Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Prinsentuin in Groningen

De Prinsentuin in Groningen is een oase van rust in de drukke binnenstad van Groningen. De Prinsentuin in Groningen is in 1626 aangelegd voor stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Sinds 1594 verbleven ze in de nabijgelegen Prinsenhof.

Inhoudsopgave

Ligging

De Prinsentuin ligt achter de Prinsenhof. De Prinsenhof is nu een hotel. De ingang tot de Prinsentuin is aan de Turfsingel in het centrum van Groningen.

Prinsentuin

De Prinsentuin bestaat uit een rozentuin, kruidentuin en een berceaus (een met bomen overgroeid pad). De tuin is een renaissancetuin. De tuin is een reconstructie uit 1939. De tuinarchitect baseerde zich op de kaart van Egbert Haubois. Kenmerken zijn de vierkante perken die omgeven worden door hekken en de hoge heggen (berceaus) die bovenop met elkaar verbonden zijn. Zo ontstaat de tunnel. Deze loofgangen zijn uit de tijd dat het voor dames mode was om zo blank mogelijk te zijn.
De buxushagen in de tuin vormen de letters W en A. Dit zijn de eerste letters van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes

De Prinsentuin in Groningen in de zomer
De Prinsentuin in Groningen in de winter

Zonnewijzer

Om de Prinsentuin te bereiken moet u vanaf de Turfsingel door een Zonnewijzerpoort. Als u binnenloopt, draait u zich dan eens om en kijk omhoog. U ziet hier een hele mooie zonnewijzer. Bewonder het lijnenspel van de zonnewijzer. Niemand weet echt waartoe het lijnenspel dient.
Boven de zonnewijzer leest u een Latijnse tekst: Tempus Præteritum Nihil Futurum Incertum. Præsens Instabile Cave Ne Perdas Hoc Tuum, dit betekent zoiets als De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.
De zonnewijzer dateert uit 1731. Op de buitenste rand van de zonnewijzer ziet u de plaatselijke tijd. De Romeinse cijfers geven de hele uren aan en de omlijsting met kleine cijfers geven de minuten aan. In 1983 is de zonnewijzer gerestaureerd. De poort is in 1953 gerestaureerd.

De zonnewijzer in de Prinsentuin in Groningen

Praktische informatie

Overige informatie

Jaarlijks wordt hier het Dichters in de Prinsentuin Festival georganiseerd. Als het mooi weer is, is de theeschenkerij in de tuin geopend.

Entree

De toegang tot de Prinsentuin is gratis.

Bewaar op Pinterest

De Prinsentuin in Groningen bestaat uit een rozentuin, kruidentuin en een berceaus (een met bomen overgroeid pad). Lees je mee over de Prinsentuin in Groningen? #prinsentuin #groningen De Prinsentuin in Groningen bestaat uit een rozentuin, kruidentuin en een berceaus (een met bomen overgroeid pad). Lees je mee over de Prinsentuin in Groningen? #prinsentuin #groningen

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven