Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Den Hoorn

Tijdens mijn 10-daagse vakantie in 2017 op Texel verbleef ik in Hotel Beatrix in De Koog. Ik huurde een fiets, waarmee ik vanuit De Koog het hele eiland verkende. In dit artikel vertel ik u alles over Den Hoorn.

Inhoudsopgave

Den Hoorn

 Den Hoorn kenmerkt zich door zijn de knusse straatjes waar veel kunstenaars wonen. In Den Hoorn staat ook het meest gefotografeerde plek van het eiland: de hervormde kerk. De witte toren wordt ’s avonds uitgelicht. Deze toren is al vanaf de veerboot te zien. Den Hoorn ligt in het voorjaar tussen de kleurige bloembollenvelden.

Ligging

Den Hoorn is het zuidelijkste dorp op Texel. Het dorp ligt ten zuidwesten van Den Burg. Den Hoorn heeft ongeveer 450 inwoners.

Geschiedenis

Aan de zuidkant van het eiland ontstond in 1170 een vloedhaak. Hierop ontstonden duinen. Deze vloedhaak is nog te herkennen. De vloedhaak wordt gevormd door Loodsmansduin, Kuildersnollen en de heuveltjes tussen de Stolpweg na de haakse bocht in deze weg, via de Watermolenweg en het hieraan parallellopende fietspad. Vanaf 1200 ontstond Den Horn, genoemd naar het uiteinde van de vloedhaak. Horn of hoorn betekent: punt, hoek of uiteinde. Vroeger was Den Horn een vissersplaats, maar vanaf 1300 was het handelsplaats en overslagpunt voor haring, stokvis, hout, pelzen en zuidvruchten, zoals rozijnen.

Vanaf 1350 waren hier vissers die als loods optraden. Het huidige Klif, dat nu in het centrum van Den Hoorn ligt, lag in 1290 direct aan zee. Bij de opgang naar het Hoge Achterom staat nu een vloedpaal met het jaartal 1290. De huidige vloedlijn ligt nu een paar kilometer naar het zuiden en verplaatst zich nog steeds. Het dorp, zoals we dat nu kennen, ontstond op een keileemopduiking. Dit was ’t Klif. Deze keileemopduiking lag aan de zuidoostzijde aan zee. De bevolking was aangewezen op landbouw, veeteelt en visserij. De schapen van de ‘duinboeren’ graasden in het uitgestrekte duingebied rond het dorp.

In de 17e en 18e eeuw ontstond er, door het bevaren van de wereldzeeën door de Nederlandse handelsvloten, in Den Hoorn een nieuwe bestaansbron: het beloodsen van schepen. Het loodswerk was heel belangrijk voor Texel. Dit blijkt uit het feit, dat in 1781 in Oudeschild 122, in Nieuwe Schild 45 en in Den Hoorn 99 loodsen woonden. In 1783 werden bij Texel nog 1805 schepen beloodst. Door de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal tussen 1819 en 1824 en het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1875 kwam aan deze bestaansbron snel een einde.

Ook werd halverwege de 19e eeuw voor het zeegat van Texel een rijksloodsdienst ingesteld.

In en rond Den Hoorn zijn nog een paar getuigen van deze tijd, zoals de naam Loodsmansduin en enkele loodshuizen in de Herenstraat.

Den Hoorn vond een nieuwe bestaansbron: de bloembollencultuur. In het voorjaar bloeien nu nog tientallen hectaren bloembollen, met name de felgele narcissen. Voor deze narcissen zijn de omstandigheden op Texel uitermate gunstig.

Bezienswaardig

Een deel van Den Hoorn is een beschermd dorpsgezicht. In de Herenstraat staan drie gerestaureerde loodshuizen. Veel historische panden in Den Hoorn hebben een informatiebordje, de ankertjes, over de geschiedenis van het betreffende huis aan de gevel hangen.

De Hoge Achterom is één van de oudste delen van Den Hoorn. Hier heeft u een mooi uitzicht.

In de zomer zijn er de zomermarkten in het centrum van het dorp. Deze markt is op donderdag. De markt loopt van het begin van de Herenstraat, bij de Spar, tot het einde van Klif. In de Herenstraat vindt u kraampjes met veel lokale producten, op Klif is er een stoepenmarkt waar bewoners tweedehands en eigengemaakte spulletjes verkopen.

Plattegrond van Den Hoorn

Hervormde Kerk

Dit prachtige witte kerkje is het meest gefotografeerde kerkje van Nederland. Dit kerkje werd tussen 1425 en 1450 op de fundamenten van een eerdere houten kapel gebouwd. De toren werd pas 25 jaar na het gereedkomen van de kerk in 1425 gebouwd. Het interieur werd in 1571 vernield door de Watergeuzen. Later is ook het koor en het koorgedeelte afgebroken. De klok in de toren werd in de 15e eeuw gegoten. Het kerkorgel dateert uit 1857. In de Tweede Wereldoorlog moest de kerkklok bij de Duitse bezetter worden ingeleverd. Hij werd met nog 200 andere klokken verscheept. De schipper liet het schip bij Urk zinken. Na de oorlog zijn alle klokken geborgen.

Het is opvallend dat het kerkje buiten het centrum van het dorp ligt, maar in het verleden lag de kerk wel midden in het dorp. Den Hoorn was toen veel groter. Veel huizen zijn in het verleden gesloopt. Op het kleine kerkhof rondom de kerk wordt al elf eeuwen lang begraven. Er vinden regelmatig bijzondere concerten in het kerkje plaats, zowel klassiek als modern.

De kerk en het kerkelijk centrum zijn in de zomermaanden op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur te bezichtigen. Uitzonderingen zijn de feestdagen of als het kerkje bezet is. De oude consistoriekamer heeft een mooie schouw met Harlinger tegels. De kerk doet nog altijd dienst als een godshuis. De kerk is eigendom van de Nederlands Hervormde Gemeente van Waal, Koog en Den Hoorn.

De kerk van Den Hoorn
De kerk van Den Hoorn
Het orgel in de kerk van Den Hoorn

Walvisvaarderhuisje

Aan de Herenstraat nr. 49 woonden lange tijd walvisvaarders. Het pand dateert uit de 18e eeuw. Dit is het Walvisvaarderhuisje die op bepaalde tijden bezichtigd kan worden. Toen ik er was, was het (nog) niet te bezichtigen.

Een huis in Den Hoorn

Novalishoeve

Novalishoeve is een bijzondere boerderij op Texel. Hier kunt u ontdekken hoe biologisch boeren in zijn werk gaat. Het ambachtelijke werk ligt in handen van jongeren met een zorgvraag. U kunt hier op ontdekkingstocht met de ‘speurderij’ op en rond de boerderij of u laten rondleiden door een medewerker die u het verhaal vertelt achter de producten. U kunt een kijkje nemen op het erf, in de winkel/lunchroom, speeltuin, stal en groente- en kruidentuin.

Landgoed De Bonte Belevenis

Aan de rand van de duinen staan twee schuren met een zeepmakerij, papierschepperij, kaarsenmakerij, distilleerderij, bakkerij en bierbrouwerij. U kunt hier zelf aan de slag of picknicken, spelen in de speelweide, een kijkje nemen bij de boerderijdieren. Dit is Landgoed De Bonte Belevenis.

Kaasboerderij Wezenspyk

Op Kaasboerderij Wezenspyk wordt sinds kaas gemaakt. U kunt de winkel, kaasmakerij en stal bezoeken en in het seizoen kunt u ook kalfjes aaien. De boerderij heeft een eigen weg van ongeveer 400 meter het land in, tussen Den Hoorn en Den Burg.

Natuurgebieden rond Den Hoorn

Rond Den Hoorn zijn een aantal natuurgebieden die het bezoeken waard zijn en waar u heerlijk kunt wandelen.

De Bollekamer

In de Bollekamer groeit weinig struikgewas en er zijn weinig bosjes. Dit komt doordat het heel oude duinen zijn. De Schotse Hooglanders en pony’s vreten beginnend struikgewas weg. Het is een vrij droog terrein. In de Bollekamer lopen twee vrij toegankelijke wandelroutes (blauwe paaltjes) en er is een doorgaande route. Vanaf de omringende wegen Witte Weg, Rommelpot en Jan Ayeslag is het begin van deze paden met handwijzers aangegeven.

Natuurgebied De Bollekamer

Lees meer: Bollekamer

Loodsmansduin

Hier keken ooit de loodsen van Den Hoorn van het Loodsmansduin uit over zee. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd hier door het Nederlandse leger een bunker gebouwd. Na de oorlog werd het weer uitkijkpunt. Het is leuk om de bunker te bekijken. Sinds het najaar van 2014 is het pad naar de bunker helemaal vernieuwd begaanbaar gemaakt voor scootmobiels. Het Loodsmansduin ligt achter camping Loodsmansduin, langs het wandelpad naar paal 9.

Lees meer: Loodsmansduin

Mokbaai

De Mokbaai is een inham tussen de Hors en de zuidelijke polders van Texel. Een groot deel van de baai valt droog bij laag water. Er liggen kwelders aan de westkant en aan de oostkant. Aan de noordkant liggen twee vogelreservaten: de Petten en ’t Stoar. U kunt vanaf de dijk wadvogels bekijken.

Lees meer: Mokbaai

De Geul

In het riet rond de Geulplas bevindt zich een lepelaarskolonie, u kunt de vogels zien vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg. De Geul is toegankelijk via wandelpaden, buiten het broedseizoen zijn er extra paden open.

Lees meer: De Hors & De Geul

De Hors

Op De Hors kunt u letterlijk zien hoe duinen ontstaan. Het landschap verandert hier voortdurend, de natuur krijgt helemaal vrij spel. Om er te komen neemt u vanuit Den Hoorn de Mokweg. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over De Hors & De Geul.

Lees meer: De Hors & De Geul

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Den Hoorn ligt in het zuiden van Texel. Een deel van Den Hoorn is een beschermd dorpsgezicht. In Den Hoorn staat het mooiste kerkje van Texel. Meer informatie over Den Hoorn lees je hier? Lees je mee? #denhoorn #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven