Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat Rong Khun Tempel bij Chiang Rai

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 10 de Wat Rong Khun Tempel bij Chiang Rai. De Wat Rong Khun Tempel is heel anders dan andere tempels in Thailand en bepaald geen doorsnee tempel. De Wat Rong Khun Tempel is privé gebouwd en eigendom. De lokale naam is Wat Rong Khun ook wel bekend als de Witte Tempel of in het Engels White Temple. Deze tempel moet u met eigen ogen bekijken.

Inhoudsopgave

Ligging

De Wat Rong Khun Tempel of wel de Witte Tempel/White Temple ligt 13 kilometer ten zuiden van de stad Chiang Rai aan Highway 1.

Geschiedenis

Wat Rong Khun Tempel is in 1997 ontworpen door de kunstenaar Chalermchai Kositpipat. De Wat Rong Khun is gebouwd in een witte kleur om de reinheid van Boeddha weer te geven. Met witte mozaïek wordt de wijsheid van Boeddha weerspiegeld.

De bouw van het complete tempelcomplex zal pas rond 2070 volledig afgerond zijn. Het volledige complex zal dan uit negen gebouwen bestaan, waarbij ieder gebouw een eigen betekenis heeft.

Bij een aardbeving op 5 mei 2014 met een kracht van 6,3 op de schaal van richter in het noorden van Thailand is Wat Rong Khun zwaar beschadigd geraakt. In eerste instantie zou het tempelcomplex blijvend gesloten blijven maar door een grote hoeveelheid donaties is de tempel volledig hersteld.

Wat Rong Khun Tempel

De Wat Rong Khun Tempel bij Chiang Rai heeft als bijnaam de ‘White Temple’. De Wat Rong Khun Tempel wordt steeds meer ontdekt. In Thailand zelf is de Wat Rong Khun Tempel uitgegroeid tot een nationaal monument en één van de meest herkenbare tempels in het land. De tempel trekt jaarlijks een steeds groter aantal bezoekers.

De Wat Rong Khun Tempel is ontworpen door de gerenommeerde Thaise kunstenaar Chalermchai Kositpipat. Hij is een vrij bekende beeldende kunstenaar in Thailand. Het project is een daad van het geloof van de kunstenaar. Hij heeft grote hoeveelheden van zijn eigen inkomsten geïnvesteerd om de tempel te bouwen. Tot nu toe heeft Kositpipat meer dan 40 miljoen baht (meer dan 1 miljoen euro) van zijn eigen geld in het project gestoken. Er werken meer dan zestig vrijwilligers aan de verdere bouw van het tempelcomplex

De tempel heeft een moderne architectuur. De aandacht voor details is opvallend en u moet de nodige tijd doorbrengen om dit allemaal te bestuderen. De Wat Rong Khun is gebouwd in een stralend witte kleur om op deze manier de reinheid/zuiverheid van Boeddha weer te geven. Het witte mozaïek glas dat gebruikt is, slaat op de wijsheid van Boeddha. De stijl is verbazingwekkend. De tempel heeft delicate rondingen en mooie artistieke sculpturen.

Om de Wat Rong Khun te bereiken moet u eerst over een brug die gebouwd is over de ‘put van de hel’. De brug naar de tempel vertegenwoordigt de kruising van de cyclus van de wedergeboorte naar het tehuis van Boeddha. De kleine halve cirkel voor de brug staat voor de menselijke wereld. De grote cirkel met slagtanden is de mond van Rahu, wat betekent dat onzuiverheden in de geest, een voorstelling van de hel of lijden. Beneden in de put bevinden zich vele mensenarmen die angstvallig uit de grond omhoog gestoken worden. Het zijn maaiende handen die omhoog rijzen vanuit de grond. Wanhoop, pijn, begeerte. U weerstaat de verleiding en loopt de brug op. Mythische wezens wachten op u. Ze kijken u indringend aan, maar besluiten u toegang te verlenen tot de hemelpoort. U steekt over en… u bevindt zich in de hemel. De Wat Rong KhunTempel/Witte Tempel toont het pad naar de hemel. Volgens de boeddhistische leer komt u daar door u te focussen op de geest en af te zien van wereldse verleidingen, verlangens en hebzucht. De achterliggende boodschap is tot in het kleinste detail af te lezen. De witte kleur, die voor de puurheid staat. De reflecterende spiegels, die voor wijsheid staan en letterlijk aanmoedigen tot reflectie. De handen, die symbool staan voor ongetemde verlangens. En de brug zelf, het ultieme symbool voor de cyclus van dood en wedergeboorte, naar een leven vol geluk.

Wat Rong Khun Tempel nabij Chiang Rai

In de Wat Rong Khun zelf bevinden zich prachtige gekleurde moderne muurschilderingen met motieven van het boeddhisme. Alle schilderijen in de Ubosot (aula) hebben gouden tonen. De vier muren, plafond en vloer bevatten schilderijen tonen een ontsnapping aan de bezoedelingen van de verleiding. Op het dak staat vier diersoorten die aarde, water, wind en vuur vertegenwoordigen. De olifant staat voor de aarde, de naga staat voor water, de zwanenvleugels vertegenwoordigen de wind en de leeuwenmanen vertegenwoordigen vuur. Bezoekers vinden het nogal bizar om moderne afbeeldingen te vinden in deze tempel. Beelden van de Predator uit de Hollywood-film, Spiderman, Batman, Keanu Reeves karakter in de Matrix, raket schepen.

De bouw van de Wat Rong Khun begon in 1997 en is nog steeds niet afgebouwd. Als het complex uiteindelijk afgebouwd is, zal het complex uit negen gebouwen bestaan, elk met een eigen unieke betekenis en schoonheid. Het Ubosot (kapel), pagode, de hermitage, het crematorium, de kloosterzaal, de prediking hal, het museum, het paviljoen en de toiletten worden gebouwd op een terrein van 7 rai (ongeveer 3 hectare).

Aan de linkerkant van de verbinding van de tempel is een gouden toilet, die Chalermchai lijkt te gebruiken om een verborgen boodschap over te dragen aan bezoekers. Het is alsof hij zegt: ‘Ik wil dit gouden toilet een symbool van de menselijke reactie op de beelden laten zijn’. De gouden kleur is een verwijzing naar hoe mensen zich richten op wereldse verlangens en geld. Volgens de Thai is dit het duurste toiletgebouw van heel Thailand. Zelfs de binnenkant is prachtig afgewerkt.

Bij het tempelcomplex van de Wat Rong Khun bevinden zich diverse souvenirwinkels en restaurants.

U kunt de tempel steunen door een ‘lucky leaf’ voor 30 baht te kopen. Dit is een zilverkleurig hangertje waarop u uw naam schrijft. Deze wordt daarna opgehangen aan het dak boven het voetpad voor eeuwig geluk.

Let op uw kleding als u tempels in Thailand bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften. Bij het betreden van een tempel moet u uw schoenen uittrekken.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De meeste reizigers die Chiang Rai bezoeken komen vanuit Bangkok of Chiang Mai. De makkelijkste manier om vanuit Bangkok naar Chiang Rai te reizen is per vliegtuig. U vliegt in anderhalf uur en voor een paar tientjes naar Chiang Rai. Bangkok heeft twee luchthavens waarvandaan de vluchten naar Chiang Rai vertrekken: Suvarnabhumi Airport (de internationale luchthaven) en Don Mueang Airport.

Ook kunt u overwegen om naar Chiang Mai te vliegen vandaar met de bus of een (privé) transfer verder te reizen Vanuit Chiang Mai is het 180 kilometer naar Chiang Rai.

Wilt u niet vliegen kunt u overwegen om met de nachttrein naar Chiang Mai te reizen. De nachttreinen vertrekken vanaf het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok. In de avond vertrekken drie nachttreinen naar het noorden. Het is aan te raden om tickets online vast te leggen omdat het een populair traject is. Vanuit Chiang Mai kunt u per bus of privé transfer naar Chiang Rai doorreizen.

Er gaat ook een nachtbus van Bangkok naar Chiang Rai. Het is de goedkoopste optie van de drie (vliegen, nachttrein en nachtbus). Als u kiest voor de nachtbus heeft u een ligstoel en wifi aan boord. De bus vertrekt vanaf verschillende punten in Bangkok en de volgende dag arriveert u in Chiang Rai, in het noorden van Thailand. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

De rode, gedeelde taxi (songtaew) is de manier om van A naar B te gaan. U vertelt de chauffeur waar u naartoe wilt, onderhandelt niet over de prijs maar stapt gewoon in. Dan betaalt u hetzelfde als een local. De songtaew is goedkoper maar een tuktuk is een optie om in en rondom het centrum van Chiang Rai te komen. Een tuktuk is het vervoermiddel om binnen de stadsmuren korte afstanden af te leggen. Een andere mogelijkheid is om het centrum van Chiang Rai per fiets te verkennen. U kunt vaak bij uw ho(s)tel een fiets huren.

De taxi neemt u wanneer u een bezienswaardigheid buiten Chiang Rai wilt bezoeken. U moet zelf onderhandelen over de prijs.

De Wat Rong Khun Tempel  ligt net buiten Chiang Rai. U kunt er met een tour komen, maar ook makkelijk met de public bus. Vanaf het centrale busstation gaan er meerdere bussen die kant op. Dat is natuurlijk goedkoper, maar vooral ook avontuurlijker.

Openingstijden

De Wat Rong Khun Tempel is dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00 uur.

Entree

100 baht per persoon.

(Prijzen zijn van 2022).

Adres

Wat Rong Khun Tempel
60 หมู่ที่ 1 Phahonyothin Rd
Pa O Don Chai
Mueang Chiang Rai District
Chiang Rai 57000
Thailand

Sociale media

Overnachten in Chiang Rai

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Chiang Rai overnachtte ik in het Rimrok Resort buiten Chiang Rai. Een leuk resort. De naam van het hotel is inmiddels gewijzigd naar Wiang Indra Riverside Resort.

Mijn kamer in het Rimrok Resort in Chiang Rai

Beste reistijd voor Chiang Rai

Chiang Rai heeft een milder klimaat dan de rest van Thailand: november t/m februari zijn de hoogseizoen maanden. In deze periode is ongeveer 20-25° C. In april en mei kunnen de temperaturen oplopen tot 35 of 40° C. Omdat Chiang Rai vrij hoog ligt is de luchtvochtigheid een stuk lager dan bijv. in Bangkok of Chiang Mai, waardoor het beter uit te houden is. Het regenseizoen in Chiang Rai is van mei tot oktober. In augustus en september is de lucht fris en de natuur op zijn mooist. Het regent zelden de gehele dag. Het zijn vaak buien van maximaal 2 uur in de middag.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In de buurt van Chiang Rai ligt een aparte tempel die anders is dan alle andere tempels in Thailand. Het is de Wat Rong Khun tempel, bijgenaamd de 'White Temple'. Alles over deze Wat Rong Khun tempel ten zuiden van Chiang Rai lees je op mijn website. Lees je mee? #watrongkhuntempel #chiangrai #thailand #jtravel #jtravelblog In de buurt van Chiang Rai ligt een aparte tempel die anders is dan alle andere tempels in Thailand. Het is de Wat Rong Khun tempel, bijgenaamd de 'White Temple'. Alles over deze Wat Rong Khun tempel ten zuiden van Chiang Rai lees je op mijn website. Lees je mee? #watrongkhuntempel #chiangrai #thailand #jtravel #jtravelblog In de buurt van Chiang Rai ligt een aparte tempel die anders is dan alle andere tempels in Thailand. Het is de Wat Rong Khun tempel, bijgenaamd de 'White Temple'. Alles over deze Wat Rong Khun tempel ten zuiden van Chiang Rai lees je op mijn website. Lees je mee? #watrongkhuntempel #chiangrai #thailand #jtravel #jtravelblog
In de buurt van Chiang Rai ligt een aparte tempel die anders is dan alle andere tempels in Thailand. Het is de Wat Rong Khun tempel, bijgenaamd de 'White Temple'. Alles over deze Wat Rong Khun tempel ten zuiden van Chiang Rai lees je op mijn website. Lees je mee? #watrongkhuntempel #chiangrai #thailand #jtravel #jtravelblog In de buurt van Chiang Rai ligt een aparte tempel die anders is dan alle andere tempels in Thailand. Het is de Wat Rong Khun tempel, bijgenaamd de 'White Temple'. Alles over deze Wat Rong Khun tempel ten zuiden van Chiang Rai lees je op mijn website. Lees je mee? #watrongkhuntempel #chiangrai #thailand #jtravel #jtravelblog In de buurt van Chiang Rai ligt een aparte tempel die anders is dan alle andere tempels in Thailand. Het is de Wat Rong Khun tempel, bijgenaamd de 'White Temple'. Alles over deze Wat Rong Khun tempel ten zuiden van Chiang Rai lees je op mijn website. Lees je mee? #watrongkhuntempel #chiangrai #thailand #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven