Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tafelberg in Kaapstad

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 21 de Tafelberg in Kaapstad. Na een paar dagen wachten was het tafelkleedje eindelijk verdwenen.

Inhoudsopgave

Tafelberg

De Tafelberg hoort bij Kaapstad en andersom. Een bezoek aan Kaapstad is voor velen niet compleet zonder een wandeling op de 1.086 meter hoge berg. De Tafelberg is één van de beroemdste bergen van de wereld.

Het is een ietwat vreemde berg die 1.086 m boven Kaapstad uittorent en 450 miljoen jaar geleden ontstaan is. De berg kreeg door erosie van de zachtere lagen zijn karakteristieke platte vorm.

De Tafelberg is fungeert voor velen als oriëntatiepunt.

Beroemd is de Tafelberg om haar tafelkleed: een wolkendek dat op de berg hangt waardoor de top meestal niet toegankelijk is en de kabelbaan wordt gesloten. Ook als de wind erg sterk waait, zal de kabelbaan gesloten worden. In alle andere gevallen gaat de kabelbaan dagelijks, elke 10 minuten tussen 08.00 uur in de ochtend tot rondom zonsondergang, naar boven en beneden. Dit varieëert van 18.00 uur in de wintermaanden tot 22.00 uur in hoogzomer. Als u de Tafelberg wilt bezoeken, moet u er rekening mee houden dat er jaarlijks groot onderhoud plaats vindt waardoor de kabelbaan zeker 3 weken sluit. Elk jaar vindt het onderhoud plaats tussen juni en augustus, dit is de Zuid-Afrikaanse winter.

Dassie op de Tafelberg

Vanaf de top heeft u een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. De Kaapstad strekt zich uit richting de Tafelbaai met Robbeneiland en verder richting de Twelve Apostelen met de plaatsen Camps Bay en Clifton. Aan de andere zijde ziet u het Kaapse Schiereiland voor u waar de vuurtoren van Kommetjie – aan de westzijde van het Schiereiland – een goed oriëntatiepunt vormt. Over de bergrug lopen kriskras verschillende wandelpaden die aan het eind allemaal uitkomen bij de Saddle Kloof. De kloof is niet afgezet, daarom is voorzichtigheid geboden. Deze natuurlijke setting draagt sterk bij aan de charme en natuurlijkheid van een bezoek aan Tafelberg. Aan de andere kant van de kloof ligt Devil’s Peak, die te beklimmen is vanaf de Lower Cableway Road. Aan de andere kant van de berg, bij de Botanische Tuinen van Kirstenbosch, begint een andere wandeling naar de Tafelberg. Dit is het Skeleton pad of de Smuts- Route, deze begint begint in de Botanische tuin van Kirstenbosch en in 3-4 uur wandelt u langs een stroompje naar een oorspronkelijk bos en waterval. Een routekaartje kunt u bij de ingang van Kirstenbosch Botanical Garden krijgen. U moet voldoende water meenemen en voor goede kleding en schoeisel zorgen. Het weer rondom de Tafelberg kan zeer snel veranderen. Wees daar op voorbereid.

Twee herkenbare pieken, Devil’s Peak en Signal Hill, flankeren de Tafelberg. Devil’s Peak ligt aan de oostzijde. Als u vanaf de luchthaven van Kaapstad naar de stad rijdt, is dit deel van de berg goed te zien. Rondom de berg is het Nationaal Park Tafelberg gelegen. Er is een sterrenbeeld (Mensa = tafel) naar de Tafelberg vernoemd. Dit sterrenbeeld is naar de Franse sterrenkundige Nicolas de Lacaille vernoemd.

Er leven op de Tafelberg maar liefst 1.470 plantensoorten, zoals de Disa-orchidee, ook wel de ’trots van de Tafelberg’ genoemd en veel wilde dieren. Tot de inheemse zoogdieren behoren bavianen, dassies en stekelvarkens.

Kabelbaan

Op het westelijke uiteinde van de Tafelberg is een kabelbaan aangelegd. Als u bovenop de berg staat, is er naast het weidse uitzicht op de omgeving, een restaurant, curiosawinkels, en een aantal korte wandelingen. Het is ook het startpunt van langere wandelingen die over de hele Tafelberg lopen en meestal ook de berg afdalen. Op de top heeft u een spectaculair uitzicht over Kaapstad en de Kaappunt. Het uitzicht vanaf het plateau is werkelijk fenomenaal en mag u niet missen. U kijkt niet alleen uit over Kaapstad, maar ook ziet u het Hely-Hutchinson meer, de Back Table, False Bay, Cape Point en de Kirstenbosch National Botanical Gardens.

Op 4 oktober 1929 werd door de toenmalige burgemeester van Kaapstad de eerste kabelbaan geopend. De eerste plannen waren er al in 1914 maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. In 1926 kwam de Noorse ingenieur Trygve Stromsoe met een concreet plan voor de kabelbaan. Op 4 oktober 1997 werd een nieuwe kabelbaan in gebruik genomen. Deze laatste is van Zwitserse makelij. Het draagvermogen werd verhoogd van 25 tot 64 personen per cabine. De nieuwe cabine is rond en roteert rond zijn as bij het naar boven en naar beneden gaan. Zo kunt u van een goed uitzicht op de omgeving genieten. De kabelbaan heeft een capaciteit van 64 personen per keer en kan per uur 840 mensen boven op de berg of weer veilig naar beneden brengen. U moet er ten allen tijde rekening mee houden dat de kabelbaan vanwege de weersvooruitzichten ineens kan sluiten. Ook op mooie dagen kan de wind ineens te sterk zijn. U moet in dat geval in staat zijn om terug te lopen; neemt u daarom voldoende tijd om eventueel te voet te kunnen terugkeren. Ook is het aan te raden om in groepjes te lopen.

De kabelbaan van en naar de top van de Tafelberg

Wilt u de Tafelberg ook bezoeken, boek hier uw tour(s).

Een paar weetjes over de Tafelberg

  • De Tafelberg is 1.086 meter hoog en drie kilometer lang. Het hoogste punt op de Tafelberg is McLear’s Beacon met 1.086 meter. Devil’s Peak vindt u links van de Tafelberg, en aan de rechterkant is Lion’s Head te vinden, gevolgd door de Twelve Apostels (waarvan er opvallend genoeg geen 12, maar 17 zijn).
  • Tafelberg is niet de enige. De naam ‘Tafelberg’ is niet uniek. Naast de berg in Kaapstad, zijn er in de wereld meerdere tafelbergen te vinden. In Griekenland is in Athene een andere bekende Tafelberg te vinden; namelijk de Akropolis met een hoogte van 156 meter.
  • De Tafelberg is 260 miljoen jaar oud. Dat leest u goed. Als u dit vergelijkt met de ‘jonkies’ Himalaya (40 miljoen jaar oud), Rocky Mountains (60 miljoen jaar) of de Alpen (32 miljoen jaar), is de Tafelberg vergeleken met hen ‘stokoud’ te noemen.
  • In 2011 is de Tafelberg uitgeroepen tot één van ’s werelds new seven wonders of nature. De Tafelberg sluit zich aan bij het Amazoneregenwoud, Halong Bay in Vietnam, Iguazu Falls in Argentinië, Jeju Island in Zuid-Korea, Komodo in Indonesië en de Puerto Princesa Underground River in de Filipijnen.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Heb je de mogelijkheid en de Tafelberg in Kaapstad is open, ga naar boven en geniet van de natuur en het uitzicht bovenop de Tafelberg. Dit is een must do als je in Kaapstad bent. Meer lezen over de Tafelberg doe je hier. Lees je mee? #tafelberg #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Heb je de mogelijkheid en de Tafelberg in Kaapstad is open, ga naar boven en geniet van de natuur en het uitzicht bovenop de Tafelberg. Dit is een must do als je in Kaapstad bent. Meer lezen over de Tafelberg doe je hier. Lees je mee? #tafelberg #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven