JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het is een leuk park om te relaxen vlakbij Station Zuid in Amsterdam. Meer over het Beatrixpark in Amsterdam leest u hier.


Het Beatrixpark moet u weten te vinden. Ik ben hier dagelijks met de tram langs gereden, zonder te beseffen dat achter het St. Nicolaaslyceum een schitterend park lag. Het is een relatief rustig park aan de drukke Amsterdamse Zuidas waar het goed zonnen, hardlopen en/of picknicken is. Het Beatrixpark is nog niet door iedereen ontdekt. Het Beatrixpark zal de komende jaren veranderen. Aan de rand komen nieuwe woningen. Daarnaast zal ook het Amaliapark worden aangelegd.

Ligging
Het Beatrixpark ligt ten noorden van de A10 Ringweg-Zuid tussen de Beethovenstraat en de RAI in Amsterdam-Zuid. Het park ligt in de Prinses Irenebuurt achter het St. Nicolaaslyceum.

Plattegrond van het Beatrixpark in Amsterdam

Geschiedenis
Het Beatrixpark werd in 1938 aangelegd. Het ontwerp is van Jakoba Mulder (Ko). Ook het pierenbad is door haar ontworpen. In de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1945 heette het park het Diepenbrockpark.
Het park is in het verleden kleiner geworden door de uitbreiding van de RAI.
Het Beatrixpark was in 1972 onderdeel van de Floriade. Een grote tuinbouwtentoonstelling die hier werd gehouden. Ook het Amstelpark werd toen aangelegd. Van de Floriade is in het Beatrixpark alleen de kruidentuin (Artsenijhof) overgebleven.
De natte vallei werd in 1994 aan de zuidwestkant aangelegd. Dit deel is inmiddels weer volgebouwd. Hier zijn hoge kantoorgebouwen gekomen. Dit alles om de Zuidas te laten groeien. Sinds 2005 staat het noordelijke deel (is ook het meest oorspronkelijke deel) op de gemeentelijke monumentenlijst. De parkaanleg, de padenstructuur, waterlopen en bosschages zijn beschermd.

Het Beatrixpark in Amsterdam Het Beatrixpark in Amsterdam

Bezienswaardig
In het Beatrixpark bevindt zicht het Artsenijhof, een medicinale kruidentuin. Deze kruidentuin bestaat uit drie delen met een eigen karakter. Hier groeien honderden geneeskrachtige kruiden. Bij de planten staan bordjes met de naam en de werking van het kruid.
In 2013 is hier de koningslinde geplant ter ere van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.
De natte vallei heeft uitzichtheuvels en een vijver.
Voor de kleintjes is er het pierenbad. Dit bad wordt bij zonnig weer opgewarmd tot een minimumtemperatuur van 21° C. Dit bad staat naast de bronzen beeldengroep van de zeemeermin met een schelp waar water uit komt. In de buurt is een kinderspeelplaats met een zandbak. Het kinderbad is geopend vanaf half mei tot begin september.

Het monument voor Jakoba Mulder in het Beatrixpark in Amsterdam De koningslinde in het Beatrixpark in Amsterdam  

Kunst in het park
In oktober 2018 werd het monument Future past glory, ter herinnering aan Jakoba Mulder onthuld. Zij was de ontwerpster van het Beatrixpark. Ze is ook de ontwerpster van het Amsterdamse Bos. Het monument heeft de vorm van een (hoofd)tooi waar u onder kunt staan.
Er staan veel beelden in het Beatrixpark, zoals de spelende hond, de leeuwen, de zeemeermin bij het kinderbad en de fontein in de eendenvijver.

Overige informatie
• Door het Beatrixpark lopen mooie wandel- en fietsroutes.
• In het Beatrixpark is een aparte beeldenroute. Er staan veel beelden in het Beatrixpark.
• In het Beatrixpark ligt Restaurant As.
• Honden hebben in dit park een eigen veld waar ze kunnen ravotten.
• Barbecueën is verboden in het Beatrixpark.

Entree
De toegang is gratis.

Openingstijden
Het Beatrixpark is altijd open.

Bereikbaarheid
• Auto: Rondom het Beatrixpark is het betaald parkeren. Vanaf de ringweg A10 neemt u afslag S109.
• Bus: Station Zuid is het begin- en eindpunt van verschillende buslijnen, ook van buiten Amsterdam.
• Tram: Lijn 5 gaat naar Station Amsterdam Zuid.
• Trein: Station Amsterdam Zuid is het treinstation dat dichtbij het Beatrixpark ligt.
• Metro: Verschillende metrolijnen stoppen bij de halte Amsterdam Zuid.

Vanaf Station Amsterdam Zuid is het een paar minuten lopen naar de ingang van het Beatrixpark achter het St. Nicolaaslyceum.

Adres
Beatrixpark
Prinses Irenestraat
1077 WX Amsterdam
Website: www.vriendenbeatrixpark.nl


Voor meer foto's van het Beatrixpark in Amsterdam, zie: Foto’s Beatrixpark.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. door het Beatrixpark, vlakbij Station Amsterdam Zuid. Een mooi park in een hectische omgeving. Wil je meer lezen over het Beatrixpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #beatrixpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. door het Beatrixpark, vlakbij Station Amsterdam Zuid. Een mooi park in een hectische omgeving. Wil je meer lezen over het Beatrixpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #beatrixpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment