Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Can Tho

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 19 bezocht ik Can Tho in de Mekong Delta.

Inhoudsopgave

Can Tho

In vroeger tijden heette Can Tho ‘Tay Do’ (de hoofdstad van het westen).

De lijn Can Tho – Xa No – Cai Tu is een belangrijke verbinding met Ho Chi Minhstad. Can Tho heeft drie havens: de Haven van Can Tho die schepen tot tienduizend ton kan ontvangen, de Haven van Tra Noc met drie grote entrepots en een capaciteit van 40 duizend ton (zodat de haven tot 200 duizend ton goederen per jaar kan verwerken) en de Haven van Cai Cui voor schepen van tien tot twintig duizend ton, met een capaciteit om meer van vier miljoen ton per jaar.

De stad beschikt over het vliegveld van Tra Noc.

De belangrijkste industrie in Can Tho is rijst.

In de veeteelt zijn de varkens en het gevogelte het belangrijkst.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, en vooral het ecotoerisme.

Ligging

Can Tho is de grootste stad in de Mekong Delta. Can Tho ligt op de linkeroever van de rivier de Hau in de Mekong Delta in het zuiden van Vietnam. 

Bezienswaardigheden

Can Tho heeft een wandelpromenade, een gerestaureerde Franse markt en een aantal restaurants met een schitterend uitzicht.

De drijvende markten op het water zijn het leukst bij zonsopkomst.

Een schitterende tempel in de stad en een enkel verfijnd huis net buiten de stad zijn bezienswaardigheden op het vaste land.

Brug van Can Tho

De bouw van de Brug van Can Tho, een tuibrug, kwam in 2007 in het nieuws, doordat de ze gedeeltelijk instortte en 54 mensen hierbij hun leven verloren. De bouw kwam hierdoor stil te liggen. In 2010 is de bouw van de brug alsnog voltooid.

De brug van Can Tho

Ninh Kieu Park

Het Ninh Kieu Park ligt in het hart van de stad tussen de kade en de oude vismarkt. De rivierpromenade loopt langs de Hai Ba Trung. De hele promenade is met bloembedden en stenen bankjes versierd. ’s Avonds is het hier druk langs het water. De plaatselijke bevolking gaat een eindje wandelen in de koelere lucht. De cafés aan het water verkopen verkoelende kokossap of groene thee. U kijkt vanuit de cafés naar de voortdurend langsvarende sampans. U wordt op de promenade begroet door een wuivend standbeeld van Oom Ho.

Het standbeeld van Ho Chi Minh in Can Tho

Vismarkt

De oude vismarkt is een toeristenmarkt geworden. De Fransen bouwden de markt in de jaren dertig van de 19e eeuw. Nu vindt u hier stalletjes met snuisterijen voor toeristen, een café en een restaurant aan het water. De oude stadsmarkt aan het water is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor tuinen, bankjes en paviljoens.

Munirangsyaram Pagode

De Munirangsyaram Pagode is in 1946 van beschilderd cement gebouwd. Het is een typische Khmer boeddhistische pagode en een van de 400 pagodes in de Mekong Delta. De entree doet denken aan de zware constructies van Anghor What in Cambodja. Binnen heerst stilte en is veel leegte. Er zijn geen ruimtes die vol gestopt zijn met grote hoeveelheden Bodhisattva’s. Aan het eind van de trap in de meditatieruimte vindt u een eenvoudig beeld van Sakyamuni onder de bodhi-boom. De tempel is bewoond, de monniken zijn hartelijk en hebben tijd voor een praatje.

Ho Chi Minh Museum

Het Ho Chi Minh Museum onderscheidt zich nauwelijks van enig ander museum en is opgedragen aan de vader des vaderlands maar is een bezoek waard. De bijschriften zijn veelal alleen in het Vietnamees. U vindt hier veel oorlogstuig, zowel binnen als buiten. De entree is gratis.

Can Tho Museum

Het Can Tho Museum geeft inzicht in het verzet van de bevolking van Can Tho tegen de vreemde agressors, zoals de Franse kolonisatoren en de Amerikaanse imperialisten. Daarnaast vindt u hier veel informatie over lokaal historische en sociale thema’s, modeltheehuizen en een kruidendokter. Veel wordt in het Engels uitgelegd. De entree van het museum is gratis.

Kuang Tsao tempel

De Kuang Tsao tempel staat halverwege de voormalige vismarkt en de kade. De Kuang Tsao tempel is tussen 1894 en 1896 gebouwd. Dit godshuis heeft een nis voor de taoïstische godheid en de boeddhistische bodhisattva Quan Kong en bezit een grote verzameling houtsnijwerk. Welvarende Chinezen importeerden zuilen, dakspanten en ornamenten uit Guandong. Vooral de uitgesneden dakspanten aan de voorkant zijn indrukwekkend. In de nis rechts van Quang Kong met zijn rode gezicht staat de god van de aarde, links staat Dong Vinh.

Duong Huis

Het Duong Huis staat in de wijk Bih Thuy. Dit huis is 130 jaar oud. Het huis figureerde in de Franse film L’Amant uit 1992. Twee overweldigende trappen komen samen op een terras voor een reeks van vijf deuren met groene luiken, met daarboven bogen en frontons. Binnen zijn vijf delen die zijn ingericht met marmeren tafels, lage bedden, kroonluchters, massieve buffetkasten, een versleten wasbak van porselein en een antieke vaas, waarvan wordt gezegd dat deze meer dan 500 jaar oud is.

Ong Pagode

Ten noorden van het standbeeld van Oom Ho staat de kleurrijke Ong Pagode. Deze pagode is eind van de 19e eeuw door de Chinees Huynh An Thia gebouwd. Hij was een rijke stedeling. In de pagode resideert Quan Cong met een carnavalachtig hoofddeksel. Links van hem ziet u Than Tai, voor wie vele families op de eerste dag van de maand naar deze pagode komen om geld en voorspoed te vragen. Rechts van Quan Cong ziet u Thien Hau, de godin van de zee. Links van de grote hal is een kleinere ruimte die aan Quan Am is gewijd.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Can Tho is de grootste stad in de Mekong Delta. Can Tho heeft een wandelpromenade, een gerestaureerde Franse markt en een aantal restaurants met een schitterend uitzicht. Op de promenade staat een standbeeld van Oom Ho. Meer lezen over de Can Tho doe je op mijn website. Lees je mee? #cantho #mekongrivier #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven