.

De hoogste gemiddelde temperatuur in Ayutthaya is 38°C in april en de laagste is 32°C in juli. Ayutthaya heeft een tropisch savanneklimaat.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog
De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog De bekendste tempel in Ayutthaya is de Wat Phra Mahathat. De Wat Phra Mahathat is een van de grootste en mooiste tempelcomplexen van de stad. Ayutthaya Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #ayutthaya #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Cha-Am
Azië

Cha-Am

My Lai
Azië

My Lai

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven