Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

GRID Grafisch Museum Groningen

Het GRID Grafisch Museum Groningen is een museum dat vertelt over het grafische werk en grafische kunst. U komt hier van alles te weten over de drukkerij en boekbinderij. Hier worden veel workshops gehouden. Naast de vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen. GRID staat voor Grafische Ideeën en Groninger Identiteit.

GRID Grafisch Museum is een echt doe-museum, waar de persen draaien en u zelf aan de slag kunt met inkt, papier, letters en andere drukkersmaterialen.

Inhoudsopgave

Ligging

Het GRID Grafisch Museum Groningen is gevestigd in de Sint Jansstraat in het centrum van Groningen.

Geschiedenis

Rond 1900 waren de drukkerijen heel belangrijk voor de stad Groningen. In de provincie Groningen bevonden zich de toeleveranciers, zoals lettergieterijen, boekbinderijen en fabrieken voor papier en karton. De ontwikkeling is de laatste jaren heel snel gegaan en door de fotografische verandering en digitalisatie is het grafische vak ontzettend veranderd.
Aan Academie Minerva en de Klassieke Academie grafische kunst in Groningen worden grafische opleidingen gegeven.

Sinds 2015 is het museum gevestigd aan de Sint Jansstraat, naast de Martinikerk. Dit was vroeger het archiefgebouw van het Rijks- en Gemeentearchief van Groningen. Achter het gebouw ligt het Provinciehuis. Het gebouw is in 1922 in neorenaissance stijl gebouwd. Het ontwerp kwam van rijksbouwmeester J.A. Vrijman. Nu is nog altijd een mooie monumentale arcade aan de voorzijde en een mooi trappenhuis in het gebouw te zien.

Bezienswaardig

In het GRID Grafisch Museum ziet u diverse machines die een beeld geven van de geschiedenis van het grafische vak en de geschiedenis van het gedrukte woord. Vakmensen demonstreren de apparatuur. Ook wordt er informatiegegeven over druktechnieken, zoals vlakdruk en diepdruk. U maakt kennis met de toekomst van het grafisch vernuft van het maken van posters, boeken en kranten. Nu gaat alles met computers en razendsnelle machines, maar vroeger waren dit historische persen en de hypermoderne risograaf, de zetmachines en de apparaten in de boekbinderij die alles drukten. Het leuke van het museum is dat alles nog steeds werkt. U moet er niet aan denken wat een werk het is om blz. voor blz. een boek te moeten drukken. Erg arbeidsintensief. Een ander iets waar aandacht aan wordt besteed is het boekbinden.

Het GRID Grafisch Museum in Groningen
Het GRID Grafisch Museum in Groningen

De zolder van het pand is in 1993 verbouwd tot Werkman atelier. Hier wordt de zelfbedachte techniek van de Groninger graficus/drukker/kunstenaar Hendrik Werkman getoond. Hier zijn reproducties van zijn werken te bekijken.

Het Werkman atelier in het GRID Grafisch Museum in Groningen

Wat leuk was om te zien, was de Blockbirds. Dit zijn 25 grafische ontwerpen gebaseerd op de samenstelling van de kleuren van vogelsoorten. In de vitrine naast de werken stonden ook de betreffende vogelsoorten opgesteld.

De Blockbirds in het GRID Grafisch Museum in Groningen

Tijdens de wisselexposities in het GRID Grafisch Museum worden de diverse facetten van het grafisch vak, de grafische geschiedenis en de grafische kunst uitgelicht. Toen ik er in december 2018 werd de tentoonstelling European Poster EXplosion te zien. Een expositie met de mooiste band- en artiestenposters vanuit heel Europa. Deze tentoonstelling is niet meer te zien.

De tijdelijke tentoonstelling European Poster EXplosion in het GRID Grafisch Museum in Groningen

Bij mijn bezoek in juli 2019 werd in het museum de tentoonstelling ‘De Bosatlas’ gehouden. Deze tentoonstelling is nog t/m 27 oktober 2019 in het museum te zien. Deze tentoonstelling vertelt u alles over de geschiedenis van de Bosatlas (wie is er niet groot mee geworden, ik heb zelf de 50e editie (druk: 1988) kwam ik achter toen ik dit artikel schreef). Mijn versie heeft een apart inlegvel vanwege de éénwording van Oost- en West-Duitsland.

De tentoonstelling 'De Bosatlas' in het GRID Grafisch Museum in Groningen

Druktemaker

De DRUKTEMAKER is het grafisch museum op locatie met een aanbod op maat.

De DRUKTEMAKER is een museumdrukkerij op wielen, waarmee we thema- of erfgoedlessen, lezingen en workshops op locatie geven. In de vitrines, laden en kasten bevinden zich objecten uit het museum én materialen voor de workshops in grafische technieken.  Ter plekke wordt een minimuseum annex atelier opgebouwd.

Praktische informatie

Overige informatie

Het museum is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een (trap)lift aanwezig.
Elke zondag- en woensdagmiddag zijn er activiteiten voor de kinderen en elke zaterdag is er een workshop voor volwassenen.
Er is een museumwinkel aanwezig waar u bijv. boeken, posters, papier, potloden, pennen en ansichtkaarten kunt kopen.
Het museum is zeer geschikt voor schooluitjes, kinderfeestjes, groepsuitjes en bedrijfsuitjes.

Openingstijden

Sinds 19 december 2022 is GRID aan de Sint Jansstraat gesloten voor publiek. Het pand wordt ingrijpend verbouwd. Het verhaal over het grafisch erfgoed wordt nu op een andere manier verteld. Hiervoor is een mobiel museum gebouwd: de Druktemaker. De scenario’s voor de toekomst worden nu uitgewerkt. Ook wordt de keuze voor een nieuwe locatie gemaakt.

Adres

GRID Grafisch Museum Groningen
Sint Jansstraat 2
9712 JN Groningen
E-mail: info@gridgroningen.nl
Website:
Klik hier om naar de website van het GRID Grafisch Museum te gaan

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum (ook voor kinderen) in Groningen is het GRID Grafisch Museum. Wat je er kunt zien en doen, lees je in dit artikel. Lees je mee? #grafischmuseum #museum #museumaart #groningen

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven