Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Doi Tung bij Chiang Rai

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 11 Doi Tung (spreek uit als ‘Doi Thoong’) bij Chiang Rai. De route naar Doi Tung gaat vanuit Chiang Rai door een prachtig landschap met veel interessante bezienswaardigheden. Doi Tung is de meest bekende toeristische attractie van de provincie Chiang Rai. Het bestaat uit de Doi Tung Royal Villa, Mae Fah Luang tuin en de tempel Wat Phra Doi Tung.

Inhoudsopgave

Ligging

Doi Tung ligt in het Mae Fa Luang District in het noorden van Thailand, 60 kilometer van Chiang Rai. De berg is 1.322 meter hoog. De route er naar toe gaat door een prachtig landschap met veel interessante bezienswaardigheden, zoals het Doi Tung Palace (Pra Tamnak Doi Tung), de Mae Fa Luang Tuin en een dorp van de Akha bergstam, Ban Pha Mae.

Bezienswaardigheden

De Doi Tung ligt in het Daen Lao-gebergte. De Doi Tung bestaat voornamelijk uit kalksteen en graniet. De naam Doi Tung is Thai voor vlaggenstok. Dit verwijst naar de grote vlag, waarmee koning Achutarat van Chiang Saen in 911 aanduidde waar de chedi’s van de Wat Phra That Doi Tung moesten staan. Tot 1000 meter hoogte groeien loofbomen, daarboven naaldbomen. Op de helling van de berg liggen dorpen van de bergvolken Shan, de Akha en de Lahu. Vroeger stond de berg bekend om de opium. Nu staat Doi Tung bekend om zijn koffie van hoge kwaliteit.

Wat Phra That Doi Tung

De Wat Phra That Doi Tung is een 1000 jaar oude tempel en religieuze plek bovenop de Doi Tung. De tempel is een belangrijk bedevaartsoord voor Boeddhisten. Het heiligdom heeft een dik Chinees Boeddhabeeld. Het brengt, volgens de boeddhistische traditie, geluk om de (ontstemde) klokken te luiden die rondom zijn opgesteld en om muntstukken in een bron te werken. De grootste beloning vormt hier echter het overweldigende uitzicht over de bebouwde hellingen en tot ver in Noord Thailand. De twee belangrijkste gebouwen van het complex zijn de gelijkvormige chedi’s in Lanna stiijluit 911. De chedi’s worden algemeen beschouwd ald de oudste van de regio Lanna (het noorden van Thailand, de shan staten van Myanmar en het noorden van Laos). Volgens de overleveringen wordt in één van de chedi’s het linkersleutelbeen van Boeddha bewaard. Dit heilige relikwie trekt toegewijde Boeddhisten uit heel Thailand, Myanmar en Laos. Na voltooiing van de chedi’s werd op bevel van koning Achutaraj van Ngon Yang een enorme vlag (tung) gehesen die volgens zeggen 2 kilometer lang was. De berg dankt zijn naam hieraan. De Wat Phra That Doi Tung Tempel ligt op ongeveer een half uur bergopwaarts rijden van de villa en de tuinen. Vanaf het tempelcomplex heeft u een fantastisch uitzicht.

Openingstijden: dagelijks van 08.00-17.00 uur.

Mae Fah Luang Garden

De Mae Fah Luang Garden is een botanisch park vol bloeiende planten en bloemen. Deze tuin ligt op de heuvel net onder de Royal villa. De tuin omvat een rotstuin, watertuin en een plantentuin. De Mae Fah Luang Garden is sinds 1992 geopend. De Mae Fah Luang Garden is meer dan 10 hectare grote tuin groot en werd aangelegd met steun van de Tourism Authority of Thailand. De bloemen in Mae Fah Luang garden worden gekweekt en gevoed door lokale dorpelingen. De Mae Fah Luang Garden is vernoemd naar de Prinses Moeder en het Doi Tung Development Project. In het midden van deze tuin staat de sculptuur ‘Continuïteit’. De Prinses Moeder gaf deze naam aan het beeld om de aandacht te vestigen op het feit dat continuïteit tot het succes van een inspanning zorgt. De decoratieve bloemen in Mae Fah Luang Garden worden door de lokale dorpelingen gekweekt en gevoed. The Garden brengt aanzienlijke inkomsten naar het gebied, net als werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

Openingstijden: dagelijks 06.30-18.00 uur.
Entree: 90 baht per persoon.

Mae Fa Luang bij Chiang Rai

Doi Tung Royal Villa

De Koninklijke villa ligt op de hellingen van de aangrenzende Pa Kluay Reservoir. De villa diende tijdens de wintermaanden als een Koninklijk toevluchtsoord voor de Prinses Moeder. Zij overleed in 1995. De prinses moeder was de moeder van wijlen koning Bhumibol, maar zij is zelf nooit koningin geweest. Zij werd liefkozend Mae Fah Luang (Moeder van Alle Mensen) genoemd. De Koninklijke villa was gebouwd met als achtergrond dat de lokale bergstammen zouden worden vereerd met Koninklijke aanwezigheid en daardoor zouden stoppen met hun opiumteelt. De hoop was dat de aanwezigheid van de Koninklijke familie de opiumvelden weer naar Birma zou verplaatsen, weg van de openbaarheid. Hoewel het drugsverkeer aanzienlijk is geslonken wordt bezoekers geadviseerd op de hoofdwegen te blijven en alleen met een lokale gids te trekken. Het concept van de Koninklijke villa waarvan de bouw in 1926 startte bestond uit eenvoud en functionaliteit. Het bevat architecturale elementen uit Zwitserland (waar de prinses moeder jaren heeft gewoond) en van de noordelijke Lanka cultuur. De villa is nu open voor het publiek. Het is een museum om de werkzaamheden te laten zien die de moeder van wijlen Koning Bhumibol op het gebied van het verbeteren van levenskwaliteit van de lokale bevolking heeft verricht. De Koninklijke residentie ligt aan een zijweg, 12 kilometer bergop.

Openingstijden: dagelijks 07.30-17.30 uur.
Entree: 90 baht per persoon.

Doi Tung Development Project

Doi Tung is de thuisbasis voor van het Doi Tung Development Project, een initiatief van de moeder van wijlen Koning Bhumibol. Het project is gericht op educatie en gezondheidszorg voor de lokale bevolking. Men wordt o.a. bijgestaan om de opiumteelt, wat hier jarenlang de belangrijkste bron van inkomsten was, te vervangen door alternatieve gewassen en handel in duurzame goederen.

Dorp van het bergvolk Akha

Akha stammendorp Doi Tung is de thuisbasis van Akha stam. Dit is een inheemse bergstam die in kleine dorpjes hoog in de bergen leeft. Nu wonen er ongeveer 80.000 Akha’s in Chiang Rai en Chiang Mai. Deze stam heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw toen ze vanwege een burgeroorlog in Myanmar/Birma vanuit China naar Zuidoost-Azië reisden. Het iconische symbool en de identiteit van de Akha-vrouwen is de hoofdtooi die uitgebreid en opvallend is. De hoofdtooi van de vrouwen is versierd met zilveren munten en ballen. De Akha-vrouwen zijn bedreven in borduren, van kleurrijke handgeweven zakjes tot gevlochten armbanden.

Akha bergvolk op de Doi Tung berg in de buurt van Chiang Rai

Op de berg bevinden zich verder een lunchroom, een restaurant en een café met zelfbediening. In de bossen bevindt zich de Doi Tung Lodge, voor een comfortabele overnachting op de berg.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De meeste reizigers die Chiang Rai bezoeken komen vanuit Bangkok of Chiang Mai. De makkelijkste manier om vanuit Bangkok naar Chiang Rai te reizen is per vliegtuig. U vliegt in anderhalf uur en voor een paar tientjes naar Chiang Rai. Bangkok heeft twee luchthavens waarvandaan de vluchten naar Chiang Rai vertrekken: Suvarnabhumi Airport (de internationale luchthaven) en Don Mueang Airport.

Ook kunt u overwegen om naar Chiang Mai te vliegen vandaar met de bus of een (privé) transfer verder te reizen Vanuit Chiang Mai is het 180 kilometer naar Chiang Rai.

Wilt u niet vliegen kunt u overwegen om met de nachttrein naar Chiang Mai te reizen. De nachttreinen vertrekken vanaf het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok. In de avond vertrekken drie nachttreinen naar het noorden. Het is aan te raden om tickets online vast te leggen omdat het een populair traject is. Vanuit Chiang Mai kunt u per bus of privé transfer naar Chiang Rai doorreizen.

Er gaat ook een nachtbus van Bangkok naar Chiang Rai. Het is de goedkoopste optie van de drie (vliegen, nachttrein en nachtbus). Als u kiest voor de nachtbus heeft u een ligstoel en wifi aan boord. De bus vertrekt vanaf verschillende punten in Bangkok en de volgende dag arriveert u in Chiang Rai, in het noorden van Thailand. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

De rode, gedeelde taxi (songtaew) is de manier om van A naar B te gaan. U vertelt de chauffeur waar u naartoe wilt, onderhandelt niet over de prijs maar stapt gewoon in. Dan betaalt u hetzelfde als een local. De songtaew is goedkoper maar een tuktuk is een optie om in en rondom het centrum van Chiang Rai te komen. Een tuktuk is het vervoermiddel om binnen de stadsmuren korte afstanden af te leggen. Een andere mogelijkheid is om het centrum van Chiang Rai per fiets te verkennen. U kunt vaak bij uw ho(s)tel een fiets huren.

De taxi neemt u wanneer u een bezienswaardigheid buiten Chiang Rai wilt bezoeken. U moet zelf onderhandelen over de prijs.

Doi Tung is bereikbaar via wegnummer 110. Halverwege Mae Chan en Mae Sai is de afslag voor Doi Tung (route 1149). Deze route slingert rechtstreeks naar Doi Tung. Onderweg passeer je verschillende mooie uitzichtpunten, de mooiste bevinden zich bij km 12 en 14. Ook liggen er aan de route verschillende dorpen van bergvolken zoals die van de Akha en Lahu.

Overnachten in Chiang Rai

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Chiang Rai overnachtte ik in het Rimrok Resort buiten Chiang Rai. Een leuk resort. De naam van het hotel is inmiddels gewijzigd naar Wiang Indra Riverside Resort.

Mijn kamer in het Rimrok Resort in Chiang Rai

Beste reistijd voor Chiang Rai

Chiang Rai heeft een milder klimaat dan de rest van Thailand: november t/m februari zijn de hoogseizoen maanden. In deze periode is ongeveer 20-25° C. In april en mei kunnen de temperaturen oplopen tot 35 of 40° C. Omdat Chiang Rai vrij hoog ligt is de luchtvochtigheid een stuk lager dan bijv. in Bangkok of Chiang Mai, waardoor het beter uit te houden is. Het regenseizoen in Chiang Rai is van mei tot oktober. In augustus en september is de lucht fris en de natuur op zijn mooist. Het regent zelden de gehele dag. Het zijn vaak buien van maximaal 2 uur in de middag.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Doi Tung Berg. Hier lees je de informatie over de Doi Tung Berg en de Mae Fa Luang Tuin in de omgeving van Chiang Rai. Lees je mee over de Doi Tung Berg? #ChiangRai #DoiTung #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Doi Tung Berg. Hier lees je de informatie over de Doi Tung Berg en de Mae Fa Luang Tuin in de omgeving van Chiang Rai. Lees je mee over de Doi Tung Berg? #ChiangRai #DoiTung #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Doi Tung Berg. Hier lees je de informatie over de Doi Tung Berg en de Mae Fa Luang Tuin in de omgeving van Chiang Rai. Lees je mee over de Doi Tung Berg? #ChiangRai #DoiTung #thailand #jtravel #jtravelblog
Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Doi Tung Berg. Hier lees je de informatie over de Doi Tung Berg en de Mae Fa Luang Tuin in de omgeving van Chiang Rai. Lees je mee over de Doi Tung Berg? #ChiangRai #DoiTung #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Doi Tung Berg. Hier lees je de informatie over de Doi Tung Berg en de Mae Fa Luang Tuin in de omgeving van Chiang Rai. Lees je mee over de Doi Tung Berg? #ChiangRai #DoiTung #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Doi Tung Berg. Hier lees je de informatie over de Doi Tung Berg en de Mae Fa Luang Tuin in de omgeving van Chiang Rai. Lees je mee over de Doi Tung Berg? #ChiangRai #DoiTung #thailand #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven