Informatie over Haarlem

In Haarlem kunt u zich het gehele jaar door prima vermaken. In deze stad is zoveel te zien, het is er gezellig winkelen en er zijn veel restaurants en cafés. De stad ligt niet ver van Amsterdam, het strand en de zee. De stad heeft een rijke historie, prachtige monumenten en een gezellige sfeer.

Tot de gemeente Haarlem bestaat uit de stad Haarlem en het westelijke deel van het dorp Spaarndam.

Het Spaarne is de belangrijkste rivier die door de stad stroomt. Aan de rivier staan veel oude loodsen, de Droste-fabriek en andere historische panden. De grachten en singels in en rondom de binnenstad kunt u per boot bereiken. Deze moeten wel een geringe doorvaarthoogte hebben.
Haarlem heeft een hele belangrijke regionale functie. Het belangrijkste verzorgingsgebied is het noordelijke deel van de Zuid-Hollandse Bollenstreek.
De plaatsnaam Haarlem is waarschijnlijk een verbastering van Haarloheim. De naam betekent ‘woonplaats gelegen op een hoge zandgrond (haar) in het bos (lo)’. Of dit de precieze oorsprong is van de naam, is niet helemaal duidelijk. Dit komt doordat het woord haar destijds veel verschillende betekenissen had.
Een andere bijnaam is Spaarnestad. Dit dankt de stad aan de ligging aan de rivier het Spaarne. Daarnaast heeft Haarlem nog een paar bijnamen: schilderstad en Bloemenstad. De laatste bijnaam dankt Haarlem aan de ligging in het noorden van de Bollenstreek.

Inhoudsopgave

Ligging

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. De stad ligt aan de rivier het Spaarne.

De ligging van Haarlem

Geschiedenis van Haarlem

In een document uit de 10e eeuw wordt Haarlem voor het eerst genoemd. Er wordt melding gemaakt van de naam ‘Haralem’. Er blijkt uit archeologisch onderzoek dat er 1500 jaar voor onze jaartelling al sprake was van bewoning in de omgeving van het Spaarne. Haarlem ontstond als geestnederzetting op een strandwal. Hierover liep een landweg die het noorden van Holland met het zuiden verbond. Haarlem kreeg in 1245 stadsrechten van Willem II van Holland. De stad kon zich door de gunstige ligging aan het Spaarne en door de verbindingsweg snel ontwikkelen. Het brouwen van bier, scheepsbouw en lakennijverheid waren in de 13e en 14e eeuw de belangrijkste pijlers van de economie van de stad. Maar in de 15e eeuw liep de economie terug. Dit was mede te wijten aan de onlusten in die periode in Holland en West-Friesland. Gedurende de 80-jarige Oorlog koos de stad in 1572 partij voor de opstandelingen van Willem van Oranje en tegen de Spaanse koning. Onder leiding van Don Fadrique Álvarez de Toledo begon aan het eind 1572 de belegering van de stad door de Spanjaarden. In juni 1573 gaf de stad zich over. De inwoners waren vrijwel uitgehongerd. 700 verdedigers werden onthoofd. In 1576 werd de stad getroffen door een grote stadsbrand. In 1577 vertrokken de Spanjaarden en kwam de stad in handen van Willem van Oranje.

Haarlem was een katholieke stad. Hierdoor had de stad zwaar te lijden onder de reformatie. Protestanten bestormden in juni 1578 de toen nog katholieke Grote Kerk op de Grote Markt. De kerk werd geplunderd en de priester gedood. Ook de kloosters werden daarna geplunderd en voor een deel vernield.

In 1581 was in Haarlem nog maar één godsdienst toegestaan: de gereformeerde. Het katholieke leven ging ondergronds door. In schuilkerken, zoals de Oud Katholieke Kerk van St. Anna en Maria aan de Bakenessergracht, bleven de katholieken in het geheim bijeenkomen.

Er trokken veel Vlamingen en Fransen naar Haarlem. Zij bezorgden de Haarlemse linnennijverheid een nieuwe bloeiperiode. Schilder Frans Hals was een zoon van één van deze Vlaamse immigranten. Na 1577 kende de stad een bloeiperiode. Het aantal inwoners steeg binnen 50 jaar van 18.000 naar 40.000. Haarlem werd één van de grootste steden van Holland. De economische bloei was vooral te danken aan de textielnijverheid. Er werd in 1631 begonnen met de aanleg van een trekvaart tussen Haarlem en Amsterdam. In 1657 werd er een trekvaart tussen Haarlem en Leiden gegraven. Aan het einde van de 17e eeuw telde de stad 55.000 inwoners. In Leiden en Haarlem ging het na 1680 slecht met de textielnijverheid. Het aantal inwoners daalde in 1815 tot onder de 20.000.

De eerste trein in Nederland reed in 1839 over de spoorlijn Amsterdam – Haarlem. In 1842 kwam er een verbinding tot Leiden.

Het bisdom Haarlem werd in 1853 gesticht. Er werd tussen 1895 en 1930 aan de toenmalige rand van de stad een nieuwe kathedraal gebouwd. De economie trok in de 2e helft van de 19e eeuw aan. Nieuwe industrieën ontstonden. Zo kwamen in de stad de rijtuigen- en spoorwagenfabriek Beijnes, de machinefabriek van Figee en de drukkerij van Joh. Enschedé. De verdedigingswerken van de stad werden neergehaald. Deze werken maakten plaats voor stadsuitbreidingen.

In de jaren 30 van de vorige eeuw was de economische situatie slecht. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de grote industriële bedrijven uit de stad en werd Haarlem een stad van diensten, scholen en overheidsinstellingen.

Toerisme

Voor Haarlem wordt het toerisme steeds belangrijker. De stad heeft na de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, de meeste buitenlandse toeristen per jaar. Dit is te verklaren door de ligging van de stad ten opzichte van de luchthaven Schiphol, Amsterdam en de kust. Ook het grote aanbod van cultuurhistorie, winkels en horeca speelt hierbij een rol.

De historische binnenstad van Haarlem heeft een groot aantal monumentale bouwwerken is de belangrijkste attractie van Haarlem. In de binnenstad bevinden zich veel kerken en hofjes. De binnenstad heeft een beschermd stadsgezicht.

Er zijn een aantal indrukwekkende en belangrijke musea in Haarlem: het Frans Hals Museum & de Hallen en het Teylers Museum. 

Gekwn is het eindpunt van het bloemencorso tussen Noordwijk en Haarlem. Dit corso trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers naar de stad. Andere bekende evenementen zijn Jazzstad, het Bloemenweekend en Bevrijdingspop.

Bezienswaardigheden in Haarlem

De oude kern van de stad, de Haarlemmerhout en het gebied tussen de Hout en de binnenstad zijn eind 1990 aangewezen als beschermd stadsgezicht. De historische stedenbouwkundige structuur en het historisch stadsbeeld moet op deze manier zo goed mogelijk beschermd worden. Het gaat om het totaalbeeld dat wordt gevormd door gebouwen, straten, pleinen, grachten en bruggen.

Haarlem is de 6e monumentenstad van Nederland. De stad telt 1.149 rijksmonumenten en 1.238 gemeentelijke monumenten. In de binnenstad staan de meeste monumenten, zoals de Grote of Sint Bavo Kerk, het Stadhuis en de Vleeshal.

Een aantal toonaangevende moderne bouwwerken zijn de Toneelschuur, het Patronaat, de nieuwbouw van de Stadsschouwburg en het voormalige kantoor van de ING Bank aan de Wilhelminastraat.

Plattegrond van de binnenstad van Haarlem

Gebouwen in Haarlem

Haarlem kent veel monumenten. Hieronder een toelichting op een aantal van deze bekende (en misschien minder bekende) gebouwen die de moeite van een bezoek waard zijn.

Stadhuis
Het Stadhuis stamt uit 1370. De vleugel met de vijf schoorstenen werd in 1630 door Lieven de Key toegevoegd. De toren van het stadhuis is een verhaal apart. Die werd tussen 1465 en 1468 gebouwd en in 1772 wegens algehele bouwvalligheid weer afgebroken. Blijkbaar werd het ontbreken van de toren toch als een gemis ervaren, want pas in 1913 is hij, aan de hand van oude afbeeldingen weer herbouwd. De trap leidt naar de Gravenzaal. Dat is de duurste trouwlocatie van Haarlem.

Grote of St. Bavo Kerk
De Grote of St. Bavo Kerk is het herkenningspunt in de stad. Deze middeleeuws is in gotische stijl gebouwd. U kunt tegen betaling deze kerk van binnen bekijken. De St. Bavo Kerk is gevestigd aan de Grote Markt 22. Dit is de grootste kerk van Haarlem. Van half mei tot half oktober worden hier kerkdiensten gehouden. In de winter wordt uitgeweken naar de Nieuwe Kerk in het centrum van Haarlem, dit omdat gedurende de wintermaanden de temperatuur te laag is. Voor meer informatie over en foto’s van de St. Bavo Kerk, zie de artikelen St. Bavo Kerk en Foto’s St. Bavo Kerk.

De Grote of St. Bavo Kerk in Haarlem

KoepelKathedraal
Een minder bekende kerk in Haarlem is de KoepelKathedraal ook wel de Kathedrale basiliek Sint Bavo genoemd. De kathedraal is de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Deze kathedraal vindt u aan de Leidsevaart 146. T/m 31 juli kunt u ter afronding van de restauratie een ‘Klim naar het licht’ maken. De imposante KoepelKathedraal in Haarlem staat in het rijtje van belangrijkste kerken ter wereld die gebouwd zijn tussen 1850 en 1950. Voor meer informatie over en foto’s van de Koepelkathedraal, zie de artikelen KoepelKathedraal en KoepelKathedraal.

De KoepelKathedraal in Haarlem

De Waag
U vindt de Waag aan het Spaarne op de hoek met de Damstraat, naast het Teylers Museum. Het is pand is in 1595 ontworpen door de bekende Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key. Vroeger was dit het weeggebouw van goederen. Nu is dit het beroemdste muziekcafé van de stad. Hier treden muzikanten van over de hele wereld op.

Jopenkerk
Een voormalige kerk in het centrum van Haarlem is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Er is een eeuwenoude Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. In de Jopenkerk kunt u onder het genot van een borrel of diner het brouwproces met eigen ogen aanschouwen. Hier heerst een ongedwongen sfeer. Het gebouw heeft een eigentijds interieur en uitstekende keuken. De Jopenkerk is gevestigd aan de Gedempte Voldersgracht 2.

De Jopenkerk in Haarlem

Koepelgevangenis
De Koepelgevangenis is herkenbaar aan zijn enorme, zijn naam zegt het al, koepel. Dit gebouw is de gevangenis van Haarlem. Het gebouw is een monument. In 1901 is dit gebouw gebouwd. De ronde vorm heeft als nut, dat er vanuit het midden goed zicht is op alle cellen, waardoor ze gemakkelijke te bewaken zijn. Ook de steden Breda en Arnhem kent gevangenissen die in deze stijl gebouwd zijn. Deze gevangenis is inmiddels gesloten en heeft een tijd dienst gedaan als opvangplaats voor asielzoekers. U vindt de Koepelgevangenis aan de Harmenjansweg 4.

Musea in Haarlem

Haarlem telt in totaal 22 musea en expositieruimten. Bekende musea zijn het Teylers Museum en het Frans Hals Museum. Maar er zijn nog meer musea die ook interessant zijn. In het Historisch Museum Haarlem wordt de geschiedenis van de stad belicht, het Archeologisch Museum zijn bodemschatten uit de omgeving te vinden, Het Dolhuys is het nationaal museum van de psychiatrie. Het NZH-Vervoersmuseum beheert en aantal trams en autobussen. Het Corrie ten Boom Museum is gewijd aan verzetsstrijder Corrie ten Boom en haar evangelisatiewerk en in het Theo Swagemakers Museum worden portretten, stillevens en landschappen van deze schilder getoond. In het draaiorgelmuseum kunt u de collectie van negen draaiorgels bezichtigen. Voor de fotoliefhebbers is er het Spaarnestad Fotoarchief. Hier worden miljoenen pers- en documentairefoto’s uit de 20e eeuw en daarvoor bewaard. Het archief van stad, streek en provincie wordt bewaard bij het Noord-Hollands Archief. De Vishal, het ABC Architectuurcentrum en Galerie Pietershuis doen dienst als expositieruimte. Hieronder zal ik paar musea verder uitlichten.

• Teylers Museum
Het Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Het pand behoort tot de top 100 van de UNESCO monumenten in ons land. U vindt in het historische gebouw kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten. Hier zijn oude natuurkundige instrumenten en collecties tekeningen van de hand van Michelangelo Buonarroti en Rembrandt van Rijn te zien. Het is de kunstverzameling van de Nederlandse zakenman/bankier Pieter Teyler van der Hulst. Zijn aandacht ging vooral uit naar wetenschap en kunst. De oude Ovale Zaal is een bezienswaardigheid van wereldformaat. Deze zaal is twee eeuwen oud. In het museum zijn in de moderne zalen grote en kleinere tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen te bewonderen. Het Teylers Museum is gevestigd aan het Spaarne 16. Voor meer informatie over en foto’s van het Teylers Museum, zie de artikelen Teylers Museum in Haarlem en Foto’s van het Teylers Museum in Haarlem.

De entree van het Teylers Museum in Haarlem / Copyright © JTravel.nl

• Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum is gevestigd in het voormalige Oudemannenhuis aan het Groot Heiligland. De schilder Frans Hals is samen met schilders als Rembrandt en Vermeer een vernieuwende en één van beroemdste schilders van de Gouden Eeuw. Deze Haarlemse schilder is bekend om zijn schutterstukken. In het Frans Hals Museum is een selectie van zijn schilderijen te zien. Daarnaast zijn er schilderen te zien van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. De ruimtes waar de schilderijen hangen zijn schitterend ingericht, zoals de regentenkamers en de eetzaal. Het monumentale gebouw waar het museum is gevestigd dateert uit 1609. Ook is er een historische binnentuin. Het Frans Hals Museum is gevestigd aan het Groot Heiligland 62. Voor meer informatie over en foto’s van het Frans Hals Museum, zie de artikelen Frans Hals Museum en Foto’s Frans Hals Museum.

Schilderij van Frans Hals, Maaltijd van de officieren van de St. Jorisschutterij uit 1616 in het Frans Hals Museum in Haarlem

• De Hallen
De Hallen Haarlem is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Hier worden drie keer per jaar tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst georganiseerd. Hiermee wordt door het museum een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland geboden. Het accent ligt op fotografie en videokunst. Daarnaast is er een jaarlijkse grote zomertentoonstelling. Hier ziet u stukken uit de eigen collectie klassiek-moderne kunst. Het museum beheert een collectie moderne en hedendaagse kunst. Deze collectie bestaat uit ongeveer 10.000 werken. De aandacht gaat uit naar drie zwaartepunten. Dit zijn werk dat de blik richt op de mens, werk met een aandachtige blik op de samenleving, en werk dat een ontsnapping aan de (bittere) realiteit tracht te bieden. Museum De Hallen is een dependance van het Frans Hals Museum, gevestigd in twee panden aan de Grote Markt 16.

• Museum Haarlem
Museum Haarlem is gevestigd in een historisch pand in het Groot Heiligland, tegenover het Frans Hals Museum. Dit is het museum over Haarlem in het verleden en in de huidige tijd. Er zijn regelmatige wisselende exposities over typische Haarlemse onderwerpen en kunstenaars. Daarnaast heeft het museum een permanente tentoonstelling over de rijke en bewogen geschiedenis van de stad. Het museum is gevestigd in het pand van dit gasthuis. Voor meer informatie over en foto’s van Museum Haarlem, zie de artikelen Museum Haarlem en Foto’s Museum Haarlem.

Museum Haarlem

• Corrie ten Boom Museum
Het Corrie ten Boom Museum is een museum ter nagedachtenis van verzetstrijdster Corrie ten Boom. In het pand waar het museum is gevestigd, was vanaf 1837 tot 1944 de horlogewinkel van de familie Ten Boom gevestigd. Het huis daarboven werd bewoond door de familie. In de Tweede Wereldoorlog werd het huis een opvangplek voor Joden en verzetsstrijders. In één van de kamers was een valse muur gebouwd. Hierachter konden de onderduikers zich bij een inval verbergen. Het huis bestaat uit twee naast elkaar gelegen panden die aan elkaar gebouwd zijn. Hierdoor zijn er ongelijke vloeren en kamers van verschillende grootte. Dit was de reden dat er een geheime kamer gebouwd kon worden zonder dat direct opviel. Op 28 februari 1944 was er een inval door de Gestapo. Op dat moment werden er zes personen verborgen gehouden in de geheime kamer. Zij werden niet gevonden. De drie vaste bewoners werden gearresteerd. Twee bewoners overleden in gevangenschap en Corrie werd eind december 1944 uit Ravensbrück vrijgelaten, een administratieve fout. Na de oorlog werd het pand weer als woning en horlogewinkel gebruikt, maar niet meer door de familie Ten Boom. Corrie ten Boom begon aan haar wereldwijde zendingsreizen. Ze verkocht het pand. De nieuwe eigenaren braken de valse muur weg. Het werd steeds bekender wat er zich hier had afgespeeld maar de woning en de geheime kamer waren niet beschikbaar voor bezichtiging. De woning werd aangekocht en gerenoveerd door de stichting Corrie ten Boom Fonds en op 15 april 1988 geopend als museum. Het pand werd huiselijk in de stijl van de oorlog ingericht en de valse muur werd opnieuw gebouwd. In deze nieuwe muur werd een gat gehakt. Zo kunnen de bezoekers de geheime kamer goed zien. Het museum is alleen tijdens rondleidingen toegankelijk. Deze rondleiding duurt een uur. De gids vertelt tijdens de rondleiding over de geschiedenis van het pand, de familie Ten Boom en het verzetswerk. Het Corrie ten Boom Museum is gevestigd aan de Barteljorisstraat 19.

• Archeologisch Museum
Het Archeologisch museum is onder de grond gevestigd. Hier leert u de geschiedenis van Haarlem kennen aan de hand van vondsten uit de bodem. U ziet hier de schoenenmode van vroeger, een vlooienvanger, puntneuskan, baardmankruik en nog vele andere bijzonder archeologische vondsten. Het Archeologisch Museum is gevestigd aan de Grote Markt 18k. Het museum valt door de kleine ingang in de Vleeshal niet zo op.

Museum van de Geest, het vroegere Dolhuys
Museum van de Geest in Haarlem is een museum in een voormalig dolhuis. Het pand dateert uit 1320. Hier woonden vroeger dollen (krankzinnigen), leprozen en pestlijders. Het Dolhuys is nationaal museum van de psychiatrie. Dit museum is een initiatief van zeven psychiatrische ziekenhuizen. Het museum van de geest brengt de mens in beeld in al haar facetten, in het bijzonder van mensen die in Nederland afwijken van de geldende norm, in gedrag, denken en/of emoties, in positieve en negatieve zin zowel in heden als verleden. Door ontmoetingen met het (ab)normale te creëren wil Het Dolhuys een positieve bijdrage leveren aan de destigmatisering van mensen met een psychiatrische aandoening. Het Dolhuys wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms uiterst dun is. Het Dolhuys geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Een belangrijke bezienswaardigheid zijn de cellen voor de dollen uit de 16e eeuw, die nog volledig intact zijn. Dit museum is gevestigd aan de Schotersingel 2. Voor meer informatie over en foto’s van Museum van de Geest in Haarlem, zie de artikelen Museum van de Geest in Haarlem en Foto’s van Museum van de Geest Haarlem.

Universele Verklaring van de Open Geest in Museum van de Geest in Haarlem / Copyright © JTravel.nl

Overig

• Grote Markt
De Grote Markt is het centrum van Haarlem. Hier bevinden zich een paar van de belangrijkste gebouwen van de stad, zoals het stadhuis, de Grote of St. Bavo Kerk, de Vleeshal en de Vishal. Op de Grote Markt ziet u ook een standbeeld voor Laurens Janszoon Coster. Hij is volgens velen de uitvinder van de boekdrukkunst in Nederland. Het stadhuis is een rechthoekig gebouw met kantelen en een toren. Hier stond vroeger een jachtslot van de Graven van Holland. Aan de Grote Markt zijn veel restaurants, cafés met terrasjes gevestigd.

Het stadhuis op de Grote Markt van Haarlem

• Hofjes
Haarlem telt 22 hofjes. Vroeger telde de stad 40 hofjes maar een deel is verdwenen. Nu zijn er nog 22 hofjes voor bezichtiging over. Ook het oudste hofje van Nederland is in Haarlem, het Hofje van Bakenes uit 1395. Voor meer informatie over en foto’s van de hofjes, zie de artikelen Hofjes en Foto’s Hofjes.

Hofje van Noblet in Haarlem / Copyright © JTravel.nl

• Amsterdamse Poort
De Amsterdamse Poort was een van de 12 poorten naar de stad Haarlem. Deze poort is in de 14e eeuw gebouwd als eerste vergroting van de stad, toen er een groot terrein over het Spaarna binnen de wallen werd opgenomen bij de stad. De poort is nog altijd in goede staat. Het is een rijksmonument gevestigd aan de Amsterdamsevaart.

• Huis ter Kleef
Huis ter Kleef is een voormalig Nederlands kasteel. De ruïne van dit voormalige kasteel ligt in de huidige Haarlemmer Kweektuin in Haarlem. In de tweede helft van de 13e eeuw werd het kasteel door Willem I van Brederode gesticht. Dirk II van Brederode heeft er daarna een stuk aangebouwd. Het kasteel was tussen 1572 en 1573 tijdens het Beleg van Haarlem het hoofdkwartier van de Spanjaarden. Daarna werd Huis ter Kleef door Don Frederik (de zoon van de hertog van Alva) opgeblazen, dit om te voorkomen dat de Geuzen zich in het kasteel zouden vestigen om Haarlem te heroveren. In 1576 sloopten de inwoners een deel van de ruïne om de bakstenen te gebruiken voor het herstel van de stad. Dit was na de grote brand van 1576. In 1578 kwam Huis ter Kleef weer in handen van de familie Van Brederode. Zij besloten de ruïne niet meer op te bouwen en alleen de Kaatsbaan te gebruiken. In 1713 werden de ruïne en het land eromheen door de stad Haarlem gekocht. Vanaf die tijd brokkelde de ruïne heel snel af. De stenen werden gebruikt voor het bouwen van nieuwe huizen. Slechts een klein deel van de ruïne is nu nog zichtbaar. De rest ligt onder het zand van het eilandje waar de ruïne op staat.

• Molen De Adriaan
De Adriaan is in 1779 gebouwd. In 2001 is de molen opgeknapt. Rond het jaar 1800 was de molen in gebruik door een tabakshandelaar die hier tabak verwerkte. Daarna was het een graanmolen. Tegenwoordig is de molen als museum te bezoeken. Hier vindt u alles over de molen, zijn gebruik, zijn geschiedenis en andere wetenswaardigheden. In het museum maakt u, aan de hand van een audiovisuele presentatie en demonstraties, kennis met de eeuwenoude techniek om wind om te zetten in energie. In de molen kunt u genieten van het uitzicht over het Spaarne en Haarlem. De molen bevindt zich naast het centrum, vlakbij de voormalige scheepswerf.

Molen De Adriaan in Haarlem<br/>Copyright © JTravel.nl

Winkelen

Haarlem is de beste winkelstad van Nederland. De stad heeft het meest gevarieerde winkelaanbod van Nederland in een compacte monumentale binnenstad. Sfeervol zijn de Gouden Straatjes. In de stad vindt u niet alleen exclusieve woonwinkels, trendy modezaken, hippe conceptstores, vintage boetiekjes, bijzondere kinderwinkels en ambachtelijke speciaalzaken, maar ook de belangrijkste (inter)nationale winkelketens.

Het centrum van Haarlem is het belangrijkste winkelgebied van de stad. De monumentale binnenstad is autoluw. Daarnaast zijn er een paar belangrijke winkelcentra buiten de stadskern, zoals winkelcentrum Schalkwijk, Kleverpark, Cronjé en het Marsmannplein.

De Gouden Straatjes zijn pittoreske winkelstraatjes met unieke boetieks. De Gouden Straatjes bestaan uit de Koningstraat, de Zijlstraat, de Warmoesstraat, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat en de Gierstraat. U vindt in de Koningstraat maar liefst 17 rijksmonumenten. Eén van deze monumenten is het gerestaureerde Huis van Schagen. Achter deze gevel bevindt zich een binnentuin, die bezocht kan worden. In de Koningstraat zijn winkels gevestigd met een diverse aanbod van mode tot delicatessen en van interieur tot terrassen. U kunt de Zijlstraat van de Nederlandse versie van het gezelschapsspel Monopoly. Dit is een statige straat met hoge monumentale panden. De Zijlstraat is één van de belangrijkste winkelstraten die richting Grote Markt de stad in loopt. Tussen de Zijlstraat en de Raaks lag in de Middeleeuwen een klooster, het Zijlklooster. Aan de Warmoesstraat is één van de leukste straatjes van de stad. De naam komt van een ouderwetse bladgroente, bekend als snijbiet. Hier bevinden zich restaurants en mooie winkeltjes. U moet ook eens op de stoepjes voor de winkels letten. U kunt hieraan zien welke winkel hier gevestigd is of was. In het verlengde ligt de Schagchelstraat. Dit is een straat met ambachtelijke winkels. U vindt hier een tattoo shop, maar ook een edelsmid. Deze straat organiseert elk jaar een Ambachtsweekend. Dit zorgt voor een authentieke en bijzondere sfeer. De Kleine Houtstraat is één van de oudste straten van Haarlem en ligt parallel aan het Spaarne.

Tijdens de evenementen zoals het Bloemencorso, Haarlem Jazz & More, de Stripdagen en de Haarlem Shoppingnight is de Kleine Houtstraat heel actief. Parallel aan de Grote Houtstraat (de bekendste winkelstraat van de stad) loopt de Gierstraat. In dit straatje zijn prachtige panden gevestigd die voor een deel uit de eerste helft van de 17e eeuw dateren. De naam van het straatje herinnert aan de tram die er vroeger door ‘gierde’. In dit straatje zijn meer dan 50 bijzondere winkels (en restaurants) gevestigd.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Haarlem is op vele manieren en met elk vervoermiddel bereikbaar.

  • Auto
    Er gaan diverse autosnelwegen en provinciale wegen van en naar de stad, zoals de autosnelwegen A9, A200 en A208. De belangrijkste provinciale wegen zijn de N200, N201, N205, N206, N208 en N232.
  • Trein
    Haarlem telt 2 treinstations: Station Haarlem (vanaf het station is het 10 minuten lopen naar het centrum) en Station Haarlem Spaarnwoude. Dit laatste station voor alleen sprintertreinen ligt aan de oostzijde van Haarlem. Vanaf Station Haarlem kunt u per trein Amsterdam, Alkmaar, Leiden en Zandvoort bereiken. Op 20 september 1839 reed de eerste trein van Amsterdam naar Haarlem, dit was het begin van de spoorweggeschiedenis van Nederland.
  • Bus
    Connexxion is de uitvoerder van het stads- en streekvervoer in de stad. De stad kent een uitgebreid net van stadsbussen. Met de lijndiensten zijn de plaatsen in de omgeving bereikbaar, zoals Heemstede, Amsterdam, Zandvoort, Bloemendaal, Badhoevedorp, Leiden, Hillegom, Uithoorn, Amstelveen, Schiphol. Er rijdt vanaf Station Haarlem een snelle busverbinding via Hoofddorp naar Schiphol en door naar Station Amsterdam BijlmerArena. Deze lijn beschikt grotendeels over aparte busbanen.
  • Scheepvaart
    Het Spaarne is een belangrijke vaarroute door de stad voor goederenschepen. In de Waardepolder, dat aan de rivier ligt, is een haven voor vrachtschepen. Via het IJ bij Spaarndam en het Zijkanaal C is het Noordzeekanaal bereikbaar.

Bewaar op Pinterest

Hier vind je veel informatie over Haarlem, zoals de geschiedenis, de bezienswaardigheden in het kort en de bereikbaarheid. Lees je? #haarlem #informatie #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Steun JTravel

Bol AlgemeenBol Algemeen

 

Skyscanner



Bestel hier uw wandelgids via Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en u steunt JTravel.nl

De Zwerver voor al uw reisgidsen en landkaarten

Boekenwereld.com

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.Buy me a coffee

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Deel dit artikel

Foto van Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven