Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tempel van de Literatuur in Hanoi

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 3 bezocht ik de Tempel van de Literatuur in Hanoi.

Inhoudsopgave

Tempel van de Literatuur

De Tempel van de Literatuur is een Confuciustempel in Hanoi. De afbeelding van deze tempel staat op de achterkant van het honderdduizend Vietnamese dong bankbiljet.

De tempelindeling komt overeen met die van de tempel in Qufu, Shandong. Dit is de geboorteplaats van Confucius. Het complex beslaat een oppervlakte van meer dan 5,6 hectare, inclusief het Literatuur (‘Van’) meer, het Giam park en de binnenplaatsen, die worden omgeven door een bakstenen muur.

De Tempel van de Literatuur is nu een museum. U kunt genieten van de traditionele muzikanten in de muziekkamer naast het aan Confucius gewijde altaar.

Geschiedenis

De tempel is in 1070 door koning Ly Thanh Tong opgericht ten gunste van het onderwijs en de topacademici van de stad. De tempel werd enkele jaren omgedoopt tot de eerste universiteit van Hanoi. De universiteit werd twee eeuwen geleden gesloten en sindsdien is de tempel een plaats waar studenten komen om er in alle rust te studeren. Studenten architectuur komen hier schetsen maken of inspiratie opdoen.

Ingang van de Tempel van de Literatuur

Bezienswaardig

Het tempelcomplex bestaat uit vijf binnenhoven. De ingang van het tempelcomplex is de Van Mieu Poort. Op een inscriptie staat dat ruiters hier dienen af te stijgen. Een pad leidt u door de goed onderhouden tuinen van de eerste binnenhof naar de Dai Trung Poort (Grote Midden Poort).

Eerste twee binnenplaatsen

De eerste twee binnenplaatsen zijn tuinen met zeer oude bomen en strak gemaaide grasvelden waar het lawaai van de stad nauwelijks nog hoorbaar is. Dit komt door de dikke stenen muren. De eerste binnenplaats strekt zich uit van het Great Portico naar de Grote Midden-poort (‘Dai Trung’). Deze poort wordt geflankeerd door twee kleinere poorten: de Dai Tai en Thanh duc. Van de Dai Trung Poort (Grote Midden Poort) gaat het pad door de tweede binnenhof naar de Khue Van Cac (Koepel van de Khieu Constellatie). Deze dateert uit 1802. Dit is een poort met een houten paviljoen met een dak van twee verdiepingen en op de kardinale punten vier vensters. De Constellation van de Literatuur paviljoen is een uniek architectonisch werk. Dit paviljoen werd in 1805 gebouwd.

Het Constellation van de Literatuur Paviljoen is op vier witgekalkte stenen palen gebouwd. Op de top is een roodgekleurd paviljoen met twee ronde ramen en een uitgebreid dak. Binnen hangt aan het plafond een bronzen klok die op gunstige gelegenheden wordt geluid. Naast het Constellation van de Literatuur Paviljoen zijn hier nog twee poorten. Deze twee poorten zijn gewijd aan de schoonheid van de inhoud en de vorm van literatuur.

Derde binnenplaats

De derde binnenplaats kan worden binnengegaan via het grote ‘Het stand van zaken betreffende de literatuur paviljoen’. Dit paviljoen is in 1802 gebouwd. Achter de poort ligt in de derde binnenhof de Hemelse Glorie Vijver. Centraal op deze binnenplaats is de Bron van Hemelse Helderheid en weerszijden van de binnenplaats staan twee grote hallen die de echte schatten van de tempel bevatten. Links en rechts van de vijver zijn steentabletten, ieder tablet op een stenen schildpad. Van de 116 steentabletten zijn er nog 82 over en deze zijn de belangrijkste voorwerpen in de tempel. Er wordt aangenomen dat 34 andere steles in de loop der jaren verloren zijn gegaan. Zij staan boven op stenen schildpadden en zijn gegraveerd met de namen en geboorteplaatsen van 1306 gepromoveerde personen. Op de stèles staan de namen van de succesvolle kandidaten in het driejaarlijks doctoraal examen vanaf 1442 tot 1778. Koning Le Thanh Thong richtte de eerste tabletten in 1484 op. De koppen van de schildpadden zijn in de loop der eeuwen glad geworden door het oude gebruik dat een deel van de, gesymboliseerde, wijsheid door het aanraken met de hand in de eigenaar overgaat. Via de Dai Thanh Poort (Poort van het Grote Succes) komt u in de eigenlijke tempel. Tijdens de Vietnamoorlog werden de stèles onder zand en beton begraven om ze tegen de bombardementen te beschermen. Na de oorlog waren de stèles min of meer verwaarloosd, gebarsten en scheefgezakt. In 1993 werden aan weerskanten van de Bron van het Hemelse licht acht verhoogde paviljoens gebouwd om de overblijfselen te beschermen.

Vierde binnenplaats

De vierde binnenplaats wordt aan weerszijden begrensd door paviljoens waarin de altaren van 72 van de belangrijkste studenten van Confucius zijn opgenomen. Nu bevatten zij kantoren, een cadeauwinkel en klein museum waar inktpotten, pennen, boeken en persoonlijke bezittingen van studenten die hier door de eeuwen heen hebben gestudeerd. Aan het eind staat het altaar van Confucius en zijn vier discipelen. De Voorhof leidt naar de Bai Duong (Hal van de Ceremonieën), de hal van Confucius en zijn leerlingen. In de hal ziet u een grote bronzen klok. Deze klok is in 1768 gegoten. Het heiligdom herbergt altaren van tien vereerde filosofen. Achter de Bai Duong is het Grote Succes Heiligdom. Daarachter voert een binnenpoort naar het achterste deel van het tempelcomplex. Een pad leidt naar de Oude Nationale Academie met vlak daarachter de resten van Khai Thanh. Het dak van de tempel heeft dakpannen en is bekrood met twee sierlijke draken die een volle maan tussen zich dragen. Aan de noordzijde van de binnenplaats ligt de langwerpige ceremoniezaal. Hier gaven de koning en zijn mandarijnen offers bij het altaar van Confucius. Ze werden hierbij begeleidt door het geluid van trommels en bronzen klokken dat tussen de hardhouten pilaren weerklonk.

In de Tempel van de Literatuur in Hanoi

Let op uw kleding als u tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

Vijfde binnenplaats

De vijfde binnenplaats bevatte de Quoc TU Giaa, de eerste universiteit van Vietnam. Deze werd in 1076 door koning Ly Kan Duc opgericht. Het werd in 1947 door de Franse bombardementen verwoest. In 1076 gaf Koning Ly Nhan Tong opdracht tot de bouw van een keizerlijke academie. Geletterde mandarijnen werden geselecteerd om hier te studeren. In 1236 werd de academie vergroot. In de Le dynastie werd het verder ontwikkeld. Deze ontwikkeling omvatte het Minh Luan huis en klaslokalen, een opslagplaats voor houten cliches en twee x drie x 25 slaapzalen. Het Khai Thanh heiligdom werd gebouwd om de ouders van Confucius te eren. In 1946 werd de binnenplaats door de Fransen verwoest. In het jaar 2000 werd deze binnenplaats gereconstrueerd op grond van de oorspronkelijke Keizerlijke Academie. De academie eert de talenten, de nationale tradities en de cultuur en onderwijs van Vietnam. Het ontwerp van de nieuwe vijfde binnenplaats was gebaseerd op de traditionele architectuur in harmonie met de omliggende bezienswaardigheden van de tempel. Verschillende gebouwen, waaronder de voorste gebouw, de achterkant van het pand, de linker- en rechter gebouwen, een belhuis en een trommelhuis werden gebouwd. De Thai Hoc binnenplaats beslaat 1.530 m2 van de tempel. Het voorste gebouw heeft een aantal functies. Het achterste gebouw heeft twee verdiepingen. De begane grond heeft een standbeeld van Chu Van An (een rector van de academie) en toont exposities over de tempel en de academie met uitleg over het confucianistische onderwijs in Vietnam. De bovenste verdieping is gewijd aan de drie koningen die het meest hebben bijgedragen aan het fundament van de tempel en de academie: Ly Thanh Tong (1023-1072), die de tempel in 1070 opgerichte, Ly Nhan Tong (1066-1127), de stichter van de Keizerlijke Academie, en Le Thanh Tong (1442-1497), hij liet de schildpad stenen steles bouwen. Aan weerszijden van het achterste gebouw zijn vierkante gebouwen die een trommel en een bronzen klok bevatten. De trommel is 2,01 meter breed en 2,65 meter hoog en heeft een inhoud van 10 m3 en weegt 700 kilogram. De klok werd in het jaar 2000 gegoten. Het heeft een hoogte van 2,1 meter en is 0,99 meter breed.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie in Hanoi bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen. Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Overnachten in Hanoi

Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen door Vietnam. In Hanoi overnachtte ik in het Thang Long Opera Hotel aan de 1C Tong Dan, Hoan Kiem, Hoan Kiem, niet ver van het Hoan Kiemmeer en de Rode Rivier, de rivier die door Hanoi stroomt.

Verblijft u liever in een ander hotel in Hanoi? Er zijn veel hotels in Hanoi.

Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi

Beste reistijd voor Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam.

In Noord-Vietnam is het goed weer van oktober tot en met december. In december tot en met februari is het veel koeler.

In de hogere gebieden kan het in de winter soms vriezen en er kan zelfs sneeuw vallen.

Vanaf maart stijgen de temperaturen weer.

Tussen mei en augustus kan het 40° C worden. Het is in deze periode ook het regenseizoen, met zware regenbuien. In de lager gelegen gebieden wordt het heet en vochtig.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam is van oktober tot en met december.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Tempel van de Literatuur is een Confuciustempel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het tempelcomplex bestaat uit vijf binnenhoven. Meer lezen over het Presidentieel Paleis in Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #tempelvandeliteratuur #tempel #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven