Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling rond Nijkerk

Ik maakte een wandeling rond Nijkerk. Deze wandeling van 11 kilometer begint en eindigt op het Station van Nijkerk en gaat door het noordelijke deel van de Gelderse Vallei. 

Inhoudsopgave

Dit is een landelijk gebied dat er een paar eeuwen terug in grote lijnen vrijwel hetzelfde uitzag als nu.

Het land bestaat hier uit akkers, weilanden en bosjes met her en der een verspreid liggende boerderij. Dit wordt het hoevenlandschap genoemd. Ten oosten van Nijkerk werden door grootgrondbezitters parkbossen en buitenplaatsen met landhuizen aangelegd. Onderweg ben ik heel veel van deze boerderijen gepasseerd.

ANWB wandeling

De naam van deze ANWB wandeling is ‘Een afwisselend hoevenlandschap’. Maar wat is een hoevenlandschap? Een hoevenlandschap is een kleinschalig landschap met bochtige wegen en onregelmatig gevormde perceelsgrenzen. Andere kenmerken van een hoevenlandschap zijn: de verspreid liggende hooggelegen essen (bouwlanden) met daarlangs steilranden en tussen de essen liggen laaggelegen weilanden, een dicht netwerk van houtsingels, houtwallen en loofhoutbosjes, de bebouwing ligt verspreid en bestaat uit boerderijen en de statige scholtenboerderijen en de dooradering van het landschap met voor een deel natuurlijke laaglandbeken. Rond Nijkerk ligt het hoevenlandschap aan de oostkant van het dorp.

Mijn wandeling

Nijkerk

Vanaf het station van Nijkerk aan de centrumzijde slaat u rechtsaf een doodlopende weg in en rechtsaf een fietspad op. Dit is de Havenlijn. Ik vond dit een saai stukje, dat in de route is opgenomen om Nijkerk uit te komen. De weg loopt langs het spoor en aan de andere kant zijn bedrijven gevestigd. Veel is er ook nog niet te zien.

U steekt de klinkerweg over en volgt het fietspad Havenlijn nog verder. Aan het eind van dit fietspad gaat de route rechtsaf en volgt u het fietspad, de Vetkamp. Dit is een fietspad langs de grote weg. Bij de tweede rotonde, bij verkeersbord Y-6078, slaat u linksaf, de Berencamperweg op. Ook nu loopt u op het fietspad langs een drukke weg aan de rand van Nijkerk.

Na ongeveer 400 meter (bij de bushaltes) steekt u de weg over om de brug aan de overkant over te steken en sla meteen rechtsaf, de Hemmelerweg op. U verlaat Nijkerk.

Aan het einde klinkerweg slaat u linksaf en loopt weer op een fietspad langs de drukke verkeersweg. Dit stukje langs de Hemmelerweg zou u eventueel kunnen overslaan door bij de rotonde rechtdoor te lopen over het fietspad langs de Nijkerkerstraat. Ik zou het niet doen, want de Hemmelerweg is een leuk stukje. Lopen langs de grote weg is saai.

De Hemmelerweg in Nijkerk

Kasteel Salentein

Voor u ligt Kasteel Salentein. Het kasteel is niet te bezichtigen. Kasteel Salentein was in de 16e eeuw een boerenhoeve. Dit is nog te zien aan de schuren en aan de achter Kasteel Salentein gelegen boerderij. Nu is Kasteel Salentein een luxueus restaurant. De eigenaren hebben de hofstede gerestaureerd en het landgoed aangeplant met bossen. De hoektorens zijn in 1906 geplaatst. Deze torens geven het kasteel met de kantelen de indruk van een bescheiden kasteel. Voor het kasteel ligt een mooie vijver met fontein en waterlelies.

Wandeling rond Nijkerk / Copyright © JTravel.nl

Tussen Kasteel Salentein en Landgoed Oldenaller

Vanaf het kasteel loopt u door naar de kruising met de picknickbank en slaat hier linksaf, de Snijderssteeg in.

Vanaf hier volgt u de wit-rode markering van het Zuiderzeepad (LAW 8). Dit is een grintweg en deze grintweg loopt u helemaal uit.

Aan het eind van dit grindpad gaat de route naar links, de Schremmersteeg in. U moet de bocht naar rechts volgen.

Op de Y-splitsing bij de boerderij met het jaartal 1887 op de gevel houdt u rechts aan en loopt de Diermenseweg op. Het begin van deze weg is een saai stuk in deze route. Deze weg is ongeveer 2 kilometer lang. Het laatste stuk is minder saai, want u loopt weer in de bossen.

De Diermenseweg in Nijkerk

Huisnummer 3 aan de rechterkant is boerderij Aller met schaapskooi. Deze schaapskooi is gerestaureerd. Schapen heb ik niet gezien, ook niet in het veld.

Onderweg rond Nijkerk

Landgoed Oldenaller

Voorbij deze boerderij slaat u linksaf het terrein van Landgoed Oldenaller op.

Via het slingerende klinkerpad loopt u door het park rondom het kasteel. Ook dit kasteel is niet te bezoeken.

De route gaat verder voor de vijver. Hier staat een paaltje met pijlen die u makkelijk over het hoofd ziet als u gefocust bent op het kasteel. Bij dit paaltje slaat u rechtsaf, langs de markeringspaaltjes het bospad in. Kasteel Oldenaller ligt aan uw linkerzijde. Op de viersprong na bruggetje loopt u rechtdoor en bij de toegangsbrug tot het kasteel gaat u rechtsom (180˚) de klinkerweg op met naastgelegen schelpenpad (wit-rode markering). Loop eens een rondje om het kasteel. Het is een mooi park met een mooi landschap.

Kasteel Oldenaller werd in de 17e eeuw gebouwd door Jacob van Campen. Hij was ook de bouwmeester van het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Kasteel Oldenaller is een vierkant gebouw met aan twee zijden uitspringende middengedeelten. Rond 1850 werd het park rond het kasteel door de bekende landschapsarchitect Zocher. Het park is in de Engelse landschapsstijl aangelegd met slingerende paadjes, vijvers en romantische doorkijkjes. Zocher is ook bekend van het Vondelpark in Amsterdam en de tuin van Kasteel Keukenhof in Lisse. Landgoed Oldenaller is in bezit van Natuurmonumenten.

Wandeling rond Nijkerk / Copyright © JTravel.nl

Na dit rondje op Landgoed Oldenaller loopt u terug naar de grote weg, de Nijkerkerstraat. Deze steekt u recht over en loopt verder langs het bordje Oldenaller over zandweg met daarnaast schelpenpad. U loopt een stukje rechtdoor om bij het eerste pad rechtsaf over een dammetje langs opnieuw een bordje Oldenaller te komen. Een dam vind ik een groot woord. Aan het begin van het pad is een bruggetje, maar die moet u dus niet nemen.

Landgoed Oldenaller in Nijkerk

Het stuk na de ‘dam’ is een graspad dat later overgaat in een zandpad. Het pad slingert door het bos. De route geeft aan dat u vijfmaal een bruggetje moet oversteken en afslagen moet negeren. Ook het woord bruggetje is een groot woord, want het blijken houten vlonders te zijn die als brug dienen over een paar beekjes. Aan het eind van het pad slaat u linksaf, de klinkerweg op.

'Bruggetje' op Landgoed Oldenaller in Nijkerk

Buitengebied van Nijkerk

U steekt het spoor over en slaat meteen rechtsaf de doodlopende Hogesteeg in.

Het spoor in Nijkerk

Op splitsing slaat u rechtsaf, een zandweg in met een fietspad langs het spoor. Dit is de Tintelersteeg. De weg loopt direct langs het spoor en langs het boerenland. Na een bruggetje, die u zomaar over het hoofd kunt zien, gaat het zandpad over in een asfaltweg en buigt de weg van het spoor af. Als u het bruggetje mist, is er geen man over boord want u kunt geen andere kant op. De weg gaat later over in een weg en daarlangs een fietspad op een aarden wal.

Aan het einde van de weg slaat u linksaf en meteen weer rechtsaf en vervolgt de Tintelersteeg. Aan het einde weg slaat u rechtsaf de Deuverdenseweg in. Deze Deuverdenseweg gaat later over in de Spochthoornseweg. Dit is een saai stuk zonder beschutting langs de gewone weg waar ook landbouwverkeer, auto’s en fietsers gebruik van maken. Er is geen apart fiets-/voetpad. Oppassen dus.

Nijkerk

Aan het einde van de weg slaat u linksaf de Wallersteeg in. Deze weg loopt u uit tot aan de Bloemendaalseweg. Dit stuk gaat weer langs het spoor. Bij de Bloemendaalseweg slaat u rechtsaf en steekt de spoorweg over. U bent weer in Nijkerk. Blijf deze weg volgen en loop de bocht naar links en rechtdoor de Wallerstraat door. Bij het fietspad, die bestaat uit schelpen gaat de route linksaf, de Havenlijn, in. Dit is hetzelfde deel als 11 kilometer geleden. U loopt langs het spoor naar het station van Nijkerk. Het einde van deze wandelroute.

Mijn route

Punt van kritiek op deze route

Er worden op de website van de ANWB gastvrijpunten en uitjes langs de route weergegeven. Kijkend op de op de website van de ANWB getoonde kaart en de markeringen liggen deze allemaal ver uit de route en niet op de route. Café-Restaurant-Biljartcentrum Princesse (A op de kaart) en Museum Nijkerk (E op de kaart) liggen in Nijkerk zelf, deze punten zijn nog wel bereikbaar, maar liggen niet op de route. Het Erkemederstrand (B op de kaart), Landal Heihaas (C op de kaart), de Huifkar (D op de kaart), Strand Nulde (F op de kaart) en Museumboerderij Mariahoeve (G op de kaart) liggen een ontzettend eind uit de route. Daar heeft u een fiets of auto voor nodig om deze punten te bereiken.

Praktische informatie

Naam route: Een afwisselend hoevenlandschap.
Afstand: 11 kilometer.
Waar: Rond Nijkerk in de provincie Gelderland.
Kenmerk: Wandeling door bossen, langs boerderijen, een kasteel en een landgoed.
Routebeschrijving: De route staat beschreven op de website van de ANWB, waar u de route en de kaart kunt downloaden en een versie kunt printen om mee te nemen.
GPS: 6.4628, 5.49329.
Start- en eindpunt: NS station Nijkerk.
Openbaar vervoer: de route en eindigt bij NS Station Nijkerk.
Horeca: onderweg zijn er een paar punten bij particulieren waar koffie/thee te koop is. Deze route loopt door het buitengebied. In Nijkerk zelf zijn voldoende horecagelegenheden. Neem zelf uw drinken mee, want ook watertappunten ben ik onderweg niet tegengekomen.
Honden: mogen mee, mits aangelijnd.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling van 11 kilometer rondom Nijkerk. Dit is mijn route. Wandel je mee? #nijkerk #wandelen #kasteelsalentein #landgoedoldenaller #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling van 11 kilometer rondom Nijkerk. Dit is mijn route. Wandel je mee? #nijkerk #wandelen #kasteelsalentein #landgoedoldenaller #hiken #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Meer over dit onderwerp

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven