Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Texel : dag 3 – zaterdag 8 juli 2017

Dit is het reisverslag van dag 3 van mijn 10-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag een bezoek aan Oudeschild met het Kaap Skil Museum en Fort de Schans en het natuurgebied de Hoge Berg. Overnachting: Hotel Beatrix in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s Hotel Beatrix).

Ochtend

Vanochtend ben ik wederom veel te vroeg wakker, al om 06.15 uur kijk ik op mijn tablet om de tijd te checken. Ik val uiteindelijk gelukkig wel weer in slaap.

Om 08.30 uur word ik wakker van de regen. Da’s niet de bedoeling. Ik kijk op mijn tablet wat de weersverwachtingen zijn. Tot 09.00 uur valt er 0,4 mm regen en daarna zal het droog moeten worden en de temperatuur tot 20 graden, da’s goed. Ik kleed me aan en om 09.05 uur loop ik naar de ontbijtzaal.

Wederom ben ik de één na laatste. Ik eet twee pistoletten met kaas en een plak ontbijtkoek met roomboter, drink een kopje koffie en twee glazen jus d’orange.

Om 09.40 uur ben ik weer op mijn kamer, die intussen al is schoongemaakt. Op mijn tablet lees ik het laatste nieuws in de app van de NOS om te zien of er nog iets in de wereld is gebeurd. Ook maak ik een begin van dit reisverslag. Daarna zoek ik mijn spullen voor vandaag bij elkaar. Ik ben klaar voor vertrek naar Oudeschild. Het is droog buiten, gelukkig.

Fietstocht naar Oudeschild

Om 10.10 uur loop ik naar buiten om mijn fiets uit het fietsenhok te halen, het voelt frisjes aan, ik loop nog terug om mijn jas uit mijn kamer halen. Ik fiets De Koog uit naar het zuiden tot afslag 15. Daar rijd ik de Pijpersdijk op en bij een afslag voor fietsers rijd ik via de Burgerdijk richting De Waal. Bij De Waal zie ik borden naar Oudeschild. Deze route mijdt de grote weg.

Voor De Waal maak ik nog een stop bij een knooppunt van de wandelroute Sommelpaadje.

Het fietspad naar Oudeschild komt uiteindelijk op de Laagwaalderweg uit. In de verte is de molen van Museum Kaap Skil al te zien. Het is erg rustig onderweg.

Oudeschild

In Oudeschild aangekomen fiets ik naar de haven, maar de zeehondentocht kan pas aan het eind van de middag bij één van de organisaties en de boot van de organisatie waar ik een folder van heb ligt op dat moment niet in de haven. Ik ben niet van plan om € 20,– te betalen, want op een boot waar ik dat zou moeten betalen is wel plek, dat vind ik te duur.

Ik moet omfietsen om bij Museum Kaap Skil te komen. Dit omdat er gewerkt wordt aan de dijken rondom Oudeschild. Zo kom ik er ook achter waar de supermarkt van Oudeschild zich bevindt. Dat is voor later vandaag. Ik fiets eerst door naar Museum Kaap Skil. 

Bij Museum Kaap Skil is het erg rustig. Voor ik naar binnen ga, post ik een paar ansichtkaarten. Ik weet van vorig jaar dat hier een brievenbus staat. Ik loop nog een stukje door en zie daar een mooie plek om de molen van het museum te fotograferen.

Molen de Traanroeier in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Museum Kaap Skil in Oudeschild

Ik loop terug naar de ingang van Museum Kaap Skil. Ik vraag bij de kassa naar de actie dat als je Museum Kaap Skil hebt bezocht, dat de entree voor de Oudheidkamer in Den Burg gratis is.

Ik loop eerst naar buiten om daar alles te bekijken. Ik loop een rondje, die begint bij de molen en in de molen en dan zo naar achteren via de gebouwen met juttersspullen en terug via het timmermanshuisje, de twee vissershuisjes en de bakkerij en smederij. In deze huisjes kijk ik ook binnen, klim in de timmermanshuisjes ook nog naar boven. Helaas worden nergens demonstraties gegeven. Ook is er geen tentoonstelling zoals vorig jaar van de visserstruien. Ik kan wel zien dat ze bezig zijn met het opbouwen van een tentoonstelling, maar zie niet welke tentoonstelling dit gaat worden. Ik kan wel boven op de omloop van de molen de Traanroeier komen. De molenwieken draaien eerst wel maar staan later ook weer stil. Het is hier wel erg rustig.

Ik breng binnen nog een bezoek aan de Rede van Texel en dan heb ik het museum weer gezien.

Een reddingsvlet in het Kaap Skil Museum in Oudeschild
De Rede van Texel in het Kaap Skil Museum in Oudeschild
De binnenkant van een vissershuisje in het Kaap Skil Museum in Oudeschild
De binnenkant van de smederij in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Oudeschild

Het is etenstijd, ik fiets naar de Spar om daar een paar broodjes te kopen. Ik kies voor een chocoladebroodje en twee koffiebroodjes. Het chocoladebroodje en één van de koffiebroodjes eet ik buiten op een bankje voor de Spar op. Ik breng een superkort bezoek aan de vismarkt aan de overkant, maar dat is alleen een restaurant. Ik pak mijn fiets en parkeer deze om de hoek bij Museum Kaap Skil. Ik heb geen zin om een bezoek aan de haven helemaal om te fietsen.

Via de trap bereik ik lopend de dijk en aan de andere kant ligt de haven. Hier informeer ik nog weer naar zeehondentochten, ze zijn of vol of te duur.

De haven van Oudeschild

 Ik loop een stuk over de dijk langs de zee. Via één van de trappen loop ik terug naar beneden. Ik heb op de dijk een tijdje op een bankje gezeten om te genieten en te rusten.

Ik haal mijn fiets op en fiets door de Ruyterstraat. Dit is een heel leuk straatje met leuke huizen en veel stokrozen. Ik kom uit bij de katholieke kerk en ernaast bevindt zich galerie De Reede van Texel. Ik brengt een kort bezoekje aan de kerk, deze is klein en eenvoudig. Ook bezoek ik de galerie. Hier ben ik eerste instantie alleen, later komen er meer mensen. De galerie bevindt zich in een oude boerderij met een mooie tuin. De schilderijen van Texelse taferelen zijn ook heel mooi, maar boven mijn budget.

Ik fiets door naar de Hervormde Zeemanskerk. Ik moet zoeken en navragen, want vorig jaar ben ik helemaal achterom langs gefietst en kom nu anders uit. Terwijl ik de kerk zoek, zie ik het begin van het Skillepaadje. Ik vind uiteindelijk ook de Zeemanskerk. Deze is helaas dicht, maar de buitenkant is fotogeniek genoeg.

Het Zeemanskerkje in Oudeschild

Ik fiets een stukje terug naar het begin van het Skillepaadje. Dit is een smal schelpenpaadje waar je kunt lopen en fietsen. Ik maak een korte stop bij het begin om een paar foto’s te maken en fiets dan het schelpenpaadje af. Aan het begin staat dat de afstand naar de wezenputten één kilometer bedraagt. Hier bevindt ook een boerderij Brakestein. Daartegenover bevinden zich de wezenputten. Bij de boerderij zie ik heel veel konijnen. Deze zijn deels tam en deels wild, begrijp ik van de eigenaar van de boerderij. Het Skillepaadje en de boerderij met de wezenputten zijn een onderdeel van de het boerenwandelpad Brakestein.

Een konijn bij het Skillepaadje in Oudeschild

Ik fiets door en kom uit bij galerie Wezenspijk, maar helaas is deze galerie gesloten, jammer. Ik zie vanaf de weg dat er een feest in de tuin wordt gegeven. Ik stap weer op de fiets en fiets langs de Zandkuil, een klein afgesloten stukje natuur waar zich veel insecten bevinden.

Fort de Schans in Oudeschild

Na een korte stop fiets ik door naar Fort de Schans. Hier onderbreek ik opnieuw mijn fietstocht en maak een wandeling door het fort. Ik vind het een beetje tegenvallen. Veel is er niet te zien. Ook hier is het weer erg rustig. Ik stap weer op de fiets en rijd weg van Oudeschild. Ik heb gezien wat ik wilde zien.

Fort de Schans in Oudeschild

Hoge Berg

Als ik weer op mijn fiets zit, zie ik een bord van de begraafplaats van de Georgiërs op de Hoge Berg. Deze begraafplaats staat op mijn lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden. Ik besluit de borden te volgen en deze begraafplaats nu te bezoeken. Het is slechts een klein stukje fietsen. Ik ben niet de enige die deze begraafplaats bezoekt. Op de graven zijn rozen geplant en aan de overkant staan gedenkstenen. Informatie over de reden waarom de Georgiërs hier begraven liggen, is te vinden bij de ingang. Zij zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Russenopstand gesneuveld op Texel. Naast deze begraafplaats bevindt zich de begraafplaats van Oudeschild. Deze ligt wel een heel eind buiten het dorp.

Georgische begraafplaats op de Hoge Berg

Avond

Ik rijd terug naar De Koog. Ik fiets tot aan de Schilderweg en moet op de kaart kijken welke kant ik moet rijden, want mij is even onduidelijk waar ik me bevind. Uiteindelijk kom ik in Den Burg uit. Hier volg ik de borden naar De Koog. Ik kom uiteindelijk uit op de Emmalaan, bij het VVV-kantoor. Vanaf daar fiets ik via de ongezellige Pontweg terug naar De Koog.

Ik ben moe en het gaat dan ook niet heel snel. Om 18.15 uur ben ik weer terug in mijn hotelkamer. Ik moet even bijkomen en ga op het balkon zitten. Ik had de stoel en tafel vanochtend op zijn kant gezet zodat bij evt. regen het water niet op de stoel en tafel zou blijven liggen.

Ik stap onder de douche en maak me klaar om weer naar buiten te gaan om een restaurant te zoeken om te eten.

Om 19.00 uur loop ik naar de Dorpsstraat. Ik kies vanavond voor restaurant Hatim. Zij hebben kogelbiefstuk met friet en salade voor weinig geld. Ik neem er een sprite bij. De bediening is chaotisch, want er lopen twee mensen rond die het drinken serveren, het bestek e.d. neerleggen en de gasten de menukaarten overhandigen, maar het eten moet bij een ander besteld worden. Dit duurt best lang. Het eten wordt dan vervolgens weer door de anderen geserveerd. De betaling gaat ook weer via degene die de bestelling van het eten opneemt. Het eten is lekker, maar de bediening chaotisch en niet heel efficiënt in mijn ogen.

Na het afrekenen, loop ik terug naar mijn hotelkamer. In mijn kamer type ik dit reisverslag. Als ik dit af heb, maak ik me klaar voor de nacht en surf ik nog wat op internet. Ook lees ik een stukje in mijn digitale boek op mijn tablet. Het is 22.37 uur als het licht uitgaat.

Het weer

half bewolktbewolkt, af en toe zon; ± 22° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 3 van mijn verblijf op Texel breng ik bezoek aan Oudeschild met het Kaap Skil Museum en Fort de Schans en het natuurgebied de Hoge Berg. Alles over de derde dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #reisverslag #oudeschild #kaapskilmuseum #hogeberg #fortdeschans #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven