Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Addo Elephant National Park

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika maakte ik op dag 13 een gamedrive in Addo Elephant National Park.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Addo Elephant National Park strekt uit van Darlington in de Karoo, over de ruige Zuurberg bergen, door de Sundays River Vallei en in het zuiden tot aan de kust tussen de Sunday River en Bushman’s rivier tot bij Colchester aan de zee.

Geschiedenis

In 1931 werd het Addo Elephant National Park tot beschermd gebied van de overgebleven elf Addo olifanten uitgeroepen. De grote kudde olifanten en andere diersoorten die hier al sinds de 18e-19e eeuw leefden waren door jagers gedood.

Aan het eind van de 19e eeuw begonnen de boeren land op te eisen wat zijn tol eiste van de olifantenpopulatie. Dit was het gevolg van concurrentie om het water en de gewassen in dit gebied.

In 1919 bereikte het conflict zijn hoogtepunt toen de boeren een beroep deden op de regering om de olifanten uit te roeien. De regering bood de kans om de resterende olifanten af te schieten. Er werden tussen 1919 en 1920 114 olifanten afgeschoten.

Toen veranderde de publieke opinie. Dit heeft in 1931 geleid tot de oprichting van het Addo Elephant National Park. De oorspronkelijke grootte van het park was iets meer dan 2.000 hectare.

In 1954 ontwikkelde de toenmalige manager van het park, Graham Armstrong, een olifantenproof hek. Op dat moment leefden er 22 olifanten in het park. Dit Armstrong hek, genoemd naar de ontwikkelaar, is nu nog altijd in gebruik. De prioriteiten om hier alleen olifanten te houden is veranderd. Nu is er in dit park een rijke biologische diversiteit te vinden. In 1931 leefden er zoals eerder vermeld slechts elf olifanten in dit gebied, nu is het een park waar meer dan 450 olifanten en daarnaast nog leeuwen, buffels, zwarte neushoorns, gevlekte hyena, luipaard, een verscheidenheid aan antilopen en zebra soorten, evenals de unieke Addo vliegende mestkever leven.

En Addo Elephant National Park is begonnen met plannen om het park tot 264.000 hectare uit te breiden. Addo Elephant National Park wil in de toekomst van 120.000 hectare kust ten oosten van Port Elizabeth een maritiem beschermd gebied maken. Enkele eilandjes in zee met de grootste broedpopulatie jan-van-genten en de op één na grootste broedpopulatie zwartvoetpinguïns ter wereld maken nu al deel uit van het park.

Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant National Park is een Zuid-Afrikaans wildpark in de buurt van Port Elizabeth.

Het Addo Elephant National Park is ongeveer 180.000 hectare groot. Het park omvat ook de Vogel-en St. Croix Island groepen. Het Addo Elephant National Park is één van Zuid-Afrika’s twintig nationale parken. De parkleiding spreekt van een ‘Grote Zeven’-reservaat omdat er walvissen en witte haaien in het kustdeel verblijven.

In dit populaire park leeft de grootste troep Kaapse olifanten. Er leven er nu in totaal ongeveer 450 stuks.

Olifant in het Addo Elephant National Park

In het subtropische struikbos kunt u groepen olifanten en verscheidene antilopen, zoals hartebeest, elandantiloop, kudu en bosbok observeren.

In de Grote Karoo, aan de rand van het park, leven de gemsbok, bergrietbok, witstaartgnoe, buffel en zwarte neushoorn.

In de Zuurbergzone kunt u de Kaapse bergzebra, bergrietbok, baviaan, blauwe duiker en de Natalse rotshaas tegenkomen.

Zeldzaam is de zwarte neushoorn. Sinds 2004 leeft er ook een troep leeuwen in het park. Zij worden niet dagelijks gezien.

Sinds 2008 is de Big Five in het hele park aanwezig.

In 2003 zijn er gevlekte hyena’s gekomen als onderdeel van een programma om roofdieren in het plaatselijke ecosysteem uit te zetten.

Ook leven er cheeta’s, nijlpaarden en struisvogels.

Het Addo Elephant National Park strekt zich uit tot in de oceaan waardoor er hier wordt gesproken van de Big Seven omdat naast de Big Five ook de haai en walvis te zien zijn.

Het leuke aan het op zoek gaan van olifanten: U kunt ze de gehele dag zien. U hoeft niet per se om vijf uur uw bed uit te gaan zoals bij vele katachtige dieren. De troepen trekken zich ’s nachts terug in de bossen op de heuvels en krijgen na een paar uur zonneschijn dorst. De drinkwaterplaatsen zijn vanaf tien uur in de ochtend altijd een succes.

Rode hartebeest in het Addo Elephant National Park
Zadelrug jakhals in het Addo Elephant National Park

Tegenover de waterpoel in het hoofdkamp, in de Sasol Red Bischop schuilhut, kunnen vogelliefhebbers wevers, reigers, koeten en de rode bizons spotten.

Er komen ongeveer 170 vogelsoorten voor in het hoofddeel van het park. In het hele park kunt u ongeveer 450 soorten tellen, van bruinkapijsvogels en kleine kraaghoningzuigers tot Denhams trap en zwartvoetpinguïns. Het is ook één van de weinige broedplekken in Zuid-Afrika voor Dougalls serns.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In het Addo Elephant National Park leeft de grootste troep Kaapse olifanten maar er leven nog veel meer dieren. Ik maakte hier onder begeleiding van een ranger een gamedrive en zag veel wildlife. Meer weten, lees dan dit artikel. #addoelephantnationalpark #olifanten #wildlife #gamedrive #zuidafrika #jtravel #jtravelblog In het Addo Elephant National Park leeft de grootste troep Kaapse olifanten maar er leven nog veel meer dieren. Ik maakte hier onder begeleiding van een ranger een gamedrive en zag veel wildlife. Meer weten, lees dan dit artikel. #addoelephantnationalpark #olifanten #wildlife #gamedrive #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven