Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuurgebied De Schorren

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Natuurgebied De Schorren.

Inhoudsopgave

Ligging

De Schorren is een buitendijks kweldergebied in het noordoosten van Texel in de Waddenzee, ten oosten van de polder De Eendracht.

De Schorren

De Schorren ook wel aangeduid als De Schorren van de Eendracht. Schorren is een ander woord voor kwelders. Dit zijn de hoger gelegen delen die aan de voet van de waddendijk liggen. Alleen bij spring- of stormvloed staan de kwelders onder water. Bij vloed stroomt het water van de Waddenzee door de kreken naar binnen. De Schorren vormt een geheel met de slikken (het onbegroeide deel van de Schorren) en platen in de Waddenzee. De Schorren hebben een oppervlakte van 1.300 hectare. De Schorren worden sinds 1934 door Natuurmonumenten beheert.

Het grootste deel van De Schorren bestaat, bij hoogwater, uit water, maar bij laag water valt een zeer groot deel droog. Bij laag water is het een drukte van belang op de voedzame slikken en drooggevallen wadplaten. Wad- en zeevogels gebruiken de kwelders als rust-, voedsel- en broedgebied. Lepelaars, eidereenden, sterns, kokmeeuwen, visdieven en scholeksters vinden in De Schorren voedsel en een ideale plek om te broeden. Het is een plek vol schelpdieren, krabben, pieren, garnalen, kreeftjes, slakken en vissen. Dat is een eldorado voor de vogels. U kunt in het najaar en in de winter grote aantallen bonte strandlopers, kanoetstrandlopers, kluten, wulpen, zilverplevieren, strandplevieren, steenlopers en bergeenden, rotganzen en rosse grutto’s in De Schorren aantreffen. Heel veel vogels passeren Texel als ze van het zuiden naar het noorden trekken v.v. Op De Schorren rusten deze vogels uit en eten ze zich vol voor het volgende deel van hun tocht. Dit deel van Texel is afgesloten voor het publiek. Als de vogels voortdurend worden verstoord vliegen ze op en dat kost veel energie.

Op De Schorren vindt u alleen planten die goed tegen zoutwater kunnen. U ziet hier planten als zeekraal, lamsoor, zeeaster en zoutmelde. Deze planten zijn heel belangrijk voor het voorbestaan van de kwelders. Ze houden met hun wortels het slib uit de zee vast. Hiermee zijn ze de bouwers van de kwelder. De kwelders slaan gemakkelijk weg door de golven. Met zogenaamde rijsdammen wordt dit voorkomen.

Vanaf de waddendijk hebt u prachtig uitzicht op De Schorren en de Waddenzee. Om de bijzondere planten en broedende vogels zoveel mogelijk rust te geven is het gebied alleen toegankelijk met excursies. U ziet dan de duizenden vogels op het wad en in de kreken.

Natuurgebied De Schorren

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Schorren is een buitendijks kweldergebied in het noordoosten van Texel in de Waddenzee. Veel wad- en zeevogels, zoals de lepelaar, kokmeeuw, visdief en de scholekster gebruiken de Schorren als rust-, voedsel- en broedgebied. Wil je meer weten over de Schorren, lees dan mijn website. Lees je mee? #deschorren #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven