Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Union Buildings in Pretoria

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakantes naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 2 de Union Buildings (of Uniegebouwen of Uniegebou) in de hoofdstad Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika.

De Union Buildings zijn de belangrijkste gebouwen van de Zuid-Afrikaanse regering en het huis van de kantoren van de president van Zuid-Afrika. De Union Buildings staan op het hoogste punt van Pretoria. Het is een Zuid-Afrikaans nationaal erfgoed. De Union Buildings zijn uitgegroeid tot een iconische bezienswaardigheid van Pretoria en Zuid-Afrika in het algemeen. Union Buildings in Pretoria zijn één van de meest populaire toeristische attracties in de stad. Het is het centrum van de Zuid-Afrikaanse democratie. De gebouwen zijn de locatie van presidentiële inauguraties.

Inhoudsopgave

Ligging

De Union Buildings liggen ten oosten van het centrum van de hoofdstad van Zuid-Afrika Pretoria/Tshwane. De grootse gebouwen van de Unie zijn gevestigd op Meintjies Kop en kijken uit over Pretoria.

Geschiedenis

De Boerenrepublieken van de Zuid-Afrikaanse Republiek en de Oranje Vrijstaat werden in 1910 verenigd met de Kaapkolonie en Natal. Samen werd het de Unie van Zuid-Afrika. Pretoria werd de administratieve hoofdstad van heel Zuid-Afrika en Kaapstad de wetgevende hoofdstad. Tussen 1860 en 1994 was Pretoria ook de hoofdstad van de provincie Transvaal. De Unie had een regeringsgebouw nodig dat eenheid kon betekenen en de nieuwe regering kon huisvesten.

In 1910 werd de eerste hoeksteen gelegd. Dit was kort nadat de Unie van Zuid-Afrika tot stand kwam. Hier is het gebouw ook naar vernoemd. De bouw van de Union Buildings is in 1913 voltooid.

De gebouwen zijn door architect Herbert Baker ontworpen. Herbert Baker is verantwoordelijk voor veel publieke gebouwen in Zuid-Afrika. Het gebouw is op getrokken in Engels monumentale stijl. Het ontwerp bestond uit twee identieke vleugels, verbonden door een halfronde colonnade die de achtergrond van het amfitheater vormt. De zuilengalerij wordt aan beide kanten afgesloten door een toren. Elke vleugel heeft een kelder en drie verdiepingen bovengronds. Architect Herbert Baker zocht zelf de locatie, bovenop een heuvel, uit. De Union Buildings worden door velen beschouwd als de grootste prestatie van architect Herbert Baker. De Union Buildings worden beschouwd als een Zuid-Afrikaanse architectonisch meesterwerk.

De Union Buildings vormen de geschiedenis van Zuid-Afrika: van de koloniale macht, de apartheidsjaren en de vrijheidsstrijd. Hier vond in mei 1994 de inauguratie van de eerste democratisch gekozen president, Nelson Mandela, plaats.

Union Buildings

De gebouwen zijn 285 meter lang. Ze hebben een halfronde vorm, met de twee vleugels aan de zijkanten, dit dient om de vereniging van een voorheen verdeeld volk te vertegenwoordigen. De oost- en westvleugels en de torens met dubbele koepel, vertegenwoordigen twee talen, Engels en Afrikaans, en het binnenhof is ontworpen en gebouwd om de Unie van Zuid-Afrika te symboliseren. De westelijke vleugel vertegenwoordigd de Afrikaner bevolking van Zuid-Afrika en de oostelijke vleugel van de Union Buildings vertegenwoordigt de Engelse (Anglo-Afrikaner) bevolking van Zuid-Afrika. Dit zijn delen van de blanke bevolking in Zuid-Afrika.

De bijpassende beelden bovenop de koepelvormige torens zijn Atlas en Mercurius. Atlas houdt de wereld omhoog. Dit beeld is gebeeldhouwd door Abraham Broadbent. Mercurius staat op het koepelvormige rostrum in het amfitheater tussen de vleugels. Mercurius is een mythische Romeinse boodschapper en een handelsgod. Dit beeld is gebeeldhouwd door George Ness.

Het klokkenspel is identiek aan dat van de Big Ben in Londen.

De gebouwen zijn verdeeld in drie secties. De linker kantoren, het amfitheater en de rechter kantoren. Alle secties zijn 95 meter lang. Elk kantoorgebouw bevat drie binnenplaatsen die licht en lucht leveren aan de kantoren. Elk blok heeft een kelder en drie verdiepingen boven de grond. Het centrale gebogen gebouw achter de zuilengalerij herbergt de commissiezalen, een bibliotheek en conferentiezalen. In de kelder bevinden zich de keuken, eetkamers en lounges. Het interieur heeft de Kaaps-Hollandse stijl met gebeeldhouwde teakhouten waaierlichten, zware deuren, donkere plafondbalken die contrasteren met witte gipsen muren en zware houten meubels.

Het gebouw stond op een in onbruik geraakte groeve, die nu het amfitheater vormt.

Rondom de Union Buildings zijn terrasvormige tuinen aangelegd. Deze werden uitsluitend met inheemse planten beplant en u vindt hier ook het amfitheater dat plaats biedt aan 9.000 toeschouwers. Op het terrein zijn diverse monumenten en standbeelden.

In 2013 werd het Union Buildings Amphitheatre omgedoopt tot het Nelson Mandela Amphitheatre en werd een 9 meter hoog bronzen beeld van Mandela onthuld bij de Union Buildings.

Union Buildings is omgeven door prachtig terrasvormige tuinen van inheemse planten. In de tuin staan verschillende monumenten, zoals het Delville Wood War Memorial, een standbeeld van de voormalige premie generaal J.B.M. Hertzog en een standbeeld van de eerste premier van het land, generaal Louis Botha.

De Union Buildings en de bijbehorende spectaculaire tuinen zijn een must bij een bezoek aan de hoofdstad Pretoria. Helaas zijn de Union Buildings vanwege veiligheidsvoorschriften voor publiek gesloten.

Union Buildings in Pretoria / Copyright © JTravel.nl

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Pretoria bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Johannesburg is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 850,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Johannesburg. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 700,–. Wilt u een vlucht naar Johannesburg boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden. In plaats van een retour Johannesburg te boeken is Zuid-Afrika een ideale bestemming voor een vlucht naar Johannesburg en terug vanuit Kaapstad. Kijk ook hier op Skyscanner voor de mogelijkheden. Beide steden worden rechtstreeks door KLM aangevlogen. Ook hier is het weer mogelijk om een vlucht met een tussenstop te boeken.

De meeste reizigers die Pretoria bezoeken komen vanuit Johannesburg. Pretoria is makkelijk te bereiken met een huurauto. De meeste toeristen reizen met een huurauto door Zuid-Afrika. Pretoria ligt op een uur rijden van Johannesburg. Hou rekening met het drukke verkeer in de steden, zeker doordeweeks.

Tussen de steden Pretoria en Johannesburg rijdt de Gautrain. Dit is een luxe trein die deels ondergronds van de ene stad naar de andere rijdt. Deze trein is ideaal om te reizen tussen Johannesburg en Pretoria of naar de luchthaven.

Met 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of het vliegtuig kopen en de dienstregeling bekijken voor vervoer naar Durban, Bloemfontein en Kaapstad.

In Pretoria zelf kunt u het beste gebruik maken van een taxi of van de shuttledienst van uw hotel. In Pretoria rijdt geen geen hop-on-hop-off bus.

Openingstijden

De Union Buildings zijn NIET toegankelijk voor bezoekers.

Entree

De Union Buildings zijn NIET toegankelijk voor bezoekers.

De tuinen aan de overkant van de straat zijn gratis te bezoeken.

Adres

Union Buildings
Government Avenue
Pretoria, 0002
Gauteng
Zuid-Afrika

Overnachten in Pretoria

Ik maakte een 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakantes naar Zuid-Afrika. Ik overnachtte in het Misty Hills Hotel in Muldersdrift. Een leuk hotel buiten Pretoria. U kunt ook in een accommodatie in Pretoria verblijven.

Mijn kamer in het Misty Hills Hotel in Muldersdrift / Zuid-Afrika

Beste reistijd voor Pretoria

De beste reistijd voor Pretoria is van januari t/m mei en augustus t/m december. In deze periode heerst hier een aangename temperatuur en is er weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Pretoria is 25° C in januari en de laagste is 16° C in juni.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan de Union Builings/Parlementsgebouwen. Lees je mee over de Union Buildings in Pretoria? #pretoria #tshwane #unionbuildings #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan de Union Builings/Parlementsgebouwen. Lees je mee over de Union Buildings in Pretoria? #pretoria #tshwane #unionbuildings #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan de Union Builings/Parlementsgebouwen. Lees je mee over de Union Buildings in Pretoria? #pretoria #tshwane #unionbuildings #zuidafrika #jtravel #jtravelblog
Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan de Union Builings/Parlementsgebouwen. Lees je mee over de Union Buildings in Pretoria? #pretoria #tshwane #unionbuildings #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan de Union Builings/Parlementsgebouwen. Lees je mee over de Union Buildings in Pretoria? #pretoria #tshwane #unionbuildings #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria met een bezoek aan de Union Builings/Parlementsgebouwen. Lees je mee over de Union Buildings in Pretoria? #pretoria #tshwane #unionbuildings #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven