Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sani Pass

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika maakte ik op dag 11 een schitterende excursie naar de Sani Pass in de Drakensbergen.

Inhoudsopgave

Ligging

Bij het Sani Pass hotel ligt de weg op 1.566 meter. De top van de pas ligt 22 kilometer verder op een hoogte van 2.873 meter. De Sani Pass Top vormt de grens tussen Zuid Afrika en Lesotho. De weg loopt in Lesotho door richting Thabang. Hier en daar liggen kleine Basohto dorpjes. Hier verplaatsen de lokale bewoners zich vooral te voet op per pony. Meestal hebben ze met een warme en herkenbare deken om zich heen. In de winter kan in het gebied rondom de Sani Pass sneeuw vallen.

Geschiedenis

Sinds 1913 ligt het pad over deze pas. Vroeger werd het pas vooral gebruikt voor de handelsroute tussen Zuid-Afrika en Mokhotlong. Het vervoer ging per pakezel die de zware tocht heel vaak niet aankonden. Opgeven was geen optie want door hun eigenaar werden de ezels zonder pardon over de rand het ravijn in geduwd. Aasgieren en andere roofvogels cirkelden vaak rond rondom de pas op zoek naar hun volgende maaltijd. De muildieren waren bepakt met wol, kledij en maïsmeel. Zij voerden eerste levensbehoeften van Zuid-Afrika naar Lesotho, of andersom, om ze te verkopen of te ruilen.

In 1955 werd de weg verbeterd. David Alexander klaarde deze klus omdat hij graag deze pas per landrover met zijn vrienden over wilde trekken. Een paar jaar later konden zware trucks deze reis ook maken.

Tegenwoordig is de Sani Pass veranderd in een populaire route voor toeristen die het hoogtepunt van de Drakensbergen willen bezoeken. De weg wordt ook gebruikt voor de lokale bewoners. De weg is nog altijd van gravel. Hierdoor kan de pas alleen met een 4WD voertuig gereden worden.

Sani Pass

De Sani Pass is de meest bekende grensovergang tussen Zuid-Afrika en Lesotho. Een rit over deze pas staat bij veel toeristen als een ‘must do’ op het verlanglijstje. De pas loopt vanaf het Zuid Afrikaanse dorpje Underberg steil en in scherpe bochten over een gravelweg naar boven.

De onverharde weg passeert de top op een hoogte van 2.874 meter. Deze weg klimt met tientallen haarspeldbochten naar boven waarbij de stijging op sommige stukken meer dan 50% is. U rijdt vanaf een hoogte van 1.200 meter naar 2.874 meter over een afstand van 22 kilometer. De pas volgt de bovenloop van de Mkomazana River. Een groot stuk van de weg loopt door beschermd natuurgebied.

Bord met de hoogte van de Sani Pass

Er worden speciale dagtours georganiseerd naar en over de Sani Pass en Lesotho. De grensovergang naar Lesotho over de Sani Pass is dagelijks van 08.00-16.00 uur geopend. U moet niet vergeten uw paspoort mee te brengen, dit omdat u de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho oversteekt.

Op de top vindt u de Sani Top Chalet. Dit is de hoogste pub van Afrika. De bar is bekleed met geld uit andere landen. Zo hangt er bijvoorbeeld een briefje
van 50 biljoen dollar uit Zimbabwe. Hier is de mogelijkheid om te lunchen of een drankje te drinken.

Highest Pub in Africa op de Sani Pass in Lesotho

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

 In de Drakensbergen kun je een aan te raden excursie maken naar de Sani Pass. Met een 4x4 reis je deze pas op naar een hoogte van 2.865 meter en je bezoekt de highest pub van Afrika. Meer lezen, kijk dan hier. #drakensbergen #lesotho #sanipass #zuidafrika #jtravel #jtravelblog  In de Drakensbergen kun je een aan te raden excursie maken naar de Sani Pass. Met een 4x4 reis je deze pas op naar een hoogte van 2.865 meter en je bezoekt de highest pub van Afrika. Meer lezen, kijk dan hier. #drakensbergen #lesotho #sanipass #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven