Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Instawalk Waterbazen

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instawalk gaat langs de drie locaties waar de tentoonstelling Waterbazen wordt gehouden: St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius en het Rijnlandshuis in Spaarndam.

Inhoudsopgave

Aankondiging Instawalk Waterbazen

Op 3 augustus 2017 zag ik een Facebookbericht dat er op dinsdagavond 8 augustus 2017 een Instawalk wordt georganiseerd. Dit naar aanleiding van de Tentoonstelling Waterbazen. Deze tentoonstelling is t/m 17 september 2017 in de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius (Haarlemmermeer) en het Rijnlandshuis in Spaarndam te zien.

Ik heb in juni 2017 hier ook al een bericht op Facebook over gezien voor de instawalk in juni. Tijdens de bustocht hoor ik dat deze Instawalk niet is doorgegaan vanwege te weinig deelnemers. Dit keer geef ik me wel op via het opgegeven e-mailadres op voor deze Instawalk. Ik woon in de buurt en ik ben in het voorjaar al een keer in de St. Bavokerk in Haarlem geweest maar een kijkje in de gewelven van deze geweldige kerk is heel interessant. Het gemaal van Cruquius ken ik in zoverre dat ik hier in het verleden zo vaak langs gereden ben, maar ik ben er (schaam schaam) nog nooit binnen geweest. Het Rijnlandshuis in Spaarndam is de enige locatie die ik niet ken, maar ik ben benieuwd.
Onderstaand is het Facebook bericht zoals ik deze op mijn Facebook pagina ontving.

Bericht op Facebook voor de instawalk Waterbazen, augustus 2017

Ik mag mee

De volgende dag krijg ik een e-mail van een medewerkster van Tappan Communicatie dat mijn aanmelding is gehonoreerd. In deze e-mail staat dat ik op 8 augustus 2017 om 17.45 uur bij de ingang van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem aanwezig moet zijn voor een korte introductie en dat er vanwege een vol programma direct om 18.00 uur gestart wordt. Ook het programma wordt bijgevoegd.

Programma #InstaWalk

17.45 uur Ontvangst
18.00 – 18.30 uur Bezoek Grote of Sint Bavokerk in Haarlem
19.00 – 19.30 uur Bezoek Museum De Cruquius in Cruquis
20.00 – 20.30 uur Bezoek Rijnlandshuis in Spaarndam
21.00 uur Terug bij de Grote of Sint Bavokerk

Het vervoer tijdens de Instawalk is geregeld. Er is een busje geregeld die ons langs de tentoonstellingslocaties zal rijden en ook wordt er voor een broodje en drankje onderweg gezorgd.
Het enige wat van ons als deelnemers wordt gevraagd is tijdens of na afloop (een deel van) de gemaakte foto’s te delen via social media met de hashtags #tentoonstelling #waterbazen #waterbeheer #stbavo #cruquiusmuseum #rijnlandshuis. Dit om de foto’s gemakkelijk terug te vinden.

Instawalk Waterbazen op 8 augustus 2017

Op dinsdag 8 augustus reis ik per bus naar Haarlem. In het centrum aangekomen loop ik in de stromende regen naar de St. Bavokerk in het centrum van Haarlem aan de Grote Markt. Ik meld me bij de ingang en ik word via een deur die anders niet toegankelijk is, binnengelaten. De broodjes staan klaar.

St. Bavokerk in Haarlem

Er staan verschillende begeleiders voor het bezoek aan de gewelven van de St. Bavokerk klaar. De grote groep van 19 mensen (inclusief twee medewerksters van Tappan Communicatie) wordt in twee groepen ingedeeld. Een deel begint bij het graf van Conrad en een deel van de groep, waaronder ik, begint in de gewelven hoog boven in de kerk. Per groep gaan 2 begeleiders mee, één om de weg te wijzen en één om te zorgen dat niemand achterblijft in de gewelven. In de gewelven worden we over houten stellages en langs gangen geleid waarvan ik denk waar gaan we heen. Maar de begeleidster zegt dat al die gangen nergens naar toe gaan. We zijn helemaal in de nok van de kerk met vanuit het raam een uitzicht over de stad. Vandaar gaan we weer naar beneden waar we vanaf een soort galerij foto’s kunnen maken van het machtige Müllerorgel en de rest van de kerk, waaronder het schitterende plafond. Het orgel wordt op dat moment dat wij in de kerk zijn, bespeeld, waarschijnlijk is de organist zich aan het inspelen voor het concert dat er later op de avond zal worden gehouden. Weer beneden bezoeken we nog het graf van Frederik Willem Conrad (1769-1808), die hier ligt begraven. Hij was generaal opziener van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zijn grafmonument is in de St. Bavokerk door zijn zonen aangelegd om het werk van hem te eren. In 1843 is het grafmonument verenigd met het grafmonument van Christiaan Brunings (1736-1805), de voorganger van Conrad. We kunnen beneden nog een beetje rondlopen, helaas heb ik door tijdgebrek weinig tot niets van de tentoonstelling Waterbazen gezien. Ik ga voor het einde van de tentoonstelling nog een keer terug om in een rustig tempo alsnog deze tentoonstelling in de St. Bavokerk te bekijken.

Het graf van Conrad in de St. Bavokerk in Haarlem tijdens de Instawalk Waterbazen

Na een half uur is het tijd om naar de bus te lopen. Deze staat net buiten de Grote Markt op ons te wachten. Het is een grote touringcar, dit vanwege de grootte van de groep.

Cruquius Museum in Cruquius

We rijden naar het Cruquius Museum in de Haarlemmermeer. Hier worden we ontvangen door de directeur van het museum. We nemen een kijkje bij de machtig grote ketels van deze grootste stoommachine ter wereld. Dit museum vertelt ons over de droogmaking van de Haarlemmermeer in 1852. Door twee zware stormen in 1836 waren in deze regio de dijken doorgebroken. Engelse ingenieurs bouwden drie stoomgemalen, Leeghwater, Lynden en Cruquius. Het Haarlemmermeer werd in enkele jaren drooggelegd. In het museum worden de 19e eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water getoond. Het is indrukwekkend om dit museum te bekijken en ook om via kruip-door sluip-door routes en stoot je hoofd niet, helemaal onderin het gemaal te mogen komen. Dit gemaal heeft een ontzettende kracht om al het water te verwerken. Er bevindt zich hier een schitterende wenteltrap die ons naar boven brengt vanwaar we vanaf de galerij buiten een schitterend uitzicht hebben over het buitendeel van het gemaal. Helaas regent het nog steeds, maar dat mag de pret niet drukken.
In de tentoonstelling is ook weer aandacht voor Conrad en Brunings en ook zijn er verschillende kaarten te zien, die te maken hebben met de drooglegging van de Haarlemmermeer. Wist u dat Cruquius een persoon was? Ik heb me altijd afgevraagd waar deze moeilijke naam vandaan komt (maar nooit opgezocht). Op deze tentoonstelling lees ik dat Nicolaas Cruquius (1678-1754) een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker en cartograaf was en een van de grondleggers van de meteorologie. Zijn metingen legden de basis voor het KNMI en worden ook nog steeds gebruikt. Hij startte in december 1705 met het vastleggingen van waarnemingen. Dit werd vanaf 1725 door o.a. Conrad en Brunings overgenomen.
Ook hier heb ik door tijdgebrek helaas weinig tot niets van de tentoonstelling Waterbazen gezien. Ik ga voor het einde van de tentoonstelling nog een keer terug om in een rustig tempo alsnog deze tentoonstelling in het Cruquius Museum te bekijken.

De buitenkant van het Cruquiusmuseum tijdens de Instawalk Waterbazen

Rijnlandshuis in Spaarndam

Het is tijd om naar de laatste locatie te rijden: het Rijnlandshuis in Spaarndam. Deze bustocht duurt lang, maar het blijkt dat we ontzettend moeten omrijden, omdat de touringcar niet over een dijk in Spaarndam mag rijden. We rijden nu helemaal via het Westelijk Havengebied van Amsterdam naar Spaarndam. Tien minuten later dan gepland beginnen we aan dit deel van de Instawalk.
We worden door de medewerkers van het Rijnlandshuis met koffie of thee in een oude timmerloods ontvangen. In deze timmerloods werden de sluisdeuren gemaakt en gerepareerd. Hier is ook de tentoonstelling Waterbazen. De timmerloods is een rijksmonument. In deze tentoonstelling in Spaarndam staan de activiteiten van het begin van de 19e eeuw van Brunings en Conrad centraal. Het gemeenlandshuis was voor hen, vanwege de scheepvaartsluizen en spuisluizen, een belangrijke plek. Deze sluizen vormden de noordelijke afwatering van het hoogheemraadschap van Rijnland. Een ander groot belang was het onderhoud van de Spaarndammerdijk. Het gemeenlandshuis werd gebruikt als uitvalsbasis voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de dijk en sluizen en voor het verzamelen en instrueren van inwoners van Spaarndam voor de bescherming van de dijk tegen stormvloeden. Ook hier verschillende oude kaarten met de toenmalige situatie. We worden meegenomen naar het Rijnlandshuis zelf. Hier worden spullen van vroeger bewaard, zoals ouderwetse zeep, koffieblikken, apothekersflessen, een oude telefoon en vele andere zaken. Deze dingen kunnen worden uitgeleend aan andere musea. Ook staan hier nog oude vergaderstoelen van het Hoogheemraadschap. Ik hoop dat ze er ook kussens hadden tijdens de vergaderingen, want ik denk dat ze houten stoelen hard zitten. Via een hele steile trap worden we met twee man tegelijk toegelaten op de zolder van het huis. Het uitzicht hier is waanzinnig.
Ook hier heb ik door tijdgebrek helaas weinig tot niets van de tentoonstelling Waterbazen gezien. Ik weet nog niet of ik hier, vanwege de afstand van mijn huis naar het Rijnlandshuis, voor het einde van de tentoonstelling nog een keer terug kom om in een rustig tempo alsnog deze tentoonstelling in het Rijnlandshuis in Spaarndam te bekijken.

Het uitzicht vanuit het Rijnlandshuis in Spaarndam tijdens de Instawalk Waterbazen

We rijden terug naar Haarlem. We zijn iets later dan gepland, dit vanwege het omrijden naar Spaarndam. Om 21.15 uur is de groep terug op de plek waar de Instawalk is begonnen, nl. de St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. Als toetje krijgen we nog een mooi uitgelichte toren van de kerk te zien.
Ik ga moe maar voldaan met de bus naar huis.

Facebook en Instagram

De volgende dagen zie ik de berichten en foto’s op Facebook en Instagram verschijnen. Ook ik plaats op woensdag en donderdag drie berichten met foto’s op Facebook (één bericht per locatie) en 4 foto’s op Instagram. Als u #waterbazen invult op uw Instagram of Facebookaccount bij zoeken, ziet u foto’s van andere deelnemers aan deze Instawalk.

Nawoord

Zoals gezegd heb ik niet heel veel van de tentoonstellingen op de drie locaties gezien, dit omdat ik te druk was met het fotograferen van de schitterende gebouwen. Van twee locaties weet ik zeker dat ik voordat de tentoonstelling sluit op 17 september 2017 nog een keer terug keer om alles rustig te bekijken en te lezen. De afstand naar Spaarndam is waarschijnlijk te ver voor me om nog een keer terug te keren. Dit omdat ik alles per openbaar vervoer of per fiets moet doen. En ik heb al gezien dat het reizen per openbaar vervoer naar Spaarndam vanuit mijn woonplaats een lange rit gaat worden. Als ik nog een keer de tentoonstellingen ga bekijken zullen de foto’s op deze site getoond worden.
Ik heb op 22 augustus opnieuw een bezoek gebracht aan het Cruquius Museum en een paar dagen later heb ik de tentoonstelling Waterbazen in de St. Bavokerk in Haarlem bekeken. Deze foto’s van de tentoonstellingen op deze twee locaties zijn nu ook terug te vinden in de foto artikelen. Ik heb de tentoonstelling in Spaarndam niet opnieuw bezocht.

Organisatie van deze Instawalk bedankt, het was de moeite waard en het was zeer goed geregeld. Ik heb genoten van deze Instawalk Waterbazen. Op naar de volgende Instawalk.

Andere artikelen over de Instawalk Waterbazen

Bewaar op Pinterest

Tijdens de Instawalk Waterbazen bezocht ik de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius en het Rijnlandshuis in Spaarndam. Lees je mee over mijn eerste instawalk? #bavokerk #haarlem #cruquiusmuseum #cruquius #haarlemmermeer #rijnlandshuis #spaarndam #instawalk #instawalkwaterbazen #waterbazen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven