JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Eén van mijn favoriete plekken in de binnenstad van Groningen, is de Prinsentuin aan de Turfsingel. Heerlijk rustig aan de rand van het centrum. Leest u mee?


De Prinsentuin in Groningen is in 1626 aangelegd voor stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Sinds 1594 verbleven ze in de nabijgelegen Prinsenhof. De tuin is een oase van rust in de drukke binnenstad van Groningen.

De Prinsentuin ligt achter de Prinsenhof. De Prinsenhof is nu een hotel.

De Prinsentuin bestaat uit een rozentuin, kruidentuin en een berceaus (een met bomen overgroeid pad). De tuin is een renaissancetuin. De tuin is een reconstructie uit 1939. De tuinarchitect baseerde zich op de kaart van Egbert Haubois. Kenmerken zijn de vierkante perken die omgeven worden door hekken en de hoge heggen (berceaus) die bovenop met elkaar verbonden zijn. Zo ontstaat de tunnel. Deze loofgangen zijn uit de tijd dat het voor dames mode was om zo blank mogelijk te zijn.
De buxushagen in de tuin vormen de letters W en A. Dit zijn de eerste letters van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes

          De Prinsentuin in Groningen in de zomer

    

De Prinsentuin in Groningen in de winter

Om de Prinsentuin te bereiken moet u vanaf de Turfsingel door een Zonnewijzerpoort. Als u binnenloopt, draait u zich dan eens om en kijk omhoog. U ziet hier een hele mooie zonnewijzer. Bewonder het lijnenspel van de zonnewijzer. Niemand weet echt waartoe het lijnenspel dient.
Boven de zonnewijzer leest u een Latijnse tekst: Tempus Præteritum Nihil Futurum Incertum. Præsens Instabile Cave Ne Perdas Hoc Tuum, dit betekent zoiets als De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.
De zonnewijzer dateert uit 1731. Op de buitenste rand van de zonnewijzer ziet u de plaatselijke tijd. De Romeinse cijfers geven de hele uren aan en de omlijsting met kleine cijfers geven de minuten aan. In 1983 is de zonnewijzer gerestaureerd. De poort is in 1953 gerestaureerd.

De zonnewijzer in de Prinsentuin in Groningen

Jaarlijks wordt hier het Dichters in de Prinsentuin Festival georganiseerd. Als het mooi weer is, is de theeschenkerij in de tuin geopend.

De toegang tot de Prinsentuin is gratis.


Voor meer foto's van de Prinsentuin in Groningen, zie foto's Prinsentuin.


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De Prinsentuin in Groningen bestaat uit een rozentuin, kruidentuin en een berceaus (een met bomen overgroeid pad). Lees je mee over de Prinsentuin in Groningen? #prinsentuin #groningen De Prinsentuin in Groningen bestaat uit een rozentuin, kruidentuin en een berceaus (een met bomen overgroeid pad). Lees je mee over de Prinsentuin in Groningen? #prinsentuin #groningen

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment