Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Natuurgebied De Slufter

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied De Slufter, één van de mooiste natuurgebieden van Texel. 

Inhoudsopgave

Ligging

De Slufter ligt in het noordwesten van Texel, tussen de Muy en de Eierlandse Duinen.

Natuurgebied De Slufter

Geschiedenis

De Slufter is een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte. De Slufter wordt in één adem genoemd met De Muy en De Nederlanden. Deze drie gebieden liggen ten noorden van De Koog en hebben een gemeenschappelijke ontstaansgeschiedenis: de aanleg van de Zanddijk in 1629. De Slufter is door mensen ontstaan.

Sinds de 15e eeuw lag er tussen Texel en Eierland een grote zandvlakte. In 1629 werd hier een stuifdijk gebouwd, de Zanddijk. Het gebied ten westen van deze stuifdijk groeide daarna meer en meer aan. Na een storm in 1858 werd de stuifdijk, die in 1855 was aangelegd, zwaar beschadigd. Door een damdoorbraak ontstonden er diepe geulen waardoor het zeewater de achterliggende strandvlakte kon binnenstromen. Twee van deze geulen konden worden gesloten, één van de geulen bleef open en heeft nu de status van natuurgebied en een open verbinding met de Noordzee.

De Sluftergeul wandelt. Dit komt door de stroming van het zeewater. Aan de ene kant wordt zand neergelegd en aan de andere kant kalft het zand weer af. Hierdoor verplaatst de monding van de hoofdgeul zich. Dit gebeurt meestal heel langzaam van zuid naar noord. Als de geul tegen de duinen aan komt, wordt met behulp van graafmachines door de medewerkers van het Hoogheemraadschap een nieuwe geul gegraven. Dit gebeurt ongeveer iedere vijf jaar, voor het laatst in 2013.

De Slufter

 De Slufter is het bekendste natuurgebied van Texel. De Slufter is een deel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer. De Slufter heeft een oppervlakte van ruim 700 hectare (land en water). Hiervan staat ongeveer 330 hectare onder invloed van het zeewater. In de Slufter zijn verschillende landschapszones: onbegroeid = 115 hectare, water = 5 hectare, kwelder = 296 hectare, duinen = 285 hectare.

De Slufter is een ongeveer 3 kilometer lange kreek. De kreek staat in verbinding met de Noordzee. Hierdoor is een kwelderlandschap ontstaan. Als het hoog water is, stroomt er zeewater het gebied in. De kreken, die door het gebied liepen, droegen vroeger de naam Slufter. Nu wordt de naam De Slufter gebruikt voor de hele streek. Hier kronkelen vele geultjes, die zijn ontstaan door het in- en terugvloeien van het zeewater. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar.

Natuurgebied De Slufter

De Slufter trekt per jaar een miljoen bezoekers. In de zuidoostelijke hoek is een uitzichtpunt en bevindt zich de entree. De Sluftertrap ontsluit het gebied. Als u via de grote stenen trap over de duinen klimt, heeft u een schitterend uitzicht over De Slufter. In de verte ziet u een gat in de duinenrij. Hier bevinden zich het strand en de Noordzee. U kunt in het zuidelijke deel van De Slufter ‘struinen’. Dit gedeelte is de meest belopen kwelder van Europa. Langs de duinen van de ‘Slufterbollen’ of door de kwelder kunt u te voet de Noordzee bereiken. Een wandelpad loopt onder de zanddijk langs naar het noorden. Ter hoogte van de Oorsprongweg is een tweede uitkijkpunt. Vanaf de strandovergang bij de Krimweg kunt u via een wandelpad door de buitenste duinenrij aan de westkant langs de Slufter lopen. De verbinding tussen de Slufter en de zee is niet altijd doorwaadbaar.
Het grootste deel van de Slufter is afgesloten. Dit is een groot rustgebied. Hier broeden eidereenden en veldleeuweriken.

Vanwege het zoute water groeien hier alleen planten die zout water kunnen verdragen. In de zomer is de vlakte paars van het bloeiende lamsoor. Lamsoor is een typische plantensoort voor kwelders. Lamsoor groeit op plaatsen die niet dagelijks door het zeewater overstroomd worden. De plant maakt veel nectar aan, waar vlinders en bijen op af komen. In de zomermaanden staan rondom de Slufter 12 bijenkasten. Lamsoorhoning smaakt een beetje zoutig en ziet er groengeel uit en is goed tegen verkoudheid. Andere zoutplanten die hier groeien zijn zeekraal, (zee-)melkkruid, zeeschijnspurrie, zeepostelein en Engels gras.

Het afgesloten deel van de Slufter is een waar vogelparadijs. U vindt hier broedvogels zoals de scholekster, de kluut, de sterns, de kievit, de tureluur, de strandplevier, de bontbekplevier, de eidereend en de stormmeeuw. Daarnaast zijn er ook trekvogels, zoals bonte strandlopers, kanoetstrandlopers, rosse grutto’s of groenpootruiters. Wulpen en bergeenden ontbreken vrijwel nooit. Ook zilverplevieren, krombekstrandlopers, steenlopers, bosruiters, zwarte ruiters en soms morinelplevieren worden hier vaak gespot.

Natuurgebied De Slufter

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het Het

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven