Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Koningshof is één van de ingangen van dit Nationaal Park tussen Zandvoort en IJmuiden. De wandelingen op Landgoed Koningshof in Overveen zijn uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland en Natuurmonumenten. Het is een prachtig gebied dat uitnodigt tot een mooie wandeling. Ik maak een ommetje door de blauwe en aansluitend de groene route pijlen te volgen. Het ommetje heeft een lengte van 4,75 kilometer. Wandelt u mee?

Inhoudsopgave

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is 38 vierkante kilometer groot. Sinds 1995 is Nationaal Park Zuid-Kennemerland officieel een nationaal park. Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt vlakbij Haarlem tussen IJmuiden en Zandvoort aan de Noordzee. Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een divers landschap met stranden, een golvend duinlandschap, bossen, meertjes en een aantal landgoederen. Tijdens uw wandeling kunt u veel vogelsoorten spotten en grote zoogdieren zien. In het gebied komen damherten, vossen, konikpaarden en Schotse hooglanders voor. De wisenten (Europese bizons) leven in een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ze zijn vanaf een uitzichtpunt te zien.

Wandelpad tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn meerdere landgoederen en buitenplaatsen, zoals Elswout, Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Ze waren ooit eigendom van Amsterdamse kooplieden die hier hun eigen lustoord schiepen. De duinen dienden vooral als jachtgebied. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de natuur voorrang. Dat zie je in het landschap. U wandelt hier door prachtige duinlandschappen, die ongemerkt overgaan in de andere duingebieden van het nationale park. Elk landgoed heeft zijn karakter behouden.

Een bospad tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, IVN, het hoogheemraadschap van Rijnland, de omliggende gemeenten en particulieren.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft 25 ingangen. Vanaf elke ingang zijn één of meerdere wandelingen uitgezet.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 nationale parken in Nederland.

Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Landgoed Koningshof ligt op de grens van de jonge duinen en een strandvlakte. Na elke heuvel, want heuvelachtig is het hier, en na elke bocht is het landschap en het uitzicht weer anders.

Landgoed Koningshof bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Door het heuvelachtige gebied lopen veel mooie wandelpaden. Ik maak deze wandeling in de herfst, maar kom ook zeker in de lente een kijkje nemen.

De natuur heeft op het landgoed ruim baan gekregen. In het verleden zijn op Landgoed Koningshof veel Corsicaanse dennen aangeplant. Dit was voor de verkoop, maar veel dennen zijn door uitdunning verdwenen. Door de kap kan er meer licht tot de bodem doordringen. Daardoor is een natuurlijker ondergroei ontstaan. Nu is Landgoed Koningshof een gevarieerd duinbos, waar veel vogels en andere dieren wonen.

Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 hectare groot. Het is een mooi wandelgebied met afwisselende paadjes door groen bosgebied.

Een bospad tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ik start mijn wandeling over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij op de parkeerplaats van Landgoed Koningshof, Duinlustweg 26 in Overveen. Hier kunt u uw fiets of auto parkeren. De parkeerplaats ligt een eindje van de weg af.  

Ik loop vandaag eerst de blauwe route en aansluitend de groene route vanaf ingang Koningshof, een wandeling van 4,75 kilometer.

Wandelroutes over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Blauwe route over Landgoed Koningshof

De blauwe route begint bij routepaaltje 76. Deze staat bij de ingang van de parkeerplaats en fietsenstalling. Na de paal met de richtingen van de drie verschillende wandelroute over Landgoed Koningshof staat routepaaltje 74.

U loopt voorbij het koetshuis. Dit koetshuis, evenals landhuis Koningshof en de portierswoning, zijn ontworpen door architect Abraham Salm. Ze zijn in 1898 gebouwd in opdracht van bankier J.A.W. Luden. De gebouwen waren voor die tijd voorzien van de meest moderne voorzieningen, zoals elektriciteit en stromend water. Luden was getrouwd met Mathilde van Vliet, een van de erfgenamen van de familie Borski van het nabijgelegen landgoed Elswout. Het koetshuis lijkt een kopie van het grote landhuis. Het koetshuis heeft de naam ‘Koningshofje’. Het koetshuis te huur voor vergaderingen, trainingen en feestjes.

Koetshuis tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Na het hekje dat de grote grazers moet tegenhouden komt u uit in een mooi bosgebied. Op een kruispunt staat routepaaltje 52. U loopt een smal bospad in die moeilijk te vinden is.

Na routepaaltjes 46 en 48 (deze staan vlak achter elkaar) loopt u door het mooiste deel van dit deel van het landgoed. De mooie lanen doen denken aan de lanen in Wandelbos Groenendaal in Heemstede.

Dit deel van het bos is geen natuurlijk bos. De lange laan met beuken lopen recht en de zijpaden staan er haaks op. De beukenlaan wordt een lindenlaan. De linde is herkenbaar aan de vele scheuten die aan de voet van de boom ontspringen. Dit zijn de waterloten. Dit is de tuin van het landgoed. Deze tuin is rond het landhuis Koningshof in geometrische stijl aangelegd. De stijl wordt steeds landschappelijker. De ontwerper is tuinarchitect Leonard Springer, ontwerper van meer tuinen in deze omgeving. Tuinarchitect L. Springer bedacht begin 20e eeuw het ontwerp van het parkbos. De Engelse landschapsstijl was het uitgangspunt. Kenmerkend voor deze Engelse landschapsstijl zijn natuurlijk ogende kronkelpaden, waterpartijen, heuvels en open velden.

Een laan tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Een laan op Landgoed Koningshof tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dit is het einde van de blauwe route. Na het passeren van een metalen klaphekje en routepaaltje 78 bent u terug bij de parkeerplaats.

Groene route over Landgoed Koningshof

De groene route begint ook weer bij routepaaltje 76. Deze staat bij de ingang van de parkeerplaats en fietsenstalling. Na de paal met de richtingen van de drie verschillende wandelroute over Landgoed Koningshof staat routepaaltje 74. Hier slaat u linksaf.

U loopt door het parkbos van Landgoed Koningshof  dat bestaat uit een centrale weide met daar om heen grote bomen. De verschillende soorten heesters vormen de onderlaag. In het voorjaar bloeien de stinsenplanten, zoals daslook, sneeuwklokje en lelietje-van-dalen. 

Rechts staat Villa Koningshof. Villa Koningshof werd tussen 1898-1900 gebouwd in opdracht van het echtpaar Johannes Luden en Mathilde Luden-Van der Vliet. De Amsterdamse architect Abraham Salm kreeg in 1898 de opdracht een villa met dienstgebouwen te bouwen voor het gezin en zijn personeel. Hij ontwierp Villa Koningshof in speelse, schilderachtige, asymmetrische Engelse landhuisstijl met opvallende elementen zoals een torentje, veranda’s, erkers en balkons. De villa is gebouwd van felrode baksteen en met rode dakpannen, net als de dienst- en bijgebouwen. Het jongste kind van het echtpaar Luden, Jan Anton Willem, heeft hier tot aan zijn dood in 1962 gewoond. Zijn bezit, bestaande uit de villa, de bijgebouwen en de grond liet hij na aan Natuurmonumenten.

Villa Koningshof tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

U blijft de groene pijlen volgen. Rechts bevindt zich een zandvlakte. Dit is een speelweide.

U kunt hier naar boven lopen om van het uitzicht vanaf het uitzichtpunt Appelberg te genieten. De Appelberg is het hoogste punt van deze wandelroute. Boven staan twee wandelbankjes waar u kunt uitrusten van de klim voor u weer naar beneden gaat en verder gaat met uw wandeling.

Vanaf de Appelberg verandert het parkbos in een ander bos.

Appelberg tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In dit gebied lopen konikpaarden rond. Ik heb er uiteindelijk vijf gezien.  U kunt hier ook andere dieren, zoals Schotse Hooglanders of damherten tegenkomen.

Konikpaarden tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Midden in het bos staat routepaaltje 44. Nog een klein stukje en ik kom voorbij routepaaltje 52 en via het klaphekje loopt u langs het koetshuis terug naar de parkeerplaats.

Knooppunt 44 tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Praktische informatie

Handige weetjes

  • Honden zijn NIET welkom.
  • Fietsen is NIET toegestaan.
  • Het terrein is heuvelachtig, hierdoor niet voor iedereen goed begaanbaar.
  • Er is geen ruiterroute aanwezig.
  • De wandelroutes zijn maar één kant op bewegwijzerd.
  • Vanaf de verschillende ingangen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn 25 wandelingen uitgezet variërend in lengte van 1 tot 16 kilometer.

Wandelroute

De blauwe en groene route over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland en meer uitgebreidere informatie over zowel de blauwe als groene route staat ook op de website van Natuurmonumenten.

De routes staan onderweg heel goed aangegeven met blauwe en groene pijlen.

De knooppunten voor de blauwe route zijn: 76, 74, 52, 46, 48, 78 en 76.
De knooppunten voor de groene route zijn: 76, 74, 44, 52, 74 en 76.

Knooppunt 52 tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tip: gebruik de app van Wandelnetwerk Noord-Holland om de juiste route te nemen. 

Wandelroutes vanaf ingang Koningshof

Op de parkeerplaats staat het informatiebord met de 3 wandelroutes die vanaf startpunt Koningshof beginnen:

  • Het ommetje Parkbos Koningshof (blauw) bij Overveen is een korte wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland langs het imposante huis en over prachtige lanen. Onderweg komt u het oude koetshuis tegen.
  • Ook op de route Vogels op landgoed Koningshof (rood) bij Overveen passeert u de villa en het koetshuis. U wandelt over slingerende paadjes en lanen met linden en reusachtige beuken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Spechten hakken hier broedholen in dood hout. Ook de boomklever is een veel geziene gast.
  • De langere route Landgoed Koningshof (groen) bij Overveen gaat naar de Appelberg bij Aerdenhout. U wandelt over de centrale weide, omzoomd door grote bomen en heesters in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het voorjaar bloeien hier stinsenplanten als lelietje-van-dalen en het geurende daslook. Voorbij de Appelberg verlaat u het parkbos. Roofvogels cirkelen hier boven het duin, waar konikpaarden en Schotse hooglanders vrij rondstruinen.
Informatiebord op Landgoed Koningshof tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Afstand

Dit ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een totale lengte van 4,75 kilometer. De blauwe route heeft een lengte van 1,09 kilometer en de groene route heeft een lengte van 3,66 kilometer.

Bereikbaarheid

Auto
Uw auto kunt u parkeren bij Wandelstartpunt Koningshof, Duinlustweg 26, 2051 AB Overveen. Landgoed Koningshof wordt onderhouden door Natuurmonumenten. Parkeren voor leden van Natuurmonumenten is gratis. Niet-leden betalen € 1,75  per uur met een maximum van € 7,– per dag.

Openbaar vervoer
Met het openbaar vervoer is ingang Koningshof moeilijk bereikbaar. U kunt met buslijn 80 (de bus tussen Amsterdam Elandsgracht, Haarlem en Zandvoort) naar Aerdenhout reizen. De uitstaphalte is op de N201 Spechtlaan. Vandaar is het nog een stukje lopen naar ingang Koningshof. Kijk voor actuele bustijden op 9292.

Fiets
Voor het stallen van uw fiets zijn fietsenrekken aanwezig.

Parkeerplaats Koningshof tijdens mijn ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Openingstijden

Landgoed Koningshof is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Entree

De entree tot Landgoed Koningshof is gratis.

Horeca

Op Landgoed Koningshof zijn er geen horecagelegenheden. Verderop aan de Duinlustweg is horecagelegenheid Kraantje Lek gevestigd. Kraantje Lek is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00-20.00 uur. Op maandag en dinsdag zijn ze gesloten.

Overnachten

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in Overveen, Aerdenhout, Heemstede en Vogelenzang. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in de regio rond Overveen een mogelijkheid.

Adres

Landgoed Koningshof
Duinlustweg 26
2051 AB Overveen

Website

Sociale media

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Facebook
Instagram
X/Twitter

Natuurmonumenten

Facebook
Instagram
X/Twitter

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de ingang Koningshof in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de ingang Koningshof in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de ingang Koningshof in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de ingang Koningshof in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de ingang Koningshof in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel
Ik maakte een ommetje over Landgoed Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf de ingang Koningshof in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven