Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voortrekkermonument in Pretoria

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 2 het Voortrekkermonument in de hoofdstad Pretoria. Het Voortrekkermonument is een erfgoedmonument en een cultureel thuis voor de Afrikaner.

Vanuit elke richting in Pretoria is dit baken van hoop te zien. Tijdens uw bezoek aan het Voortrekkermonument komt u meer te weten over het verhaal van de Afrikaner, de Grote Trektocht en de Anglo-Boerenoorlog. Het Voortrekkermonument vertelt een verhaal van heldendom, doorzettingsvermogen en een visie voor de toekomst.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Voortrekkermonument en het bijbehorende museum liggen 3 kilometer ten zuiden van het centrum van de Zuid-Afrikaanse bestuurlijke hoofdstad Tshwane/Pretoria.

Geschiedenis

Het Voortrekkermonument is ontworpen door architect Gerard Moerdijk, de zoon van een Nederlandse leraar. Hij had het idee dat hij een monument moest maken ‘dat duizend jaar blijft staan en de geschiedenis en de betekenis van de Grote Trek voor zijn afstammelingen beschrijft’. Het idee om een monument ter ere van de Voortrekkers te bouwen werd al in 1888 geopperd, maar de bouw begon pas in 1937. Alle bouwmaterialen, met uitzondering van het Italiaans marmeren interieur, werden heel bewust uit de Zuid-Afrikaanse bodem gehaald.

Het monument werd pas na de Tweede Wereldoorlog op 16 december 1949, de Dag van de Gelofte (deze dag staat nu bekend als de Dag van Verzoening), geopend. Het monument werd gebouwd om de bevrijding van de Afrikaners uit de Britse koloniale overheid te vieren, en ter herdenking van de Grote Trek (1835-1854) en de Slag van Bloed River (1838), twee belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de Voortrekkers.

In 1838 trok een groep voortrekkers onder leiding van Piet Retief door het koninkrijk van de Zulu’s. Zij waren op zoek naar land om er zich te vestigen. Er werd onderhandeld met de toenmalige Zulukoning Dingane. Deze koning ‘schonk’ de voortrekkers een groot stuk land niet ver van de Ncome rivier. Een Engelse dominee die het gesprek tussen Piet Retief en koning Dingane leidde en verduidelijkte, maakte een fout in de vertaling waardoor de voortrekkers in de problemen kwamen. Piet Retief ging ervan uit dat het land eigendom was van de voortrekkers. Koning Dingane zag, vanuit de Zulutraditie, de concessie als een gebruiksrecht. Beiden voelden zich bedrogen en Piet Retief en een aantal van zijn familiehoofden, werden door sluipmoordenaars van Zulukoning Dingane gedood. Honderden vrouwen en kinderen vielen ook ten prooi aan een nachtelijke overval. Dit gebeurde in Bloukrans. De boze voortrekkers gaven het idee van een vreedzaam samenleven met de Zulu’s op. Ze eisten hun land op als eigendom. Andries Pretorius werd als hun nieuwe leider gekozen.

De voortrekkers bouwden een Laager rondom de erven en stuurden een boodschapper naar koning Dingane om hun beslissing over te brengen. Koning Dingane doodde deze boodschapper en verzamelde een leger Zulukrijgers om de voortrekkers/boeren weg te jagen. De voortrekkers legden op 15 december 1838 een gelofte af aan hun (calvinistische) God. Als God hun de overwinning zou schenken, zouden ze deze dag als vrije dag eren en op de overwinningsplaats een kerk bouwen. Op 16 december 1838 streden slechts 468 voortrekkers met 200 knechten tegen een Zululeger van ongeveer 12.000 tot 15.000 krijgers. Dankzij de Laager, de geweren, de motivatie en de twee kanonnen verpletterden de voortrekkers de Zulu’s. Ongeveer 3.000 Zulu’s werden gedood en slechts drie voortrekkers werden tijdens deze slag gewond. Ook de leider Andries Pretorius was gewond, hij was door een assegaai (een Zuluspeer) geraakt. Geen enkele boer verloor het leven.

Omdat het bloed van de gevallen Zulukrijgers, volgens de overlevering de rivier de Ncome bloedrood kleurde, werd deze door de voortrekkers omgedoopt tot Bloedrivier. De voortrekkers besloten na deze overwinning om hun pact met God jaarlijks te herdenken als Dingaansdag. 16 december is nu nog steeds een Zuid-Afrikaanse feestdag, maar de naam werd na de eerste democratische verkiezingen in 1994 omgedoopt tot Herenigingsdag of Dag van de Verzoening, the Day of Reconciliation.

Binnenin het Voortrekkermonument in Pretoria

Voortrekkermonument

Het Voortrekkermonument is een markant gezichtspunt in de omgeving. Ook is het een markant gebouw voor de geschiedenis van de blanke Afrikaanstalige Zuid-Afrikanen.

Het gebouw is op 16 december 1949 ingewijd en herinnert aan de Grote Trek van de boeren in hun huifwagens uit de Kaap naar het noorden waarbij ontberingen en strijd hun deel werden. Het monument symboliseert de (blanke) Afrikaner eenheid, maar herdenkt ook de Slag om de Bloedrivier. Zowel 16 december als het Voortrekkermonument belichaamden het nationale bewustzijn van deze groep Afrikaners.

Voor u het Voortrekkermonument betreedt moet u eerst 299 traptreden omhoog lopen. Deze trap leidt naar de ingang van het Voortrekkermonument. Op de bovenste trap is een assegai-poort en een muur dat het monument omringt.

Het Voortrekkermonument in Pretoria

Het imposante monument is een vierhoekig granieten gebouw met het verhaal van de Boeren op de muren. Het Voortrekkermonument is 40 meter hoog. Het Voortrekkermonument ligt in een tropische tuin omgeven door heel veel Zuid-Afrikaanse planten, bomen en bloemen.

Het Voortrekkermonument wordt omsloten door een muur, in het Afrikaans een Laager (een verdedigingstechniek die de Voortrekkers gebruikten in een gevechtssituatie, waarbij de wagens in een cirkel werden getrokken en de gevaren van binnenuit werden afgeweerd) van 64 granieten replica van de ossenwagens in bas-reliëf waarmee de Voortrekkers ooit in 1836 de Kaap verlieten om hun geluk in de Transvaal en de Oranje Vrystaat te gaan beproeven. de muur is een mengsel van stukjes marmer, graniet en cement (terrazzo). Elke wagen is 4,6 meter lang en 2,7 meter hoog. De 64 wagons rond het monument zijn hetzelfde aantal wagons dat werd gebruikt tijdens de Slag om Blood River (16 december 1838). Deze muur staat symbool voor de bescherming van het monument.

De bekende Zuid-Afrikaanse beeldhouwer Anton van Wouw heeft een bronzen standbeeld van de Voortrekker-oermoeder met kind gemaakt. Dit standbeeld staat voor de toegangspoort (assegai-poort) van Monumentkoppie. Het beeld is het eerste openbare standbeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het beeld is in brons gegoten. Het beeld is een hulde aan de Voortrekkervrouw en de rol en deelname die zij speelde tijdens de Grote Trektocht. Het beeld toont een Voortrekkersmoeder met haar twee kinderen. Dit is een symbool voor de cultuur en het christendom die door de vrouwen tijdens de Grote Trek in stand werden gehouden en uitgebreid. Architect Van Wouw gebruikte Isabel Snyman, een verpleegster, als model voor de vrouwen en Betty Wolk en Joseph Goldstein als modellen voor de kinderen. Het beeld is ruim 4 meter hoog en weegt 2,5 ton.

Na het beeld van de Voortrekker-oermoeder betreedt u het Voortrekkermonument zelf. U staat in de adembenemende Hall of Heroes/Heldenhal met een marmeren vloer en marmeren beelden die precies rond de muren zijn uitgehouwen. Deze marmeren fries verbeeldt het verhaal van de Grote Trek in detail. De marmeren muurgravure in de Heldenhal is 92 meter lang. De maker is Romano Romanelli. De Heldenhal is 30 meter hoog. Het muurgravure beeldt de belangrijkste gebeurtenissen uit de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier uit. Op elke hoek van het monument zijn standbeelden van Piet Retief, Andries Pretorius, Andries Hendrik Potgieter en een ‘onbekende’ leider die representatief is voor alle andere Voortrekker leiders.

De marmeren vloer van de Heldenhal is bedekt met verbredende cirkelvormige patronen. Het stelt watergolven voor die ontstaan nadat een steen in het water is gegooid. Het wordt breder en breder totdat het de hele Heldenhal/Hall of Heroes vult. Dit symboliseert de verspreiding van de geest van opoffering die van de Voortrekkers uitging totdat de gevolgen ervan het hele land vulden.

Boven de Heldenhal/Hall of Heroes ziet u een koepel met in het midden een grote ronde opening. Boven deze koepel bevindt zich een tweede koepel die de wereldbol vertegenwoordigt. Als de lijnen van deze tweede koepel zouden worden verlengd, zouden ze het hele monument in één immense cirkel omsluiten. De bovenste koepel staat symbool voor de omvang van de reis van de Voortrekkers naar het binnenland. Als u naar beneden kijkt, ziet u de beroemde cenotaaf, het centrale middelpunt van het monument, het graf zonder botten. Dit is een leeg graf en de symbolische laatste rustplaats van Piet Retief en alle Voortrekkers die tijdens de Grote Trek zijn omgekomen. Het Voortrekkermonument is zo gebouwd dat jaarlijks op 16 december, klokslag 12 uur de zon een cenotaaf of monumentale plaat verlicht. Deze ligt in een crypte waardoor het opschrift ‘Ons vir jou Suid-Afrika’ leesbaar wordt.

De tekst 'Ons vir jou Suid-Afrika' in het Voortrekkermonument in Pretoria

De lichtkoepel is vanuit het midden van de aankomsthal goed te zien. Op andere dagen geeft de koepel een bijzonder soort licht.

Daalt u de de trap af (naar de zijkanten van de hal) dan komt u in de Cenotaph Hall. U staat hier in een enorme hal met de cenotaaf in het midden en omringd door schilderijen die vertellen over het dagelijks leven van de Voortrekkers.

Vanuit deze zaal kunt u het museum in de kelder van het Voortrekkermonument bezoeken. Het museum geeft een beeld van het leven van de Voortrekkers. Sinds 2008 heeft het museum een Heritage Centre waar een overzichtstentoonstelling over de identiteit van Afrikaners in de 20e eeuw is gevestigd. Er zijn veel Voortrekker-memorabilia verzameld. De museumcollectie bestaat uit wassen beelden met scènes uit de Grote Trek, wandtapijten en schilderijen en items uit de Grote Trek.

In het gebouw worden, voor de Afrikaners, belangrijke historische documenten bewaard, zoals de grondaankoopdocumenten uit de 19e eeuw.

Met een hijsbakkie (lift) kunt u naar boven. Vanaf de galerij heeft u een mooi uitzicht over de tuin van het Voortrekkermonument, de omgeving en over Pretoria.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Pretoria bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Johannesburg is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 850,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Johannesburg. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 700,–. Wilt u een vlucht naar Johannesburg boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden. In plaats van een retour Johannesburg te boeken is Zuid-Afrika een ideale bestemming voor een vlucht naar Johannesburg en terug vanuit Kaapstad. Kijk ook hier op Skyscanner voor de mogelijkheden. Beide steden worden rechtstreeks door KLM aangevlogen. Ook hier is het weer mogelijk om een vlucht met een tussenstop te boeken.

De meeste reizigers die Pretoria bezoeken komen vanuit Johannesburg. Pretoria is makkelijk te bereiken met een huurauto. De meeste toeristen reizen met een huurauto door Zuid-Afrika. Pretoria ligt op een uur rijden van Johannesburg. Hou rekening met het drukke verkeer in de steden, zeker doordeweeks.

Tussen de steden Pretoria en Johannesburg rijdt de Gautrain. Dit is een luxe trein die deels ondergronds van de ene stad naar de andere rijdt. Deze trein is ideaal om te reizen tussen Johannesburg en Pretoria of naar de luchthaven.

Met 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of het vliegtuig kopen en de dienstregeling bekijken voor vervoer naar Durban, Bloemfontein en Kaapstad.

In Pretoria zelf kunt u het beste gebruik maken van een taxi of van de shuttledienst van uw hotel. In Pretoria rijdt geen geen hop-on-hop-off bus.

Openingstijden

Het Voortrekkermonument is dagelijks geopend van 08.00-18.00 uur.

Entree

Volwassene met de Zuid-Afrikaanse nationaliteit incl. 2 schoolgaande kinderen: 150 rand.
Volwassene met niet-Zuid-Afrikaanse nationaliteit incl. 2 schoolgaande kinderen: 200 rand.
Kinderen van 6-17 jaar: 50 rand.

Adres

Voortrekkermonument
Eeufees Rd, Groenkloof 358-Jr,
Pretoria, 0027
Gauteng
Zuid-Afrika

Overnachten in Pretoria

Ik maakte een 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakantes naar Zuid-Afrika. Ik overnachtte in het Misty Hills Hotel in Muldersdrift. Een leuk hotel buiten Pretoria. U kunt ook in een accommodatie in Pretoria verblijven.

Mijn kamer in het Misty Hills Hotel in Muldersdrift / Zuid-Afrika

Beste reistijd voor Pretoria

De beste reistijd voor Pretoria is van januari t/m mei en augustus t/m december. In deze periode heerst hier een aangename temperatuur en is er weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Pretoria is 25° C in januari en de laagste is 16° C in juni.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan het Voortrekkermonument. Lees je mee over het Voortrekkermonument in Pretoria? #Pretoria #Voortrekkermonument #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan het Voortrekkermonument. Lees je mee over het Voortrekkermonument in Pretoria? #Pretoria #Voortrekkermonument #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan het Voortrekkermonument. Lees je mee over het Voortrekkermonument in Pretoria? #Pretoria #Voortrekkermonument #zuidafrika #jtravel #jtravelblog
Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan het Voortrekkermonument. Lees je mee over het Voortrekkermonument in Pretoria? #Pretoria #Voortrekkermonument #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan het Voortrekkermonument. Lees je mee over het Voortrekkermonument in Pretoria? #Pretoria #Voortrekkermonument #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan het Voortrekkermonument. Lees je mee over het Voortrekkermonument in Pretoria? #Pretoria #Voortrekkermonument #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven