Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Knysna

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 15 en dag 16 Knysna.

Inhoudsopgave

Ligging

Knysna, uit te spreken als Nijsna, ligt in het hart van de Tuinroute, aan de Indische Oceaan, ongeveer 260 kilometer ten westen van Port Elizabeth en 500 kilometer ten oosten van Kaapstad.

Geschiedenis

De enige blanke nederzettingen buiten Kaapstad waren in de 19e eeuw in een paar dorpen die zich met één paard al gelukkig prezen. Knysna was geen uitzondering.

De naam is afgeleid van een Khoiwoord dat ‘moeilijk bereikbaar’ betekent, en dat bleef tot in de 20e eeuw bepalend voor het karakter van de stad. George Rex liet zich hierdoor niet afschrikken. Hij was een kleurrijke koloniale bestuurder, die zich buiten de fatsoenlijke koloniale kringen plaatste door een gekleurde maîtresse te nemen. Hij trok rond het jaar 1800 naar Knysna in de hoop zijn slag te kunnen slaan met het verslepen van hardhout uit de lagune. Hij omgaf zich met veel luxe en het gerucht ging dat hij een buitenechtelijk kind was van Koning George III. Hij bevestigde noch ontkende deze verhalen. Hij kocht het landgoed Melkoutkraal aan de oever van de lagune en hier vestigde hij zich met zijn familie en zijn entourage in Knysna. Hij stierf in 1839.

Knysna was uitgegroeid tot een belangrijk houthakkerscentrum, dat blanke arbeiders aantrok die voor een karig loon met primitieve gereedschappen bomen kapten en het zag ernaar uit dat het bos zou worden verwoest. Het bos werd ternauwernood gered dankzij vooruitziende en effectieve natuurbeschermingsmaatregelen, die vanaf 1880 werden ingevoerd.

Rond 1900 lag Knysna nog steeds afgelegen. In de bossen woonden aparte, uit inteelt voorgekomen gemeenschappen, die bestonden uit arme afstammelingen van de houthakkers. Zelfs nog in 1914 moesten ze, als ze van Knysna naar George reisden, 58 hekken open- en dichtmaken.

Knysna

Knysna ligt rond een lagune, met het centrum aan de noordkant.

De nauwe mond van de lagune wordt beschermd door twee kliffen, The Heads.

Knysna heeft zijn typische sfeer te danken aan zijn kleine, historische kern met georgiaanse en victoriaanse gebouwen. Knysna heeft een mooie jachthaven. In het centrum bevinden zich vele boutiques en interieurwinkels met houten snuisterijen.

De natuur is heel divers van meren, fynbos, de lagune, kilometers lange stranden, altijd groene bossen en het regenwoud, waar naar gezegd nog steeds een enkele Knysna olifant gesignaleerd wordt. De ‘National Lake Area’ is een Nationaal Park bij Knysna en beslist een bezoek waard. Het fynbos is deel van het Cape Floral Kingdom en omvat hier ongeveer 8.000 verschillende soorten planten.

Eén van de twee ‘heads’ kunt u bewandelen. De zandstenen kliffen lopen door tot het punt waar de lagune in de Indische Oceaan overloopt. Vanaf de head aan de oostkant heeft u een adembenemend uitzicht over Knysna, de lagune en Leisure Isle.

Aan de westkant ligt het Featherbed Nature Reserve.

Plattegrond van Knysna

Bezienswaardigheden

Knysna Quays

Knysna Quays is het stadscomplex aan de waterkant met de jachthaven. Het is een twee verdiepingen tellende stalen bouwwerk met houten terrassen, dat eind jaren negentig werd gebouwd. Het lijkt een miniatuurversie van het Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad, maar het is waarschijnlijk ook gebaseerd op New England of Seattle. Hier zijn een hotel, kleding- en snuisterijenwinkels en eetgelegenheden gevestigd.

Holy Trinity-kerk

De Holy Trinity-kerk is een Anglicaanse kerk. De kerk is een nationaal monument. De kerk is in 1855 in Norman stijl gebouwd. Het glaswerk in dit kerkje werd pas later geplaatst. Dit is afkomstig van een gebombardeerde Convetry kathedraal, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd.

De Holy Trinity kerk in Knysna

Knysna-lagune

De Knysna-lagune ontvangt tweemaal per dag voedselrijk water uit de Indische Oceaan en wordt gevoed met zoet water van de Outeniqua-bergen. De toegang vanaf de lagune naar de oceaan is heel smal en een gevaarlijk punt voor schepen. De enorme kracht van het water op de oceaan heeft al talloze schepen laten zinken. De smalle ingang komt omdat aan weerszijden van de lagune twee rotsen liggen die als het ware de wacht houden over de doorgang naar de oceaan. Deze rotsen zijn beroemd geworden als de Knysna Heads. Het mooiste uitzicht is te zien vanaf het einde van de weg dicht langs de oostelijke oever van de lagune. Dagelijks worden aan het eind van de middag sunsetcruises over de lagune georganiseerd.

Featherbed Nature Reserve

Featherbed Nature Reserve is alleen per boot bereikbaar. De boot vertrekt niet ver van het Waterfront. De excursie duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur waarbij u met een 4×4 voertuig en aanhangwagen naar boven wordt gebracht en wandelend terug kunt gaan.

De lagune van Knysna

Millwood House

Millwood House is een museum waar een tentoonstelling over de lokale geschiedenis van het dorp en de goudkoorts is ingericht. De goudkoorts heeft zich afgespeeld in het woud in het plaatsje Millwood. Millwood is nog altijd interessant om te bezoeken vanwege de funderingen van enkele gebouwen, overgebleven machinerie en u kunt een kijkje in enkele mijnen nemen. De enige overgebleven cottage wordt nu als thee- en koffiehuis gebruikt. Hier zijn ook boekjes over de geschiedenis te koop. Millwood ligt buiten Knysna.

Oester Festival

Het Oester Festival vindt elk jaar in de maand juli plaats. Duizenden oesters worden hier gegeten en liters lokaal ‘Mitchell’s’ bier gedronken. De oesters worden in de lagune gekweekt. U kunt een bezoek brengen aan een kwekerij.

Walvissen spotten

In de maanden tussen mei en september is het een drukte van belang voor de kustlijn van Knysna. De Humpback en de Southern Right walvissen brengen een bezoek aan deze plek om hier hun jongen te baren in het kalme warme water van de Indische oceaan.

Outeniqua choo-tjoe-trein

Vanuit Knysna is het mogelijk om met een Outeniqua choo-tjoe-trein een nostalgische treinrit naar George te maken.

Bekijk ook: Foto’s van Knysna

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Knysna (uitspraak is Nijsna) ligt aan de zuidkust van Zuid-Afrika met een mooi centrum en een heus Waterfront waar het goed toeven is met winkels en boten. Een mooie excursies is vanuit de lagune een boottocht naar Featherbed Nature Reserve aan de overkant van de lagune. Meer weten, lees dan dit artikel. Lees je mee? #knysna #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven