Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandeling door Groningen

Ik maakte een mooie wandeling door de stad Groningen. Een stad waar ik veel kwam om bijv. te winkelen. Ik ben 10 kilometer buiten de stad opgegroeid en met bijv. kleding kopen aangewezen op de kledingwinkels in Groningen. Ook heb ik vier jaar in Groningen op school gezeten.

Inhoudsopgave

Deze wandeling door de stad Groningen begint op het Gedempte Zuiderdiep. De reden: ik kom hier aan met de bus.

Mijn wandelroute door Groningen

Sint Jozefkerk

Vanaf de bushalte loopt u in de richting van de schoenenwinkel Happy Walker en u slaat rechtsaf de Rademarkt in. Aan het eind van de straat staat de katholieke Sint Jozefkerk. De 76 meter hoge toren van deze kerk heeft de vorm van een zeshoek. Daardoor zijn vanuit alle richtingen twee klokken zichtbaar, maar vanuit veel richtingen zelfs drie. Het zien van drie klokken tegelijk werd soms schertsenderwijs gerelateerd aan de effecten van alcohol. Dankzij deze eigenaardigheid heeft de toren de bijnaam ‘dronkemanstoren’ gekregen. U kunt de kerk bezichtigen.

De Sint Jozef Kathedraal in Groningen

Sint Anthonygasthuis

Tegenover de Sint Jozefkathedraal bevindt zich het hofje Sint Anthonygasthuis. Dit hofje werd in 1517 gesticht met als doel armen en zieken op te vangen.

Het Sint Anthonygasthuis in Groningen

Na een eventueel bezoek aan de Sint Jozefkathedraal en het hofje loopt u terug naar het Gedempte Zuiderdiep en rechtdoor door de Oosterstraat.

Geertruids- of Pepergasthuis

Voorbij de Jumbo supermarkt slaat u rechtsaf de Kleine Peperstraat en daarna de Peperstraat in voor een bezoek aan het Geertruids- of Pepergasthuis. Het Pepergasthuis aan de Peperstraat 22 is een hofje. De Peperstraat ligt midden in het uitgaansgebied van Groningen. Het is een bijzonder plekje in een rumoerige buurt. Het hofje stamt uit 1405 en was bedoeld voor pelgrims. Later woonden hier ouderen.

Het Pepergasthuis in Groningen

Grote Markt en Martinitoren

Als u het hofje hebt bezocht, loopt u door de Peperstraat naar de Grote Markt, het centrum van Groningen. De Grote Markt heette tot in de 19e eeuw de Breede Merckt. De markt is het middelpunt van Groningen. 

Op de Grote Markt staat het symbool van Groningen, de Martinitoren. De Martinitoren is 96,8 meter hoog. In Nederland zijn alleen de Utrechtse Domtoren en de Nieuwe Kerk in Delft hoger. Vroeger heette de kerk de ‘Sint-Maartenskerk’. Het is de oudste kerk van Groningen. De Martinitoren helt over naar het westen. Mocht u zin hebben, u kunt de Martinitoren beklimmen. Weet u hoeveel treden de toren heeft?

De Martinitoren in Groningen

Andere beeldbepalende gebouwen aan de Grote Markt zijn het stadhuis en het Goudkantoor. In de achtergevel van het stadhuis zijn kogelgaten te zien.
Aan de Grote Markt zijn veel horecazaken met terrassen gevestigd.

Horecagelegenheden aan de Grote Markt in Groningen
Het Goudkantoor aan de Grote Markt in Groningen

Loop via de rechterkant (de zuidkant) langs de Martinikerk. Hier staat een bronzen tafeltje waarop een 3D-plattegrond van de binnenstad van Groningen te voelen is. Hierbij staan enkele codes in braille. De letters in het braille-alfabet worden voorgesteld door puntjes op een raster van 2 bij 3.

GRID Grafisch Museum

U loopt verder de Sint Jansstraat in. Op nummer 2 (aan de linkerkant als u vanaf de Grote Markt komt) is het GRID Grafisch Museum gevestigd. Met uw museumkaart kunt het dit museum over de drukkerij en boekbinderij bezoeken.

Het GRID Grafisch Museum in Groningen

Martinikerkhof

Loop langs de Martinikerk en sla linksaf het Martinikerkhof op. Hier staat het provinciehuis van de provincie Groningen. Het plein tussen de Martinikerk en het Provinciehuis is aangelegd in een cirkelpatroon. De stenen die in dit cirkelpatroon zijn gebruikt zijn ongeveer 10 cm breed en 16 cm lang.

Het Prinsenhof is een monumentaal pand aan het Martinikerkhof 23. Het pand bestaat waarschijnlijk al sinds de vroege Middeleeuwen. Bij de Theeschenkerij de Prinsentuin kunt u een pauze nemen voor een kopje koffie/thee.

De Gardepoort in Groningen

Via het Martinikerkhof steekt u diagonaal over naar de Gardepoort. U loopt door deze poort rechtdoor de Turfstraat uit. Aan het einde van deze straat slaat u linksaf de Turfsingel op.

Prinsentuin

Aan u linkerkant ziet u de ingang van de Prinsentuin. De Prinsentuin ligt achter de Prinsenhof. Aan de linkerkant is de Prinsentuin met boven de toegangspoort een zonnewijzer met Romeinse cijfers die de uren van de dag aangeven. Deze zijn niet symmetrisch verdeeld: links van het midden bevinden zich alleen IX, X en XI, rechts van het midden I, II, t/m VI. Dit komt doordat de zonnewijzer niet precies naar het zuiden gericht is. De tuin is in 1626 aangelegd voor Stadhouder Willem Frederik. Het is de moeite van een bezoek waard. De tuin is aangelegd met een rozentuin, een kruidentuin en een pad overgroeid met bomen.

De Prinsentuin in Groningen

Turfsingel en Spilsluizen

U vervolgt, na uw bezoek aan de Prinsentuin, uw weg over de Turfsingel. Een mogelijkheid is om hier de Maagdenbrug over te steken of om langs de Turfsingel in de richting van de Ebbingebrug te lopen. Vanaf de Maagdenbrug ziet u het gebouw van de vrijmetselaars. De vrijmetselaars hebben een passer en de winkelhaak in hun wapen, ziet u ze?

Via de Spilsluizen, het verlengde van de Turfsingel, loopt u naar de Oude Boteringestraat. Onderweg is aan uw linkerhand een ouderwets winkeltje ‘Magazijn De Klomp’ met huishoudelijke artikelen. Deze winkel is helaas gesloten.

Magazijn De Klomp in Groningen

Calmershuis en Openbare Bibliotheek

Voorbij de Broerstraat ziet u het Calmershuis, één van de oudste panden van Groningen. Naast het Calmershuis staat de Openbare Bibliotheek (Oude Boteringestraat 16). Op het voorplein van de bibliotheek hangt aan de gevel van de linkervleugel een plaquette. De plaquette herinnert aan Johan Bernoulli en Dorothea Falkner. Zij woonden hier in 1700. Hun zoon Daniel is de beroemde wis- en natuurkundige van het ‘Bernoulli-effect’, dat de opwaartse kracht op een vliegtuigvleugel verklaart.

 

U loopt terug naar de Broerstraat.

Rijksuniversiteit Groningen

In de Broerstraat bevindt zich de Rijksuniversiteit Groningen. Deze universiteit werd in 1614 opgericht. Op de rechter topgevel van het academiegebouw staat een beeld van mathematica: de personificatie van de wiskunde met een globe in haar hand.

Het gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen

Via de Broerstraat loopt u door tot aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat en slaat hier linksaf de Oude Kijk in ’t Jatstraat in en daarna rechtsaf de Kleine Kromme Elleboog in. Na de ingang van het University Hotel slaat u linksaf. Op het Pintelierplein bevindt zich een Belgische kroeg. Op de gevel ziet u een replica van Manneken Pis en een grote thermometer die de temperatuur zowel in graden Celsius als graden Fahrenheit aangeeft.

Harmoniegebouw

U loopt tot aan de Uurwerkersgang en slaat dan linksaf tot aan het Harmoniegbouw. Loopt u eens onder de bogen van het Harmoniegebouw door en kijk rond in deze doorgang.

Het Harmoniegebouw in Groningen

Aan het eind van de Uurwerkersgang slaat u rechtsaf De Laan in. Deze straat gaat over in de Gasthuisstraat.

Noorderhaven

Aan het eind van de Gasthuisstraat ziet u het water van de Noorderhaven. De Noorderhaven is een deel van de Diepenring van Groningen. De haven ligt op de plek waar de A overgaat in het Reitdiep. In de Noorderhaven liggen vooral varende woonschepen en schepen voor toeristische vaarvakanties. Het is een fotogenieke plek in Groningen.

Noorderhaven in Groningen

Langs de Noorderhaven loopt u door tot aan de Visserbrug en loop u de Hoge der A op. U kunt ook de brug oversteken en langs de Lage Der A lopen. Het maakt niet uit welke kant u loopt. Deze route gaat tot aan de A-Brug. Dit is een draaibrug.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Vanaf de A-brug slaat u linksaf de Brugstraat in. Op nummer 24 bevindt zich het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Een leuk museum, gratis toegankelijk met uw museumkaart, in twee oude met elkaar verbonden gebouwen waar u nog oude elementen terugvindt en alles te weten komt over de scheepvaart in Noord-Nederland. Op het moment dat ik er ben, wordt hier de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga gehouden.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

A-kerk en Vismarkt

Na dit museumbezoek vervolgt u uw weg langs de A-kerk en over de Vismarkt. De A-kerk is een gotische kruisbasiliek. Dit was vroeger een Rooms-katholieke kerk maar sinds 1594, de Reformatie, is dit een Protestantse kerk. De Vismarkt is één van vele pleinen in de Groningse binnenstad. Het vermoeden bestaat dat de Vismarkt al in de Romeinse tijd bestond en bedoeld was als centraal plein in de binnenstad.

Folkingestraat

Vanaf de Vismarkt slaat u rechtsaf de Folkingestraat in. De Folkingestraat bestond al rond het jaar 1000. De straat is genoemd naar het geslacht Folkerdinghe. Zij woonden op de hoek met het A-Kerkhof. Het is een kunstzinnige straat met antiek, kunstwinkels, veel boetiekjes, delicatessenzaken en lunchplekken. Het was ook het Joodse centrum van Groningen. Op nr. 36 bevond zich de joodse school en op nr. 60 bevindt zich de synagoge. In de straat bevinden zich 5 kunstwerken: een bronzen deur, foto’s uit begin 19e eeuw en keramisch kunstwerk, het woord weggehaald en een reeks halve manen. Zij herinneren aan het Joodse karakter van deze straat. In de voorgevel van de Joodse synagoge zit een prachtig raam met daarin de Davidster.

 

Vanuit de Folkingestraat steekt u het Gedempte Zuiderdiep over en loopt u door de Ubbo Emmiusstraat naar de Museumbrug langs het Groninger Museum. De brug is een verkeersader tussen het Centraal Station en het centrum van Groningen. Het markante gebouw tegenover het station staat in het water en is sinds 1994 in gebruik als museum.

Peerd van Ome Loeks

Deze wandeling is bijna ten einde. Als u de straat oversteekt, loopt u recht op een symbool van Groningen af: het Peerd van Ome Loeks. Het verhaal gaat dat het beeld is gemaakt als herinnering aan het renpaard van Lucas (Loeks) van Hemmen. Hij was pikeur en eigenaar van café en stalhouderij De Slingerij in de stad. In 1910 stierf zijn paard. Toen de paardenslager het dier op kwam halen, zongen een paar jongens: ’t Peerd van Ome Loeks is dood’. Dit was en is nog steeds het begin van een bekend Gronings volkswijsje. Er zijn ook bronnen die beweren dat het lied gebaseerd is op een Duits studentenlied.

Peerd van Ome Loeks in Groningen

Station Groningen

Uw eindpunt is bereikt. Het Station van Groningen. Neem een kijkje in het mooie stationsgebouw. De ontwerper van dit gebouw uit 1896 is architect Isaac Gosschalk. De stationshal is mooi versierd met kordons, gevelstenen en decoratief beeldhouwwerk. In het plafond bevindt zich een cirkelvormig raam met 16 gelijke sectoren.

In het Stationsgebouw van Groningen

Kaart van mijn wandelroute door Groningen

De routekaart van mijn wandeling door Groningen

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een mooie wandeling door Groningen. Mijn route en de bezienswaardigheden lees je in dit artikel. Lees je mee? #groningen #wandelen #hiken #stadswandeling Ik maakte een mooie wandeling door Groningen. Mijn route en de bezienswaardigheden lees je in dit artikel. Lees je mee? #groningen #wandelen #hiken #stadswandeling

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Meer over dit onderwerp

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven