Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beatrixpark in Amsterdam

Het Beatrixpark in Amsterdam moet u weten te vinden. Ik ben hier dagelijks met de tram langs gereden, zonder te beseffen dat achter het St. Nicolaaslyceum een schitterend park lag.

Het is een relatief rustig park aan de drukke Amsterdamse Zuidas waar het goed zonnen, hardlopen en/of picknicken is. Het Beatrixpark is nog niet door iedereen ontdekt. Het Beatrixpark zal de komende jaren veranderen. Aan de rand komen nieuwe woningen. Daarnaast zal ook het Amaliapark worden aangelegd.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Beatrixpark ligt ten noorden van de A10 Ringweg-Zuid tussen de Beethovenstraat en de RAI in Amsterdam-Zuid. Het park ligt in de Prinses Irenebuurt achter het St. Nicolaaslyceum.

Het Beatrixpark in Amsterdam

Geschiedenis

Het Beatrixpark werd in 1938 aangelegd. Het ontwerp is van Jakoba Mulder (Ko). Ook het pierenbad is door haar ontworpen. In de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1945 heette het park het Diepenbrockpark.
Het park is in het verleden kleiner geworden door de uitbreiding van de RAI.
Het Beatrixpark was in 1972 onderdeel van de Floriade. Een grote tuinbouwtentoonstelling die hier werd gehouden. Ook het Amstelpark werd toen aangelegd. Van de Floriade is in het Beatrixpark alleen de kruidentuin (Artsenijhof) overgebleven.
De natte vallei werd in 1994 aan de zuidwestkant aangelegd. Dit deel is inmiddels weer volgebouwd. Hier zijn hoge kantoorgebouwen gekomen. Dit alles om de Zuidas te laten groeien. Sinds 2005 staat het noordelijke deel (is ook het meest oorspronkelijke deel) op de gemeentelijke monumentenlijst. De parkaanleg, de padenstructuur, waterlopen en bosschages zijn beschermd.

Het Beatrixpark in Amsterdam

Bezienswaardig

Plattegrond van het Beatrixpark in Amsterdam

In het Beatrixpark bevindt zicht het Artsenijhof, een medicinale kruidentuin. Deze kruidentuin bestaat uit drie delen met een eigen karakter. Hier groeien honderden geneeskrachtige kruiden. Bij de planten staan bordjes met de naam en de werking van het kruid.


In 2013 is de koningslinde in het Beatrixpark geplant ter ere van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.
De natte vallei heeft uitzichtheuvels en een vijver.
Voor de kleintjes is er het pierenbad. Dit bad wordt bij zonnig weer opgewarmd tot een minimumtemperatuur van 21° C. Dit bad staat naast de bronzen beeldengroep van de zeemeermin met een schelp waar water uit komt. In de buurt is een kinderspeelplaats met een zandbak. Het kinderbad is geopend vanaf half mei tot begin september.

De koningslinde in het Beatrixpark in Amsterdam

Kunst in het Beatrixpark

In oktober 2018 werd het monument Future past glory, ter herinnering aan Jakoba Mulder onthuld. Zij was de ontwerpster van het Beatrixpark. Ze is ook de ontwerpster van het Amsterdamse Bos. Het monument heeft de vorm van een (hoofd)tooi waar u onder kunt staan.

Het monument voor Jakoba Mulder in het Beatrixpark in Amsterdam

Er staan veel beelden in het Beatrixpark, zoals de spelende hond, de leeuwen, de zeemeermin bij het kinderbad en de fontein in de eendenvijver.

Praktische informatie

Overige informatie

 • Door het Beatrixpark lopen mooie wandel- en fietsroutes.
 • In het Beatrixpark is een aparte beeldenroute. Er staan veel beelden in het Beatrixpark.
 • In het Beatrixpark ligt Restaurant As.
 • Honden hebben in dit park een eigen veld waar ze kunnen ravotten.
 • Barbecueën is verboden in het Beatrixpark.

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Rondom het Beatrixpark is het betaald parkeren. Vanaf de ringweg A10 neemt u afslag S109.
 • Bus:
  Station Zuid is het begin- en eindpunt van verschillende buslijnen, ook van buiten Amsterdam.
 • Tram:
  Lijn 5 gaat naar Station Amsterdam Zuid.
 • Trein:
  Station Amsterdam Zuid is het treinstation dat dichtbij het Beatrixpark ligt.
 • Metro:
  Verschillende metrolijnen stoppen bij de halte Amsterdam Zuid.

Vanaf Station Amsterdam Zuid is het een paar minuten lopen naar de ingang van het Beatrixpark achter het St. Nicolaaslyceum.

Openingstijden

Het Beatrixpark is altijd open.

Entree

De toegang tot het Beatrixpark is gratis.

Adres

Beatrixpark
Prinses Irenestraat
1077 WX Amsterdam
Website: www.vriendenbeatrixpark.nl

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. door het Beatrixpark, vlakbij Station Amsterdam Zuid. Een mooi park in een hectische omgeving. Wil je meer lezen over het Beatrixpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #beatrixpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling langs de Groene Zuidas in Amsterdam kwam ik o.a. door het Beatrixpark, vlakbij Station Amsterdam Zuid. Een mooi park in een hectische omgeving. Wil je meer lezen over het Beatrixpark kijk dan op mijn website. Lees je mee? #beatrixpark #amsterdam #zuidas #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven