Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waterberg Plateau National Park

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 19 het Waterberg Plateau National Park waar ik een gamedrive maakte.

Het Waterberg Plateau National Park is een nationaal park in centraal Namibië op het gelijknamige Waterberg Plateau.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Waterberg Plateau National Park ligt ongeveer 280 kilometer ten noorden van de Namibische hoofdstad Windhoek. Het park ligt ongeveer 200 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In het begin van de 20e eeuw was het Waterberg Plateau National Park de plaats voor een belangrijk deel van de geschiedenis van Namibië.

De genocide nam in 1904 een belangrijke wending hier aan de voet van het Waterberg Plateau. Op 11 juni 1904 arriveerde de Duitse generaal Lothar von Trotha in Swakopmund. Hij nam het militaire gezag op zich. Von Trotha onderhandelde niet meer met de Herero over het gebied. Hij verklaarde hen de oorlog en de strijd verhevigde. De Duitse troepen hadden de beschikking over mitrailleurs en zware artillerie en veel Hererosoldaten sneuvelden. De opgejaagde Herero werden op 11 augustus definitief verslagen bij Ohamakari, een plaatsje bij het plateau. De Herero vluchtten de Omaheke (het zandveld) in, in de richting van Bechuanaland (dit is nu Botswana). Duizenden Herero werden door de achtervolgende Duitsers gedood en veel Herero verloren hun leven in de Kalahari woestijn door gebrek aan voedsel en water. Er wordt geschat dat bijna twee derde van de Herero bevolking het leven tijdens deze periode hebben verloren. De graven van de gesneuvelde Duitse soldaten kunnen nog steeds worden bekeken in de buurt van het Waterberg Rest Camp aan de voet van het plateau.

Bezoekers worden pas sinds 1989 in het nationale park toegelaten.

Waterberg Plateau National Park

Het Waterberg Plateau National Park is een nationaal Park met een oppervlakte van meer dan 8.000 hectare. Het plateau meet tussen de 8 en 16 kilometer breed en is van zuid west naar noord oost ongeveer 49 kilometer lang.

Het park werd in 1972 door het lokale Ministerie van Milieu en Toerisme geopend. Door zijn centrale en hoge ligging heeft het nationale park een prominente plaats in Namibië. Het gebied is vrij ontoegankelijk. Hierdoor worden er sinds de opening bedreigde diersoorten in het reservaat geplaatst. Dit om stroperij tegen te gaan. Dit blijkt een succes te zijn en door de groeiende populatie van bedreigde diersoorten kunnen populaties in andere parken worden aangevuld met dieren uit het Waterberg Plateau National Park. De zwarte neushoorn werd in 1989 in Damaraland teruggebracht. Dit is een gebied in het noorden van Namibië. Het park heeft een grote hoeveelheid fauna.

Het Waterberg Plateau National Park heeft een grote ecologische verscheidenheid en telt meer dan tweehonderd verschillende vogelsoorten en een aantal zeldzame soorten kleine antilopen. Het wild bestaat uit de zwarte en witte neushoorn, buffel, eland, gemsbok, giraf, kudu, roanantiloop, sabelantiloop, impala, klipspringer, steenbok, zwart gerugde jakhals, caracal, cheeta, bruine hyena en luipaard. De enige Kaapse gieren kolonie van het land leeft in het westen van dit plateau. Het park is het leefgebied van twintig vleermuis- en dertien kikkersoorten. U ziet hier flora aan die u op andere plekken in Namibië niet ziet.

Buffels

Er leven hier ongeveer 500 soorten planten. Grote clusters van Leaf Figs vormen een dicht bladerdak dichtbij de bronnen. Bij deze bronnen zijn vele varens te vinden. U kunt hier verder Karee, Lead Wood en Buffalo-thorn bomen vinden. Brede bladbossen zijn te vinden op het zanderige plateau. Daarnaast vindt u Wild Syringe, opvallende zilveren Cluster-leaf met zilvergrijs blad en de Kalahari Appel Leaf.

Tussen de rotspartijen ziet u de Weeping Wattle. Dit zijn mooie gele bloemen. De felgekleurde korstmossen kleuren de Waterberg in briljante abstracte kleuren. Dit alles gecombineerd met zandstenen rotsen. Het zachte zandsteen heeft in de loop van de tijd veel water opgenomen. Dit water ontspringt op enkele plaatsen aan de onderkant van het plateau als een bron. De aanwezigheid van dit water resulteert in een groen en vruchtbaar landschap, waar u ook wilde vijgenbomen, vuurlelies en koraalbomen vindt. Geologisch is het een gebied van belang. Het oudste gesteente is meer dan 850 miljoen jaar oud. Er zijn dinosaurus sporen van ongeveer 200 miljoen jaar geleden gevonden.

De eerste menselijke bewoners waren de San/Bosjesmannen, die veel rotstekeningen van een paar duizend jaar oud hebben achtergelaten. Een kleine groep San hebben tot eind zestiger jaren van de vorige eeuw op hun traditionele levenswijze op dit plateau geleefd.

Roanantilope in het Waterberg Plateau National Park

Het Waterberg Plateau National Park bestaat uit twee delen: één helft is wilderness area, waar de natuur aan haar lot wordt overgelaten, in de andere helft liggen onverharde wegen en kunstmatige drinkplaatsen, waar u de wilde dieren kunt observeren.

Giraffes in het Waterberg Plateau National Park

In de buurt van Bernabe de la Bat Rest Camp vindt u een aantal kleine zoogdieren. In en rond de kamp kunt u van tijd tot tijd de dikdik zien terwijl in de schemer de bush baby’s soms uit het groen tevoorschijn komen. Langs het wandelpad kunt u de gestreepte mangoeste tegen komen.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik het Waterberg Plateau National Park en maakte hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive. Ik spotte o.a. deze giraffe en buffels. Rijd je mee met deze gamedrive door het Waterberg Plateau National Park? #waterbergplateaunationalpark #wildlife #gamedrive #namibie #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik het Waterberg Plateau National Park en maakte hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive. Ik spotte o.a. deze giraffe en buffels. Rijd je mee met deze gamedrive door het Waterberg Plateau National Park? #waterbergplateaunationalpark #wildlife #gamedrive #namibie #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven