Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 13 – zaterdag 18 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 13 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Sesriem – Solitaire – Swakopmund

Omschrijving: Op ons gemak rijden we vandaag richting de kust en wel naar het gezellige badplaatsje Swakopmund. Het plaatsje doet erg Duits aan en is een heerlijke plek om de aankomende twee dagen tot rust te komen. Uiteraard kunt u leuke excursies maken, zoals een bootcruise waarbij u op zoek gaat naar zeehonden. Of misschien een ‘Living Desert Tour’, waarbij u samen met een gespecialiseerde gids op zoek gaat naar de dieren die in deze woestijnachtige omgeving leven.

Overnachting: Swakop Lodge (Gruner Kranz) – Swakopmund. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van Swakop Lodge (Gruner Kranz) in Swakopmund.

Ochtend

Om 06.30 uur loopt mijn wekker af. Ik kleed me aan en maak me klaar voor vandaag. Om 06.55 uur zet ik mijn koffer buiten. Het blijkt dat Karel er al op staat te wachten. 07.00 uur is 07.00 uur, hij moet maar even geduld hebben, ik ben netjes op tijd. Ik loop door naar het ontbijt waar ik de laatste ben. Na het ontbijt loop terug naar mijn kamer om mijn laatste spullen te halen. We vertrekken om 07.40 uur. Onderweg zien we een schitterend landschap aan ons voorbijtrekken. Vandaag is de planning dat we 490 kilometer rijden.

Solitaire

We rijden in de richting van Solitaire. Hier komen we om 09.00 uur aan. We krijgen heerlijk appelgebak en koffie. Het appelgebak wordt volgens een geheim recept gemaakt. De vele vogels lusten de appeltaart ook heel erg graag, want zodra je kruimels laat vallen of later een stuk laat staan komen er hele zwermen vogels op het gebak af. Solitaire is een kleine gemeenschap waar Ton van der Lee een boek over heeft geschreven. Het gebak is hier heel gewild, er is een bakkerij, een winkeltje, een benzinepomp waar iedereen moet tanken want het duurt heel lang voor je weer kunt tanken. Verder is er in dit 92 zielen tellend gehucht niets te vinden. Eén van de bewoners is recent overleden, zijn graf bevindt zich vlakbij de parkeerplaats.

Solitaire

Onderweg naar Walvis Bay

Om 09.45 uur rijden we verder. We rijden in de richting van Walvis Bay. Het is een heel desolaat landschap. Morgen kunnen twee optionele excursies gemaakt worden: in de ochtend een boottocht in de haven van Walvis Bay en ’s middags de Living Desert Tour met een 4×4. Ik wil beide excursies maken. Morgen is het zondag en de winkels zullen in Swakopmund dicht zijn. Er is volgens de literatuur niet heel veel beleven in Swakopmund. Met de boottocht maken we met zijn drietjes en ’s middags zijn we met vier groepsleden. Er is nog een dame die ook beide excursies wil maken.

We maken een fotostop bij de Steenbokkeerkring. Hier maken we de groepsfoto.

We rijden twee passen over, de Gaub- en de Kuisebpas. Ook hier maken we een paar stops:

  • Bij de eerste stop is het net of de maan nog schijnt. Het is werkelijk een schitterend gebied, vooral de stop bij een rotsformatie waar het lijkt of je in een kloof kijkt.
  • Bij de Vogelfederberg is een volgende stop.

De foto’s die ik vandaag van de Steenbokkeerkring, de stops onderweg en Vogelfederberg maakte ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

Steenbokkeerkring

Lunch

We rijden verder in de richting van Walvis Bay en onderweg horen we dat het in Swakopmund maar 21 graden is. Wat een verschil met waar we vandaan komen, want daar is het 29° C. We komen in het gebied uit met de bekende zandduinen rond Walvis Bay.

In Walvis Bay lunchen we. Alle winkels en ook veel eetgelegenheden zijn deze zaterdagmiddag al dicht. Ik eet een hawaiiburger met frieten.

Zoeken naar het maanlandschap

We rijden langs de zee naar Swakopmund. Onderweg is er een politiecontrole. Maar dat is een wassen neus. Het is nog 30 kilometer rijden voor de laatste onderbreking van de dag, een maanlandschap. In Swakopmund rijden we in de richting van Windhoek. Karel heeft het de hele tijd over een afslag, die niemand op de kaart kan vinden. We rijden 50 kilometer en dan hebben wij, als groep, allemaal al op de kaart gekeken waar we ergens naar toe rijden. We rijden tot aan Arandis. Ik vraag me dan af waar de tomtom is, sinds wanneer zijn Karel en Peter hier niet meer geweest, want dit is niet leuk meer. Er is dan ook terecht veel onvrede in de groep. Ik schrijf ook dit punt op het lijstje met de dingen die niet goed gaan en dat lijstje is inmiddels lang aan het worden. De voorbereidingen van de routes kloppen niet. Nu rijden we dus weer 100 kilometer voor niets. Karel en Peter gaan het ook toch maar even navragen, want het klopt niet. Volgens een kaart kan je ook veel beter een C weg nemen richting Windhoek in plaats van deze snelweg. We rijden terug in de richting van Swakopmund om te kijken of de afslag over het hoofd is gezien, maar alles wat we zien, is niet die afslag. Op tien kilometer voor Swakopmund gaan Karel en Peter het nog maar een keer vragen. Blijkt dat de afslag die we moeten hebben niet meer bestaat en dat je het beste via de C weg kunt rijden die wij allemaal zien op de kaart maar Karel schijnbaar niet wil zien. Karel en Peter zijn ook niet blij met de situatie, maandagochtend gaan we hier alsnog naartoe. De onvrede in de bus is groot.

Aankomst in Swakopmund en het hotel

We zijn terug in Swakopmund waar alles gesloten blijkt te zijn. Het is zaterdagmiddag. Ik ben zo blij dat ik twee optionele excursies heb geboekt want morgen is het zondag, ook weer zoiets om precies een zondag in een stad te gaan zitten, waarschijnlijk is er veel niet open morgen. We komen aan bij het hoofdgebouw van het hotel in Swakopmund en daar haalt Karel de gegevens en belt vervolgens iemand die vertelt waar we heen moeten. Het blijkt dat we in verband met een verbouwing van het hoofdgebouw in een dependance van Grüner Kranz verblijven. We komen aan bij een gebouwtje waarvan wij al zo iets hebben waar komen we terecht. We lopen naar achteren en komen bij de kamers, nu dan breekt er wat los, want het zijn rare hokjes waar we terecht komen, het is klein en er mankeert direct van alles, zo hebben we maar één handdoek per persoon en geen douchemat en geen zeep. Dit is echt back to basic en dat krijgt de reisorganisatie ook wel van iedereen te horen. Peter heeft al aangegeven nooit meer voor deze organisatie te willen rijden omdat het allemaal slecht geregeld is. Hij is ook niet tevreden. Ook Karel is heel chagrijnig. Uiteindelijk krijgen we allemaal een extra handdoek, zeep en douchemat, maar van harte gaat het niet. Ik ga op zoek naar iemand die de wifi code kan geven. De hotelmedewerker wil eerst geld hebben en dan pas de code geven, maar dat doen we niet. Hij toetst zelf de code op mijn telefoon in, iets waar ik niet zo blij mee ben, want ik heb de code ook nog voor de tablet nodig, maar dat regel ik nog wel. De ‘receptie’ kan ik hier geen receptie noemen en het personeel is ronduit onbeleefd. Mijn kamer heeft twee bedden, een soort keukenblokje waar de mieren over heen lopen, een raar soort barachtige tafel en een basic douche. Ik durf hier niet met blote voeten te lopen want het is zeker in de badkamer heel basic en niet geheel schoon. Ook bij de wasbak van de douche lopen de mieren. De afvoer is ook totaal niet weggewerkt.

Mijn kamer in Gruner Kranz in Swakopmund

Wilt u Swakopmund ook bezoeken, boek hier uw tour(s)

Zonsondergang in Swakopmund

We verblijven niet ver van het strand en ik wandel met een ander groepslid langs het water in de richting van de pier. We brengen een bezoekje aan de pier waar het druk is. Via het strand lopen we naar een paar rotsblokken om van de zonsondergang te genieten. In het zand schrijf ik voor de foto Namibië 2014. Het is een mooie zonsondergang, maar niet heel spectaculair.

Zonsondergang op het strand van Swakopmund

Diner in Restaurant Kücki's Pub

We lopen terug in de richting van het hotel. Op een hoek komen we twee anderen tegen en daarna ook nog Karel die chagrijnig is en met chips en cola de avond gaat doorbrengen.

Wij lopen met zijn viertjes naar restaurant Kücki’s Pub. Ik eet avocado met garnalen (die volgens mij uit de diepvries komen, ik heb wel eens lekkerder garnalen gegeten) en een viscordon blue met rösti. Swakopmund is een typisch Duits aandoend plaatsje waar veel Duits gesproken wordt. Ook dit restaurant ziet er Duits uit en de gasten doen ook erg Duits aan. Het eten is heerlijk. De plek in het restaurant waar wij zitten, is iets minder omdat we onder een openstaand raam zitten en naast een constant opengaande deur.

Mijn diner in Restaurant Kücki's Pub in Swakopmund

We lopen terug naar onze kamers. Ik ga douchen en mijn toilettas schoonmaken, want mijn shampoo heeft gelekt en alles zit onder de shampoo. Na het douchen maak ik op bed mijn reisverslag van deze dag af en schrijf ik het laatste deel van het reisverslag van gisteren. Dan is het bedtijd.

Het weer

Zonnigin de ochtend zonnig en ± 29° C en in Swakopmund ± 21° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden via Solitaire naar de kustplaats Swakopmund. Alles over deze dertiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #solitaire #swakopmund #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden via Solitaire naar de kustplaats Swakopmund. Alles over deze dertiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #solitaire #swakopmund #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden via Solitaire naar de kustplaats Swakopmund. Alles over deze dertiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #solitaire #swakopmund #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden via Solitaire naar de kustplaats Swakopmund. Alles over deze dertiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #solitaire #swakopmund #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden via Solitaire naar de kustplaats Swakopmund. Alles over deze dertiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #solitaire #swakopmund #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden via Solitaire naar de kustplaats Swakopmund. Alles over deze dertiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #solitaire #swakopmund #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Soweto in Zuid-Afrika
Afrika

Soweto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven